Zavírat papoušky na noc ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2017 20:01
Jirka 001

XXX.XXX.155.49

Dobry večer.Mám letos novou volieru o velikosti 2x6 metrů s vnitřním záletem o velikosti 2x2 metry.Papoušky jsem nikdy nechoval, ale vždy jsem po nich toužil a až letos od března je mám.Mám ve společné voliéře pár pap.nádhrných a pár korel chocholatých.Vše mladý, aby si zvykli na sebe a neměli hned mladý.Chov probíhá bez problému, nejsou vůči sobě agresivní.Ale večer spí stále venku i když už k ránu mrzne.Přitom už dávám krmení, jen do vnitřních krmítek.Přes den jsou pravidelně tak od 10 až do 15.hod uvnitř, takže to není tak, že by se tam báli.Ale v 16 hodin se tam nají, vylítnou a už tam do rána nejdou.A to jim tam teď od 16-19 hodin nechávám jemně svítit.Mám je tam třeba po té 16.hodině, když se tam všichni krmí zavřít ? Nebude je to stresovat, nebo si zvyknou, že se to pravidelně zase třeba v 7 ráno otevře.Vnitřní zálet je jen oplechovaný a z hlinikové konstrukce a trochu se to teď rosí.Ale celou volieru mi dělal na zakázku zkušený chovatel, tak by to neměl být problém.Nevadí jim to?Mám v plánu až budou mrazy jim tam přitápět, proto by bylo dobré, aby měli v noci zavřený vílet ven.Děkuji za rady.

31.10.2017 22:18
machlena

XXX.XXX.96.44

Dobrý večer, já na noc papoušky (mám jen andulky) zavírám. A to i přes léto. Jsou na to zvyklé. Přes léto kvůli jejich rannímu štěbetání, které opravdu ve 4 hod nezní moc libě a přes zimu pro dobrý pocit, že nemrznou...Jsou tam každopádně i víc v bezpečí. Ze začátku jsem je párkrát opatrně do záletu zahnala, brzy to pochopili a nové se to automaticky učí od starých. Určitě je to taky naučte, hlavně na zimu...bude jim v záletu mnohem lépe než na mrazu.

1.11.2017 17:46
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Jirka 001 napsal(a):
Dobry večer.Mám letos novou volieru o velikosti 2x6 metrů s vnitřním záletem o velikosti 2x2 metry.Papoušky jsem nikdy nechoval, ale vždy jsem po nich toužil a až letos od března je mám.Mám ve společné voliéře pár pap.nádhrných a pár korel chocholatých.Vše mladý, aby si zvykli na sebe a neměli hned mladý.Chov probíhá bez problému, nejsou vůči sobě agresivní.Ale večer spí stále venku i když už k ránu mrzne.Přitom už dávám krmení, jen do vnitřních krmítek.Přes den jsou pravidelně tak od 10 až do 15.hod uvnitř, takže to není tak, že by se tam báli.Ale v 16 hodin se tam nají, vylítnou a už tam do rána nejdou.A to jim tam teď od 16-19 hodin nechávám jemně svítit.Mám je tam třeba po té 16.hodině, když se tam všichni krmí zavřít ? Nebude je to stresovat, nebo si zvyknou, že se to pravidelně zase třeba v 7 ráno otevře.Vnitřní zálet je jen oplechovaný a z hlinikové konstrukce a trochu se to teď rosí.Ale celou volieru mi dělal na zakázku zkušený chovatel, tak by to neměl být problém.Nevadí jim to?Mám v plánu až budou mrazy jim tam přitápět, proto by bylo dobré, aby měli v noci zavřený vílet ven.Děkuji za rady.

Na noc zavřít. Těmto druhům nepřitápět! Nevím, jestli je strop venku dvojité pletivo a i stěny. Kuny, kočky atd. To je problém, ne zima. Mráz Australanům nevadí, klidně by nocování venku přežili v pohodě.
Já mám venku v zakryté voliéře ze třech stran amazonky černotemenné a ti by už měli být doma a sedí na vajíčkách, budu je zítra 3 dny před líhnutím stěhovat do domu do původní klece. Uvidím, jak to dopadne. A to jsou ptáci z tropů. Ještě jsem to s amazonky nedělal. Nyní to od odborníků schytám. Mám v zasklené voliéře i AG, jsou v pohodě i v 5 ° C proti všem zásadám jejich chovu. Zimu budou jako obvykle budou trávit doma. Do minulého týdne venku bylo i jejich měsíční mládě, ale to už je doma.
Záleží na délce dne, složení krmení, závětří, vlhkosti, kde nocují, zda v budce nebo na bidle, jeho průměr atd.
Vaše druhy přežijí mrazy v pohodě. Když prodloužíte trochu den, tak po zhasnutí zůstanou uvnitř. Nutné orientační světlo uvnitř celou noc. Mně orientační světlo svítí ve dne v noci celý rok, je to pár W.

1.11.2017 19:10
lupus4

XXX.XXX.5.72

Jirka 001 napsal(a):

Dejte bidlo v záletu tak, aby bylo NEJVÝŠE z celé ubykace (to se mi osvědčilo).
např. v 1,80 m a ve výletu jen v 1,5 m.

Ještě je možnost, že je tam něco ruší - např. myši ?

1.11.2017 20:07
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Jirka 001 napsal(a):

Zdravím, klidně je v těch 16.h. zavřete, stejně se chvíly potom stmívá, za pár dní si na to zvyknou, a bude po problému!U mě nocují venku jen Holuby zelenokřídlý, ti se to tvrdošíjně nechtějí"naučit", do záletu jdou jedině když je venku silnější vítr!Ptáci jsou většinou chytřejší než si my chovatelé myslíme!K.

1.11.2017 22:46
Jirka 001

XXX.XXX.155.49

Děkuji za rady, dnes jsem je po krmení poprvé v 16 hodin zavřel a snad dobrý.Neslyšel jsem žádné protesty a byli klidní.Ráno kolem 7 hodiny jim otevřu a kolem 8 hodiny jim dám zase krmení jen dovnitř.Děkuji za vaše názory a rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík