Vyděšená, nesociolizovaná ručně dokrmená andulka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2017 19:11
nicka

XXX.XXX.151.4

Koupila jsem od rádoby chovatele na inzerát ručně dokrmenou andulku, samečka.Přivezla jsem jim samičku ze zverimexu, takže mi slevili z 500, - na 400, -. prý jí můžu z dva dny pustit, je ochočená, miluje lidi, potřebuje pozornost a další kecy. Doma se ukázalo, že je vyděšená, když jí pustím z youtube andulky, jen občas pípne a jinak sedí jak vycpaná, ruky se hodně bojí. Ven ani po 14 dnech doma skoro nevyletí, a když vyletí, oblítne 1-2x obývák a jde zpět do klece.Hraček si skoro nevšimne, není to zkrátka typická mladá hravá zvědavá andulka. Mám pocit, že ji asi sice dokrmili, neprodali a dali jí někam samotnou do klece mimo jiné papoušky. Asi aby nezdivočela.. Je mi jí moc líto, jdu na ní hoodně pomalu, ale nechápu to. Přístup chovatelů a její chování - bojí se, neví co je, čí je, je hodně zmatená. prosím, poraďte.

3.7.2017 20:03
simacek123

XXX.XXX.142.1

Dobře takovy, jak by bylo vam kdybych si vas koupil a chtěl ochocovat, co je to za blbou modu vse krotit a nutit delat vse dle vasich rozmaru.

3.7.2017 21:09
nicka

XXX.XXX.151.4

Není to můj rozmar, moc mě mrzí váš příspěvek, jde o to, že andulka je neochočená a hlavně nesociolizovaná.. Bojí se, na andulky z youtube moc nereeaguje, nehraje si, jen sedí na houpačce, a skoro se celý den nehýbe - prý ručně dokrmená.

3.7.2017 21:18
nicka

XXX.XXX.151.4

Simáček123 - jste fakt nejhorší chovatel, jestli vůbec jste chovatel, hnusíte se mi.

wafl

3.7.2017 21:20
wafl

XXX.XXX.144.116

nicka napsal(a):
Není to můj rozmar, moc mě mrzí váš příspěvek, jde o to, že andulka je neochočená a hlavně nesociolizovaná.. Bojí se, na andulky z youtube moc nereeaguje, nehraje si, jen sedí na houpačce, a skoro se celý den nehýbe - prý ručně dokrmená.

.. na andulky z youtube moc nereeaguje...tak to snad není možný co dnes někteří dokážou dělat pro svuj rozmar a neuznávají základní požadavky samotného tvora

3.7.2017 21:20
eli22

XXX.XXX.181.33

nicka napsal(a):

A jak chcete socializovat dokrmené ptáky? Papoušek získává zkušenosti od rodičů a z okolí. Zřejmě jí pár dní před prodejem "chovatel" vzal a dokrmoval, takže nadělal víc škody než užitku, má negativní zkušenosti s lidmi, určitě bude mít i nedůvěru k ruce jako takové. Andulka se dokrmovat vůbec nemusí, ochočí se krásně, když si jí vezměte včas. Já tohle nikdy nepochopím. A to s youtube už nepobírám vůbec. A teda rada: spousta trpělivosti.

3.7.2017 21:39
nicka

XXX.XXX.151.4

Eli22 moc děkuju za normální příspěvek, chovatelé mě podvedli, jdu na ní pomalu a laskavě-už mám zkušenost s nejen s andulkami, ale i s alexem rudohlavým-1/2 roku trvalo než mi přistál na ruce. Ale s touhle anduličkou si nevím rady. je mi jí tak líto. Vidím jí na očích, jak se bojí. Nevzdám to, děkuju za rady.

3.7.2017 21:45
eli22

XXX.XXX.181.33

nicka napsal(a):
Eli22 moc děkuju za normální příspěvek, chovatelé mě podvedli, jdu na ní pomalu a laskavě-už mám zkušenost s nejen s andulkami, ale i s alexem rudohlavým-1/2 roku trvalo než mi přistál na ruce. Ale s touhle anduličkou si nevím rady. je mi jí tak líto. Vidím jí na očích, jak se bojí. Nevzdám to, děkuju za rady.

Normálně jí dejte čas, krmte ji, přitom na ni mluvte, ale nechtějte po ní zatím nic víc. Zkuste dávat pamlsky... Klec nechte otevřenou, když budete v její přítomnosti, pokud nevyletí, zase zavřete. V podstatě se chovejte, jako že vám to je jedno, jen na ní laskavě mluvte. Když k ni později budete přibližovat ruku, tak schovejte prsty, zřejmě se jich bude bát...Chtělo by to fotku, zda je to vůbec mládě.

3.7.2017 22:04
nicka

XXX.XXX.151.4

Moc Vám děkuju, jste super.

3.7.2017 23:02
machlena

XXX.XXX.96.44

Jestli by nebylo lepší vyměnit ho s chovatelem za jiné mládě, které opravdu nemusí být ručně dokrmené. U andulek je to opravdu zbytečné. Stačí vzít ho co nejdříve po výletu z budky a od začátku se mu věnovat. Pokud je ten váš stabilně vyděšený tak si myslím že to ochočování bude těžké pro obě strany. Ve voliéře mu bude líp. Pokuste se najít chovatele ve vašem okolí a domluvit se s ním.

4.7.2017 15:45
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

simacek123 napsal(a):
Dobře takovy, jak by bylo vam kdybych si vas koupil a chtěl ochocovat, co je to za blbou modu vse krotit a nutit delat vse dle vasich rozmaru.

To je zase úžasná odpověď :( Hlavně hned chytrácky kritizovat, ale poradit to ne :(.

4.7.2017 16:04
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

nicka napsal(a):
Koupila jsem od rádoby chovatele na inzerát ručně dokrmenou andulku, samečka.Přivezla jsem jim samičku ze zverimexu, takže mi slevili z 500, - na 400, -. prý jí můžu z dva dny pustit, je ochočená, miluje lidi, potřebuje pozornost a další kecy. Doma se ukázalo, že je vyděšená, když jí pustím z youtube andulky, jen občas pípne a jinak sedí jak vycpaná, ruky se hodně bojí. Ven ani po 14 dnech doma skoro nevyletí, a když vyletí, oblítne 1-2x obývák a jde zpět do klece.Hraček si skoro nevšimne, není to zkrátka typická mladá hravá zvědavá andulka. Mám pocit, že ji asi sice dokrmili, neprodali a dali jí někam samotnou do klece mimo jiné papoušky. Asi aby nezdivočela.. Je mi jí moc líto, jdu na ní hoodně pomalu, ale nechápu to. Přístup chovatelů a její chování - bojí se, neví co je, čí je, je hodně zmatená. prosím, poraďte.

Pravděpodobně jste naletěla nějakému "chovateli", co nabízel ručně dokrmenou andulku, ale možná ani nebyla dokrmovaná a nebo ji dokrmoval chvíli (někdy se stává, že se rodiče přestanou starat v průběhu odchovu a je to na chovateli). Takže ochočení zkrátka neproběhlo, nebo nebylo uskutečněno v rámci toho dokrmování pořádně. A nebo to také může mít i jiné příčiny, jak uvádíte, mohli jí dát mezi divoké neochočené andulky, mládě snadno zdivočí.

A další věcí je, že ochočení je velice individuální záležitost a u některých jedinců prostě není takové, jako u jiných. Některé andulky jsou mazlivé aniž by byly ručně dokrmené a stačí se jim věnovat i kratší dobu denně, jiné neochočíte ikdyby byly dokrmované od vylíhnutí a věnovala byste se jim soustavně. Ale jestli se jedná o mládě, tak by se při pravidelném (ale nenuceném a pozvolném) kontaktu s Vámi mohla ještě ochočit.14 dní je ještě krátká doba, andulka vstřebává nové prostředí a může být jednoduše ve stresu. Co se té socializace týče, tak ručně dokrmený papoušek všeobecně bude mít TÉMĚŘ VŽDY problém se socializací, zvlášť pokud byl odchováván úplně sám a chovatel jej chodil pouze krmit. Mláďata potřebují společnost a nejen tu lidskou, ale hlavně i tu ptačí (proto by se měly dokrmovat vždy alespoň dva sourozenci), mládě chce prostě ten kontakt (ne jen manipulaci při krmení) a mazlení, pokud se mláděti takové společnosti nedostává, může být pak vystresované a vyroste z něj nervní mnohdy i agresívní jedinec, nebo hromádka neštěstí, která si trhá peří.

Moje rada je: trpělivost. Hodně na ní mluvte, ale zbytečně ji teď nestresujte s chozením na prst atd. Snažte se dělat běžné úkony v kleci (tj. čitštění klece, krmení, úklid prostoru, kde se andulka nachází atd.) ať si zvykne na ten běžný provoz domácnosti, ale zbytečně ji jinak neplašte. Zkuste ji navyknout na nějaký pamlsek (prosný klas, jablíčko) a to jí můžete zkusit nabízet nejprv přes mříže klece a až se nebude bát, tak i přímo z ruky. V tuhle chvíli bych ji ještě ani nepouštěla z klece, dokud nebude alespoň částečně krotká a než se rozkouká. Ona to těch pár týdnů vydrží. Na hračky pravděpodobně nebude zvyklá, ale nechte je v kleci, ona je začne zkoumat, až se trochu osmělí. To je asi tak vše. Možná jsem na něco zapomněla, tak třeba ještě někdo poradí...

Jinak chovám korely více než 10 let, (i jsem dokrmovala několik mláďat), ale to ochočení je velmi podobné ale andulky jsem kdysi (v dětství) chovala také.

5.7.2017 22:27
nicka

XXX.XXX.151.4

Co se týče, obviňovaného Youtube, chtěla jsem jí zkusit rozveselit, aby viděla andulky bezstarostné, jak žerou, poletují, jen jsem jí chtěla vytrhnout z té její letargie a zkusit jak bude reagovat na zvuky, krmení a poletování a zvuky andulek. Nevidím na tom nic špatného.U mojí první andulky se mi to osvědčilo, dokonce to vyhledával.A pak přilétal na zavolání - budou andulky na youtube.

5.7.2017 22:49
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

nicka napsal(a):

Dostala jste nějaké odpovědi
Za ty peníze Vám měl prodávající předvést nabízenou andulku. Myslím, že 20 minut na to mohl věnovat. Věděla byste, co kupujete. Pak by nebyl problém. Viděla byste a nekoupila.
Já chovám ptáky desítky let a když jsem kupoval od dobrého známého pár amazoňanů výběrem z údajných 6 párů různého stáří, tak jsem mu řekl, ať se nezdržuje a já si tam půl hodiny sednu a budu se dívat a pak jeden pár a bez DNA jen podle řeči koupím.
Koupil jsem pár s dělenými kroužky neurčeného stáří a po půl roce se líhnou mladí. Měl jsem štěstí, ikdyž o tom musí člověk něco vědět. Na řeči nesmíte příliš dát.
Bylo by to krásné, kdybychom byli všichni poctiví.

5.7.2017 22:58
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

nicka napsal(a):

Můžete mně napsat, co myslíte tím, že vaše andulka nereaguje na andulky z youtube?
Jaksi tomu nerozumím a abych byl upřímný, připadá mně ten údiv poněkud zvláštní.
Živočichové jsou přírodní tvorové a ne virtuální realita.

5.7.2017 23:13
nicka

XXX.XXX.151.4

Přesně nerozumím, co ode mě chcete. prostě andulka, mladá samotná, několik dní či týdnů úplně sama, jen kontakt se mnou a vezmu jí k PC a pustím z youtube třeba " andulky ve voliéře", a co jsem měla andulky, velmi pozitivně reagovaly, začly žrát, začly si hrát, začly lézt po kleci a dostat se k PC blíž, ale hlavně se jakoby probudily a odpovídaly na cvrlikání, zvuk létajících křídel, odpovídaly na různé zvuky od andulek na youtube. Vím, že to není doopravdy, ale vždycky je to povzbudilo, rozveselilo, rozdovádělo. kromě té, co mám teď. I proto jsem sem napsala ten dotaz.

5.7.2017 23:24
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Děkuji za reakci, ale asi si neporozumíme. Vy zkoumáte reakce andulky na PC, já zapojuji znalost etologie živočichů a to je jak se řáíká nebe a dudy.

5.7.2017 23:28
nicka

XXX.XXX.151.4

Prosím o vysvětlení, děkuji.

5.7.2017 23:38
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

nicka napsal(a):

Fakt nevím, co Vám odpovědět. Jsem hodně starý, mám VŠ vzdělání z biologie a ochrany přírody a chovám zájmově 40 let vše možné. Při chovu jakéhokoli zvířete nelze aplikovat lidské pocity a postupy k chovanému tvoru.
Dnes je přístup k nepřebernému množství informací, bohužel i k mnohým nesmyslům, které ve vyhledávači neodlišíte.
Jen dodám, že etologie je o chování živočicců a a všeobecně známý pojem ekologie je o vztazích v přírodě. Jediným ťuknutím prstem lze vše zjistit. Co bychom za to před padesáti lety dali.
Jsem rád, že jsem se toho dožil a mohu to využívat.

6.7.2017 11:31
eli22

XXX.XXX.181.33

nicka napsal(a):

Já když náhodou pustím z PC našim papouškům jiné papoušky, tak je spíš vyděsím!

6.7.2017 21:58
boikana

XXX.XXX.64.140

nicka napsal(a):
Přesně nerozumím, co ode mě chcete. prostě andulka, mladá samotná, několik dní či týdnů úplně sama, jen kontakt se mnou a vezmu jí k PC a pustím z youtube třeba " andulky ve voliéře", a co jsem měla andulky, velmi pozitivně reagovaly, začly žrát, začly si hrát, začly lézt po kleci a dostat se k PC blíž, ale hlavně se jakoby probudily a odpovídaly na cvrlikání, zvuk létajících křídel, odpovídaly na různé zvuky od andulek na youtube. Vím, že to není doopravdy, ale vždycky je to povzbudilo, rozveselilo, rozdovádělo. kromě té, co mám teď. I proto jsem sem napsala ten dotaz.

Za a) nechápu, proč když už někdo má ten rozum chtít ptáka od chovatele a ne rovnou zverimex trochu chovatele neselektuje... přece kdyby vám ukázal chov, třebas rodiče mladé, sourozence... byste musela přijít dřív na to, že něco není ok. I ta cena mi přijde na andulu byť dokrmenou docela vysoká... ale kdo ví, možná jsem z obrazu

Každopádně stalo se a co teď. Považuju za dobrou radu dát sem fotku anduly-popř. jste si sama jistá, že je mladá? Je to poznat, ptáček je celkově drobnější... Pokud by nebyla mládě, bylo by vážně rozumnější zkusit ji nabídnout někomu na chov do voliéry aspolečnosti dalších andul.

Berme tedy, že je mládě... máte vyšší šanci, že se chování změní, ale je to otázka... jak psali výše, některá andulka se nemusí ochočit defacto nikdy...

Každopádně bych postupovala stejně jako při chočení "normální" andulky, akorát se obrnila velikou trpělivostí... počítat s tím, že vše bude trvat déle...

Píšete že celý den skoro sedí v kleci a nehne se... jak vypadá klec? Kde je umístěná? Možná ji stresuje něco v kleci, lekavější ptáci si můžou byť na nové bidlo zvykat klidně těch 14 dní i víc... a vzhledem k tomu, že je celá klec pro ni nová... Dejte jí víc času... ale pokud i za měsíc bude stejná, bylo by mi to podezřelé... neaktivní pták může být známka nemoci... případně totálně nevhodné klece...

A mimochodem, když jste vašim předchozím ptáčkům občas pouštěla hlasy jejich druhů z pc a reagovali na to tak ochotně, nikdy jste nezvážila pořídit jim kamaráda? Možná se bojíte, že by pak už nebyl tak ochočený... ať už první či nový přírůstek.. ale pokud jste měli prvního ptáčka již na sebe zvyklého, jistě by přicházel za vámi nadále ochotně, přinejhorším za nějakou dobrotou, ale pravděpodobně občas i tak... A další pták když vidí, že jeho kamarád jde na to divné bidlo-ruku-beze strachu a cpe se dobrotou, bude silně motivován překonat počáteční nejistoty a jít si taky dát do zobáku :) Navíc... vážně je velký rozdíl mít zvíře jedno a nebo dvě... ať se snaží člověk sebevíc, něco prostě nahradit nedokáže, tak to je vždy... Navíc bývá pryč ve škole či práci... není fajn, když jsou zvirža spolu aspoň dvě, když nikdo není doma, zabaví se spolu a až přijdete, pustíte je a nabídnete navíc ještě prostor k lepšímu vylítání, objevování a zkoumání a třebas ty dobroty... prostě zkuste si najít na youtube video andul, co jsou ochočené a je jich víc... myslím, že uvidíte nějaký rozdíl :)

(Mimochodem v tomto konkrétním případu ale těžko říct, zda by pořízení kamaráda něco řešilo...lepší by bylo zkusit počkat zda se začne zdát aktivnější a nakloněnější ochočení a až poté kamaráda pořídit... pokud pořídit hned, tak jedině ptáka se zárukou, že není sám plachý či z nedobrých podmínek... anduly se od sebe učí, jak dobré, tak mohou i to špatné...).

7.7.2017 14:18
nicka

XXX.XXX.151.4

Zkusím přidat foto, nemám moc kvalitní foťák na mobilu a foceno s bleskem. Ale reálně to vypadá stejně - ozobí- jako na fotu, Myslíte samec nebo samička? Byla mi prodána jako samec.

7.7.2017 14:26
nicka

XXX.XXX.151.4

Děkuji za přípěvek, klec je myslím v pořádku i vybavení- má vše co potřebuje i VIP balkonek . Mám tu ještě jednu velkou klec a do té jí přemístím za nějaký čas. Pořídit kamaráda taky zvažuju, ale až bude jasné pohlaví a andulka bude v pohodě. Klec je na místě - v obýváku na skříňce ve výši očí naproti oknu, na TV nevidí, průvan nemá. Mám i v rohu naproti ptačí strom s hračkami, ale zatím si ho nevšimla.Sama úplně není, mám ještě ochočené, hodné morče a dva pejsky, ale i když by jí neublížili, když nejsem doma, oddělím je. Jinka na ní jen mluvím, do ničeho nenutím, vyměním vodu, krmení, senegal a zase jdu pryč. Zatím všem moc děkuji.

7.7.2017 16:43
fanynka

XXX.XXX.84.66

Myslím si, že je to samec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík