Zajímám se nějakou dobu o tento druh a časem si ho chci pořídit. Byl bych rád kdybyste někdo mohl napsat zkušenosti s chovem i když vím, že to není rozšířený druh. Na netu jsem našel dva články ale informací v nich moc není. A zarazilo mě že v jednom z nich je informace že nesnáší vlhko a chlad což je dost divné u nejjižněji žijícího papouška. Taky by mě zajímalo kdy hnízdí.
V Bošovicích jsem se byl na ně podívat, mám to přes kopec.. Až tam zas pojedu tak se zkusím informovat, časem snad budou mít i odchovy. Jen doufám, že se něco dozvím a nedopadnu jak posledně. Při loňské návštěvě jsem se pana Škrháka něco ptal a reakcí byl hodinový vodopád slov z 99% mimo téma.
Taky jsem napsal několika lidem co je tady inzerují ale odezva veškerá žádná. Dnes je málokdo ochoten se podělit se zkušenostmi tím spíš pokud jde o vzácnější druh.
alex66
napsal(a):
Zajímám se nějakou dobu o tento druh a časem si ho chci pořídit. Byl bych rád kdybyste někdo mohl napsat zkušenosti s chovem i když vím, že to není rozšířený druh. Na netu jsem našel dva články ale informací v nich moc není. A zarazilo mě že v jednom z nich je informace že nesnáší vlhko a chlad což je dost divné u nejjižněji žijícího papouška. Taky by mě zajímalo kdy hnízdí.
dobrý deň, ja mám v chove 1.0 kogna južní kr.18 s DNA - získal som ho kúpou od jedného nášho chovateľa a pochádza z Maďarska ( pôvodný majiteľ má 3.3 nepr. chovné páry) a ak bude další odchov tak my slúbil 0.1 - nakolko je problém zohnať, mám ponuku od jedného chovateľa zo zahraničia, ale podmienka prisť do Zwolle na burzu, mám ponuku od p. Šimona, ale návšteva jeho chovného zariadenia brzdí - počasie.
Na Slovensku chová, čo poznám jeden pán z východného Slovenska a viac nikto.
Som v kontakte aj s majiteľom ZOO Bošovice, a v ČR chová tieto papagáje p. Jelínek.
Ja toho samca mám v murovanej voliere samotného, zatiaľ sú moje papagáje ( 3.3 pap. karmínové + 1.1 barnard čč modré + 1.1 barnard čč zelený) uzatvorený a je tam teplota cca 5 stupńov, ak je vonku plusová teplota tak papagáje vypustím von do výletu - 3m ( vo vnútri mám 2m dlžka, šírka 1m a výška 2,2m) búdku mám otvorenú, nakolko tento papagáj spáva v búdke, potrava tá istá ako pre moje papagáje - miešam si zostavu sám, už dlho - jablko 3x do týždňa, senegálske proso v klasoch veľmi mu chutia, ale rozseká klásky , všetko popadá na zem a potom to zoberie, chodí dosť po zemi a veľmi rád sa kúpe - ja mám tohto papagája od 31.11. 2018.
Je zaradení v CITES do skupiny B a vediem si evidenciu v druhovej karte,
Kontakt : +421 905 424 735
m.vrubel
napsal(a):
Zdravim chci si je taky pořidit jsou hodně hlučni?CHovam kakadu ružove,inky je to větši křik?
Majú hlasový prejav ako napr. pyrura, alebo aratinga, ja ho mám teraz samého, tak je trocha viac hlučný, ale keď som ho kupoval, tak tam boli 2.0 kogna južní a boli relatívne ticho, ja mám doma 2.2 barnard čč modrý a zelený a keď začínajú teraz sa páriť tak je tam väčší hluk ako urobí kogna
S pozdravom
Zapomněl jsem to napsat, ale mě jde hlavně o informaci jestli tento druh snáší naši zimu. Podle toho kde žije by se to dalo předpokládat ale nikde jsem tuto informaci nenašel.
A pana Šišku jsem před časem kontaktoval, ale odpověděl že je má zatím krátce a nemůže se tím pádem o nich rozepisovat co se týče chovu.