Se zájmem jsem si přečetl článek Martina Papáče Chovatelské zařízení - klece kde popisuje svoje zkušenosti z používání a postupné modernizace svých klecí. Na závěr přidává i ukázku klecí kolegy z Belgie. Ať se kolega z Belgie neurazí ale můj první dojem po shlédnutí obrázku byl napodobenina veklokapacitních kravínů z dob bolševika. Sterilní, moderní ale krávy se trápily v laboratorním prostředí. Já z pohledu čumila a z pohledu chovaného ptáka bych jednoznačně volil tu jeho volieru pro drobotinu. Škoda, že neukázal fotku tyto jeho voliery. To je směr chovu v 21-tém století. Tady je oko náročného diváka uspokojeno.
Vy máte zkušenosti s chovem krav za bolševika? Myslím, že žijete v omylu, já jsem sice v zemědělství nikdy nepracoval, ale měl jsem možnost po "sametové revoluci" být na přednášce jednoho francouzského inženýra a ten uváděl dost věcí na pravou míru. Jezdili k nám a divili se, že jsou krávy na tak malém prostoru a jsou zdravé a v pohodě. Podobně jako naše výpěstky na polích. Vzpomínám si, že udával příklad květák. My jsme měli květák menší, ale zdravý naproti tomu ve Francii velký, ale plný dusíčnanů. Teď máme také velké květáky a plno rakoviny a testů na kvalitu potravin.
Co se týká ptáků, také jsem si vyslechl na jednom zájezdu do Zwolle o chovateli z Belgie, který choval ve sterilním prostředí v klecích 60x60x60 cm drobotinu. Odchovů měl hodně, ale jestli ptáci uměli létat bych pochyboval. Na výstavě v Lysé jsem si koupil "výstavní" zebry a doma se učily létat od druhých ptáků. Nejdříve létaly stylem z větve na zem a až po čase se vyrovnaly v letu ostatním ptákům.
Nechci s Vámi polemizovat o úrovni potravin za bolševika a dnes. Na to nemám zemědělské vzdělání a asi bychom se oba shodli, že kvalita potravin za bolševika byla lepší než dnes. Drobná chyba byla v tom, že jich nebyl dostatek a musel jste je vystát hodiny ve frontě nebo mít známého svého superznámého, který Vám je za nějakou protislužbu sehnal. Pokud chcete vědět co znamená pojem velkokapacitní kravín v době totality tak shlédněte seriál "Druhý dech". Skvělé herecké výkony, zajímavý a plynulý děj ze života ale bacha aby jste s hrůzou nezjistil, že i ta kultura seriálů za bolševika byla nějaká přirozenější a ne tak umělá jako dnes. Pro mne nepochopitelné, že bolševik dovolil v tomto seriálu částečně poukazovat na chyby, kterých se dopouštěl. Nedovedu si představit, že v dnešních seriálech formátu "Růžové ohrady" by se řešily negativní důsledky dotací v dnešním zemědělství. Přitom v tom objemu nevýrazných hereckých osobností by nebylo těžké obsadit roli Sobotky.