Chtěla bych si pořídit většiho papouška a nevím, kterého z těchto 3 (případně nějaký další).
Zkušenosti mám, od dětství jsem měla andulky a korely.
Děkuji za rady. Chtěla bych z něj udělat mazlíčka, naučit ho mluvit a nějaké kousky. Moje poslední andulka krásně mluvila.Čas na papouška mám, sice chodím do práce, ale chodím poměrně brzy domů.
Byla jsem rozhodnutá pro žaka, ale trošku mě odrazuje jeho nervní povaha.
Popřípadě, kdyby někdo věděl o nějakém chovateli ručně dokrmených, ideálně Praha, nebo středočeský kraj. Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Máme žaka jako mazlíčka přes dva roky, je to samička, první rok byl peklo, fakt řvala a řvala a bylo to někdy opravdu na vypuštění do přírody ale zvládli jsme to, mluvit začala velmi brzy, první slovo bylo ve 4 měsících "kuku" a pak se na to nabalovala další a další, dnes jí trvá nové slovo se naučit cca 2-3 dny, je schopna už trochu vézt konverzaci, pozdraví, poděkuje, řekne si co chce, jestli chce vodu, jídlo (granulky, zrníčka, ovoce), nebo zpět do klece, poškrabkat, pusinky...taková ta klasika. mínusy jsou že miluje většinou jen jednoho člověka, miluje mě, místo manžela, který si ji koupil, víc jak rok se jí vůbec nedotkl, napadala ho a do krve klovala. pak měl manžel zranění a byl cca půl roku na mardoce a denně hodiny proseděl u klece a zbližovali se, teď už se od něj nechá pohladit, ale pokud sjem doma preferuje mě, s manželem si povídá, ale nemazlí se s ním. Další věc je pudr, mají v peří takový pudřík a mě to celkem vadí mám z toho ekzém, svědí mě ruce, kýchám...nejspíš mám alergii, ale není to nic extrémního, většinou po hraní s ní se celá umyju, i obličej, prmažu krémem a je to dobrý.
Já osobně jsme vždy chtěla kakadu, jsou to vyloženě šašci, nejsou to takové konzervy, ale je větší jak žako, samci v dospělosti bývají dost agresivní, když jsou třeba ve voliéře se samicí, tak jsou schopni ji uhnat a zabít v období toku, jsou opravdu psycho. Co bych ale nemohla, tak mají o hodně víc pudru než žako, takže to bych asi nedala.
Je z toho doma borrdel, ale opravdu borrdel, sotva uklidíte, chmýří, peří a ten pudr je zas všude... eklekty neznám a osobně neznám nikoho kdo by je měl.
Děkuji za vaši reakci. Mě by se kakaďák taky líbil, ale je to velký závislák a je hodně hlučný, možná časem až bude ještě víc času tak si ho pořídim také. No stále vítězí žakoušek, už se snad i rýsuje konkrétní chovatel. Bydlím sama, tak mu nic jinýho nezbyde než milovat mě nebo potom psy :-DDD Doufám, že se mi podaří je skamarádit. Jen se bojím, jestli mu třeba nebudou vadit změny, jako o vánocích blikající žárovky v oknech, někdy třeba trošku hlučnější hudba, návštěvy a pod.Chtěla bych ho i naučit na kšíry brát ven, chodím se psama poměrně často, tak je škoda, aby seděl doma. Ještě pořád váhám s výběrem klece, chtěla jsem omegu iii, ale ta nemá otevírací vršek, tak zatím vítězí omega II. Snad je dostačující, když bude mít papouch k dispozici prakticky celou místnost + strom v obýváku.
Dobrý deň.
Ja by som sa tiež pridal do diskusie. Ja viem, nie je to žako, kakadu, alebo eklektus, ale nerozmýšľali Ste nad amazoňanom? S vyššie uvedenými papagájmi nemám skúsenosti, ale viem že žako je dosť veľký introvert a je náchýlný na šklbanie. Vedia ho rozhodiť veci ktoré si iné papagáje ani nevšimnú. Kakadu je zase "terorista" v podobe toho, že si vyžaduje neustále pozornosť a ak ju nemá tak si ju krikom vynúti...a verte mi že on to bude, ktorý bude na koni. A v neposlednom rade tak tiež je náchylný na šklbanie. Povahu eklektusov nepoznám preto sa o nich ani nebudem zmieňovať, aby som nepísal hlúposti. Ja mám momentálne samičku amazoňana modročelého, je to ručne odchovaný papagáj socializovaný, prisahám bohu možno som mal šťastie na povahu ale nie je v našej rodine človeka od ktorého by sa nenechala minimálne pohladkať a to už nehovorím keď máte nejaký pamlsok vo podobe detského piškotu. To Ste potom jej najväčší kamoš... Agresívna zatiaľ nie je resp. dovoľuje si len to čo jej dovolíme my (uvidím čo s ňou spraví puberta) je veľmi komunikatívna až to niekedy preháňa. Sú to dobrý rozprávači. Konkrétne mojej sa trvá naučiť slovo asi za 2 - 3 týždne a to ju cielene neučíme len s ňou bežne komunikujeme. Pískať melódiu jej trvá asi 4 -5 dni. Čo sa týka kriku je ako amazoňan trošku hlučnejšia, ale dá sa to spravidla eliminovať, že keď spustí tak jednoducho nemá nárok na nič a zachvíľu si uvedomí, že tým nič nedosiahne. Bolo to zo začiatku ťažké, ale nakoniec sme vyhrali. Ja som to tak od pozoroval, že zakričala asi 10 až 15 krát a keď neprišla reakcia tak si potom začala sama rozprávať. Keď si vyrozprávala svoj repertoár tak zostala ticho a vtedy sme sa jej začali venovať a púšťať z klietky... A ešte chcem niečo poznamenať na margo povahy amazoňanov. Sú hlučnejší ako je žako to nepopriram, ale sú to z veľkej väčšiny extroveri, nič ich nerozhodí ani nové žrádlo, sťahovanie a pod. Z veľkých resp. stredných papagájov sú najmenej náchylný na šklbanie. Len sa im treba viac venovať keď sú mladí s treba ich socializovať aby nepoznali len jedného človeka ale čo najväčší okruh ľudí v rodine. My sme to vyriešili tak, že keď sme si ju doniesli tak k nám chodili návštevy každý druhý deň asi dva týždne, ale stojí to za to, lebo nikdy neviete či papagáj nebude musieť ísť na varovku v prípade Vašej neprítomnosti (príčiny môžu byť rôzne, ale stačí hospitalizácia v nemocnici a je o problém postarané). Takže nechcem Vám nič vnucovať ale mohli by Ste porozmýšľať aj nad touto alternatívou.
S pozdravom, nech máte šťastnú ruku pri výber svojho vytúženého miláčika.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
No nevím jak žako bude zvládat nějaké párty v bytě to si dost dobře neumím představit, nebo i umím, k nám když dojde někdo cizí a stoupne si do dveří obýváku, tak ani nevkročí dovnitř a Julie s sebou mlátí s příšerným řevem o mříže... to není dobrej nápad, pokud jste mladá a ještě máte potřebu dělat kalby tak žako nebude moc vhodný...skrz vánoce a stromeček je to v pohodě, ale mám svíčky co neblikají, osobně to nemám ráda disko jak na kolotočích a světelné efekty. takže asi takto, pokud máte divočejší styl života žaka neberte, pokud teda nechcete aby trpěl. pokud jste klidný člověk co nepotřebuje párty, hluk a haldy lidí v bytě a posedí si s knihou a je klidný tak si žaka klidně kupte.
Áno, hlučnosť u amazoňanov je problém, ale zase všetko závisí od povahy. Čo jedinec to osobnosť. Pred touto samičkou som mal samčeka. Bol úplne tichý, len málo kedy chytil "šajbu". Ráno nás sice necha vyspať ale ako náhle začul že sa hýbeme tak už zliezol dole a pozeral z poza plachty čo sa deje so slovami "čo to toto" a keď sme ho odkryli tak pozdravil dobré ráno aj desať krát ako vrátnik v podniku. Lietať, ani sa neunúval, len keď to bolo naozaj nutné. Vždy som si robil srandu na otázku či "uletí?" Ne skôr utečie ako uletí. Brávali sme ho na dovolenky a to na traky sme ho učili už pomerne v zrelom veku. Nebol s nimi veľmi stotožnený, ale rešpektoval to. Z rodiny rešpektoval len mňa a synovca, ostatných členov rešpektoval, ale nedal sa hocikomu pohladkať. Ale beriem to na seba, lebo do troch rokov bol len so mnou, takže socializácia takmer nulová. Viete ako sa hovorí aj medzi psíčkarmi, že prvého psa určite na 100% pokazíte to znamená že bude rozmananý a väčšinou nebude neposlúchať. A preto pri tejto samičke sa snažím vyvarovať všektých chýb ktoré som urobil pri prvom samčekovi a to isté som mal so psom. Prvý ratlík no čo Vám poviem zlý jak čert, každý sa ho bál. Druhá rotvajlerka. To bol pes ktorý mal rád ešte aj zlodeja. Za celý svoj život nenapadla resp. nepokúsala nikoho a ostatné psy boli jej kamaráti. Tam som sa snažil vyvarovť sa chybám, ktoré som spravil pri tom ratlíkovi. No a aby som to nejako ukončil, tak Vám poviem aj niečo o tej amazonici. Takže ráno na nás zvysoka kašle že my sme už hore. Niekedy je zakrytá aj do pol deviatej cez víkend, cez týždeň pravdaže ju odokrývame skôr. Sem tam zakričí ako som už popisoval v príspevku vyššie, ale hovorím všetko je len o drezúre a o tom kto z koho... Keď ju pustíme z klietky tak lieta ako neriadená strela. Veľmi zaujímavé to bolo cez vianoce keď prvý krát videla vianočný stromček a najväčšia zábava bola prelet v tom najužšom prestore medzi stromčekom a záslonou. Ale na stromček ani raz nepristála čo sme sa úprimne obávali a naozaj sme rozmýšľali, že stromček budeme mať tieto vianoce bez svetielok lebo káble sú jej najväčší kamaráti a na to fakt musíme dávať veľký pozor, čo sme u toho samceka ani neriesili lebo jeho také niečo ani nezaujímalo. Ešte chcem podoknúť že veľa sa zmení aj po puberte, kedy ten papagáj dospeje a trochu sa skľudní, lebo teraz je to naozaj drzé a neposedné decko a práve teraz je najlepší čas jej povahu korigovať výcvikom, lebo ako hovorím bude si dovolovať len to čo jej Vy dovolíte. Takže naozaj všetko závisí od povahy konkrétneho jedinca a od výcviku s ktorým môžete povahu trošku korigovať k svojmu obrazu.
Asi jsem to špatně napsala, nejsem puberťačka co doma pořádá mejdany. Spíš naopak, ale občas přijde nějaká návštěva, nebo si pustím hlasitěji tv, nebo hudbu, případně dostanou hysterák psy a začnou štěkat, tak spíš mě jde o toto, aby ho z toho nekleplo. A žárovky uvidím no, já mám žárovky na vánoce v oknech ráda, tak uvidím když tak přez ně zatáhnu žalazuie, aby ho to tolik neštvalo. Chci ho naučit na kšíry a brát ho i ven, tak snad si na to taky zvykne. Viděla jsem i žaky naučené létat na volno, což já bych si netroufla.
Jinak pán dole píše, že papouška na noc zakrývá? To jako když není zakrytý tak nespí, nebo proč to? U mě bude mít pokoj, kde bude mít umístěnou klec - říkám tomu zoo koutek. Mám tam ještě morčata a chameleony :-DDD Takže mě ráno rušit nebude. Jinak v obýváku bude mít k dispozici strom.
bonachytra
napsal(a):
Asi jsem to špatně napsala, nejsem puberťačka co doma pořádá mejdany. Spíš naopak, ale občas přijde nějaká návštěva, nebo si pustím hlasitěji tv, nebo hudbu, případně dostanou hysterák psy a začnou štěkat, tak spíš mě jde o toto, aby ho z toho nekleplo. A žárovky uvidím no, já mám žárovky na vánoce v oknech ráda, tak uvidím když tak přez ně zatáhnu žalazuie, aby ho to tolik neštvalo. Chci ho naučit na kšíry a brát ho i ven, tak snad si na to taky zvykne. Viděla jsem i žaky naučené létat na volno, což já bych si netroufla.
Jinak pán dole píše, že papouška na noc zakrývá? To jako když není zakrytý tak nespí, nebo proč to? U mě bude mít pokoj, kde bude mít umístěnou klec - říkám tomu zoo koutek. Mám tam ještě morčata a chameleony :-DDD Takže mě ráno rušit nebude. Jinak v obýváku bude mít k dispozici strom.
Zdravím. Nezlobte se, ale zdá se mi, že ještě úplně nevíte do čeho jdete a co Vás čeká. Třeba - sama chcete bydlet stále? Atd. Nevím, mám z Vás pocit, že pořízení velkého papouška berete na lehkou váhu. Nic ve zlém, jen je to můj pocit.
Hm tak to je opravdu jenom váš pocit. Řeším ho už delší dobu a proto i vybírám, který druh je nejvhodnější. Různé druhy zvírat chovám prakticky od dětství a nikdy jsem si nepořídila nic, co bych nezvládla, ať už to byl pes, nebo ještěr. Proto jsem založila i toto téma, abych se ujistila, že vyberu druh, kde bude spokojenost na obou stranách. Ale přesto děkuji za Váš "pocit". Jinak přesně vím do čeho jdu, mám několik známých kteří papoušky (žaky, dokonce i ary mají).
V několika příspěvcích přede mnou čtu o "učení" mluvit papoušky. Jen chci k tomuto podotknout - mám pár Pyrhur žlutolících, sameček po 14 dnech po tom, co jsem si jej dovezl, mi začal "říkat" Kubíčku (to mu byly 2 měsíce, byl od 21.dne ručně dokrmovaný), stejně, jako jsem volal já na něho.Pak už to šlo "ráz na ráz", další slova, pak opakoval celé věty, které jsem před ním "důrazně" řekl. Na svoji družku, samičku, volá "Zuzano pojď sem"a vždycky brzy ráno, když ještě "spíme", na ni mluví.(např. "nekřič, Kubíček spí", "přestaň") a další . Dokáže smysluplně komentovat situace slovy, které jednou ode mne v dané situaci slyšel. Některé jeho komenty k samičce, která když ráno zakřičí a vše ještě spí, jsou zde nepísatelné... . Pokud je zapnutý vysavač (poměrně hlučný), takže mám pochybnost, pokud zrovna někdo zvonil, po vypnutí vysavače mi řekne -"crrrrrr". Po mém kýchnutí to okomentuje "Kubíček pchchch". A tak to jde stále dokola...Jinak je to uštípaný pacholek a do "mazlíčka", jakého si většina představuje, má dost daleko. Samička, která je o 3.měs mladší než on, dokáže "říct" čtyři slova, nic víc. Proto nechápu dost dobře to, jak někdo "učí", své papoušky mluvit. Možná mi to někdo dokáže blíže popsat a vysvětlit...M.K.
mikoc
napsal(a):
V několika příspěvcích přede mnou čtu o "učení" mluvit papoušky. Jen chci k tomuto podotknout - mám pár Pyrhur žlutolících, sameček po 14 dnech po tom, co jsem si jej dovezl, mi začal "říkat" Kubíčku (to mu byly 2 měsíce, byl od 21.dne ručně dokrmovaný), stejně, jako jsem volal já na něho.Pak už to šlo "ráz na ráz", další slova, pak opakoval celé věty, které jsem před ním "důrazně" řekl. Na svoji družku, samičku, volá "Zuzano pojď sem"a vždycky brzy ráno, když ještě "spíme", na ni mluví.(např. "nekřič, Kubíček spí", "přestaň") a další . Dokáže smysluplně komentovat situace slovy, které jednou ode mne v dané situaci slyšel. Některé jeho komenty k samičce, která když ráno zakřičí a vše ještě spí, jsou zde nepísatelné... . Pokud je zapnutý vysavač (poměrně hlučný), takže mám pochybnost, pokud zrovna někdo zvonil, po vypnutí vysavače mi řekne -"crrrrrr". Po mém kýchnutí to okomentuje "Kubíček pchchch". A tak to jde stále dokola...Jinak je to uštípaný pacholek a do "mazlíčka", jakého si většina představuje, má dost daleko. Samička, která je o 3.měs mladší než on, dokáže "říct" čtyři slova, nic víc. Proto nechápu dost dobře to, jak někdo "učí", své papoušky mluvit. Možná mi to někdo dokáže blíže popsat a vysvětlit...M.K.
Zcela s Vámi souhlasím. Oni se učí od situací a potom to je právě super. Když náš pes něco krade ze stolu a papoušek řve: Já tě vidím, už na tebe du, eště jednou, ty dostaneš... apod., tak to je potom nejkrásnější. Nebo zakopnu a ve vteřině se ozve :"AU!" Stejně jako Vy, nechápu, jak bych je měla cíleně něco učit.
Tak já nevím, když jsem si přinesla domů dokrmenou andulku - musela jsem jí opakovat dokola slovo, aby se jej naučila říkat. Byla takl chytrá, že dokázala taky opakovat celé věty, ale jen když chtěl ona, tedy on. Vím, že tihle papoušci se učí opakovat slova mnohem jednodušeji, ale když se mu nebudete nějakým způsobem věnovat, nemyslím si, že se mluvit naučí. A nebo jenom sporadicky.
bonachytra
napsal(a):
Tak já nevím, když jsem si přinesla domů dokrmenou andulku - musela jsem jí opakovat dokola slovo, aby se jej naučila říkat. Byla takl chytrá, že dokázala taky opakovat celé věty, ale jen když chtěl ona, tedy on. Vím, že tihle papoušci se učí opakovat slova mnohem jednodušeji, ale když se mu nebudete nějakým způsobem věnovat, nemyslím si, že se mluvit naučí. A nebo jenom sporadicky.
To už musí být v tom kterém konkrétním jedinci :P. Jak už jsem psal výše...stejně stará "holka" Pyrhurka jak ten její druh a zopákne 4 slova, samozřejmě jen když chce..Faktem ovšem je, že některé druhy papoušků jsou k opakování slov a vnímání situací více chytlaví a vhodní, než někteří ostatní...
Chodím na forum o žakouších na FB a dost často se tam lidi ptají kdy jim začne jejich roční žako mluvit a podobně. Takže si nemyslím, že by papoušek automaticky, pouze ze situací sám od sebe každý začal mluvit. A já to učení myslela tak, že samozžejmě na něj budu mluvit. Když jsem doma sama, nemluvím sama pro sebe, co zrovna dělám. Bych si připadala jako blázen.
bonachytra
napsal(a):
Chodím na forum o žakouších na FB a dost často se tam lidi ptají kdy jim začne jejich roční žako mluvit a podobně. Takže si nemyslím, že by papoušek automaticky, pouze ze situací sám od sebe každý začal mluvit. A já to učení myslela tak, že samozžejmě na něj budu mluvit. Když jsem doma sama, nemluvím sama pro sebe, co zrovna dělám. Bych si připadala jako blázen.
Je to o jedincích, stejně jako u lidí...proto Vám přeji šťastnou ruku při výběru. :P.