Dobrý den, máte někdo zkušenost s tímto krmivem? Korela i pyrura toto krmivo velmi ochotně přijímají, ale vzhledem k tomu, že obsahuje ve větším množství i lněné semínko, objevil se problém - samec korely si zrní rád namáčí a následkem toho má občas slepené peří na celé hlavě včetně nagelované chocholky. Když se to stalo poprvé, vyděsilo mne to, protože se slepeným peřím vypadal jak těsně před smrtí, až při jemném oplachu hlavy, kdy se ten sliz v podstatě stejně nedal umýt, mi došlo, že je to od lněného semínka. Má k dispozici jednak misku s vodou, jednak standardní napáječku, ale zvládne si rozmočit zrní i v ní. Vodu mu pravidelně měníme, ale dokáže se zaslizit bez problémů přes den. Lněné semínko žere rád i suché (venku mimo klec ozobová z pečiva), a toto krmivo přijímá ochotně, takže bych u něj ráda zůstala. Můj dotaz (možná naivní) zní, zda někdo máte podobnou zkušenost a jak jste případně řešili tvar napáječky.
Měl jsem podobný případ u dvou párů, nešlo tedy o slepování peří, ale vyřešil jsem to tak, že jsem jim nasadil napaječky pro králíky s kuličkou a při důsledném sledování jsem byl překvapen jak rychle se jí naučili používat a toto bylo vyřešeno. Vodu na koupání nedávám, zkoušel jsem to a forpusi to ani jeden můj pár nevyhledával, tak jsem to vyřešil koupáním ve vodní mlze.
Vytahuji staré téma, které jsem založila. Obnovuji diskuzi po cca dvou měsících spíše pro poučení ostatních začínajících chovatelů nebo jen vlastníků domácích papoušků mazlíčků, i když se mi to nepíše lehce.
Problém se slizením se opakoval poměrně nepravidelně, občas ano, občas třeba čtrnáct dní nic, pak ráno zase oslizlá celá hlava. Přikládala jsem to nové směsi, kterou korelák (cca 11 let) ochotně konzumoval. Minulý víkend začal být trochu apatický a hůře dýchal, opět v sobotu oslizlá celá hlava včetně chocholky. V pondělí už dýchal výrazně hůř s pootevřeným zobákem a o krmení neměl zájem. V úterý ráno jsme jej odvezli na veterinu, po rentgenu bylo zjištěno rozhozené zažívání a těžké dýchací problémy s tím, že sliz není z krmení, ale jedná se o průhledný sekret z volete - takže jsme to těžce podcenili, když jsme příznaky považovali za něco jiného. Korelák zůstal v domácí péči veterinární lékařky, protože jej bylo třeba krmit sondou a aplikovat injekce. Je tam dodnes, už je ale dle zpráv ze včera výrazně lepší (úterý a středa to vypadalo velmi špatně), v neděli k večeru pro něj jedeme s tím, že až do středy bude ještě dostávat injekce. Tak snad už to bude na dobré cestě.
Jaká byla příčina onemocnění, zatím nevím. Druhý papoušek, kterého máme, je naprosto zdravý a bez příznaků (vzali jsme ho na veterinu taky). Oba žijí ve stejné místnosti, každý ve své kleci, při proletu jsou společně, krmení v zásadě shodné (korela nežere tolik zeleniny a ovoce, protože nemá o to tolik zájem). Grit k dispozici, větve k okusu taky, voda ke koupání k dispozici při proletu, v kleci ne.
Takže při prvních příznacích nestandardního chování raději hned na veterinu