Dobrý den. V genetice se moc nevyznám a tak mám dotaz. Mám složený pár 1,0 kremino x 0,1 zelená straka štěp na modré, modré straky a kremino. Mladé mají kremina a modré straky. Letos mám v hnízdě jedno žluté mládě. Chtěl bych se zeptat jestli to mládě na něco štěpí ?
Dále mám ještě jeden dotaz. Druhý pár mám ve složení 1,0 zelená straka štěp na modré a modré straky x 0,1 modrá straka. Mladé jsou modré straky a zelení. Chápu prosím dobře, že ti zelení jsou všichni štěpáci na modré a a modré straky ? Předem Děkuji za odpovědi.
Zdravím
Vidím že odborníci na genetiku neodpovídají. Já osobně považuji ty různé kalkulačky za blbost.
Těžko budete mít po 25% na třech mladých. Musíte to brát z rezervou. Je to spíš o tom co je možné a tam to funguje.
Jeden rok to vyjde tak a druhý úplně jinak. Nevím jestli čas prosazuje u rodičů geny jiné než dříve.
Mám pár, žlutý samec a zelená straka samice. Loni měli samé straky a letos většinu žlutých.Sem tam skořicové straky.Neznám ale jejich rodiče. Každopádně, když v linii již některá barva byla, měla by se objevit i u potomků. Křížením s jinými mutacemi, pak mohou vzniknout další.
Tak že na Vaši otázku si myslím že ano, upozorňuji že nejsem odborník na genetiku, beru to pouze selským rozumem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

po231010
napsal(a):
Opravdu se nikdo nenajde, kdo mi přímo odpoví ?
To by bylo složité, neznáte ani základy genetiky takže napřed by bylo potřeba vysvětlit co je to kombinace cremino a že takovou určitě nemáte přestože se běžně objevují v inzerci, ale ani to nejsou cremino a dal by bylo potřeba vám vysvětlit i to, že nemůžete kakarici neštěpí na modré straky. Je třeba i rozlišovat co je mutace a co je kombinace mutací.

pterodactyll
napsal(a):
Zdravím
Vidím že odborníci na genetiku neodpovídají. Já osobně považuji ty různé kalkulačky za blbost.
Těžko budete mít po 25% na třech mladých. Musíte to brát z rezervou. Je to spíš o tom co je možné a tam to funguje.
Jeden rok to vyjde tak a druhý úplně jinak. Nevím jestli čas prosazuje u rodičů geny jiné než dříve.
Mám pár, žlutý samec a zelená straka samice. Loni měli samé straky a letos většinu žlutých.Sem tam skořicové straky.Neznám ale jejich rodiče. Každopádně, když v linii již některá barva byla, měla by se objevit i u potomků. Křížením s jinými mutacemi, pak mohou vzniknout další.
Tak že na Vaši otázku si myslím že ano, upozorňuji že nejsem odborník na genetiku, beru to pouze selským rozumem.
Genetická kalkulačka není blbost, ale samozřejmě se tak může jevit lidem, kteří genetice nerozumí, neumějí správně pojmenovat mutace a tím pádem nevědí jak je do kalkulačky zadat. Ty procenta jsou snad úplně jasné, že jsou to jen teoretické výsledky a pravděpodobnost s jakou můžete tu kterou mutaci v odchovu očekávat.
napsal(a):
Genetická kalkulačka není blbost, ale samozřejmě se tak může jevit lidem, kteří genetice nerozumí, neumějí správně pojmenovat mutace a tím pádem nevědí jak je do kalkulačky zadat. Ty procenta jsou snad úplně jasné, že jsou to jen teoretické výsledky a pravděpodobnost s jakou můžete tu kterou mutaci v odchovu očekávat.
Zdravím
Tomu rozumím, já chtěl jen podotknout že ten nebo ten výsledek nemusí být na sto procent.
To že ten, kdo se o genetikou vyloženě nezajímá nemá šanci správně pojmenovat všechny mutace a tím mu nikdy nevyjde správný výsledek, je rovněž jasné.
Ono je daleko lepší nechat to na přírodě, všechny mutace mají svoje kouzlo.
Smysl to má pouze když chci sestavit pár, který by mě dodával určitou mutaci.
O to pravděpodobně zadavateli šlo.
Zadavatel se ale ptal, do čeho můžou jeho odchovy štěpit.
Na to jsem mu laicky odpověděl, ale bez záruky. Proto by mě rovněž zajímalo, zda to tak je.
S pozdravem.
po231010
napsal(a):
Dobrý den. V genetice se moc nevyznám a tak mám dotaz. Mám složený pár 1,0 kremino x 0,1 zelená straka štěp na modré, modré straky a kremino. Mladé mají kremina a modré straky. Letos mám v hnízdě jedno žluté mládě. Chtěl bych se zeptat jestli to mládě na něco štěpí ?
Dále mám ještě jeden dotaz. Druhý pár mám ve složení 1,0 zelená straka štěp na modré a modré straky x 0,1 modrá straka. Mladé jsou modré straky a zelení. Chápu prosím dobře, že ti zelení jsou všichni štěpáci na modré a a modré straky ? Předem Děkuji za odpovědi.
Zdravím, především zapomeňte na cremeino. Máte kombinaci modré (přesněji parblue) a kombinace recesivn a dominantní straky(u nás běžně žluté), tedy bílého ptáka. Celý odchov je tedy štěpitelný na modrou, recesivní straku, žluté mládě na modrou.. Otázka dominantní straky je závislá na tom, jestli páříte 1f nebo 2f dominantní straku. To se z této zprávy nepozná. Gen. calc. samozřejmě není žádná blbost, kalkulačka běžně zvládne běžné matematické úkony, určitě nikdo nepochbuje, že násobení, dělení a další zvládne naprosto dokonale. Stejné je to v případě výpočtu odchovů. Jen je potřeba správně zadat vstupní informace.