B

XXX.XXX.157.135
Tento týden jsme byli v kempu v Pasohlávkách a zde se min. 4 ex hrdličky východní vyskytuje🙂
Dobrý den,
odkazuji na opakované pozorování, poprvé 30.8.2012.
Celkový přehled dokumentovaných pozorování lze vyfiltrovat na adrese:
https://birds.cz/avif/obs_new.php
Zajímavé informace např. na: https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=720484
kde je uvedeno s datací 15.2.2015: "Hrdlička východní (Streptopelia orientalis)- ÚNIK ZE ZAJETÍ, pozorováno min. 6 ex., později zjištěno, že některé mají barevné chovatelské kroužky, některé bez kroužků."
Zatím poslední komentovaný záznam z 26. 4. 2019: https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=7658518
"Asi před 5 lety jsem jich na podzim na stejné lokalitě napočítal 30. I když jde pravděpodobně o únik ze zajetí, tak potěší."
Zdravím,na všech snímcích je pozorována hrdlička divoká (lesní) zadal jsem si hrdličku východní od paní Kačírkové a když jsem pustil zvuk,tak můžu na 100% říct,je to hrdlička divoká,že mají kroužky není nic divného,spousta chovatelů je chová a pak je vypouští do přírody. Já to tak dělám několik roků,někdy s ůspěchem,který se mi potvrdí třeba za pár roků.
hopi
napsal(a):
Zdravím,na všech snímcích je pozorována hrdlička divoká (lesní) zadal jsem si hrdličku východní od paní Kačírkové a když jsem pustil zvuk,tak můžu na 100% říct,je to hrdlička divoká,že mají kroužky není nic divného,spousta chovatelů je chová a pak je vypouští do přírody. Já to tak dělám několik roků,někdy s ůspěchem,který se mi potvrdí třeba za pár roků.
Já mám skúsenosť z hrdličkou divokou (lesnou) že boli nechtiac na slobode viac kusov a do týždňa sa my všetky vrátili domov,tak moc sa my nechce veriť že hrdlička lesná dlhodobo odchovana v zajatí potom pustená do prírody sa dokáže prispôsobiť tým divoko žijúcim migračným a že prežijú. Tože moje kusy sa vrátili si neviem vysvetliť nakoľko už viac krát sa my stalo že my boli uletené hrdličky chichotavé a nikdy sa my nestalo aby sa my úspešne vrátili.
Vážený pane ze Slovenska,před spouta lety,když jsem byl kluk,jsem měl volně puštěné hrdličky chechtavé 3 páry, 1 pár hrdlička zahradní x chechtavá a 2 páry divoké,držely se okolo domu,hnízdily všude,v klecích,ve stodole na trámech a lesní na zahradě i v klecích. Samozřejmě se občas nějaká ztratila. Dnes mi je 64 a předloni jsem si na tato dětská léta zavzpomínal,na jaře jsem pustil po páru hrdličky chechtavé,senegalské a lesní,chechtavé odchovali 6 mladých v té kleci,z které jsem je vypustil,senegalky neznámo kde,asi v sousedních domech (tam nikdo nebydlí) 4 mladé a lesní 1 mladou,koncem září jsem vše odchytil,nebyl to problém,protože jsem je denně krmil doma,pouze samec lesní se ztratil. Omyl ztratil,na jaře se objevil!!!
hopi
napsal(a):
Vážený pane ze Slovenska,před spouta lety,když jsem byl kluk,jsem měl volně puštěné hrdličky chechtavé 3 páry, 1 pár hrdlička zahradní x chechtavá a 2 páry divoké,držely se okolo domu,hnízdily všude,v klecích,ve stodole na trámech a lesní na zahradě i v klecích. Samozřejmě se občas nějaká ztratila. Dnes mi je 64 a předloni jsem si na tato dětská léta zavzpomínal,na jaře jsem pustil po páru hrdličky chechtavé,senegalské a lesní,chechtavé odchovali 6 mladých v té kleci,z které jsem je vypustil,senegalky neznámo kde,asi v sousedních domech (tam nikdo nebydlí) 4 mladé a lesní 1 mladou,koncem září jsem vše odchytil,nebyl to problém,protože jsem je denně krmil doma,pouze samec lesní se ztratil. Omyl ztratil,na jaře se objevil!!!
Vážený pane,já keď si spomeniem na moje detstvo tak čo sa týka hrdličky lesnéj tak nám aj viac párov hniezdilo v záhrade za humnami zhruba všade ste ich našli,bolo ich plné družstvá ako chlapec som ich tiež choval a odchovával a úspešne a odchovávajú sa veľmi úspešne aj v dnešnej dobe,ale už niesu tak tieto hrdličky k videniu ako bolo kedysi dnes keď ju volne v prírode človek spozoruje to je sviatok,dnes sme EU a každý má iné pravidlá a zákony,u nás je táto hrdlička chránená a v Taliansku ich veselo strieľajú.