Senegalec pořád v boudě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2018 10:49
zobak

XXX.XXX.117.249

Dobrý den,
někdy na podzim jsem si pořídil páru senegalců, která prý již odchovala. Pozoruji však (i na kamerách), že samec se celý den i večer zdržuje v boudě a se samicí je jen občas. Je to normální chování nebo jsem naletěl a chovná pára to asi moc nebude? Chci ještě podotknout, že jsou v bednové voliéře 150*70*70 a samice je mohutnější, než samec.

Díky za slušné reakce

18.1.2018 12:36
park

XXX.XXX.222.82

zobak napsal(a):
Dobrý den,
někdy na podzim jsem si pořídil páru senegalců, která prý již odchovala. Pozoruji však (i na kamerách), že samec se celý den i večer zdržuje v boudě a se samicí je jen občas. Je to normální chování nebo jsem naletěl a chovná pára to asi moc nebude? Chci ještě podotknout, že jsou v bednové voliéře 150*70*70 a samice je mohutnější, než samec.

Díky za slušné reakce

Dobrý den,
jak se k sobě mají, krmí se, žerou spolu, probírají si peří atd..., pokud harmonizují, tak je to v pořádku, ale jestli někdy odchovali z toho samozřejmě nepoznáte.

PT.

18.1.2018 12:43
zobak

XXX.XXX.117.249

Bohužel ani moc ne. Když je mimo budku, tak sedí každý na jiném bydle :(.

18.1.2018 12:53
stefy3

XXX.XXX.33.214

Ked sa predava tak sa vychvali do neba aka je to dobra para a kolko mladych odchovala nikdo dobru paru nepreda čest vynimkam.

18.1.2018 12:53
frodik

XXX.XXX.233.6

zobak napsal(a):

Dobrý den,
nejlepší by bylo sem dát pěkné foto toho páru. I podle fotky se dá u senegalců ve většině případů částečně určit pohlaví. Mě je divné, že je samička mohutnější u mého páru a co jsem viděl u chovatelů je to obráceně a to že neharmonizují je celkem častý jev i přesto občas odchovají, ale samozřejmě je opak výhodou.

18.1.2018 13:21
park

XXX.XXX.222.82

zobak napsal(a):

Nemusí být pořád spolu, může být jeden více dominantní a určovat pravidla soužití, ale pokud se vzájemně spíše vyhýbají tak to je zatím nic moc, jak jsou staří a foto by taky pomohlo, je pravda že je většinou větší samec, ale jsou i velké 0,1

PT.

18.1.2018 15:47
zobak

XXX.XXX.116.225

Mají DNA, takže to pára je. Jen mě udivuje, že je ten samec pořád v boudě :(
Přikládám foto.

18.1.2018 17:32
atobajus

XXX.XXX.195.189

Senegalci, jsou jedni z nejhůře odchovatelných papoušků, takže nedá se počítat, že se přiveze pár a bude odchov. I chovný pár po změně chovatele se v novém chovatelském zařízení může chovat jinak a nemusí vůbec zahnízdit.
U mě vždy jako první, u několika párů, obsazoval budku samec, po pár dnech ji začala navštěvovat i samice. Když začala vynášet vystýlku ven z budky tak bylo jasné, že budou hnízdit. Mimo období hnízdění jsou někteří ptáci pořád spolu, ale u některých páru v tu dobu nastalo "ochlazení vztahu" a až do období toku se sobě navzájem moc nevěnují.

Momentálně mám už jen jeden pár, složil jsem ho v létě ze starších kusů, asi ručně dokrmených protože berou z ruky a momentálně už hnízdí a zatím i pěkně krmí mládě.

Vydržte, chce to trpělivost. Pokud se k sobě nechovají agresivně tak bych je nechal ještě na příští zimu spolu a pokusil se o odchov a pak bych je v případě neúspěchu když tak přepároval. Ale klidně Vám můžou zahnízdit ještě teď, pořád je jejich sezona, ale měl jsem u senegalců odchov i v létě.

18.1.2018 18:06
zobak

XXX.XXX.116.225

atobajus napsal(a):
Senegalci, jsou jedni z nejhůře odchovatelných papoušků, takže nedá se počítat, že se přiveze pár a bude odchov. I chovný pár po změně chovatele se v novém chovatelském zařízení může chovat jinak a nemusí vůbec zahnízdit.
U mě vždy jako první, u několika párů, obsazoval budku samec, po pár dnech ji začala navštěvovat i samice. Když začala vynášet vystýlku ven z budky tak bylo jasné, že budou hnízdit. Mimo období hnízdění jsou někteří ptáci pořád spolu, ale u některých páru v tu dobu nastalo "ochlazení vztahu" a až do období toku se sobě navzájem moc nevěnují.

Momentálně mám už jen jeden pár, složil jsem ho v létě ze starších kusů, asi ručně dokrmených protože berou z ruky a momentálně už hnízdí a zatím i pěkně krmí mládě.

Vydržte, chce to trpělivost. Pokud se k sobě nechovají agresivně tak bych je nechal ještě na příští zimu spolu a pokusil se o odchov a pak bych je v případě neúspěchu když tak přepároval. Ale klidně Vám můžou zahnízdit ještě teď, pořád je jejich sezona, ale měl jsem u senegalců odchov i v létě.

Dostávají hodně ovoce, zeleniny, teď i klíčené. Mají 17 stupňů v místnosti a chodím tam jen 1x denně. Je ale pravda, že jsou tam i amazonci a mayeráci a zatím nesedí nic a ani to nijak nevypadá. Mě spíše zajímalo, proč leze do boudy a tráví v ní čas samec. Zda s tím má někdo podobné zkušenosti.
Přešel jsem k těmto druhům teprve letos. Díve jsem měl andule, korele, rosely a alexandry.

J.

18.1.2018 18:34
lutik

XXX.XXX.176.19

Samička vlevo samec vpravo.
Skuste dát jinou budku, nebo jaký rozměr mají nyní.
Někdy to může být i ten problém a nebo jim jde jen světlo do budky.

18.1.2018 18:35
zobak

XXX.XXX.116.225

lutik napsal(a):
Samička vlevo samec vpravo.
Skuste dát jinou budku, nebo jaký rozměr mají nyní.
Někdy to může být i ten problém a nebo jim jde jen světlo do budky.

Světlo jim do boudy opravdu nejde. Je tam šero, boudu ale vyzkouším dát jinou.

19.1.2018 08:26
park

XXX.XXX.222.82

atobajus napsal(a):

Souhlas, ta změna prostředí, soužití s jinými druhy na které třeba předtím nebyli zvyklí atd, to je může rušit, budou možná potřebovat delší čas na "aklimatizaci" může být i více příčin
Zatím bych nic zásadně neměnil, pár to pravděpodobně je, to lezení do budky neřešte, taky jsem byl netrpělivý mám mladý pár oba kr.015, několik měsíců se krmí, tancují se svěšenými křídly atd, ale k páření se nemají, budku začala asi před měsícem navštěvovat jenom samice, ale netráví tam hodiny, samec zatím vůbec, po malých krocích se to snad někam posouvá, takže zatím myslím není důvod nic měnit.

Jak píše atobajus vydržte, podle toho co popisujete podmínky máte, je dobré je trochu sledovat, když máte jejich chování v oku tak si snáze každé změny všimnete a máte větší přehled...jestli to půjde ukáže čas.

PT.

19.1.2018 09:09
zobak

XXX.XXX.117.249

park napsal(a):
Souhlas, ta změna prostředí, soužití s jinými druhy na které třeba předtím nebyli zvyklí atd, to je může rušit, budou možná potřebovat delší čas na "aklimatizaci" může být i více příčin
Zatím bych nic zásadně neměnil, pár to pravděpodobně je, to lezení do budky neřešte, taky jsem byl netrpělivý mám mladý pár oba kr.015, několik měsíců se krmí, tancují se svěšenými křídly atd, ale k páření se nemají, budku začala asi před měsícem navštěvovat jenom samice, ale netráví tam hodiny, samec zatím vůbec, po malých krocích se to snad někam posouvá, takže zatím myslím není důvod nic měnit.

Jak píše atobajus vydržte, podle toho co popisujete podmínky máte, je dobré je trochu sledovat, když máte jejich chování v oku tak si snáze každé změny všimnete a máte větší přehled...jestli to půjde ukáže čas.

PT.

Díky za názor

Přidejte reakci

Přidat smajlík