Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.8.2017 09:01
barp58

XXX.XXX.90.150

Prosím o radu jaké je nejlepší spojení složení páru, jaký samec a jaká samice, aby byl odchov albino? Může se dnes pářit i barva na barvu? To stejné i u princ lutino. Děkuji za odpovědi.

17.8.2017 09:06
barp58

XXX.XXX.90.150

barp58 napsal(a):
Prosím o radu jaké je nejlepší spojení složení páru, jaký samec a jaká samice, aby byl odchov albino? Může se dnes pářit i barva na barvu? To stejné i u princ lutino. Děkuji za odpovědi.

Nebo jaký bude odchov od princ 1.0 albino a 0.1 lutino a opačně?

17.8.2017 09:52
atobajus

XXX.XXX.195.189

barp58 napsal(a):
Nebo jaký bude odchov od princ 1.0 albino a 0.1 lutino a opačně?

U princek je NSLino, tzn. Recesivní a štěpit může jak samec tak samice.
Z tohoto složení, ať tak jak píšete nebo opačně, odchováte lutino ptáky štěpitelné na modrou.
Protože se jedná o recesivní mutaci tak je určitě vhodnější pro kvalitnější odchov používat jeden kus přírodního štěpáka a druhý kus v mutaci.

17.8.2017 12:40
bartrand

XXX.XXX.45.50

atobajus napsal(a):
U princek je NSLino, tzn. Recesivní a štěpit může jak samec tak samice.
Z tohoto složení, ať tak jak píšete nebo opačně, odchováte lutino ptáky štěpitelné na modrou.
Protože se jedná o recesivní mutaci tak je určitě vhodnější pro kvalitnější odchov používat jeden kus přírodního štěpáka a druhý kus v mutaci.

Nikdy jsem nevidel rozdil v kvalite odchovu z paru albino x ino/modra nebo step.albino x albino. Mladata vedle sebe nevykazovala zadne rozdily. Zajimala by me realna studie podlozena informacemi o tom ze z odchovu mutaci s mutacemi vznika mene kvalitni odchov. Vsechny informace ke kterym jsem se dostalo bylo jen jedna pani povidala a nebo "mel jsem vyssi mortalitu, urcite nedelam chybu ja ale je to kvuli mutaci".

lumpicek

17.8.2017 13:03
lumpicek

XXX.XXX.0.243

bartrand napsal(a):
Nikdy jsem nevidel rozdil v kvalite odchovu z paru albino x ino/modra nebo step.albino x albino. Mladata vedle sebe nevykazovala zadne rozdily. Zajimala by me realna studie podlozena informacemi o tom ze z odchovu mutaci s mutacemi vznika mene kvalitni odchov. Vsechny informace ke kterym jsem se dostalo bylo jen jedna pani povidala a nebo "mel jsem vyssi mortalitu, urcite nedelam chybu ja ale je to kvuli mutaci".

Dobrý den, toto je dosti složitá otázka na kterou odpověď nepřichází ze dne na den.
Dnes je již mnoho mutací slušně ustáleno co do barvy, tak i do velikosti i když ta už není tam kde bývali před x lety přírodní ptáci.Dnes chce každý koupit hotovou věc v požadované kvalitě a dělat odchovy, ale než někdo k té kvalitě došel trvalo někdy i desítky let, mám to za sebou.
Pokud nezkusíte z jednoho mutačního ptáka plus přírodního vytvořit chov o padesáti párech mutačních ptáků v kvalitě toho prvního, ba i lepší, potom budete věřit tomu co staří chovatelé mutací propaguji, byli totiž u zrodu určitých mutací a v těch začátcích byla mortalita obrovská.
Toto se však týká pravých mutací, nikoli mutací přenášených z jednoho druhu na druhý, to jsou vše heterozygoti, takže vitální jedinci, jako pouliční směs u psů, viz pokřížení agouši, neofémy, rosely a další.

17.8.2017 14:08
atobajus

XXX.XXX.195.189

bartrand napsal(a):

Pokud dáte do páru dva kvalitní kusy recesivní mutace, např. ino x ino, tak u mláďata žádné snížení kvality pozorovat nemusíte. Ale v případě, že se to bude opakovat stále dokola tak věřte, že to půjde dolů. A opakovat se to bude, protože každý chce mít v budce co nejvíce mláďat požadované mutace a přírodní štěpáky berou jako nepotřebné.
Stačí se podívat na velikost ptáků u kterých se stal jejich chov modní hlavně díky mutacím. Aktuálně třeba mutace mnichů, velikost mutačních mníšků se vůbec nedá porovnávat s tím co se u nás chovalo před lety v přírodní barvě.
To samé je vidět i u rozel, vždyť teď už je u nich problém rozeznat samce od samice podle velikosti hlavy a robustnosti. U rozely pestré to už u mláďat poznal i začátečník.
Proto je třeba v chovu mutací používat i kvalitní přírodní ptáky.

Ale jinak samozřejmě ať si každý chová a páruje na sebe jak co chce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík