Zdravím, jelikož se blíží hnízdí sezóna, rád bych podebatoval jaké používáte výstelky budek. Já používám klasické hobliny, ale přemýšlím o změně. Dočetl jsem o používání směsi hobliny + rašelina, štěpky, ztrouchnivělé dřevo, konopné štěpky atd. S čím máte nejlepší zkušenosti a třeba i nejvíce negativní. Děkuji za odpovědi.
araraun12
napsal(a):
Zdravím, jelikož se blíží hnízdí sezóna, rád bych podebatoval jaké používáte výstelky budek. Já používám klasické hobliny, ale přemýšlím o změně. Dočetl jsem o používání směsi hobliny + rašelina, štěpky, ztrouchnivělé dřevo, konopné štěpky atd. S čím máte nejlepší zkušenosti a třeba i nejvíce negativní. Děkuji za odpovědi.
Jelikož jsem důchodce, nemusím stávat do práce, tak mohu "rozumovat".
O výstelce budek jsou desítky informací.
Můj názor.
Velikost vajíčka jak bylo výše uvedeno - volit velikost zrnitosti substátu. Andulka, zpěvavý atd, stačí piliny.
Alexandři a pod. hobliny, raději ne z motorové pily, jsou od oleje.
Větším papouškům přidat trouchnivé kousky dřeva.
Já přidávám čerstvě drcené větve z drtiče nebo štěpkovače.
Třeba amazonci vše vyházeli a tak jsem přidal mořský písek prodávný jako grit.
Je jemný a vajíčka se pak nekoulela po holé podlaze.
Doporučovanou rašelinu nepoužívám. Suchá práší, Pokud by byla navlhčená vláknitá, tak ano, ale ta v prodeji není.
Omlouvám se, že nediskituji, ale poučuji, ale staří lidé bývají ukecaní.
Moudivláček
napsal(a):
Jelikož jsem důchodce, nemusím stávat do práce, tak mohu "rozumovat".
O výstelce budek jsou desítky informací.
Můj názor.
Velikost vajíčka jak bylo výše uvedeno - volit velikost zrnitosti substátu. Andulka, zpěvavý atd, stačí piliny.
Alexandři a pod. hobliny, raději ne z motorové pily, jsou od oleje.
Větším papouškům přidat trouchnivé kousky dřeva.
Já přidávám čerstvě drcené větve z drtiče nebo štěpkovače.
Třeba amazonci vše vyházeli a tak jsem přidal mořský písek prodávný jako grit.
Je jemný a vajíčka se pak nekoulela po holé podlaze.
Doporučovanou rašelinu nepoužívám. Suchá práší, Pokud by byla navlhčená vláknitá, tak ano, ale ta v prodeji není.
Omlouvám se, že nediskituji, ale poučuji, ale staří lidé bývají ukecaní.
Zaujal mě ten mořský písek u amazonků, vyvedli na něm mladé? Po vylíhnutí jste podestýlku měnil nebo nechal grit? Mě vloni poprvé hnízdili senegalci, samice podestýlku nechtěla, vyházela několikrát za sebou vše, co v budce bylo (zkoušela jsem vše možné) a bohužel všechny tři vajíčka postupně rozbili, nevím jestli ona, když je obracela nebo samec, který do budky také lezl. Dno bylo s důlkem pro vajíčka, i tak rozbili všechny. V září dostanou znovu budku, tak bych nechtěla, aby to dopadlo stejně, protože jinak bylo jejich chování od páření, snůšky, atd. bez problémů, na to, že to bylo poprvé. Děkuji.
krabatka
napsal(a):
Zaujal mě ten mořský písek u amazonků, vyvedli na něm mladé? Po vylíhnutí jste podestýlku měnil nebo nechal grit? Mě vloni poprvé hnízdili senegalci, samice podestýlku nechtěla, vyházela několikrát za sebou vše, co v budce bylo (zkoušela jsem vše možné) a bohužel všechny tři vajíčka postupně rozbili, nevím jestli ona, když je obracela nebo samec, který do budky také lezl. Dno bylo s důlkem pro vajíčka, i tak rozbili všechny. V září dostanou znovu budku, tak bych nechtěla, aby to dopadlo stejně, protože jinak bylo jejich chování od páření, snůšky, atd. bez problémů, na to, že to bylo poprvé. Děkuji.
Dobrý den,
hobliny mi senegalka z budky také v nosila. Proto jsem zkusil nařezat přírodní prkno na cca 7-10 cm dlouhé špalíčky a ty jsem ještě naštípal na 1-2 cm silné třísky. Ještě jsem do budky přidal kůru že stromů a samice si vše upravila sama. U drobnějších papoušků používám hobliny + jim do budky přidám nastříhané větve ovocných stromů.
emill
napsal(a):
Dobrý den,
hobliny mi senegalka z budky také v nosila. Proto jsem zkusil nařezat přírodní prkno na cca 7-10 cm dlouhé špalíčky a ty jsem ještě naštípal na 1-2 cm silné třísky. Ještě jsem do budky přidal kůru že stromů a samice si vše upravila sama. U drobnějších papoušků používám hobliny + jim do budky přidám nastříhané větve ovocných stromů.
Dobrý den,
děkuji, já zkoušela po hoblinách bukové štěpky, promíchat je s hoblinami, i samotné, vynesla všechno. Byla úplně vzteky bez sebe a nedala pokoj, dokud budka nebyla úplně čistá. Zkusím kúru ze stromů a ještě mě napadlo, jestli někdo nemá zkušenosti s filcovými podložkami, ale ty mi přijdou nehygienické nebo s tímto kokosovým vláknem:
https://ostatne-doplnky-pre-vtaky.heureka.sk/trixie-kokosove-vlakno-30-g/specifikace/#section.
krabatka
napsal(a):
Dobrý den,
děkuji, já zkoušela po hoblinách bukové štěpky, promíchat je s hoblinami, i samotné, vynesla všechno. Byla úplně vzteky bez sebe a nedala pokoj, dokud budka nebyla úplně čistá. Zkusím kúru ze stromů a ještě mě napadlo, jestli někdo nemá zkušenosti s filcovými podložkami, ale ty mi přijdou nehygienické nebo s tímto kokosovým vláknem:
https://ostatne-doplnky-pre-vtaky.heureka.sk/trixie-kokosove-vlakno-30-g/specifikace/#section.
Právě, že mi také hobliny komplet vynášela z budky, ale jak jsem začal používat ty třísky, tak vynosila opravdu jen minimum. Filcové podložky bych pod papoušky určitě nedával. Když to začnou cupovat, může dojít ke konzumaci, nebo zamotání nohy do cárů. Kokosové vlákno používám u drobotinu a hmyzáků. Pro papoušky se to dle mého nehodí.
emill
napsal(a):
Právě, že mi také hobliny komplet vynášela z budky, ale jak jsem začal používat ty třísky, tak vynosila opravdu jen minimum. Filcové podložky bych pod papoušky určitě nedával. Když to začnou cupovat, může dojít ke konzumaci, nebo zamotání nohy do cárů. Kokosové vlákno používám u drobotinu a hmyzáků. Pro papoušky se to dle mého nehodí.
Zdravím, no nevím s tím kokosovým vláknem. Například kokosové vlákno tzv. lignocel se doporučuje do terárií, ale naopak je tam velmi nevhodné. Vlákno nasává hodně vodu a když ho zvíře polkne, zvětší několikrát objem a může nastat i úhyn. Myslím, že by se to mohlo stát i u ptáků, logická úvaha, ale úplně nevím.
eli22
napsal(a):
Zdravím, no nevím s tím kokosovým vláknem. Například kokosové vlákno tzv. lignocel se doporučuje do terárií, ale naopak je tam velmi nevhodné. Vlákno nasává hodně vodu a když ho zvíře polkne, zvětší několikrát objem a může nastat i úhyn. Myslím, že by se to mohlo stát i u ptáků, logická úvaha, ale úplně nevím.
Za kokosové vlákno považuji vlákna na vložené fotografii a ne lignocel, co myslíte vy.
Klasika jsou hobliny, nikdy jsem s nimi neměl problém. U pyrur, aratingů, amazonků a senegalců se mi osvědčilo dávat do budek, na vrstvu hoblin, větvičky listnatých stromů a průměru a délky tužky. Ptáci si tak mají možnost několik dní, protože větvičky občas doplním, upravovat hnízdo, nadrcený materiál pak i drží vlhkost.
Osvědčilo se je do hnízda přidávat i v době kdy jsou mladí větší a začíná jim růst peří. Sníží se tak riziko škubání mláďat rodiči.
Větvičky, samozřejmě kratší a tenčí, jsem dával i do budek forpusů.
krabatka
napsal(a):
Písek jako příměs výše uvedeného. Když vše vynosí, hrají s vajíčky kulečník. Písek zůstane u stran a vajíčka alespoń trochu pohromadě. Lepší by byla vložka ze silné desky ve tvarru hluboké misky. Není to můj výmysl, ale překlad z angličtiny od R, Loww.
Kokosová vlákna pro papoušky nevhodná, pro astrildy ano. Větvičky z vrby jak zde někdo píše, jako tužka, stačí 2 - 5 cm. Na stěny přišroubovat měké špalíky, samice se okusováním zabaví. Jak začnou sedět, možno doplnit hobliny a už to nevyhazují.
Je to jen má zkušenost, berte s rezervou.
eli22
napsal(a):
No já nevím, jestli je to to samé, ale kokos jako kokos, lignocel je určitě silnější, ale je to taky kokosové vlákno. Třeba poradí někdo znalejší.
Zenska vy nevite ale do vseho se zapojite, kdyz nevim tak proc neco tlachat.Nemohu za to ale jsem na vas asi alergicky, neberte to ve zlem.
eli22
napsal(a):
No já nevím, jestli je to to samé, ale kokos jako kokos, lignocel je určitě silnější, ale je to taky kokosové vlákno. Třeba poradí někdo znalejší.
Jak jsem psal, kokosové vlákno se dává drobotině a hmyzákům na stavění hnízd. Ani když se vlákno dostane do vody, tak nenabobtná. Na ukázku dávám fotku hnízda korunáčka vínorudého.
podle mne budka se středovým důlkem pro to, aby se nerozkutálely vajíčka není úplně vhodná. Všiml jsem si, že moji králováci, červenokřídlí i rozely se drží s vejci na protilehlé straně budky od vstupního otvoru a až mladé trochu povyrostou tak se drží uprostřed budky. Pod hobliny dávám nastříhané malé kousky ořechových větviček proti nějakým parazitům a samice si je pokaždé rozmělní podle chuti.
Nepustí se vám do těch vloček moli? Nejsou pak třeba od samice rozdrcené na prach? Moc zajímavé jsou ty větvičky z ořešáku, pokud to funguje na parazity, myslím že mohou velmi dobře posloužit nastříhané slabé vrbové větvičky-samice by si je mohla upravit podle sebe, písek by se mohl dostat do očí a nozder, prý se může i poškrábat skořápka vajíčka, vlákna z kokosu se mohou zamotat na nožky, no já to řešit nemusím, mníšci si to vyřeší krásně vystlaným hnízdem z větviček a kůry. Ale chystám začít s králováky a tak tu hledám moudra.
Dobrý večer. Podělím se se svou zkušeností. Léta jsem používal hobliny, případně někde smíchané s vlhkou rašelinou, ale když bylo např.více starších mláďat v boudičce, tak to bylo na výměnu skoro obden, aby andulky neměli obalené nožičky a kroužky. Ale min.rok mi šikovná prodavačka v Zoobchodě v Kladně poradila svou zkušenost, byť u chovu morčat, s podestýlkou z konopného technického pazdeří žádná marjánka a nedávno u nás schválené produkty. Moc jsem tomu nevěřil, ale zakoupil a od té doby nic jiné nepoužívám. Má to daleko větší absorpční schopnosti a výměna v boudičkách min. za dvojnásobný čas, voní to, pohlcuje to pachy jen je to o něco dražší než kupované hobliny v obchodě. Našel jsem na netu její spotřebitelský test, byť u chovu koní, ale jde o ty vlastnosti a je jedno pod jaká zvířata se to použije. Takže za mě
http://www.equichannel.cz/spotrebitelsky-test-podestylka-z-konopi.
Dobrý den, posílám foto mnou používaného výrobku na podestýlku z předešlého mého příspěvku.
Zdravím.
Jak jsem psal výše, používám k senegalcům do budky dřevěné štěpky, přírodní větve z ovocných stromů a špalíčky ze dřeva (první fotka). Na druhé fotce výsledek po upravení podestýlky samicí po necelém tydnu. Kdyby tam byly jen hobliny tak už je dno budky holé.
emill
napsal(a):
Zdravím.
Jak jsem psal výše, používám k senegalcům do budky dřevěné štěpky, přírodní větve z ovocných stromů a špalíčky ze dřeva (první fotka). Na druhé fotce výsledek po upravení podestýlky samicí po necelém tydnu. Kdyby tam byly jen hobliny tak už je dno budky holé.
Cením si vašeho příspěvku s fotkami, které vypovídají víc než plno slov. Také jste napsal, že se jedná
o pap.senegalského. On zde každý píše co do budky a neuvede komu. To se liší podle druhu. Už jsem na toto téma v březnu diskutoval. Každý má jinou zkušenost.
Ta moje: Andulkám, p. zpěvavým, korelám i rozelám hrubší piliny stačí. Alexandrům a amazoňanům, žakům (mám jen jeden pár) jsem dával hoblovačky a přidával štěpky z čerstvých větví. P. senegalští hoblovačky vynáší, podobně amazonci, ale váš uvedený způsob mně nenapadl. Oni totiž ti hlodači raději hlodají opracované dřevo než větve, se kterých rádi sloupnou kůru a proto i ve voliéře je lepší na rozhlodání místo bidla lať a nevšímají si budky. Takoví malí amazonci Pionites za sezonu rozhlodali budku.
Jen k někdy uváděné rašelině. Není rašelina jako rašelina. Jako výstelka byla myšlena vláknitá rašelina a ne dnešní zahradnický substrát. Taková rašelina ve vlhku zmatlá vajíčka v suchu práší a mláďatům škodí, ikdyž je smíchaná s pilinami.
.
rybyckar
napsal(a):
Zenska vy nevite ale do vseho se zapojite, kdyz nevim tak proc neco tlachat.Nemohu za to ale jsem na vas asi alergicky, neberte to ve zlem.
Zpětně jsem prošel příspěvky a zaujala mě Vaše reakce z března 2018. Vy jste se obul do eli22, místo abyste něco lepšího vyplodil.
Asi nevíte, že diskuze je vzájemná výměna názorů a může se účastnit ten co ví i ten co neví.Upřímně jste napsal o alergii, ale ta do věcné diskuze nepatří.
Chtěl jsem se podívat na Váš profil, nic jste o sobě nenapsal. A tu paní vůbec neznám, aby nedošlo k omylu.