Dobrý večer. Mám trauma, dilema.. prostě vše :D
Mám k dispozici ke koupi ručně dokrmené 3 druhy papoušků, ale nevím který je nejvhodnější pro začínající chovatelku.
Mám k dispozici kakarikiho, senegálce a alexandra malého..
Prosím, pochlubte se informacema o nich a klidně i fotkama :) děkuji :) ♥.
forpus
napsal(a):
Kakariki vyhrál, protože je nejlevnější. Bohužel nejméně vhodný. (Vyberte senegalce).
Na ceně mi vůbec nezáleží.
Senegalce nechci. Ten je zase nejdražší. Navíc slyšela jsem že je žárlivý, hlasitý, a často terorizuje ostatní členy rodiny. A pro začínajícího chovatele bych ani já neznalá senegalce nebrala.
Navíc stane se něco hrozného, papoušek uhyne a 2000 pryč ? Raději se začnu učit s levnějším papouškem a potom zkouším nové a nové. Já budu dávat za ručně krmeného Kakarikiho 800. To je dobrá cena a kdybych chtěla levného papouška koupím si andulku.
forpus
napsal(a):
Kakariki vyhrál, protože je nejlevnější. Bohužel nejméně vhodný. (Vyberte senegalce).
Otázku jsem položila dřív než jsem si nastudovala cokoliv o papoušcích. Mě se Kakariki hodně zalíbil.
(Aby jste to nepochopil že jsem si vybrala ptáčka a pak se ptala a nakonec začala do určitého papouška bušit jak moc je špatný).
Pokud bych si měl vybrat papouška jako společníka - miláčka, tak jednoznačně bych volil mníška šedého (nějaké pěkné barvy). Takový papoušek potřebuje hodně přímého kontaktu s člověkem, aby se něco naučil. Vše je to založeno na času, který papoušek potřebuje. Pořídit si miláčka, ráno odejít do práce a navečer přijít, raději si ho pořizovat nebudu. Ačkoli nemám podmínky, které by papoušek potřeboval, tak se snažím dělat pouze takové jedince, které mně většina rodičů vyvede až na bidlo. Též jsem odchoval několik papoušků, které jsem byl nucen ručně dokrmit, protože mně padla samička mníšků šedých(modrý palid - viz fotky) a další bylo taky nutné z důvodů opuštění mladých - nová snůška a rodiče se přestaly o mladé starat (krmit). Jináč nechávám mladé v budkách, až vyletí na bidlo a to je pak nejkrásnější podívaná. Ať se vám daří a přeji šťastnou ruku.
moravák
napsal(a):
Pokud bych si měl vybrat papouška jako společníka - miláčka, tak jednoznačně bych volil mníška šedého (nějaké pěkné barvy). Takový papoušek potřebuje hodně přímého kontaktu s člověkem, aby se něco naučil. Vše je to založeno na času, který papoušek potřebuje. Pořídit si miláčka, ráno odejít do práce a navečer přijít, raději si ho pořizovat nebudu. Ačkoli nemám podmínky, které by papoušek potřeboval, tak se snažím dělat pouze takové jedince, které mně většina rodičů vyvede až na bidlo. Též jsem odchoval několik papoušků, které jsem byl nucen ručně dokrmit, protože mně padla samička mníšků šedých(modrý palid - viz fotky) a další bylo taky nutné z důvodů opuštění mladých - nová snůška a rodiče se přestaly o mladé starat (krmit). Jináč nechávám mladé v budkách, až vyletí na bidlo a to je pak nejkrásnější podívaná. Ať se vám daří a přeji šťastnou ruku.
Přemýšlela jsem nad mníškem také, a nad pyrurou.
Jenže po druhý rušit obchod, no abych pravdu řekla, moc se mi do toho nechce
A naopak pyrura je moc drahý
Koukám stále po nějaké nabídce, ale stále nic.
Já chci raději rucně dokrmeného, chci ho přímo jako společníka. A pokud vím po vyletění z budky i po ochočení zůstávají stále divocí..
Ne, nic vám nechci nabízet, to je prostě můj názor, poněvadž nic nemám momentálně na prodej, pouze 3 holátka pyrur zelenolících (foto 1.1.018, byly dvě a za dva dny přibylo ještě jedno), dnes již okroužkované a velice pěkné. Uvidím co se z toho vyklube. Foto i jejich rodiče. Pěkný večer.
masijova.a
napsal(a):
Já chci raději rucně dokrmeného, chci ho přímo jako společníka. A pokud vím po vyletění z budky i po ochočení zůstávají stále divocí..
Tak to víte úplně špatně!
masijova.a
napsal(a):
Abyste nebyla překvapena, myslím v tom špatném slova smyslu. Je to spíše naopak, ručně dokrmení papoušci bývají v pubertě a na prahu dospělosti časo agresivní, protože z člověka nemají respekt, mají ho naopak vtištěného jako svůj druh a podle toho s ním taky zacházejí.
saola
napsal(a):
Abyste nebyla překvapena, myslím v tom špatném slova smyslu. Je to spíše naopak, ručně dokrmení papoušci bývají v pubertě a na prahu dospělosti časo agresivní, protože z člověka nemají respekt, mají ho naopak vtištěného jako svůj druh a podle toho s ním taky zacházejí.
Teď jsem pomatená, protože každý mi říká něco jiného a z každé strany je úplně jiný názor..
saola
napsal(a):
Přesně tak, ale myslím, že tady je to zbytečné, jak radit správně rovnou pořídit dva, tak rozmlouvat dokrmeného jedince. Nemá to smysl.
eli22
napsal(a):
Přesně tak, ale myslím, že tady je to zbytečné, jak radit správně rovnou pořídit dva, tak rozmlouvat dokrmeného jedince. Nemá to smysl.
Teď mi všichni řeknou, že bude lepší ptáčka nekupovat vůbec..
Ale já bych ráda koupila dva, ale bohužel ještě žiju pod střechou rodičů kteří dva papoušky v domě nechcou..
Ono je to těžké zformulovat a vysvětlit, ale pokusím se. Mé papoušky vidíte v profilových fotkách a skutečně je to rozdíl v chování a vztahu k lidem mezi korelou, pyrurou a kakariki. Korela i pyrura (oba samci) bez problémů bez partnera stejného druhu, a myslím, že nijak nestrádají, protože oba hodně komunikují s člověkem a pokud jsou puštěni, tak je máte pořád někde okolo sebe. Ale kakariki byli jiní, ne, že by byli nekontaktní, ale prostě ten vztah s člověkem byl jiný - jim nevadilo, pokud se jim přímo nevěnujete, protože si vystačí jakoby sami, a myslím, že to nebylo jen tím, že by byli dva - jsou zvědaví, temperamentní, všude vlezou, všechno zkoumají, samec uměl pár slov, ale o člověka zas tak nestáli. To se s vtěrkami korelou a pyrurou nedá srovnat.
Naši vzdálení známí měli kakarikiho samce samotného, přála si ho malá dcerka, ale ten pták byl fakt sám nešťastný. i když tam se sešlo víc věcí, dítě samozřejmě ptáček poměrně brzy omrzel a nikdo z rodiny se mu moc nevěnoval, tam je pak hodně vidět, zvlášť u taakhle zvědavého a temperamentního druhu, jak v samotě strádá. Ale to většina ptáků.
Nedávno měli v jednom z příbramských zverimexů dva pyrury na prodej, ptáci tam byli několik měsíců, každý v solo malé kleci, viděli na sebe, ale člověk v průběhu času viděl, jak scházejí. Ta společnost je opravdu důležitá a pokud nejste většinu dne doma, pořiďte si radši větší klec a ptáky dva.
masijova.a
napsal(a):
Dobrý večer. Mám trauma, dilema.. prostě vše :D
Mám k dispozici ke koupi ručně dokrmené 3 druhy papoušků, ale nevím který je nejvhodnější pro začínající chovatelku.
Mám k dispozici kakarikiho, senegálce a alexandra malého..
Prosím, pochlubte se informacema o nich a klidně i fotkama :) děkuji :) ♥.
15 reakcí na to trauma - dilema. včetně zadavatelky.
Chce papouška, " Na ceně mi vůbec nezáleží". Kousek dál píše: " Senegalec je nejdražší, uhyne a 2000 pryč. " Omyl, bylo by to víc. "Pyrura je drahý", atd.
Tak na čem záleží?.
Sama tazatelka napsala: " Teď mi všichni řeknou ptáčka nekupovat vůbec"
Moje rada: Ano, Nekupovat a trochu vyzrát. Ušetřené peníze i zklamání.
Moudivláček
napsal(a):
15 reakcí na to trauma - dilema. včetně zadavatelky.
Chce papouška, " Na ceně mi vůbec nezáleží". Kousek dál píše: " Senegalec je nejdražší, uhyne a 2000 pryč. " Omyl, bylo by to víc. "Pyrura je drahý", atd.
Tak na čem záleží?.
Sama tazatelka napsala: " Teď mi všichni řeknou ptáčka nekupovat vůbec"
Moje rada: Ano, Nekupovat a trochu vyzrát. Ušetřené peníze i zklamání.
Asi bude lepší tuto debatu už dál nerozebírat.
masijova.a
napsal(a):
Asi bude lepší tuto debatu už dál nerozebírat.
Nemohu nereagovat, byť se pořád opakujeme. Jakékoliv zvíře, které uměle dokrmíte a vychováte, se naváže na člověka, o procesu vtištění čili imprintingu si něco nastudujte (třeba tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Vtiskov%C3%A1n%C3%AD). Když odebereme slůně, tygře nebo hrocha na flašku, bude z něj brzy velký mazel a miláček, ale nikdy se nezbaví svých přirozených vlastností atd. Zkrátka sebemilejšího hrocha si domů nevezmete.
Jsou papouščí druhy vhodné na ochočení, a druhy nevhodné (méně vhodné). Není to - viz výše - o tom, že by pro ně nebyl člověk pro další život partnerem, kterého si vtiskli, ale o tom jejich vrozeném, dědičném chování, kterého se nezbaví.
Jsou papoušci "šplhající, lezoucí" a papoušci otevřené krajiny, "létající". Zjednodušeně lze říci, že afričtí dlouhoocasí papoušci, žako, amazoňan, ara či kakadu jsou šplhavci (byť i skvělí letci), zatímco rosela, papoušek nádherný, kouřový, neoféma a kakariky jsou letci dlouhých tratí. Právě proto se nehodí do domácností, ale patří do voliér, kde se mohou proletět.
Měl jsem doma zástupce obou skupin. Když vypustíte žaka, amazoňana nebo senegalce, vyleze na klec, kde s Vámi komunikuje, vezmete ho na ruku (přeletí na ni) a je spokojený. Když jsem vypustil rozelu, korelu či barabanda, nejprve nadšením opsali několik obletů místnosti, zvířili prach, sházeli na zem hrníčky a další ozdoby z nábytku, usadili se na lustr a pak možná slétli na chvíli ke mně. Při vyrušení se vydávali na další letecké manévry.
Jistě se na diskusi dozvím, že jejich kakariki to nedělá, způsobně posedává na ruce či kleci a je potichu. A naopak že amazoňan zlobí, vše zničí, shazuje, létá jako blázen. Ano, výjimky jsou možné, ale obecně platí, co jsem napsal.
A proto - byť jde o cenově nepochybně mnohem přijatelné ptáky, a také krásné, o tom žádná - všechny zájemce od mazlíčků typu rozela zrazuji.
forpus
napsal(a):
Nemohu nereagovat, byť se pořád opakujeme. Jakékoliv zvíře, které uměle dokrmíte a vychováte, se naváže na člověka, o procesu vtištění čili imprintingu si něco nastudujte (třeba tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Vtiskov%C3%A1n%C3%AD). Když odebereme slůně, tygře nebo hrocha na flašku, bude z něj brzy velký mazel a miláček, ale nikdy se nezbaví svých přirozených vlastností atd. Zkrátka sebemilejšího hrocha si domů nevezmete.
Jsou papouščí druhy vhodné na ochočení, a druhy nevhodné (méně vhodné). Není to - viz výše - o tom, že by pro ně nebyl člověk pro další život partnerem, kterého si vtiskli, ale o tom jejich vrozeném, dědičném chování, kterého se nezbaví.
Jsou papoušci "šplhající, lezoucí" a papoušci otevřené krajiny, "létající". Zjednodušeně lze říci, že afričtí dlouhoocasí papoušci, žako, amazoňan, ara či kakadu jsou šplhavci (byť i skvělí letci), zatímco rosela, papoušek nádherný, kouřový, neoféma a kakariky jsou letci dlouhých tratí. Právě proto se nehodí do domácností, ale patří do voliér, kde se mohou proletět.
Měl jsem doma zástupce obou skupin. Když vypustíte žaka, amazoňana nebo senegalce, vyleze na klec, kde s Vámi komunikuje, vezmete ho na ruku (přeletí na ni) a je spokojený. Když jsem vypustil rozelu, korelu či barabanda, nejprve nadšením opsali několik obletů místnosti, zvířili prach, sházeli na zem hrníčky a další ozdoby z nábytku, usadili se na lustr a pak možná slétli na chvíli ke mně. Při vyrušení se vydávali na další letecké manévry.
Jistě se na diskusi dozvím, že jejich kakariki to nedělá, způsobně posedává na ruce či kleci a je potichu. A naopak že amazoňan zlobí, vše zničí, shazuje, létá jako blázen. Ano, výjimky jsou možné, ale obecně platí, co jsem napsal.
A proto - byť jde o cenově nepochybně mnohem přijatelné ptáky, a také krásné, o tom žádná - všechny zájemce od mazlíčků typu rozela zrazuji.
Plně souhlasím z výše uvedeným, nejen podle peří poznáš ptáka!K.
forpus
napsal(a):
Už jsem se jednou vyjádřil, ale musím podpořit uvedenou reakci. Nejen proto, že ji píše autor, který o tom, a snad ho nepřechválím, "něco" ví.
Pro laika bych doporučil kakarika. Je tomu už 30 let, kdy si ho u mě koupili lidé, kteří o tom moc nevěděli. Tehdy to byl pták přírodního zbarvení. Po letech s ozvali, jestli ještě nemám.Nemohli si ho vynachválit. Dávno jsem je zrušil, byli zklamaní.
Kakariki: Hlasově bezproblémový, na prosror nenáročný, velice pohyblivý, nohu na rozdíl od většiny australských ppoušků používá k podávání potravy, čímž připomíná Afričany nebo amazoňany. Nepeskujte mě, že není Australan, laikům je to jedno.
Je krotký. Dnes krásné žluté mutace, ale i straky jsou mnohdy líbivější.
Jediná navýhoda je, že je to pták, který má rád zem a hrabe se tam jako slepice. Co to znamená pro úklid okolí klece víme. Klec se 2 bidly je pro něj trápení.
A protože malá cena hraje i dnes velkou roli, tak vřele doporučuji.
forpus
napsal(a):
Dal jsem ten 4. hlas za kvalitní odpověď. Ale to je slabota, mělo jich být víc.
Mám dojem a budu vulgární, jako někdy náš prezident, což by neměl, že diskutující čtou raději příjemné nesmysly, než skutečně odbornou radu, bohužel ji z hlediska své nezkušenosti asi nedovedou odlišit od pitomosti.
Ale to je problém dnešní vychvalované možnosti informační technologie, za kterou jsem na sklonku života vděčný. Moje poznámka též jistě nikoho nezaujme, potože nedává stručnou odpověď ano ne.
On chov živých tvorů není virtuální realita, ale mnohdy draze vykoupená zkušenost.
HODNĚ ČÍST, OVĚŘOVAT VĚROHODNOST ZDROJU JE CESTA K ÚSPĚCHU.