Zajímá mě genetika perlových andulek. V knihách Zdenka Vegera jsem se dočetla o světlekřídlých(perlové?) a šedokřídlých. Obojí jsou s normálním jedincem štěpitelné. Pak jsem se jinde dočetla, že perlové andulky s norm. jedincem štěpitelné nejsou, tedy klasická vlnkovaná po perlovém rodiči nedává dál perlové. Opět ale podle literatury, pokud si dáte do chovu př. duhovek perlovku, "zaneřádí" Vám údajně celý chov. Jak to tedy je opravdu, jak to máte odpozorováno z praxe? Děkuji.
Jasně a stručně popsáno zde:
http://www.mkchabrno.websnadno.cz/GENETIKA-VYSTAVNICH-ANDULEK.html.
Martitam
napsal(a):
Zajímá mě genetika perlových andulek. V knihách Zdenka Vegera jsem se dočetla o světlekřídlých(perlové?) a šedokřídlých. Obojí jsou s normálním jedincem štěpitelné. Pak jsem se jinde dočetla, že perlové andulky s norm. jedincem štěpitelné nejsou, tedy klasická vlnkovaná po perlovém rodiči nedává dál perlové. Opět ale podle literatury, pokud si dáte do chovu př. duhovek perlovku, "zaneřádí" Vám údajně celý chov. Jak to tedy je opravdu, jak to máte odpozorováno z praxe? Děkuji.
Světlekřídlá není to samé co perlová. Perlová andulka je dominantní mutace, která může mít buď jeden nebo dva faktory. Takže je jasné, že andulky štěpitelné na perlové neexistují.
Pokud znáte genetiku tak Vám tato mutace a ani žádná jiná rozhodně nemůže "zaneřádit" chov, není to PBFD.
To se Vám může stát jedině tehdy, když perlovou kresbu nepoznáte a v hejnu to matláte hlava nehlava. Pak až tomu přijdete na kloub můžete zjistit, že máte v hejnu duhovek část s perlovou kresbou.
Martitam
napsal(a):
Máte pravdu, perlové andulky do duhovek nepatria a znehodnotíte si tým celý chov duhovek ak ste zameraný na čistý chov týchto jedincov, do dohovek sa hodia protejšky šedokrídle a žltohlavé.
fuksia
napsal(a):
Máte pravdu, perlové andulky do duhovek nepatria a znehodnotíte si tým celý chov duhovek ak ste zameraný na čistý chov týchto jedincov, do dohovek sa hodia protejšky šedokrídle a žltohlavé.
Nesmysl, jen je více "odpadu tj. neduhových " musíte vědět jak s dominantní mutací zacházet
a výhodou je, že na perly nic neštěpí, ovšem musíte chovat po párech - v hejnu to s perlovýma opravdu NEJDE.
a do těch zde většinou prezentovaných mdlých duhovek bych se použít pěknou fialovou žlutohlavou byť perlu nebál.
lupus4
napsal(a):
Nesmysl, jen je více "odpadu tj. neduhových " musíte vědět jak s dominantní mutací zacházet
a výhodou je, že na perly nic neštěpí, ovšem musíte chovat po párech - v hejnu to s perlovýma opravdu NEJDE.
a do těch zde většinou prezentovaných mdlých duhovek bych se použít pěknou fialovou žlutohlavou byť perlu nebál.
Vy máte svoj názor a já svoj a stojím si za tým že ak chcete odchovávať pravé duhovky tak perlový vtáci na ich spojenie je nevhodné, zo spojenia duhová+perlová odchov nepovažujem za pravé dúhové andulky a može biť aj pekná fialová žltohlavá, poprosím aby sa vyjadril nejaký odborník ktorý má dlhodobú skúsenosť z chovom dúhových anduliek, vopred ďakujem.Pavlína.K.
zo spojenia duhová+perlová odchov nepovažujem za pravé dúhové
mno, pokud odchov bude modrá žlutohlavá (opalinová) světlokřidlá NEperlová tak si můžete tvrdit co chcete, ale ten odchov (v F2) prostě bude pěkná sytě vybarvená duhovka
jak odchovat vlastní duhovky - už tu někde opsala ze Z, Vegera saluki
ale to je na vás zřejmě moc složité
takže nevím, co tu řešíte
howk.
lupus4
napsal(a):
zo spojenia duhová+perlová odchov nepovažujem za pravé dúhové
mno, pokud odchov bude modrá žlutohlavá (opalinová) světlokřidlá NEperlová tak si můžete tvrdit co chcete, ale ten odchov (v F2) prostě bude pěkná sytě vybarvená duhovka
jak odchovat vlastní duhovky - už tu někde opsala ze Z, Vegera saluki
ale to je na vás zřejmě moc složité
takže nevím, co tu řešíte
howk.
Pane vy si protirečíte, v predošlom príspevku ste tvrdil že by ste sa nebál použiť na dúhovú peknú fialovú perlovú a teraz točíte celkom o inom, modrá žltohlavá + svetlokrídla či šedokrídla s vami súhlasím to je správne spojenie ale vy ste tvrdil celkom iné, ale to je pravdepodobne na vás moc zložité, a nemusíte sa urážať aj majster tesár sa utne, s pozdavom Pavlína
fuksia
napsal(a):
Pane vy si protirečíte, v predošlom príspevku ste tvrdil že by ste sa nebál použiť na dúhovú peknú fialovú perlovú a teraz točíte celkom o inom, modrá žltohlavá + svetlokrídla či šedokrídla s vami súhlasím to je správne spojenie ale vy ste tvrdil celkom iné, ale to je pravdepodobne na vás moc zložité, a nemusíte sa urážať aj majster tesár sa utne, s pozdavom Pavlína
S váma je sranda... škoda, že NEVNÍMÁTE čtený text
tvrdíte hovadinu zo spojenia duhová+perlová odchov nepovažujem za pravé dúhové
na kterou reaguji pokud odchov bude modrá žlutohlavá (opalinová) světlokřidlá NEperlová tak si můžete tvrdit co chcete, ale ten odchov (v F2) prostě bude pěkná sytě vybarvená duhovka
najděte si význam slov POKUD ODCHOV
CAPIŠTO? jestli ne, přečtěte si to vícekrát
Uživatel s deaktivovaným účtem

fuksia
napsal(a):
Vy máte svoj názor a já svoj a stojím si za tým že ak chcete odchovávať pravé duhovky tak perlový vtáci na ich spojenie je nevhodné, zo spojenia duhová+perlová odchov nepovažujem za pravé dúhové andulky a može biť aj pekná fialová žltohlavá, poprosím aby sa vyjadril nejaký odborník ktorý má dlhodobú skúsenosť z chovom dúhových anduliek, vopred ďakujem.Pavlína.K.
Zkusím to hodně pomalu, ju?
Perlová je dominantní mutace, to znamená, že pták může být nositelem jedné vlohy pro perlovou - a pak je perlový, nebo je tzv dvoufaktorový a to poznáte.
To znamená, že perlová pěkná fialová žlutohlavá má jednu vlohu pro perlovou - A ŠTĚPÍ NA NEPERLOVOU.
Z tohoto prostého důvodu je 50% potomstva duhová + pěkná fialová žlutohlavá perlová prostě normálně pravá duhová
waltin
napsal(a):
Jasně a stručně popsáno zde:
http://www.mkchabrno.websnadno.cz/GENETIKA-VYSTAVNICH-ANDULEK.html.
Tady to máte...
Querido
napsal(a):
Dobrý deň vie mi niekto poradiť ako zistím či je vták 1faktorovy alebo dvoj ? Je to vizuálny znak ? Nie som si teraz istý. Napr sedobiela vs šedá farba.
Perlový 1 faktorový má kresbu, a pokud ho spáříme s ptákem s normální kresbou tak budou mít 50 procent mladých 1faktor, perlových a 50 procent mladých s normální kresbou.Tyto andulky jsou všechny 1 faktorové perlové 1,0 šedozelený,1,0 světlemodrá,0,1 tmavě modrá,1,0 tmavě modrý žlutolící.
Querido
napsal(a):
Dobrý deň vie mi niekto poradiť ako zistím či je vták 1faktorovy alebo dvoj ? Je to vizuálny znak ? Nie som si teraz istý. Napr sedobiela vs šedá farba.
Perlový 2 faktorový je bez kresby a pokud se spáří s normální kresbou, Odchov bude 100 procent perlových 1 faktorových.
bobin
napsal(a):
Pane Groda ten 1,0 tmavě modrý žlutolící nádherný vták nemá chybu.
Děkuji Vám.
https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201802/5a82c450153fe.jpg.