Amadina gouldové - nemoc, poraďte!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2018 21:19
Sergi26

XXX.XXX.44.4

Zdravím, potřeboval bych poradit, už si nevím rady, odstavená mláďata mají nemoc, které nerozumím, žerou perfektně, jsou vitální, zdraví, večer se stává, že některé z mláďat spadne z bidla, začne se bezmocně válet po zemi v křečích, stává se to nárazově, vypadá to jako mrtvice, ale někdy se z toho ptáček do minuty probere a usadí se zase na bidle, jako by nic, jindy to po takových křečích končí smrtí. Vše v chovu něměnné, padají jen mladí ptáci, jde o modré guldy, u jiných nemám žádný problém! Po prohlédnutí mrtvého ptáka je prsní játrově zbarvená, jinak ptáci nejeví známky nemoci. Děkuji za názory a rady...

2.4.2018 21:28
eli22

XXX.XXX.181.33

Sergi26 napsal(a):
Zdravím, potřeboval bych poradit, už si nevím rady, odstavená mláďata mají nemoc, které nerozumím, žerou perfektně, jsou vitální, zdraví, večer se stává, že některé z mláďat spadne z bidla, začne se bezmocně válet po zemi v křečích, stává se to nárazově, vypadá to jako mrtvice, ale někdy se z toho ptáček do minuty probere a usadí se zase na bidle, jako by nic, jindy to po takových křečích končí smrtí. Vše v chovu něměnné, padají jen mladí ptáci, jde o modré guldy, u jiných nemám žádný problém! Po prohlédnutí mrtvého ptáka je prsní játrově zbarvená, jinak ptáci nejeví známky nemoci. Děkuji za názory a rady...

Vápníku mají dostatek?

2.4.2018 21:33
perejil

XXX.XXX.145.3

Těžko takhle poradit. Ale osobně bych vzal jednoho z nich a dal na pitvu. Udělají rozbory a budete chytřejší. Stává se to u více mládať nebo jen u konkrétního. Také bych se přikláněl k nějaké genetické vadě obzvláště u modré mutace. Každopádně pitva by mohla pomoci. Příznaky, které popisujete ale také mohou ukazovat na určitou formu "epilepsie". Já u svých guld jednou pozoroval vytáčení hlavy a motání se na zemi dokola. Ale z toho se pták už neprobral. Doporučil bych Vám směrovat dotaz na pana Michala Víta.

2.4.2018 22:04
barabán

XXX.XXX.144.116

perejil napsal(a):
Těžko takhle poradit. Ale osobně bych vzal jednoho z nich a dal na pitvu. Udělají rozbory a budete chytřejší. Stává se to u více mládať nebo jen u konkrétního. Také bych se přikláněl k nějaké genetické vadě obzvláště u modré mutace. Každopádně pitva by mohla pomoci. Příznaky, které popisujete ale také mohou ukazovat na určitou formu "epilepsie". Já u svých guld jednou pozoroval vytáčení hlavy a motání se na zemi dokola. Ale z toho se pták už neprobral. Doporučil bych Vám směrovat dotaz na pana Michala Víta.

http://www.gouldianfinches.eu/sk/veterina/choroby-a-liecba/krutenie-hlav/.

2.4.2018 22:35
Sergi26

XXX.XXX.44.4

Vápníku mají u mne dostatek, jak v gritu, tak dávám i sepiovky, které ptáci berou, jedná se o více ptáků, ale vždy jen v modré mutaci. O vytáčení hlav ptáků jsem četl, většinou se spojuje s nedostatkem vápníku, ale u mě v chovu k tomuto jevu nikdy nedocházelo. Tohle je opravdu jako záchvat, pták mlátí křídly, zavřené oči, neví o sobě, zvláštní, že se to děje jen v noci, přes den jsem si toho nikdy nevšimnul, napadlo mě, že by mohlo jít o genetickou vadu, ale všechny chovné páry mám k sobě nepříbuzné. Co se týká přiloženého odkazu, většinu nemocí a jejich projevů znám, stejně tak i jejich projevy, ale tohle prostě nechápu, o to víc to zamrzí, že jde o mladé ptáky, pěkně rostlé...

3.4.2018 05:51
eli22

XXX.XXX.181.33

Sergi26 napsal(a):
Vápníku mají u mne dostatek, jak v gritu, tak dávám i sepiovky, které ptáci berou, jedná se o více ptáků, ale vždy jen v modré mutaci. O vytáčení hlav ptáků jsem četl, většinou se spojuje s nedostatkem vápníku, ale u mě v chovu k tomuto jevu nikdy nedocházelo. Tohle je opravdu jako záchvat, pták mlátí křídly, zavřené oči, neví o sobě, zvláštní, že se to děje jen v noci, přes den jsem si toho nikdy nevšimnul, napadlo mě, že by mohlo jít o genetickou vadu, ale všechny chovné páry mám k sobě nepříbuzné. Co se týká přiloženého odkazu, většinu nemocí a jejich projevů znám, stejně tak i jejich projevy, ale tohle prostě nechápu, o to víc to zamrzí, že jde o mladé ptáky, pěkně rostlé...

Tak v tom případě bych dala na pitvu, jinak mít jistotu, o co se jedná, nikdy mít nebudete.

3.4.2018 08:30
were

XXX.XXX.220.250

Sergi26 napsal(a):

Dobrý den, zkuste dát vitamín B komplex. Mělo by to přestat.

3.4.2018 09:01
pavel55

XXX.XXX.32.254

Pravděpodobně se jedná o virovou infekci která napadá nervový systém, měl jsem něco podobného u neofém, opticky zdraví ptáci najednou spadly na zem, točily se do kola nebo ležely na boku, asi třetina se s toho do týdne dostala a vypadaly jako by se nikdy nic nestalo, dvě třetiny úhyn. Bohužel tomu Veterináři vůbec nerozumí, veškeré prohlídky byly to pro mě jen vyhozené peníze. Způsob infekce je mi neznámý ale zřejmě koplexní a velice selektivní, ve voliérách mám i jiné druhy, ochočený samec papoušků královských mrtvé neofémi tahal po zemy a dokonce i okusoval v době kdy měl sám mladé a nikdy jim ani jeho mladým nic nebylo.

3.4.2018 09:01
AmazoniaPrib

XXX.XXX.181.79

were napsal(a):
Dobrý den, zkuste dát vitamín B komplex. Mělo by to přestat.

Dokud nebude znát příčinu, tak je to jen pokus - omyl.

3.4.2018 09:12
Sergi26

XXX.XXX.44.4

B-komplex a ostatní vitamíny podávám pravidelně, jen podotýkám, že jde o bytový chov, bez zásahů z venčí, pokud je to infekce, proč to kosí jen modré guldy? Popř. kde se dá taková pitva v okolí Brněnska udělat? Děkuji.

3.4.2018 09:33
AmazoniaPrib

XXX.XXX.181.79

Sergi26 napsal(a):
B-komplex a ostatní vitamíny podávám pravidelně, jen podotýkám, že jde o bytový chov, bez zásahů z venčí, pokud je to infekce, proč to kosí jen modré guldy? Popř. kde se dá taková pitva v okolí Brněnska udělat? Děkuji.

Mohou mít z nějakého důvodu oslabenou imunitu, ale všechno jsou jen dohady. Na pitvu se optejte na nejbližší veterině.

3.4.2018 11:39
coturnix

XXX.XXX.89.47

Dobrý den,
pokud se jedná vyloženě o určitou barevnou řadu, jistě upevněnou častou příbuzenskou plemenitbou, tak bych si vsadil na vrozený epileptický syndrom.

3.4.2018 19:20
irča

XXX.XXX.21.198

určitě nedávat dva modré jedince hnízdit spolu. Je lepší dávat modrou (stříbrnou) s stěpitelným jedincem. Od modrý/modrá (či stříbrná) byli mladí vždy drobnější a z hnízda všichni mladí nepřežili. Už to tak nedělám a je vše ok.

3.4.2018 19:47
AmazoniaPrib

XXX.XXX.181.79

irča napsal(a):
určitě nedávat dva modré jedince hnízdit spolu. Je lepší dávat modrou (stříbrnou) s stěpitelným jedincem. Od modrý/modrá (či stříbrná) byli mladí vždy drobnější a z hnízda všichni mladí nepřežili. Už to tak nedělám a je vše ok.

Přesně tak, je to jako ino x ino u papoušků.

3.4.2018 20:37
misimisi

XXX.XXX.243.14

Sergi26 napsal(a):

Brno Mokrá Hora MVDr. Veronika Grymová, Tumaňanova 11/9 je odborník na ptactvo nebo přímo Veterinární škola v Kr. Poli...

4.4.2018 15:22
Sergi26

XXX.XXX.44.4

Díky za kontakt, ptáky páruji přírodní, nebo štěpák x modrý.

4.4.2018 16:08
eli22

XXX.XXX.181.33

Asi to nebude případ zadavatele, ale pro zajímavost. Nedávno jsme se bavili s jedním chovatelem, měl u astrildů rákosních něco podobného. Měl přírodní a mutační, přírodní ok, mutační mladí sebou občas trhali a pár jich i uhynulo.Dával všechny možné vitamíny, minerály, spoustu vápníku. Ve finále se zjistilo, že se jednalo o odvápnění, má to speciální název ( nechci hledat) z důvodu nepoměru vápníku a jiného prvku, myslím fosforu, takže i když vápníku bylo dost, docházelo k odvápnění stejně jako by bylo důvodem předávkování D3 (což je velmi nebezpečné. No a měl to jen u těch mutačních.

Přidejte reakci

Přidat smajlík