Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2018 14:15
Abubaide

XXX.XXX.41.50

Dobrý den,
mám takový dotaz spíše se zvědavosti.
Byli jsme s přítelem kupovat ve zverimexu nějaké kostičky pro psa a jako vždy jsme se zastavili u živých tvorečků. V kleci byly dvě andulky, přičemž jedna z nich na mě (na přítele ne), dělala cukrbliky (opakování otáčení hlavy, čepýření peří ne hlavě a krku, upravování si peříček, hra na schovávanou a různé jiné věci, zcela jasně centrované na mě). Měla bílé, možná až lehounce modré ozobí, tenký kroužek bělma okolo zorniček, bílofialová barva peří, nejsem si jistá, jestli to byla samička nebo sameček a jak byla andulka stará. Byla větší než její "spolubydlící". Podle přítele se takhle nebojácně andulky nechovají a bylo to takové to "svádivé" chování, prý se mnou andulka flirtovala :D

Ptáky jsem předtím měla, ale ne andulky (kakariki), takže nejsem odborník na jejich chování v tomhle ohledu, ale ráda bych se poučila, co to vlastně na mě andulka zkoušela a jestli to byla holka nebo kluk. (Přítel mě teďka navádí, abych si ji vzala, že bude snadné ji ochočit).

26.1.2018 14:21
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Světlé až modré ozobí má andulka sameček, samičká má hnědé. Je možné, že byla předtím než se dostala do Zverimexu u nějaké paničky. Říká se, že samičky "berou" víc na chlapy a samečci zase na ženy.

26.1.2018 14:50
Abubaide

XXX.XXX.41.50

Já se právě dívala různě po googlu a v nějakém článku tvrdili, že v období po hnízdění samice signalizují změnou barvy ozobí na bílo modré. To je pro mne teda matoucí :D

(článek tady) http://www.chuvicky.estranky.cz/clanky/strucne-o-chovu-nekterych-druhu/andulka-vlnkovana.html.

26.1.2018 15:43
Abubaide

XXX.XXX.41.50

Myslíte si, že takovou andulku půjde snadněji ochočit? I když je pravděpodobně už starší (teda podle toho bělma si to myslím)?

26.1.2018 19:51
mikoc

XXX.XXX.59.222

Abubaide napsal(a):
Myslíte si, že takovou andulku půjde snadněji ochočit? I když je pravděpodobně už starší (teda podle toho bělma si to myslím)?

Tihle "chytlaví" jedinci se vždy snadněji ochočí. Možná už byla určitým způsobem bývalým majitelem kontaktována. Podle chování je to velmi pravděpodobné. Vezměte si je oba, budou šťastnější, než když je rozdělíte.

26.1.2018 20:17
Abubaide

XXX.XXX.41.50

Opravdu se do nějakého většího řetězce zverimexu (Např. Pet Center) může dostat pták, který už byl ochočený předchozím majitelem? Měla jsem za to, že tam berou mláďata, která zestárnou, protože si je nikdo nevybral, ale ne "second hand". I když, asi už se nedivím ničemu.

26.1.2018 20:19
Abubaide

XXX.XXX.41.50

Jinak, nevypadalo to, že by zrovna tahle andulka byla s tou druhou nejlepší kamarád, nijak se spolu nebavily, neinteragovaly, daleko větší zájem byl o nás, nějak se nás dotknout a komunikovat. Navíc, druhý andulák (tam jsem si jistá, že to byl sameček) byl o dost menší, asi i mladší.

26.1.2018 20:44
mikoc

XXX.XXX.59.222

Abubaide napsal(a):
Opravdu se do nějakého většího řetězce zverimexu (Např. Pet Center) může dostat pták, který už byl ochočený předchozím majitelem? Měla jsem za to, že tam berou mláďata, která zestárnou, protože si je nikdo nevybral, ale ne "second hand". I když, asi už se nedivím ničemu.

On nemusí být zcela ochočený, může být jen zvyklý na pravidelný kontakt s člověkem. Do těchto obchodů se opravdu může dostat asi jakýkoliv jedinec. A co se týká kontaktu mezi Vámi zmíněným a druhým andulákem, je otázkou také, jestli jsou oba od jednoho majitele, nebo je jen dali v obchodu se zvířaty do jedné klece (andulky)...pak by určitě nebyl problém je rozdělit.

28.1.2018 21:59
boikana

XXX.XXX.64.140

Abubaide napsal(a):

Může. Zrovna pet center vím, že minimálně tak před třemi, čtyřmi roky andulky bral, nevykupoval, ale zadarmo by si ji vzali... Druhá věc je, kdo by ji tam dal, no :/ Ale možné to je.

28.1.2018 22:09
Abubaide

XXX.XXX.224.30

Tak už máme ošklivce doma, prý mu je tak okolo 6 měsíců (ještě nemá vybarvený zobák a úplně zesvětlané duhovky), měli ho tam od mláděte, ale co je na tom pravdy, netuším. Každopádně slečna vypadala, že si s ním rozumí hezky, protože jí šel i na prst a nechal se drbat. Po chvilce rozkoukání u nás se taky nechal podrbat, tak uvidíme, jestli se na nás chytne nebo ne. Přinejhorším mu dokoupíme kamarádku a budou si povídat spolu. Druhý andulák byl mladší, trochu i utlačovaný tímhle starším, určitě se nejednalo o pár.

Achjo, a to jsem si už svatosvatě slíbila, že příští ptáky si určitě pořídím od chovatele

28.1.2018 23:02
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Protože se chovem ptactva bavím víc jak 45 let, tak vám odpovídám.
Pohlaví podle barvy ozobí a podle fotky odhadnout je zrádné. Modré, samec, samice u přírodního zbarvení bílé v době rozmnožování hnědé, u žlutých je to trochu jinak, nechci se zaplétat do detailů. Ten jedinec není mládě, vypadá na samičku.
Údaj o vybarveném zobáku je nesmysl, ale možná si někdo plete termín zobák s ozobím.
Stáří půl roku by mohl být pravdivý údaj. Pták má bílé čelo, mláďata přírodníchb forem mají vlnkování až k zobáku.
Do obchodu jdou většinou nechtění jedinci nebo neuváženě nakoupení. Když kupujete, vezměte si k tomu chovatele jako poradce. Zde nevěřte každému a raději si i mě prověřte na mém profilu.

.

Přidejte reakci

Přidat smajlík