Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2017 07:26
Honza H.

XXX.XXX.152.220

Dobrý den budou andulky a korely teď v zimě přijímat sníh jako vodu ? Děkuji za odpovědi.

5.12.2017 10:49
patagonec

XXX.XXX.82.24

Zdravim.Jsem chovatem uz mnoho let a asi v peti voliera mam misky venku.V zimnim obdoby jim vodu davam minimalne.Mam je na ledu popripade kdyz je snich je to pro ne lepsi a bez problemu.Daval jsem kazdy den vodu a vzdy jse okoupaly coz pak dobadlo jak byva v zime ze nemohly letat.dlouho jim trvalo si zmrazky ozobat.Tak vodu davam 2 x max 3 x za 14 dni.Zdravotne jsou ve vyborne kondici bez naznaku stradani.

5.12.2017 14:08
barabán

XXX.XXX.144.116

Honza H. napsal(a):
Dobrý den budou andulky a korely teď v zimě přijímat sníh jako vodu ? Děkuji za odpovědi.

Tak budou, jelikož jim nic jiného pro záchranu života nezbývá.Otázka je jak se to podepíše na zdravý jedince. Chovám téměř 50.let a vím, že se ozvou chovatelé co nemají jinou možnost chovu, nemají zálety a ty budou tvrdit jak jsou jejich chovanci v kondici, koupou se v zimě, ale nikdo z nich vám, už neřekne kolika let se dožívají, neupozorní na omrzlé drápky,..

Neregistrovaný uživatel

5.12.2017 14:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Honza H. napsal(a):

A co vy, prijmul by ste v zime jako zdroj vody snich kdyby jina moznost nebyla, asi jo preci by ste nechcipl.

5.12.2017 18:00
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co vy, prijmul by ste v zime jako zdroj vody snich kdyby jina moznost nebyla, asi jo preci by ste nechcipl.

Vaše odpověď hraje na city, můžete bodovat, ale vztahy v přírodě nejsou o citech.
Ty andulky v zimě budou zobat sníh a a když dostanou občas vodu, rádi se napijí. Vzhledem k malé spotřebě vody to přirovnání ke člověku není na místě. Kde pije kos, když je zataženo a týden nebo i déle stále mrzne?
Až vysvitne, v poledne se napije z kapek na okraji okapu Snad se netrápí, protože v březnu už sedí na hnízdě.
Andulka je pták, který i v létě v nouzi vydrží s vlhkostí sraženou v noci na pletivu. Nehovořím o přešlechtěných jedincích.
Kdybyste viděli slepice, kterým ráno naleji vodu a otevřu ven, tak některé honem zobou sníh.
Asi nim nedošlo, že už se mohou napít. No prostě, jsou to slepice.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2017 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Moudivláček napsal(a):
Vaše odpověď hraje na city, můžete bodovat, ale vztahy v přírodě nejsou o citech.
Ty andulky v zimě budou zobat sníh a a když dostanou občas vodu, rádi se napijí. Vzhledem k malé spotřebě vody to přirovnání ke člověku není na místě. Kde pije kos, když je zataženo a týden nebo i déle stále mrzne?
Až vysvitne, v poledne se napije z kapek na okraji okapu Snad se netrápí, protože v březnu už sedí na hnízdě.
Andulka je pták, který i v létě v nouzi vydrží s vlhkostí sraženou v noci na pletivu. Nehovořím o přešlechtěných jedincích.
Kdybyste viděli slepice, kterým ráno naleji vodu a otevřu ven, tak některé honem zobou sníh.
Asi nim nedošlo, že už se mohou napít. No prostě, jsou to slepice.

Vazim si vas jako stareho chovatele, ale prednost bych dal panu barabanu, jelíkoz zijeme v 21stoleti neni nutne sve sverence testovat a kdyz mame pohodli mi, proc ho v uvozovkach nedoprat svym sverencum. Ano i ja mam ve volierach snich ci led, ale aspon jednou za den jim poskytnu i tu obycejnou vodu.

5.12.2017 20:36
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Vazim si vas jako stareho chovatele, ale prednost bych dal panu barabanu, jelíkoz zijeme v 21stoleti neni nutne sve sverence testovat a kdyz mame pohodli mi, proc ho v uvozovkach nedoprat svym sverencum. Ano i ja mam ve volierach snich ci led, ale aspon jednou za den jim poskytnu i tu obycejnou vodu.

Na reakci odpovídám interně, ale BARABAN, který bude asi mého věku píše o umrzlých drápcích a prstech, což je pravda, ale nesouvisí to s příjmem sněhu místo vody.
Nedá se stručně odpovědět, proto se rozepisuji o všeobecně známých zásadách, snad to začátečníkům pomůže.
Mínus 1°C, miska zamrzlá. nen-í li sníh, pták žízní. Pokud jsou silná bidla nebo prkénka na nocování, neomrznou nohy ani choulostivým, natož andulkám. Viz reportáže z Austrálie.
Vše je o typu voliéry. Nejen teplota. Nesmí foukat, pozor ani malou škvírou pod stropem v prostoru nocování na což se mnohdy zapomíná. Sychravé vlhké počasí kolem nuly je horší než velký suchý mráz. Znovu opakuji: Délka dne, energetická hodnota potravy, místo původu druhu a pak zima nevadí a je jedno, jestli pije nebo zobe sníh a jak každý asi už ze ZŠ ví, že toho sněhu musí pozřít mnohem víc než vody.

5.12.2017 20:42
lupus4

XXX.XXX.85.70

Máte naprostou pravdu...
navíc Moudivláček zcela opomíjí kvalitu vody ze sněhu...

5.12.2017 21:00
lupus4

XXX.XXX.85.70

Bohužel nejdou příspěvky editovat - tudiž dovysvětlím

Složení atmosférické vody závisí na složení atmosféry a na stupni znečištění emisemi přírodního i antropogenního původu.
Z antropogenních zdrojů převládají průmyslová činnost a doprava. Dusíkaté složky jako amoniak a dusičnany bývají zastoupeny většinou v desetinách až jednotkách mg/l.

Že sněhová voda (nepřevařená) způsobuje žaludeční potíže si můžete vyzkoušet sám na sobě.
Jinak jako dlouholetý musher na longových závodech můžu říct, že umění zavodnit psy tak, aby při mnoha hodinové práci si nenalýzali sníh, patří mezi základní prvky úspěchu.
V opačném případě byly střevní katary zaručeny...

Sníh také samozřejmě z voliér neodstraňuju, ale jako jediný a primární zdroj vody NEDOPORUČUJU.

5.12.2017 21:03
opal88

XXX.XXX.238.248

Zdravím. V sobotu bol u nás celodenný mráz. Počas krmenia vo vonkajších voliérach som vyklepal lad z misiek na vodu a dolial čerstvú. Okrem toho som im dal aj asi 10 cm kus zmrznutého snehu.
Všimol som si, že niektoré alexandre malé prileteli hned k tomu snehu a utrhli si z neho malý kúsok. Hned s ním odleteli na bidlo. Jedli ho s takou chuťou ako jedávajú ovocie. Asi im chutí.

6.12.2017 07:41
Seneg

XXX.XXX.242.254

SNÍH JAKO ZDROJ VODY JE ZDÁ SE MI JEN O LENOSTI CHOVATELE.Nechápu, že když jdete každý den krmit, že sebou prostě nevezmete vodu, nevyklepnete led a znovu dolijete.Nevim co je na tom divného.To je snad základ každého chovu.Voda a krmení.Tak nevím nad čím tady lamentujete.

6.12.2017 08:37
saola

XXX.XXX.143.84

lupus4 napsal(a):
Bohužel nejdou příspěvky editovat - tudiž dovysvětlím

Složení atmosférické vody závisí na složení atmosféry a na stupni znečištění emisemi přírodního i antropogenního původu.
Z antropogenních zdrojů převládají průmyslová činnost a doprava. Dusíkaté složky jako amoniak a dusičnany bývají zastoupeny většinou v desetinách až jednotkách mg/l.

Že sněhová voda (nepřevařená) způsobuje žaludeční potíže si můžete vyzkoušet sám na sobě.
Jinak jako dlouholetý musher na longových závodech můžu říct, že umění zavodnit psy tak, aby při mnoha hodinové práci si nenalýzali sníh, patří mezi základní prvky úspěchu.
V opačném případě byly střevní katary zaručeny...

Sníh také samozřejmě z voliér neodstraňuju, ale jako jediný a primární zdroj vody NEDOPORUČUJU.

Je to tak, srážky obecně rozhodně nemají charakter a vlastnosti vody, vhodné k napájení zvířat a nelze je použít jako jediný zdroj vody. Pokud jde o sníh, ať už tuhý nebo roztátý, jedná se o vodu velmi chudou na minerální látky a zároveň různě obohacenou nežádoucími látkami při průchodu atmosférou. Toto složení se liší v závislosti na charakteru ovzduší oblasti, kde srážky vznikají. Ptáci to jistě v nouzi budou přijímat, ale je to zbytečné riziko případných trávicích problémů či nedostatečné hydratace zvířete. Ano, dá se to, volně žijící zvířata sníh přijímají, ale spoléhat se v chovatelském zařízení na sníh jako většinový zdroj vody v zimním období mi přijde spíše o pohodlnosti a alibismu chovatele.

6.12.2017 09:10
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Mám zkušenost, že pokud dávám každý den vodu, tak v dřevěném záletu málo kdy zamrzne.
Ptáci přes to, že venku mají misky naplněné sněhem si jich nevšímají. A to u nás na Vysočině sníh klidně zkousnu i já. Tedy čerstvě napadaný. Není tu skoro žádný spad a průmysl, který by ho znečistil. Ptáci si ale sami vyberou raději vodu. Asi tedy ví co je pro ně lepší.To že kosi přes zimu nic jiného nemají, není pro mne argument. Nechápu, když mám svoje svěřence rád, proč bych jim měl zhoršovat podmínky žití svoji leností. Něco jiného je když bych se tam některý den nedostal a ptáci neměli jinou možnost.
To, že je někteří drží jenom na ledu a sněhu je smutné.Že si někde u zobne je v pořádku, ale nemít jinou možnost

6.12.2017 09:12
stewe5

XXX.XXX.36.251

Já když jdu ráno krmit tak dávám čistou vodu, při velkých mrazech vydrží v záletu cca 3-4 hodiny, po zbytek dne ptáci berou sníh nebo led...Nikdy jsem nepozoroval problém!Ale aspoň jednou denně to tu čerstvou vodu asi chce, mě by to nedalo jim ji nedat...

6.12.2017 10:00
stepka

XXX.XXX.225.10

A to u nás na Vysočině sníh klidně zkousnu i já. Tedy čerstvě napadaný. Není tu skoro žádný spad a průmysl, který by ho znečistil.

zní to hezky, ALE ty sněhové mraky se mohly klidně vytvořit na ostravsku...a pak už by to taková "pochoutka" nebyla

6.12.2017 10:13
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

stepka napsal(a):
A to u nás na Vysočině sníh klidně zkousnu i já. Tedy čerstvě napadaný. Není tu skoro žádný spad a průmysl, který by ho znečistil.

zní to hezky, ALE ty sněhové mraky se mohly klidně vytvořit na ostravsku...a pak už by to taková "pochoutka" nebyla

Tak to asi těžko, to je zrovna směr, odkud se sem nikdy mraky nedostanou.
Většinu roku sem jde jihozápadní a někdy severozápadní vítr.
Jako dlouholetý akvarista, jsem mnohokrát zasílal na rozbor, když jsme ho sbírali s přítelem na odchov ryb.

6.12.2017 13:09
janos

XXX.XXX.58.219

pterodactyll napsal(a):
Tak to asi těžko, to je zrovna směr, odkud se sem nikdy mraky nedostanou.
Většinu roku sem jde jihozápadní a někdy severozápadní vítr.
Jako dlouholetý akvarista, jsem mnohokrát zasílal na rozbor, když jsme ho sbírali s přítelem na odchov ryb.

Chovám vtáctvo takmer 50 rokov.za staré časi do prace sme museli byť na 06 00 hod.tak ráno o 04 30 hod.pri vtáky rozsviťil a krmivo mali aj na 3-4 dni ale vodu som nalieval do misky na lad tak 1 cm.každy den sobotu som vymenil.teraz ako dochodca vyménám podla potreby ked je velky mráz tak každy den.čo sa tiká naše vtáctvo prirode najdu vodu každy den.

6.12.2017 15:54
eli22

XXX.XXX.181.33

K té venkovní vodě. Před delší dobou mi uhynuli dva papoušci na stejné příznaky. Každý byl z jiné voliéry, tedy nepřišli spolu do styku. Vyloučila jsem testem začervení. Jeden úhyn jsem brala jako náhodu, ale když uhynul ten druhý, dala jsem ho na pitvu. Uhynul na silnou bakteriální infekci. Když jsem vyloučila i potravu, zůstala mi jako zdroj nákazy dešťová voda, kterou jsem venkovním podávala. Takže s ní jsem jednou pro vždy skončila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík