Dobrý den, jako začínající chovatel bych se rád zeptal zkušenějších, jestli andulka na obrázku není perlová? Byla zakoupena jako duhová. Děkuji.
Perlová. Třeba už lícní skvrny jsou dobrým vodítkem pro laika. Perlová má bílé, duhová modré. Přikládám jednu svou oblíbenou fotku, kde je rozdíl dobře patrný v křídlech. Vlevo je perlová, vpravo duhová.
2f perly mají bílé lícní znaky,1f perly s černým nebo šedým perlovým "vlnkováním" mají ty znaky i modré, ale přesně jako na fotce od saluki - je to kombinace modrého proužku a bílého. Na té fotce jsou podle mne jsou obě andulky světlomodré žlutolící (II typu, kdy žlutá přechází do křídel) šedokřídlé. Vlevo je perlová, vpravo s klasickou kresbou - tedy duhová.
Na úvodní fotce zadavatele je podle mne světlezelená perlová opalínová světlokřídlá (přesněji bělokřídlá, ale bílá je v zelené řadě žlutá) samička. Bílé lícní znaky asi nejsou vodítkem, spíše nejsou modré u světlekřídlých, ale nevím, jestli je to pravidlo. Na této fotce je světlemodrý perlový opalín s bílými lícními znaky
https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201010/4cab5f28e66e0.jpg
na této podobný s výraznějšími modrými lícními znaky
Obě fotky jsou právě od saluki ze starší diskuze z r.2009.
lupus4
napsal(a):
Tož nezbývá než se učit...se učit...se učit...
Pane dokonalý lupus4, odpovedal som pani Petre pod nickom saluky, že v jej foto pod jej príspevkom nevidím žiednu perlovú andulku iba dve dúhové, tak nepochopím prečo by som sa mal učiť, a na fote zadavateľa v ľavo je perlová anduka.
cistic
napsal(a):
Pane dokonalý lupus4, odpovedal som pani Petre pod nickom saluky, že v jej foto pod jej príspevkom nevidím žiednu perlovú andulku iba dve dúhové, tak nepochopím prečo by som sa mal učiť, a na fote zadavateľa v ľavo je perlová anduka.
No, vždyť o fotce saluky se bavíme a je to tam jak píše duha + perla
takže...se učit...se učit...se učit trvá dál
a nebuďte zbytečne nedůtklivý...mejlej se i ministři...jak říkal Josef Švejk
a schopnost se učit je + a to bychom měli celý život
saluki
napsal(a):
Perlová. Třeba už lícní skvrny jsou dobrým vodítkem pro laika. Perlová má bílé, duhová modré. Přikládám jednu svou oblíbenou fotku, kde je rozdíl dobře patrný v křídlech. Vlevo je perlová, vpravo duhová.
Mohl bych se tedy zeptat proč tato perlová má lícní modré, když podle Vaší rady má mít bílé?
cistic
napsal(a):
To by malo zaujímať práve aj diskutujúceho lupus4,.
Ale, ale, to je nevraživosti, copak se nás dotklo?
A to proč, ta starost o mé vědomosti ?
Měl by jste se starat spíše o své...
Já to náhodou vím
Ale vzhledem k tomu, co tu předvádíte za "tanečky" se k odpovědi zkuste dopídit sám...
Nechce se mi číst celou diskuzi... jen pro ty, kteří nevidí perlovou kresbu vkládá detail křídel. Pírka vlevo jsou žlutá se šedými konci, vpravo šedá se žlutý i okraji. Duhové andulky nemají perlovou kresbu, vlevo tedy není duhová.
geldek
napsal(a):
Nechce se mi číst celou diskuzi... jen pro ty, kteří nevidí perlovou kresbu vkládá detail křídel. Pírka vlevo jsou žlutá se šedými konci, vpravo šedá se žlutý i okraji. Duhové andulky nemají perlovou kresbu, vlevo tedy není duhová.
Bez pochybností sú na oboch fotkách dúhove andulky žiadna perlová tam nieje, bolo by dobré keby sa tu vyjadril skúsený odborník s chovateľskou praxou chovu dúhoviek, a nie laici ktorý duhové andulky nechovajú a nikdy nechovali, nie ešte aby sa tu vyjadrovali k kresbe o dúhovým andulkám a tým zavádzali iných chovateľov ktorý by náhodu mali záujem o tento dosť náročný chov.
fuksia
napsal(a):
Bez pochybností sú na oboch fotkách dúhove andulky žiadna perlová tam nieje, bolo by dobré keby sa tu vyjadril skúsený odborník s chovateľskou praxou chovu dúhoviek, a nie laici ktorý duhové andulky nechovajú a nikdy nechovali, nie ešte aby sa tu vyjadrovali k kresbe o dúhovým andulkám a tým zavádzali iných chovateľov ktorý by náhodu mali záujem o tento dosť náročný chov.
Pokud nepoznáte perlovou kresbu - tož mezi "skúsené odborníky" opravdu nepatříte
geldek to polopaticky vysvětlila i s fotkou
a evidentně - je to marný...je to marný...je to marný
lupus4
napsal(a):
Pokud nepoznáte perlovou kresbu - tož mezi "skúsené odborníky" opravdu nepatříte
geldek to polopaticky vysvětlila i s fotkou
a evidentně - je to marný...je to marný...je to marný
Já som prosila o vyjadrenie odborníka a pani medzi odborníkov nepatrí, nakoľko mnoho krát pochybila, čítajte vlákno, anduka, určenie mutácie a jej diskusné príspevky dikusia dnešná, ďakujem za pochopenie.
fuksia
napsal(a):
Já som prosila o vyjadrenie odborníka a pani medzi odborníkov nepatrí, nakoľko mnoho krát pochybila, čítajte vlákno, anduka, určenie mutácie a jej diskusné príspevky dikusia dnešná, ďakujem za pochopenie.
Ak máte na mysli mňa, prosím uveďte tie mnohonásobné pochybenia v dnešnej diskusii. Nechám sa poučiť.
Ak nedôverujete, obráťte sa na členov Klubu chovateľov anduliek
http://www.andulky.cz/sites/default/files/adresar_kcha_2017.pdf
páni Groda, Slavík...Vám určite dajú dôveryhodnú odpoveď.
Prvá andulka na úvodnej fotke sa mi javí ako perlová. Z dostupnej literatúry a mnohých článkov aj tu na ifaune je perlová andulka taká, ktorej kresba na pierkach na krídlach je na konci tmavá, velmi zjednodušene napísane. Dúhové andulky však majú kresbu na krídlach opačnú na konci svetle, vlnkovanie na hlavičke nepatrne, taktiež kresba na krídlach (ja som vydedukovala že kresba ide do siva) hlavička žltá a krídla tiež žlté alebo s nádychom do žlta, bruško modrotyrkysove. Pokial som to dobre pochopila je dúhová andulka modrá opalinova so žltou hlavičkou. Hádam som dobre pochopila, ale v tomto som nováčik.
jarka.covaci
napsal(a):
Prvá andulka na úvodnej fotke sa mi javí ako perlová. Z dostupnej literatúry a mnohých článkov aj tu na ifaune je perlová andulka taká, ktorej kresba na pierkach na krídlach je na konci tmavá, velmi zjednodušene napísane. Dúhové andulky však majú kresbu na krídlach opačnú na konci svetle, vlnkovanie na hlavičke nepatrne, taktiež kresba na krídlach (ja som vydedukovala že kresba ide do siva) hlavička žltá a krídla tiež žlté alebo s nádychom do žlta, bruško modrotyrkysove. Pokial som to dobre pochopila je dúhová andulka modrá opalinova so žltou hlavičkou. Hádam som dobre pochopila, ale v tomto som nováčik.
A to sa snažím vysvetliť aj ja, nakoľko pri chove dúhových anduliek sa používajú protejšky vždy šedokrídli a žltohlavý, perlový a ostatné andulky sú do dúhových nevhodný a taký potomkovia sú celkom iný, takže v ľavo je presne dúhová opalínová.
fuksia
napsal(a):
A to sa snažím vysvetliť aj ja, nakoľko pri chove dúhových anduliek sa používajú protejšky vždy šedokrídli a žltohlavý, perlový a ostatné andulky sú do dúhových nevhodný a taký potomkovia sú celkom iný, takže v ľavo je presne dúhová opalínová.
Nemusíte mě považovat za odbornici, ale přesto nechápu, že nechápete. Andulka na levé straně fotky od saluki je perlová, tedy nemůže se označovat jako duhová.
Přečtěte si prosím toto:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6430/duhova-andulka-miniserial-1-cast/
Cit.: "Častou chybou při určení duhové andulky je nerozlišení perlové a neperlové mutace."
"Duhová andulka je žlutohlavá, světlekřídlá, neperlová."
Opakuji, ta andulka vlevo (co se kouká do objektivu) je perlová, a i když má barvy jako duhová, není duhová, protože nemá klasickou, ale perlovou kresbu.
Je stejně krásné pozorovat vylétlá duhová mláďata jako nevděčné zapojovat se zde do diskusí o duhových andulkách. I když v dobré víře. Právě chybami se chovatel posunuje dál. Stačí se podívat na poslední inzeráty duhových andulek tady, a je zřejmé, že duhové je vlastně všechno, co má modrou a žlutou barvu a chybí tomu černá. Chovu duhových andulek zdar!
fuksia
napsal(a):
Ak so dobre čítala tak perlová je dominanta a teda do pravej duhovky neziaduca nakoľko opalinova kresba je recesivna. Ale aj perlove zltohlave s modrým bruškom sú krásne, akurát to nie sú pravé dúhovky. Osobne si myslím že aj mnoho chovateľov v tom nemá jasno. Na burze som totiž videla perly prezentované ako duhovky.
Ale chcela by som sa spýtať či je možné do páriku pridať opalinovú modrú ktorá nie je sedokridla ? Teda jedna duhovka a jedna Modra opalina... Dalo by takéto spojenie AJ dúhové potomstvo ?
jarka.covaci
napsal(a):
Ak so dobre čítala tak perlová je dominanta a teda do pravej duhovky neziaduca nakoľko opalinova kresba je recesivna. Ale aj perlove zltohlave s modrým bruškom sú krásne, akurát to nie sú pravé dúhovky. Osobne si myslím že aj mnoho chovateľov v tom nemá jasno. Na burze som totiž videla perly prezentované ako duhovky.
Ale chcela by som sa spýtať či je možné do páriku pridať opalinovú modrú ktorá nie je sedokridla ? Teda jedna duhovka a jedna Modra opalina... Dalo by takéto spojenie AJ dúhové potomstvo ?
Dotaz není na mne, ale dovolím si vložit již několikrát zmiňované:
DUHOVÉ ANDULKY – genetika - ze spojení vychováme:
1,0 tmavomodrý opalino / bělokřídlý x 0,1 bílá s modrým nádechem žlutolící = duhové samice
1,0 tmavomodrý bělokřídlý opalino x 0,1 modrá žlutolící / bílá = část duhových samic
1,0 tmavomodrý žlutolící / opalino, bělokřídlý x 0,1 bílá s modrým nádechem opalino = samce i samice duhové
1,0 žlutohlavý opalino bělokřídlý, bělokřídlý x 0,1 bělokřídlá opalino /duhová/ = duhové obojího pohlaví
1,0 tmavomodrý / opalino a bělokřídlý x 0,1 modrá žlutolící / bílá = malé procento duhových
Chceme-li vychovávat krásné duhové, snažme se pokud možno používat ptáky s fialovým faktorem, který barevné spektrum oživuje. Ptáci s šedým faktorem barvy otupují.
Opsáno z literatury z 80. let.
@saluky ďakujem. V chove anduliek som začiatočník takze zatiaľ nie úplne všetkému rozumiem, ale preluskam sa k tomu. Možem vedieť zdroj ? Zháňala som totiž dostupnú literatúru v bežnom kníhkupectve no ponuka literatúry ohľadom najdostupnejsieho papagája - andulky je velmi skromná. Asi začnem obiehať antikvariaty.
jarka.covaci
napsal(a):
Len k tej prvej vete. Mutácie pre perlovú kresbu a opalínovú sú nezávislé, navzájom sa ich dedičnosť - pokiaľ tomu dobre rozumiem - neovplyvňuje. Neviem, či opalínová mutácia je v pravom slove recesívna - je viazaná na pohlavný chromozóm (gonozóm) Z. U samíc (ZW) stačí len ten jeden Z s mutáciou, aby bola opalínová kresba viditeľná. U samcov (ZZ) musí byť táto mutácia na oboch Z chromozómoch, aby sa viditeľne prejavila v kresbe (opalín), ak je len ne jednom, samec nie je opalínový, ale na polovicu svojho potomstva túto vlastnosť prenáša. U samcov teda sa dá hovoriť o recesívnosti. S perlovosťou, co je mutácia zjavne viazaná na iný (nepohlavný - autozóm) chromozóm, dedičnosť opalínovej mutácie nesúvisí.
/Len pre doplnenie, u vtákov sú samice s pohlavnými chromozómami ZW (u savcov XX), samci ZZ (u savcov XY). /
Ak sa mýlim, prosím opravte.
Perlová, opalinová - jsou odlišné kresby, mohou se však kombinovat, takže existují opalinové perly v obou řadách, tj zelené i modré
opalin - recesivní vázaná na pohlaví (mohou štěpit pouze 1,0)
perlová - autosomálně neúplně dominantní (není na pohlavním chromozomu) - na perlovou mutaci nic neštěpí, pokud andula vlohu má - je perlová (1F- viz obrázky,2F - žluté či bílé)
pokud ji nemá pak je normální, popř. opalinové kresby
PS.
tak to aspoň chápu já a v SZ mi to před lety takhle vysvětlil lupus, když tak mne opravte
snad to pochopí i čistič
jarka.covaci
napsal(a):
Dávam vám odpoveď, jedna dúhovka + modrá žltohlavá čo znamená opalínová kresba, vám dá potomstvo aj dúhové a vhodné do duhových, a nemusí biť šedokrídla.
jarka.covaci
napsal(a):
@saluky ďakujem. V chove anduliek som začiatočník takze zatiaľ nie úplne všetkému rozumiem, ale preluskam sa k tomu. Možem vedieť zdroj ? Zháňala som totiž dostupnú literatúru v bežnom kníhkupectve no ponuka literatúry ohľadom najdostupnejsieho papagája - andulky je velmi skromná. Asi začnem obiehať antikvariaty.
Dobrý večer, čerpám z knihy "andulky" pana Zdenka Vegera z roku 1988. Jistě to spousta lidí označí za zastaralé, ale zatím jsem srozumitelněji zpracovanou genetiku andulek nenašla. Pokud by Vás zajímalo něco konkrétního, mohu Vám to oskenovat a zaslat na email.
pterodactyll
napsal(a):
Mohl bych se tedy zeptat proč tato perlová má lícní modré, když podle Vaší rady má mít bílé?
Omlouvám se, uvedla jsem to nepřesně. Andulka zadavatele má bílé lícní skvrny. Ty jsem u duhové andulky nikdy neviděla. Proto jsem to uvedla jako znak, který mu může být i v budoucnu nápomocný při koupi.
saluki
napsal(a):
Omlouvám se, uvedla jsem to nepřesně. Andulka zadavatele má bílé lícní skvrny. Ty jsem u duhové andulky nikdy neviděla. Proto jsem to uvedla jako znak, který mu může být i v budoucnu nápomocný při koupi.
Děkuji, pak tomu již rozumím. Když tedy má bílé, nemůže to být duhová. A na té Vaší fotce jde o kresbu v křídlech.
saluki
napsal(a):
Dobrý večer, čerpám z knihy "andulky" pana Zdenka Vegera z roku 1988. Jistě to spousta lidí označí za zastaralé, ale zatím jsem srozumitelněji zpracovanou genetiku andulek nenašla. Pokud by Vás zajímalo něco konkrétního, mohu Vám to oskenovat a zaslat na email.
Akurát včera som našla v antikvariáte knihu od Z. Večera Chováme andulky. Mam čo lúskať. A ako tu čítam bude to na dlhšie. Na druhej strane som rada
stepka
napsal(a):
Perlová, opalinová - jsou odlišné kresby, mohou se však kombinovat, takže existují opalinové perly v obou řadách, tj zelené i modré
opalin - recesivní vázaná na pohlaví (mohou štěpit pouze 1,0)
perlová - autosomálně neúplně dominantní (není na pohlavním chromozomu) - na perlovou mutaci nic neštěpí, pokud andula vlohu má - je perlová (1F- viz obrázky,2F - žluté či bílé)
pokud ji nemá pak je normální, popř. opalinové kresby
PS.
tak to aspoň chápu já a v SZ mi to před lety takhle vysvětlil lupus, když tak mne opravte
snad to pochopí i čistič
To som netušila. Nemáte náhodou fotku ku perlovo opalinovej ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

jarka.covaci
napsal(a):
To som netušila. Nemáte náhodou fotku ku perlovo opalinovej ?
Máme, je to hned první foto v tomhle vlákně, to zelené zvíře
napsal(a):
Máme, je to hned první foto v tomhle vlákně, to zelené zvíře
Aha. Ja som bola v tom že perlová je tá ktorej konce pierok sú tmavšie a smerom k stredu je pierko svetlejšie a opalinova taká u ktorej to je opačne. Ale kedže môže byt perlová zároveň aj opalinova tak mi to teraz nedáva zmysel. Neostáva mi nič ine ako viac čítať aby som tomu porozumela. Snáď sa dozviem viac z knihy od pána Z. Vegera i keď fotky vnem nie sú.
jarka.covaci
napsal(a):
Aha. Ja som bola v tom že perlová je tá ktorej konce pierok sú tmavšie a smerom k stredu je pierko svetlejšie a opalinova taká u ktorej to je opačne. Ale kedže môže byt perlová zároveň aj opalinova tak mi to teraz nedáva zmysel. Neostáva mi nič ine ako viac čítať aby som tomu porozumela. Snáď sa dozviem viac z knihy od pána Z. Vegera i keď fotky vnem nie sú.
Ano, andulka může být například:
perlová světle zelená s normální kresbou
perlová světle zelená s opalínovou kresbou
A zase jedna citace:
Perlová mutace vlastně zdvojnásobuje počet barevných variací andulek, neboť se může vyskytnout u každé barvy i kresby. U ptáků s opalínovou kresbou je vlnkování a černé lemování zcela potlačeno, takže ptáci vypadají jako jednobarevní, přičemž základní zářivá barva zůstává zachována.
Lépe by se to prezentovalo přímo na fotkách. Něco ještě pohledám.

jarka.covaci
napsal(a):
U andulky je "normální" stav takový, že konce pírek na křídlech jsou světlejší než střed. A divoké andulky mají taky výrazné vlnkování na hlavě. Perlová mutace způsobuje, že střed pírek je světlejší než tmavý lem. Opalinová mutace způsobuje vyblednutí kresby na hlavě, ale opalinová andulka má pořád konce pírek na křídlech světlejší než střed. Pokud není zároveň perlová.
napsal(a):
U andulky je "normální" stav takový, že konce pírek na křídlech jsou světlejší než střed. A divoké andulky mají taky výrazné vlnkování na hlavě. Perlová mutace způsobuje, že střed pírek je světlejší než tmavý lem. Opalinová mutace způsobuje vyblednutí kresby na hlavě, ale opalinová andulka má pořád konce pírek na křídlech světlejší než střed. Pokud není zároveň perlová.
Ďakujem, teraz tomu už rozumiem o niečo lepšie. Sranda, tak malinkatý vtáčik a toľko farebných možností v akých sa môže vyskytovať
vabl
napsal(a):
Dobrý den,
doporučuji tuto sobotu navštívit výstavu andulek v Bošáci. Vidět vše v reálu je lepší nežli popisy a fotky. Navíc budete mít možnost nechat si rozdíly od chovatelů vysvětlit.
To bohužiaľ nejde, ale skúsim sa popozerať či aj v mojom okolí náhodou nejaká výstava nebude (asi až na rok). Zatiaľ budem venovať čas samoštúdiu. Keď už sa budem pýtať nech to má aspoň hlavu a pätu.