Dobrý den, už dost dlouho se připravuji na pořízení ručně dokrmeného papouška. Prosím Vás, nevíte někdo, o nějakém chovateli ve východních Čechách? Chtěla bych se i poradit, případně přijet podívat, nastudováno dost, ale přeci jen rada zkušených je nad zlato. Moc Vám děkuji za případné reakce.
Dobrý den, dost záleží na druhu papouška, kterého si chcete pořídit. Píšete ručně dokrmeného, takže si myslím, že to bude některý ze středně velkých papoušků. Uvést druh, o který máte zajem je dost podstatné.
Já tedy chovám jen andulky a papoušíčky šedokřídlé a ručně nedokrmuji. Doma mám coby mazla aratingu sluneční. Mohla bych Vám o té naší něco povyprávět. Pro aratingu jsme si před lety jeli až k Plzni. Možná neseženete vybraný druh ve svém okolí. A jsem z Pardubic.
Aratinga je možná úžasná, ale něco na tom jejím křiku je. Hlasitost je asi dost zásadní, pokud jako já bydlíte v bytě. Problémy se sousedy nemám. Někdy to je síla když spustí. Křikem nás vítá, když přijdem domů, ale i varuje. Křikem reaguje na motorová letadla, létací balóny, rogala. Naopak na dravé ptáky či dopravní letadla vrčí. Ano naučil se smát jako se směju já a vrčet, víc z mluvení nic. Fixace na člověka. Ano každý pták se do jisté míry fixuje. Na prvním místě jsem já, jakožto panička, potom sestra a nakonec zbytek rodiny. Není to ale fixace jako u jiných druhů, kteří mají rádi jen toho svého oblíbence a ostatní napadají, či tiše tolerují. Je to jen o oblíbenosti osoby, není problém ani s návštěvami. To je další věc, na většinu návštěv je hodný, nezlobí, přijde se podívat z blízka, ovše jsou i lidé, které vysloveně nemusí a dělá na ně nálety. Jedná se o přítele a sestřinýho přítele, ale i mou kamarádku. Vidí v nich patrně konkurenci. Stejně tak mláďata papoušků které chovám, okamžitě odhání či jim vyhrožuje. Ale starých ptáků, se kterými je denodenně v kontaktu si nevšímá. To spíše papoušíčci si všímají jeho, dokonce ho i odeženou když na to přijde. Co se jídla týče, tak ten náš jí všechno co je nezdravé. A to doslova. Jen octu ještě nepřišel na chuť. Miluje třeba olej či mléko atd. Samozřejmě má své zrní, ovovce a zeleninu dostává též a piškoty za odměnu (Za dělání bobka do klece, či když jdeme pryč.) Nejvíce mu chutná ovoce co má šťávu (jablko, liči, broskve - dříve).
Když Vás ještě něco napadne k aratingovi, ráda odpovím. S dalšími Vámi zmiňovanými druhy nemám zkušenost.
pogo

XXX.XXX.14.251
Dobrý den, paní dokrmuje v Ústí nad Orlicí krásné pyrury žlutoprsé.Pokud bude zájem pošlu kontakt.V loni jsem od ní bral pro kamarádku a super.