zdravim, myslim, ze zasednou. pokud se jim to nepodari, tak hnizdni vetsinou znova.
tedy pokud maji spravne podminky. na ty stepky bych jim dal kus toho trouch. dreva
a ustrihnout par treba vrbovych klaciku.. ty na vysku, at ma co okusovat.
je mozne, ze samicku rusi samecek, nebo i vejce sam rozbiji aby mohl jit znova..
Pozorovat az bude druhe pareni a krmit jen suchym aby se zklidnil ale treba je vada v samci a dela to stale tezko rict chce to zjistit .Az zacne zamice snaset ho zkusit dat jinam aby se neslyseli pokud bude pokracovat rozbijeni vajec a ja osobne davam jen hobliny a nikdy nebyl problem jsou pekne mekky.
va.nek
napsal(a):
Dobry den, mam desetilety par marakan ktery jsem koupil minuly rok. Samice snesla vejce ale nasel jsem ho v budce rozbite celkem trikrat. Mam kmenovou budku 38x80cm na dne stepky. Vytapeny zalet 3x1x2m.Prosim o radu kde je chyba.
Pane, tady vám v dobré víře radí, ary nechovají, já též ne. Mám jen azoňany a podobné jihoamerické. Je to jiné než chov australských. Jen by mně zajímalo, proč vám prodal desetileté ptáky. Neměl problém o kterém píšete? Viděl jste jeho chov? Podle toho bych dělal opatření. Kupovat starší chovné ptáky je riziko. Sám jsem to též párkrát udělal, měl jsem štěstí, nebylo to na burze, ale u chovatele a po z různých stran ověřených informacícho chovateli.
Jeden rol nic neznamená, ale jestli to za rok budou dělat znovu, budete mít jasno.
va.nek
napsal(a):
Napdlo me to take , ale videl jsem odchovy na fotkach. Pan je prodaval protoze vse rusil.
Dobrý večer. Zaručeného samce, který odchoval mladé jsem si také jednou koupil, než mi snesl/a vejce. Na krajském úřadu samozřejmě nebyl evidován žádný odchov, což u citesových papoušků je nutností. Lidé toho navymýšlí mnoho i když evidence odchovů lež snadno odhalí. Pokud odchovy byly, je o nich evidence na krajském úřadu (zákonná povinnost). K rozbíjení vajec Vám mohu poradit ze své zkušenosti jediné. Kupte si tvrdý plastový podkladek pro holuby, ten který je plný(masiv). Nikoliv z dvou částí spojený dutý. Podložte ho samičce. Může s ním dělat cokoliv a nic nezmůže. Dejte ho klidně i pokud svoje vejce nemá a ještě opětovně nenese. Můžete dát i dva. Jakmile zjistí, že je nerozbitné, pokusy o zničení vajec ustanou a přinese k nim svoje. Až snese dvě svá vejce, odeberte po jednom plastovém. V pohodě obsedne cca 4 kousky. Velmi pravděpodobně vejce ničí i samec, stává se to. Pokud máte rovnou svislou budku, samice tam skáče, instalujte cca 15cm nad dno tyčku nebo prkénko, na které skočí a na dno pomalu sleze. Ztrouchnivělé, avšak ne houbou prorostlé dřevo je super, samice ho pěkně rozdrobí na třísky, které pěkně izolují a díky struktuře nepoškodí vajíčka, je měkké. Sehnat ho v ideálním stavu ale ne vždy je snadné. Můžete použít také směs rašeliny a hrubých pilin, ideálně bezprašných. Až bude samička inkubovat, můžete jí podklad zvlhčit, nasákne a uvolňuje na líhnutí potřebnou vlhkost. Doporučuji podávat vápník, ideálně sépiové kosti, jodové špalky, či slabě na podporu skořápek AD3 či kalcium hydrát, drcené převařené a ideálně ještě v troubě vysušené skořápky. Kvalitní skořápka vajec Vašich marakán odolá lépe nešetrné manipulaci zobákem, drápy, či samcovo návštěvám budky. Samička má většinou mateřský ochranný pud, proto umí být na vejce či mláďata velmi jemná. Samec už to tolik neprožívá, spíše ochraňuje. Doporučuji návštěvy budky z důvodu zvědavosti omezit na minimum. Obranné agresivní pohyby a trhavé vzteklé bojovné ataky při Vašem nahlížení dovnitř, mohou vejce poškodit. Při pocitu nebezpečí může samice vejce ničit cíleně. Do hlavy vždy papouškům nevidíme. Kdysi se například a nejen u rosel doporučovaly dvoumetrové budky. Právé kvůli pocitu bezpečí. Přeji Vám mnoho štěstí. S pozdravem Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer. Zaručeného samce, který odchoval mladé jsem si také jednou koupil, než mi snesl/a vejce. Na krajském úřadu samozřejmě nebyl evidován žádný odchov, což u citesových papoušků je nutností. Lidé toho navymýšlí mnoho i když evidence odchovů lež snadno odhalí. Pokud odchovy byly, je o nich evidence na krajském úřadu (zákonná povinnost). K rozbíjení vajec Vám mohu poradit ze své zkušenosti jediné. Kupte si tvrdý plastový podkladek pro holuby, ten který je plný(masiv). Nikoliv z dvou částí spojený dutý. Podložte ho samičce. Může s ním dělat cokoliv a nic nezmůže. Dejte ho klidně i pokud svoje vejce nemá a ještě opětovně nenese. Můžete dát i dva. Jakmile zjistí, že je nerozbitné, pokusy o zničení vajec ustanou a přinese k nim svoje. Až snese dvě svá vejce, odeberte po jednom plastovém. V pohodě obsedne cca 4 kousky. Velmi pravděpodobně vejce ničí i samec, stává se to. Pokud máte rovnou svislou budku, samice tam skáče, instalujte cca 15cm nad dno tyčku nebo prkénko, na které skočí a na dno pomalu sleze. Ztrouchnivělé, avšak ne houbou prorostlé dřevo je super, samice ho pěkně rozdrobí na třísky, které pěkně izolují a díky struktuře nepoškodí vajíčka, je měkké. Sehnat ho v ideálním stavu ale ne vždy je snadné. Můžete použít také směs rašeliny a hrubých pilin, ideálně bezprašných. Až bude samička inkubovat, můžete jí podklad zvlhčit, nasákne a uvolňuje na líhnutí potřebnou vlhkost. Doporučuji podávat vápník, ideálně sépiové kosti, jodové špalky, či slabě na podporu skořápek AD3 či kalcium hydrát, drcené převařené a ideálně ještě v troubě vysušené skořápky. Kvalitní skořápka vajec Vašich marakán odolá lépe nešetrné manipulaci zobákem, drápy, či samcovo návštěvám budky. Samička má většinou mateřský ochranný pud, proto umí být na vejce či mláďata velmi jemná. Samec už to tolik neprožívá, spíše ochraňuje. Doporučuji návštěvy budky z důvodu zvědavosti omezit na minimum. Obranné agresivní pohyby a trhavé vzteklé bojovné ataky při Vašem nahlížení dovnitř, mohou vejce poškodit. Při pocitu nebezpečí může samice vejce ničit cíleně. Do hlavy vždy papouškům nevidíme. Kdysi se například a nejen u rosel doporučovaly dvoumetrové budky. Právé kvůli pocitu bezpečí. Přeji Vám mnoho štěstí. S pozdravem Martin Záruba
Přínosná chovatelská reakce pěkně napsaná. Jen od rašeliny jsem už před lety ustoupil. Když vyschne, tak je z ní jemný prach, což není dobré. Podkladky jsem též používal, ale pracně si je ze sádry vyráběl. Nenapadlo mě, že se dají koupit holubí.
va.nek
napsal(a):
Dobry den, tak vse porad pokracuje. Dal jsem podkladky a nasel jsem rozbite vejce uz ctyrikrat. Vejce je i vyzrane.
Dobrý večer,
Pak už bych zkusil vždy vejce odebrat, nenechávat je s podkladky a vždy nahradit nově snesené vejce opět dalším podkladkem, jak píše Froli-1. Až se samice rozsedí a bude klidná, spustí se v ní ty správné pudy pro hnízdění, vejce bych jí vrátil. Pokud je rozbíjí a žere, lze ještě zkusit rady starých chovatelů, vyfouklé obdobně velké vejce třeba holubí naplnit kremžskou hořčicí smíchanou s pepřem. To je už však velmi amatérská rada a efekt není jistý. Chápu ale, že je dobré zkusit cokoliv, aby k ničení snůšky nedocházelo. Rozbíjet vejce může samec. Někdy skrytá kamera instalovaná v budce mnohé odhalí. Další možností je hodně vysoká budka, třeba 2m. Samice v ní má naprostý klid a nemusí být rušena samcem. Je dobré však mít i druhou budku, kde bude moci nocovat samec. Bohužel jsou povahy ar natolik rozdílné, že co kus to nevyzpytatelný originál. Přeji Vám, ať už se to posune správným směrem.
S pozdravem Martin Záruba