Dobrý den, již druhým rokem se potýkám s tímto problémem u mláďat rosel, viz foto. Rodiče mají opeření naprosto v pořádku, mláďata po vylétnutí mají část ocasních per zabalenou v toulcích a po proříznutí pera se na místě zbytkového toulce objeví toto. Myslel jsem, že se jedná o nějaké parazity, ale okem ani pod mikroskopem nic nevidím.
Nicméně po loňské zkušenosti jsem všechny voliéry a budky vydezinfikoval a vystříkal Biokilem a biokil jsem aplikoval i loni na mláďata, u kterých tento problém po přepeření z části vymizel, ale letos se objevil znovu.
Prosím o radu pokud s tím máte někdo také zkušenost.
kolem-jdouci

XXX.XXX.254.252
Podle fota to vypada jako "hladove pruhy" ale nevysvetlovalo by to ze maji mladata peri stale v trubickach...
mohlo by to byt vyzivou... mozna jim chybí vápník?
kolem-jdouci
napsal(a):
Podle fota to vypada jako "hladove pruhy" ale nevysvetlovalo by to ze maji mladata peri stale v trubickach...
To mě taky napadlo, jelikož nejvíce postižená jsou nejmenší mláďata v hnízdě. A na tom peří žádné parazity nemůžu najít.
kolem-jdouci

XXX.XXX.254.252
radekpo
napsal(a):
To mě taky napadlo, jelikož nejvíce postižená jsou nejmenší mláďata v hnízdě. A na tom peří žádné parazity nemůžu najít.
Nepsal jste cim je krmite buh vi co jim muze chybet
vareny vejce, skorapky, naklinene zrni, mrkev, kukurice...
pokud by to byli paraziti musely by je od neceho chytit- mozna ptaci vedle nebo divoci.
kolem-jdouci

XXX.XXX.254.252
radekpo
napsal(a):
Krmím jak píšete- míchanice, naklíčené zrní, vše co venku roste, mineráli a vitamíny přidávám do míchanice. A ptáci ve vedlejších voliérach to nemají, ani rodiče mladých.
Maji nejaky zdroj jodu? (peletky nebo takove ty kostky)
taky me napadlo ze to muzou mit z genetiky.
Kika3

XXX.XXX.89.194
Může se jednat o tzv. stresové linie, které se vyskytují v důsledku malnutrice (nedostatečné výživy). To by vysvětlovalo, proč jsou postižena nejmladší mláďata. V horším případě se jedná o PBFD a na peří se vyskytují dystrofické linie. Pokud se Vám v chovu nevyskytl zvýšený úhyn papoušků, jedná se o stresové linie a zaměřila bych se na zlepšení výživy.
kolem-jdouci
napsal(a):
Maji nejaky zdroj jodu? (peletky nebo takove ty kostky)
taky me napadlo ze to muzou mit z genetiky.
Z genetiky to asi ne, rodičovský pár odchovává již 7 let, a problém je letos po druhé, ale jak říkám po přepelichání nebo vytržení ocasu, dorostou pera skoro zdravá.
Kika3
napsal(a):
Může se jednat o tzv. stresové linie, které se vyskytují v důsledku malnutrice (nedostatečné výživy). To by vysvětlovalo, proč jsou postižena nejmladší mláďata. V horším případě se jedná o PBFD a na peří se vyskytují dystrofické linie. Pokud se Vám v chovu nevyskytl zvýšený úhyn papoušků, jedná se o stresové linie a zaměřila bych se na zlepšení výživy.
Dobrý den,
plně s Vámi souhlasím, že jde o stresové nebo hladové línie. Ale co mě na této věci zajímá je to, že u chovatelů jižní ameriky konkrétně pyrur a amazonků černotemenných je to docela běžný jev a myslel jsem si, že po přepeření to bude ok, ale ejhle u párů takto již zakoupených se mi to pořád opakuje a u párů zakoupených bez tohoto jevu se mi to nikdy neobjevilo. Zajímalo by mě jestli pták již takto zakoupený má již poškozený metabolismus natrvalo nebo se to dá opravdu odstranit změnou jídelníčku.
kolem-jdouci
napsal(a):
Souhlasím, že se jedná o hladové pruhy, v místě změny tj v době, kdy tato pera rostla, došlo krátkodobě k nedostatečné výživě - možná špatný metabolismu, následně se to srovnalo. Tento jev je běžný u poštovních holubů, kteří prodělali těžký závod.
frodik
napsal(a):
Dobrý den,
plně s Vámi souhlasím, že jde o stresové nebo hladové línie. Ale co mě na této věci zajímá je to, že u chovatelů jižní ameriky konkrétně pyrur a amazonků černotemenných je to docela běžný jev a myslel jsem si, že po přepeření to bude ok, ale ejhle u párů takto již zakoupených se mi to pořád opakuje a u párů zakoupených bez tohoto jevu se mi to nikdy neobjevilo. Zajímalo by mě jestli pták již takto zakoupený má již poškozený metabolismus natrvalo nebo se to dá opravdu odstranit změnou jídelníčku.
Jak říkám loni se to srovnalo po přepeření.
Kika3

XXX.XXX.89.194
Mělo by se to odstranit změnou stravování. Stresové linie se vyskytují při dlouhodobém nedostatečném zásobování živinami. Hlavní příčinou bývá nedostatek vitamínů skupiny B ( hlavně B2 - riboflavinu) a dále argininu. Zkuste jej dlouhodobě dotovat vitamíny a stav peří by se měl po přepeření upravit.
Kika3

XXX.XXX.89.194
Při nedostatku vitamínů skupiny B se stává, že peří zůstává v rohovinovém pouzdře.