Ať už jste smrček nebo onnie s tím chudákem strakatou andulkou skokanem, najděte si nejbližší veterinární ordinaci, zavolejte tam a domluvte se.
Např. zde:
https://www.ifauna.cz/veterinari/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Smrcek11
napsal(a):
Dobrý den. Andulka se mi nakazila BFD a nechci riakovat rozšíření. Prosim jak andulku rychle a bezbolestne usmrtit?
U veterináře.
Smrcek11
napsal(a):
Testy ? Ja testy nedelala. Po dobe se priznaky ukazali sami. Vim i důvod nakazeni.
Kde se testy delaji ?
Např. https://www.genomia.cz/cz/test/bird-infection-apv-bfd-pb/.
Pokud chcete opravdu rychle a bezbolestne, tak doporucuji ptacka zabalit do igelitového sacku a vsi silou s nim prastit o tvrdou podlahu. Ja osobne s nim prastim pro jistotu 2x..
Verim ze to vypada na první pohled krute, ale nemusi do nej doktor bodat zadne jehly. Popripade poproste nekoho, kdo by to udelal...
lada3
napsal(a):
Pokud chcete opravdu rychle a bezbolestne, tak doporucuji ptacka zabalit do igelitového sacku a vsi silou s nim prastit o tvrdou podlahu. Ja osobne s nim prastim pro jistotu 2x..
Verim ze to vypada na první pohled krute, ale nemusi do nej doktor bodat zadne jehly. Popripade poproste nekoho, kdo by to udelal...
Trochu tristní téma, ale kdo už něco choval, tak tuto otázku řešil. Naprostý souhlas s výše uvedeným, až na to balení malého ptáčka do igelitu, zbytečný stres.
Když utratit, tak rychle, bez utrpení a stresu zvířete. Kdo na to nemá nervy, ať ho někdo zastoupí.
Jako chovatel drobných zvířat jsem za život usmrtil stovky jedinců ke konzumním účelům i pro nemoc. Nejtěžší pro mně bylo usmrcení dvou dalmatinů, německé dogy. Vše provedl veterinář u mě doma. Dalmatin ve 13.letech měl zablokovaný vývod močového měchýře, doga v 10. letech padla na zadní nohy.
Nejhorší zkouškou bylo ukončení života ponyho 40 cm kv, kterého jsem měl 20 roků. Dostal koliku, protože mu lidé nasypali hrušky a když jsem přijel z práce, už bylo pozdě. Střevo se přesmyklo. Dojít po analgetiku 2 km na pozemek, kde mělo skončit jeho utrpení byla i pro mě těžká cesta. Nikomu bych to nepřál. Pohřbít koně není jako pohřbít papouška. I těch papoušků jsem pohřbil mnoho i přes odbornou pomoc.
Úder ptáčkem u zem je ta nejhumánější cesta ukončení života během vteřiny.
Dnes už je veterinární praxe jinde, než před desitkami let. Tehdy přišel majitel nemocného psa k utracení. Veterinář píchl injekci. Pes znehybněl. To že měl ochromeno nervové centrum, že se vlastně dusí než umře, to už nikdo neviděl. Takto jsem své psy za minulého režimu utrácet nedal. Dnes je situace jiná a záleží na vzájemné důvěře.
Život i náš jednou skončí. Mělo by to být bez utrpení a strachu.
lada3
napsal(a):
Ptacka vkladam do igelitu z prostého duvodu, když po narazu vystříkne krev, at zbytecne neumazu okoli a vlozeni do sacku a rana k zemi zabere max dve vteriny.
Děkuji za Vaši upřímnou pragmatickou odpověď.
Jak jsem výše včera obsáhle uvedl, mně jde o usmrcení živičicha rychle, bez jeho děsu.
I dvě vteřiny balení do sáčku jsou zbytečně dlouhé, jako když vám trhají stoličku je i minuta dlouhá. Krev po aktu mně nevadí a rád ji odstraním.
Život i jeho konec je něco jiného, než umazaná podlaha..
Moudivláček
napsal(a):
Děkuji za Vaši upřímnou pragmatickou odpověď.
Jak jsem výše včera obsáhle uvedl, mně jde o usmrcení živičicha rychle, bez jeho děsu.
I dvě vteřiny balení do sáčku jsou zbytečně dlouhé, jako když vám trhají stoličku je i minuta dlouhá. Krev po aktu mně nevadí a rád ji odstraním.
Život i jeho konec je něco jiného, než umazaná podlaha..
Zabredli jsme uz dle mého nazoru do uplne zbytečných detailu.
Pokud je ptak nemocny (defakto uz i apaticky), tak jeho stres z odchytu a prenosu ze zarizeni ven, je mnohonasobne delší nez když ho strcim do mikrotenoveho sacku, dvakrát otocim a usmrtim.
Delam to na miste kde je nejtvrdsi povrch co mam a protože je to dlažba z dunajského kamene, tak jeji cisteni by byla zbytecna práce. Muze to znit jako "pohodlnost", ale ja se mimojine zase nemusim divat na mrtvého tvora kterého jsem usmrtil a i když nekoho moje příspěvky mohou evokovat k tomu ze se v tom vyzivam, opak je pravdou.
Timto si myslim ze je diskuze na téma jak rychle a bezbolestne usmrtit nase oblibence vycerpana a pokud se bude dal odvíjet v těchto detailech, uz na ni asi reagovat nebudu.
Pekny Vecer.