Mám osmiletého samečka papouška senegalského, kupovala jsem ho jako ručně dokrmené krotké mládě. Problém je, že poslední dva roky mě nemá moc rád. Přiletí, nechá se podrbat, někdy jde i na prst nebo na mě toká, ale většinou mě při sebemenší zámince klove, útočí na mě (skočí na hlavu nebo na záda), nenechá se vzít na prst. Prostě už mě nechce.
Bylo by možné koupit mu samici? Mrzí mě, že vlastně nemá parťáka. Jaká je pravděpodobnost, že by samici přijal, a jak by měla být stará - stejně jako on, nebo může být o hodně mladší? Nebude mi vadit, když nebudou mazliví, stačilo by mi, aby byli přiměřeně krotcí, hlavně když si sednou.
Dobrý den, moje rad je koupit mu min 3letou samici, když bude starší o to lepe, ideální varianta ne kus, který také byl pouze upnutý dlouhé roky na člověka, měl by být socializovaný se svým druhem. Nejlepší řešení by bylo sehnat už takovou, která odchovávala, to je největší šance, že samce srovná. Určitě je oba pustit najednou do úplně jiného prostředí. Hlavně mu nedávat mladou, to by nemuselo dobře dopadnout.8 let upnutí k člověku, je pro následné spárování problém, ale zkusit se to může.
Já si myslím naopak, že sehnat samici, která neodchovávala, může být i starší pokud seženete, ale nepoužitou k chovu. papoušci utvářejí páry na celý život a když roztrhnete samici od samce tak nového nemusí jen tak lehce přijmout. Naopak samečkovi co máte doma to bude jedno, když ještě žádnou neměl a měl by ji přijmout snáz.
Dobrý den,
při párování nově sestavovaného páru je důležité, aby si padli do oka. Po úhynu samice z mého páru se mi podařilo sehnat 4letou krotkou samici. V mé přítomnosti se ptáci ignorovali, tak jsem je nechal chvíli bez dozoru a samec samici během mé nepřítomnosti málem zabil. Oba ptáky jsem vypustil do pro oba ptáky neznáme členité voliéry. Samici se mi podařilo zachránit a je doma na mazla. Po necelém týdnu od tohoto incidentu jsem sehnal novou samici (divokou), která dochovala mladé s jiným samcem, a když jsem je pustil k sobě, tak během pár minut seděli vedle sebe a už měli i odchov.
K osmiletému samci bych doporučil už dospělou samici.