JH15

XXX.XXX.234.187
Dobrý deň. Chcem sa s vami poradiť o aký druh kanárika ide. Je to 3 ročný samec. Ďakujem.
kris10

XXX.XXX.117.123
Žlto čierny intenzívny kanárik.
JH15
napsal(a):
Dobrý deň. Chcem sa s vami poradiť o aký druh kanárika ide. Je to 3 ročný samec. Ďakujem.
Farebný kanárik zo žltočiernej rady. Je to pravdepodobne štiepiteľný vták, číže nie ukážkový žltočieny štandard. Doplňujúci faktor naznačuje že je štiepiteľný na ďalšiu mutáciu. Napr. pastel, alebo jaspis. Podľa dokumentu/kvality fota je možné, že má predkov i s červeným faktórom, alebo je pošpinený červeným farbivom.
Postavou a operením má bližšie k typu A-intenzívny, ako k medzitypu AB.
Z netu foto1 - žltočierny A, foto2 - žltočierny pastel A.
Veľmi sa čudujem Rasťo, prečo všetko pripomienkuješ aj keď nemáš o tom vedomosti.Po prvé už ti napísali, že jaspis je dominantný-nemôže štepiť!Po druhé ako môžeš rozoznať na kanárovi, že je to "odpad" nie po nejakej mutácii, ale ty určíš presne po akej.To sa dá?Chovám kanárov už dlho, ale ani ja ani nikto z chovateľov čo poznám, samozrejme okrem teba, to ešte z pohľadu, bez poznania rodičovského páru nevedel.
dedokarol
napsal(a):
Veľmi sa čudujem Rasťo, prečo všetko pripomienkuješ aj keď nemáš o tom vedomosti.Po prvé už ti napísali, že jaspis je dominantný-nemôže štepiť!Po druhé ako môžeš rozoznať na kanárovi, že je to "odpad" nie po nejakej mutácii, ale ty určíš presne po akej.To sa dá?Chovám kanárov už dlho, ale ani ja ani nikto z chovateľov čo poznám, samozrejme okrem teba, to ešte z pohľadu, bez poznania rodičovského páru nevedel.
Je reč o farebnom kanárikovi zo žltočiernej rady. Najväčší odpad/prebytok medzifarieb v súčastnosti je od pastelových kanárikov, medzi ktorých v podstate patrí i jaspis.
Tak som podobne určil nášmu spoločnému priateľovi Jánovi B., jeho nákup červenočiernych neštandardných & štiepiteľných na burze z príležitosti 57. Svetovej výstave v Piacenza 2009.
Niekoľko rokov trvalo dokiaľ priateľ J. B. a jeho kolegovia posudzovatelia zistili, akej farby bol odchov... Bol si svedkoch tohoto hľadania až blúdenia v určení štandardnej farebnej mutácii od týchto vtákov.
Postreh je talent... To neznamená, že v tomto prípade sa nemôžem mýliť.