Jsou to nekvalitné fotky jen s mobilu
dnes jsem jsi všiml že andulka nemá letky jen ty nakraji ale sourozenci 4 další maji vše ok letky oces operení. Co je přičinou? doufam že né skokan.
supik99
napsal(a):
To tak prostě je. Já měla před 3 lety v budce skokany 2 a ostatní mladí byli také v pohodě. Myslím že jsem měla mláďat 6. A to ještě jeden ze skokanů byl hodně špatný a naopak druhý byl hodně rychle v pořádku. U každého ptáka se to projeví jinou mírou.
Ja som mal pred 15-mi rokmi 10-párov andu 90% dávali skokani tak som daroval aj z butkami u toho chovaťela dalšé skokani už neboli vobec.
Zdravím, už se to tady probíralo 100x, stačí pohledat ve starších příspěvcích!Také Vás nepotěším, máte v chovu virové onemocnění peří a zobáku papoušků, neboli PBFD(viz-odkaz)Bohužel jsou napadeni zpravidla všichni přítomní ptáci, třebaže se u nich nemusí onemocnění vizuálně objevit, ale u jejich potomků ano! P.S.mě trvalo najít info.o tomto problému 2.min.!
http://search.seznam.cz/?q=PBFD&url=http%3A%2F%2Fwww.rajpapousku.cz%2Fpbfd-onemocneni-zobaku-a-peri-u-papousku.
Teď dodržovat hygienu, častěji čistit, umýt misky a vše co mají ptáci v dosahu. Já osobně jsem to řešila sundáním budky po vylétnutí mláďat. Pár snášel vajíčk dál, ale já mu je nekompromisně brala. Daný rok již nezahnízdili a ani následující rok jsem je nenechala hnízdit. Po 2 letech mi umřela samička a později i sameček. Mláďata co byla v pořádku jsem prodala a ty dva skokany darovala do domácnosti bez dalších zvířat. Po 2 letech mi paní psala, že jedna z andulek umřela a jestli bych neměla další. Žádné další ptáky jsem paní neprodala. Jednomu, méně postiženému skokanu letky dorostli, takže jsem ho předávala a on létal. Sice hůře, ale létal, jak to dopadlo s druhým nevím, ten byl nelétací. I když bude létat, bude to skokan dál a je nevhodné ho prodat či darovat komukoli, kdo už nějaké ptáky doma má. Byť dospělý pták bude spíše přenašeč, než že by se nakazil. Po zbavení se mladých jsem vše důkladně vymyla horkou vodou se savem. Hlavně andulčí klec, ale i klece další. (Normálně mám ptáky ve 3 klecích trvale.) Následující čas jsem věnovala úklidu pokoje. Andulky jsem začla odchovávat po zmíněných 2 letech s jiným chovným párem a vše je v pořádku. Papoušíčky jsem odchovávala dál a žádný problém u mláďat nenastal. Tak jsem řešila situaci já. Někteří mi tu radili ptáky utatit, nejen mladé a pár, ale celý chov a nechovat vůbec nic asi 3 roky. Nákaza se 1 rok udrží v zařízení, alespoň pokud si pamatuji správně. Pokud ptáky utratíte, je to správné řešení a hlavně se nemoc nebude moct šířit dál. Je to na vás, jak k tomu přistoupíte. Já mám jen pár ptáků v bytě a navíc většina mláďat jde do domácnosti jako mazlík, takže jsem se tolik bát nemusela, že by problém nastal u nového majitele. Pár bych z chovu vyřadila, buď jen dočasně, nebo trvale. Vše si promyslete a udělejte to, jak to Vy cítíte. Já jsem prostě ochočené andulky nedokázala nechat "skoro" bezdůvodně utratit.
kubrt11
napsal(a):
Zdravím, už se to tady probíralo 100x, stačí pohledat ve starších příspěvcích!Také Vás nepotěším, máte v chovu virové onemocnění peří a zobáku papoušků, neboli PBFD(viz-odkaz)Bohužel jsou napadeni zpravidla všichni přítomní ptáci, třebaže se u nich nemusí onemocnění vizuálně objevit, ale u jejich potomků ano! P.S.mě trvalo najít info.o tomto problému 2.min.!
http://search.seznam.cz/?q=PBFD&url=http%3A%2F%2Fwww.rajpapousku.cz%2Fpbfd-onemocneni-zobaku-a-peri-u-papousku.
S největší pravděpodobností to není PBFD, ale BFD.
josef26
napsal(a):
Co sním dělat ted ?
co s tema 4 v pořádku ?
co když skokanu nedorostou letky ?
může pak létat tak to nebude skokan ale neco jiného? problem s opeřením ?
prosím o radu
budu rád i o jiné informace.
Pár co to má vyřadit z chovu, budku spálit. Skokana oddělit, zpravidla peří doroste. Celý chov vydesinfikovat.
jene777

XXX.XXX.144.116
josef26
napsal(a):
dnes jsem jsi všiml že andulka nemá letky jen ty nakraji ale sourozenci 4 další maji vše ok letky oces operení. Co je přičinou? doufam že né skokan.
Tak už je po smrti
ale ty 4 jsi necham jestli to mam v chovu tak jsem v p...
nebudu pár let prodavat andule než zistim jestli jeste v chovu mám
jestli je budu mít tak je budu likvidovat boužel
zabit chovatele kteří prodavaji vědome skokany
živote jsem neměl skokany a ted jse mi oběvil a zabit to.chudak malej žil aby umřel
jen proto že jsou mezy námy jsou špatní chovatelé
jene777

XXX.XXX.144.116
josef26
napsal(a):
Tak už je po smrti
ale ty 4 jsi necham jestli to mam v chovu tak jsem v p...
nebudu pár let prodavat andule než zistim jestli jeste v chovu mám
jestli je budu mít tak je budu likvidovat boužel
zabit chovatele kteří prodavaji vědome skokany
živote jsem neměl skokany a ted jse mi oběvil a zabit to.chudak malej žil aby umřel
jen proto že jsou mezy námy jsou špatní chovatelé
Nebezpečí je hlavně v přenašečích viru, kteří jsou vzhledově naprosto v pořádku.
Uz je mam delsi dobu ve voliere ty co nevypadaji jako skokany myslim ty 4 mladata tak uz musi byt nakazeny vseci andule? ale zabijet ty mladata kteri nemusi mit BFD nebudu nemam na to povahu.ale zas na druhou stranu kdyz jsem jsi nekdy dovezl andulu s BFD ktera uz musela nakazyt andule ale zas na druhou stranu v budkach mam zdrava mladata nemohl to byt jen gen co preskocil nekolik generaci ? ale jestli zistim ze ty 4 andule pristi rok budou davat skokany tak je budu muset zabit ale nebudu ted je zabijet kdyz muzou byt zdrave.
Jestli sem pochopila správně, dovezl jste si odněkud nové ptáky, nejspíš andulky a patrně z burzy. Pokud ano, přenašeč je mezi nimi. Ježe na něm to nepoznáte, pokud ho nenecháte testovat. A právě mláďata v budkách mají nižší imunitu a proto na nich hned uvidíte, že buď rovnou rychle hynou a nebo z nich jsou skokani. I mě napadlo, že rodiče těch mláďat nemusí být přenašeči, pakliže jste od nich doposud odchovával zdravé jedince. Víte, já jsem tenkrát ani žádné nové ptáčky nekupovala a přesto se to u mě vyskytlo. Takže jsem to buď přinesla spolu se zrním, které na burze pravidelně kupuji. Kupuji již několik let u stejného stánku. Nebo, což se mi zdá jako pravděpodobnější, jsem si nákazu přivezla na svém oblečení. Jestli se něco nakazí, tak spíše mláďata než staří jedinci. Genem to podle mě není. Já bych ty 4 andulky, co byly v hnízdě se skokanem ani do chovu nezařadila. Víte, čekat, jestli se vám to za rok v hnízdě objeví zase nebo ne, je podle mě dost riskantní. Navíc pak budete řešit stejnou otázku, co se skokany a jak postupovat dál, aby se to nešířilo. Pokud se francouzské pelichání (BFD) znovu objeví.
jene777

XXX.XXX.144.116
supik99
napsal(a):
Jestli sem pochopila správně, dovezl jste si odněkud nové ptáky, nejspíš andulky a patrně z burzy. Pokud ano, přenašeč je mezi nimi. Ježe na něm to nepoznáte, pokud ho nenecháte testovat. A právě mláďata v budkách mají nižší imunitu a proto na nich hned uvidíte, že buď rovnou rychle hynou a nebo z nich jsou skokani. I mě napadlo, že rodiče těch mláďat nemusí být přenašeči, pakliže jste od nich doposud odchovával zdravé jedince. Víte, já jsem tenkrát ani žádné nové ptáčky nekupovala a přesto se to u mě vyskytlo. Takže jsem to buď přinesla spolu se zrním, které na burze pravidelně kupuji. Kupuji již několik let u stejného stánku. Nebo, což se mi zdá jako pravděpodobnější, jsem si nákazu přivezla na svém oblečení. Jestli se něco nakazí, tak spíše mláďata než staří jedinci. Genem to podle mě není. Já bych ty 4 andulky, co byly v hnízdě se skokanem ani do chovu nezařadila. Víte, čekat, jestli se vám to za rok v hnízdě objeví zase nebo ne, je podle mě dost riskantní. Navíc pak budete řešit stejnou otázku, co se skokany a jak postupovat dál, aby se to nešířilo. Pokud se francouzské pelichání (BFD) znovu objeví.
Pochopila jste nesprávně, ale vysvětlovat v dnešní době rozdíli PBFD, BFD,..zpusobi přenosu, přenašeči apodobně je naprosto zbytečné. Chce to jen sednout si a začít hledat fundované a odborné články, prostě vše co tady nelze vyřešit a podle toho se zařídit a odpovědně se postavit k problému.
Dobrý den, mám dotaz. Vrátili jsme se z dovolené a zjistila jsem, že mé cca dvouleté andulce chybí letková pera na levém křídle. Žije už zhruba rok s parťákem, jehož opeření je zcela v kondici a chovají se k sobě velmi pěkně, takže nepředpokládám, že by jí pírka vyškubal on. Mohla o brka přijít v rámci přepeřování, nebo má zdravotní problém? Jinak působí velmi čile, se svým handicapem, zdá se, nemá problém.
kajda0505
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Vrátili jsme se z dovolené a zjistila jsem, že mé cca dvouleté andulce chybí letková pera na levém křídle. Žije už zhruba rok s parťákem, jehož opeření je zcela v kondici a chovají se k sobě velmi pěkně, takže nepředpokládám, že by jí pírka vyškubal on. Mohla o brka přijít v rámci přepeřování, nebo má zdravotní problém? Jinak působí velmi čile, se svým handicapem, zdá se, nemá problém.
Myslím, že zdravotní problém to nebude. Vypadlá (vytrhaná) pera vypadají jak?
eli22
napsal(a):
Chtělo by to fotku z té "zdravé " strany andulky.
Snad bude stačit...
rudysk

XXX.XXX.214.125
kajda0505
napsal(a):
Snad bude stačit...
Stejnou 1,0 r.16 vystavni jsem koupil na vystave v Novem Meste na morave 19.8.2017 klec c.8.
kajda0505
napsal(a):
Snad bude stačit...
Zkoušela jste se zeptat maminky, jestli si něčeho nevšimla? Mně se ta druhá strana zdá ok. Stalo se mi letos to samé u neofémy, ráno jsem přišla, veškeré letky z pravé strany pryč a na bidle i kleci trochu krve. Zřejmě jí je přes pletivo vytrhl nějaký predátor nebo se někde chytla. Během měsíce vše dorostlo.
eli22
napsal(a):
Zkoušela jste se zeptat maminky, jestli si něčeho nevšimla? Mně se ta druhá strana zdá ok. Stalo se mi letos to samé u neofémy, ráno jsem přišla, veškeré letky z pravé strany pryč a na bidle i kleci trochu krve. Zřejmě jí je přes pletivo vytrhl nějaký predátor nebo se někde chytla. Během měsíce vše dorostlo.
Moc děkuji. Pokud to vypadá jen na mechanické poškození, jsem jedině ráda. Každopádně budu Lili sledovat, jestli brka dorůstají. Jo a taky si zkusím vážně pohovořit s našimi kocoury, zda náhodou netuší, kam se mohly podít Liliiny letky. I když mi není jasné, jak by ji některý mohl přes pletivo chytit za křídlo.
kajda0505
napsal(a):
Moc děkuji. Pokud to vypadá jen na mechanické poškození, jsem jedině ráda. Každopádně budu Lili sledovat, jestli brka dorůstají. Jo a taky si zkusím vážně pohovořit s našimi kocoury, zda náhodou netuší, kam se mohly podít Liliiny letky. I když mi není jasné, jak by ji některý mohl přes pletivo chytit za křídlo.
To si zkuste pohovořit, protože týden po této události jsem u druhé voliéry nachytala právě kocoura.
rudysk

XXX.XXX.214.125
kajda0505
napsal(a):
Je to francouzke pelichani.
leny77

XXX.XXX.144.116
eli22
napsal(a):
Není.
Proč vlastně dělat testy PCR ( duplex shutle PCR ) ? Vždyt máme eli22. Měla by jste se, už opravdu nad sebou zamyslet, vaše jedna zkušenost může v názorech nakazit stejně jako avian polyomavirus, nebo psittacine beak and feather disease.Buh žehnej všem co se budou řídit vašima radama. Jestli že vám to ještě nikdo neřekl, tak se omlouvám, že jsem první.
Sleduji toto vlákno a napadá mne otázka pro zadavatelku kajda0505, proč ještě zde není detail poškozeného křídla? To neumíte andulku vzít do rukou, roztáhnout křídlo a s pomocníkem ho nafotit? I ze spodní strany křídla? Může to být cokoli, třeba jen z nudy ukousané letky... Takhle se tu dohadujete o ničem... A názor, že to vytrhal kocour je úsměvný. Vytrhnout cca 7 dlouhých zdravých letek - to by sppíše utrhnul celé křídlo..
leny77
napsal(a):
Proč vlastně dělat testy PCR ( duplex shutle PCR ) ? Vždyt máme eli22. Měla by jste se, už opravdu nad sebou zamyslet, vaše jedna zkušenost může v názorech nakazit stejně jako avian polyomavirus, nebo psittacine beak and feather disease.Buh žehnej všem co se budou řídit vašima radama. Jestli že vám to ještě nikdo neřekl, tak se omlouvám, že jsem první.
Podle některých příspěvků je pí.Eli22 velmi"zkušená"a"fundovaná"chovatelka, řídit se některými jejími radami je dosti riskantní, některý její předek byl jistě z rodu brouků Pytlíků, a to bez urážky!K..
vabl
napsal(a):
Sleduji toto vlákno a napadá mne otázka pro zadavatelku kajda0505, proč ještě zde není detail poškozeného křídla? To neumíte andulku vzít do rukou, roztáhnout křídlo a s pomocníkem ho nafotit? I ze spodní strany křídla? Může to být cokoli, třeba jen z nudy ukousané letky... Takhle se tu dohadujete o ničem... A názor, že to vytrhal kocour je úsměvný. Vytrhnout cca 7 dlouhých zdravých letek - to by sppíše utrhnul celé křídlo..
Drahý, vaše arogance není na místě. Z fotky je zřejmé, že letková pera schází a o detail nikdo nežádal.
rudysk

XXX.XXX.214.125
Moudivláček
napsal(a):
Protože jsem z Nového Města na Moravě, tak se ptám. Třeba mě to uniklo, ale žádné výstavní andulky jsem tam neviděl.
Horni hala vzadu vystavni klece asi 8 ks.v kazde 2
andulky [nebodovane] cena 150-350 kc.
rudysk
napsal(a):
Horni hala vzadu vystavni klece asi 8 ks.v kazde 2
andulky [nebodovane] cena 150-350 kc.
Děkuji za reakci. Já ve dvou výstavních klíckách měl po dvou andulkách, jedna vypadala skoro jako výstavní, ale byly za 80 Kč kus. Musím se zeptat, co kde bylo a jestli tam měl někdo výstavní, znovu opakuji, já je neviděl, ale v sobotu jsem tam dopoledne nebyl. Možná tam byly a byly v neděli prodány a nahrazeny jinými. Jsem členem pořádající ZO ČSCH, exotářskou část má v kompetenci někdo jiný, ale záleží mně na pověsti naší ZO, proto se ozývám. Ale uvítal bych interní dialog, do diskuze to co píšu nepatří.
kajda0505
napsal(a):
Zdravím, tak jak to vypadá? Co ta druhá strana, letky jsou v pořádku na té "zdravé" straně, nevypadávají? Ocasní pera taky ok?
rudysk

XXX.XXX.214.125
Moudivláček
napsal(a):
Děkuji za reakci. Já ve dvou výstavních klíckách měl po dvou andulkách, jedna vypadala skoro jako výstavní, ale byly za 80 Kč kus. Musím se zeptat, co kde bylo a jestli tam měl někdo výstavní, znovu opakuji, já je neviděl, ale v sobotu jsem tam dopoledne nebyl. Možná tam byly a byly v neděli prodány a nahrazeny jinými. Jsem členem pořádající ZO ČSCH, exotářskou část má v kompetenci někdo jiný, ale záleží mně na pověsti naší ZO, proto se ozývám. Ale uvítal bych interní dialog, do diskuze to co píšu nepatří.
Jeste jednou klec c 8. koupil jsem za 150.- r.17 doma kr.16 bez letek.Uz je v cerne zemi.
rudysk
napsal(a):
Jeste jednou klec c 8. koupil jsem za 150.- r.17 doma kr.16 bez letek.Uz je v cerne zemi.
Pane, na Váš problém s koupenou výstavní andulkou na výstavě v Novém Městě na Moravě jsem zjistil fakta.
Ano, klec č.8. Nebyl jsem tam a jestli pořadatel prodal r.17 a měla 16, je hrubá chyba. Jestli jste nebyl spokojen, vrátí Vám naše ZO 150, - Kč. Jen mě překvapuje, že jste koupil a nezkontroloval stav ptáka a číslo kroužku. To jste ji vzal a nezjistil, že má špatné letky a jiný kroužek?Jestli měla špatné letky, tzn. tak zvaný skokan, tak by s tou vadou žila hodně dlouho a nebyla v jak píšete v černé zemi. Nebo jste ji utratil ? Na naši prodejní výstavu dávají exoty lidé z celého okresu a pokud jedinec vypadá zdravě, je přijat.
Napište mně kontakt na moji interní adresu a vše bude vyřízeno k Vaší spokojenosti.
Bohužel s diskutujícími, kteří se bojí kontaktu je těžká řeč.
Za ZO ČSCH
Nové Město na Moravě
Otakar Německý.
josef26
napsal(a):
Spousta názorů a který je ten správný.
V r.1969 jsem měl celý odchov rozel pestrých tzv. skokanů. Moc se o tom nevědělo. Ptáci čílí, zdraví až na ty letky. Nikdy jsem nezkoumal ani neověřoval, zda skokani jsou dědičně přenosní. Asi ne. Dnes je vše známé. Uvítám poučení od zkušených odborníků.
Pták po opuštění budky musí vypadat jako dospělý, nehovořím o zbarvení. Vada opeření, pokud mladé neobrali v budce rodiče a to v dospělosti nikdo nepozná, je vada vylučující z chovu.
Záleží na poctivosti každého z nás.
rudysk

XXX.XXX.214.125
Moudivláček
napsal(a):
Pane, na Váš problém s koupenou výstavní andulkou na výstavě v Novém Městě na Moravě jsem zjistil fakta.
Ano, klec č.8. Nebyl jsem tam a jestli pořadatel prodal r.17 a měla 16, je hrubá chyba. Jestli jste nebyl spokojen, vrátí Vám naše ZO 150, - Kč. Jen mě překvapuje, že jste koupil a nezkontroloval stav ptáka a číslo kroužku. To jste ji vzal a nezjistil, že má špatné letky a jiný kroužek?Jestli měla špatné letky, tzn. tak zvaný skokan, tak by s tou vadou žila hodně dlouho a nebyla v jak píšete v černé zemi. Nebo jste ji utratil ? Na naši prodejní výstavu dávají exoty lidé z celého okresu a pokud jedinec vypadá zdravě, je přijat.
Napište mně kontakt na moji interní adresu a vše bude vyřízeno k Vaší spokojenosti.
Bohužel s diskutujícími, kteří se bojí kontaktu je těžká řeč.
Za ZO ČSCH
Nové Město na Moravě
Otakar Německý.
Pane Německý děkuji za Váš zájem, peníze nechci.Diskutovat můžem až se někdy potkáme, přeji CHOVU ZDAR.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Moudivláček
napsal(a):
Spousta názorů a který je ten správný.
V r.1969 jsem měl celý odchov rozel pestrých tzv. skokanů. Moc se o tom nevědělo. Ptáci čílí, zdraví až na ty letky. Nikdy jsem nezkoumal ani neověřoval, zda skokani jsou dědičně přenosní. Asi ne. Dnes je vše známé. Uvítám poučení od zkušených odborníků.
Pták po opuštění budky musí vypadat jako dospělý, nehovořím o zbarvení. Vada opeření, pokud mladé neobrali v budce rodiče a to v dospělosti nikdo nepozná, je vada vylučující z chovu.
Záleží na poctivosti každého z nás.
Dobrý den, narostlo později mláďatům rosel peří v křídlech?
Mám totiž podobnou nepříjemnou zkušenost před více než dvaceti lety v chovu neofém, koupil jsem od jednoho věhlasného neofémaře štěpáka na skořice, kterému i v době mimo pelichání padala pera, později jsem přišel na to, že je napaden všenkami a to dost značně.Všenky se mě v tu sezónu dostaly do celého chovu a nejvíce to odnesla mláďata, chudokrevností a vypadáváním peří, hlavně silných per v křídlech a ocase.Později postupně všechna mláďata obrostla, některé jsem nechal ve svém chovu, další byli prodáni chovatelům, samozřejmě po důkladném zbavení veškerých parazitů.Je to poučením na celý život, proto dnes když kupuji ptáka, tak prohlížím peří, hlavně u ocasu u kořene a taktéž na křídlech u kořene silných per se všenky shlukují během dne.V noci jsou v pohybu vyžírají svého hostitele od krve až po peří.
Takže krásná práce, vše vystříkat arpalitem všetně ptáků, budky a vše další co je ve voliérách k vyndání šlo do staré vany se silným roztokem chloraminu, prostě nádhera a pohodička díky jednomu chovateli, který musel vždy prodat za každou cenu i nemocné ptáky.
lumpicek
napsal(a):
Dobrý den, narostlo později mláďatům rosel peří v křídlech?
Mám totiž podobnou nepříjemnou zkušenost před více než dvaceti lety v chovu neofém, koupil jsem od jednoho věhlasného neofémaře štěpáka na skořice, kterému i v době mimo pelichání padala pera, později jsem přišel na to, že je napaden všenkami a to dost značně.Všenky se mě v tu sezónu dostaly do celého chovu a nejvíce to odnesla mláďata, chudokrevností a vypadáváním peří, hlavně silných per v křídlech a ocase.Později postupně všechna mláďata obrostla, některé jsem nechal ve svém chovu, další byli prodáni chovatelům, samozřejmě po důkladném zbavení veškerých parazitů.Je to poučením na celý život, proto dnes když kupuji ptáka, tak prohlížím peří, hlavně u ocasu u kořene a taktéž na křídlech u kořene silných per se všenky shlukují během dne.V noci jsou v pohybu vyžírají svého hostitele od krve až po peří.
Takže krásná práce, vše vystříkat arpalitem všetně ptáků, budky a vše další co je ve voliérách k vyndání šlo do staré vany se silným roztokem chloraminu, prostě nádhera a pohodička díky jednomu chovateli, který musel vždy prodat za každou cenu i nemocné ptáky.
Pane, já už nevím, je to mnoho let. Domnívám, že arpalit je na toztoče a ne na viry.
A odhalit přenašeče "skokanů", když vypadají normálně je nemožné.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Děkuji za reakci, spíš mě zajímalo, jestli jste tenkráte více hloubal nad podstatou vypadávání peří?Spousta chovatelů padání peří připisuje skokanům, ale většinou se jedná o různé cizopasníky, kteří vypadávání způsobují, jen o tom nic nevědí a neumějí to řešit.
lumpicek
napsal(a):
Děkuji za reakci, spíš mě zajímalo, jestli jste tenkráte více hloubal nad podstatou vypadávání peří?Spousta chovatelů padání peří připisuje skokanům, ale většinou se jedná o různé cizopasníky, kteří vypadávání způsobují, jen o tom nic nevědí a neumějí to řešit.
Tak jen můj názor, mnozí mohou oponovat. Cizopasníků peří je hodně, peří poškozují, ale aby rostly krátké letky, pták nelétal, tak za to žádný cizopasník nemůže. Pero musí být vyzrálé, dostatečně dlouhé i u mláďat a perožrouty či jinými může být poškozené, ale to se dá řešit. Tak tzv. skokani se dají řešit jen likvidací, aby nepřenášeli virus na další populace.
Ted ten par co mel v hnizde toho 1 skokana mam ve voliere somotnej odelenej od jinich andul a maji v hnizde 4 andulky ale kolem 14 dni jeste nejde poznat jestli je tam nejakej skokan kdyz jse neobevi skokan jde rict ze ten par je ok ? nebo na pristi rok je dat do klece a zistit znovu ?
josef26
napsal(a):
Ted ten par co mel v hnizde toho 1 skokana mam ve voliere somotnej odelenej od jinich andul a maji v hnizde 4 andulky ale kolem 14 dni jeste nejde poznat jestli je tam nejakej skokan kdyz jse neobevi skokan jde rict ze ten par je ok ? nebo na pristi rok je dat do klece a zistit znovu ?
Co na tom nechápete? Prostě a jednoduše, bez testu se nic nedozvíte.Nikdo nepozná přenašeče podle vzhledu.