Zdravím všechny odborníky. Mám pár amazon.vínorudých a dotaz na zvláštní chování samice. Přiletí na pletivo,zakousne se do něho,začne třepetat mírně roztaženými křídly a k tomu ukrutně křičí.Neznám vůbec příčinu,dělá to i když je všude klid,nikde ji nikdo neohrožuje.Samec je taky v klidu a nedotírá na ni.Tak nevím,jestli je to standartní nebo to něco způsobuje.Díky předem za jakoukoli informaci. -ům zdar.
Dobrý den, domnívám se, že samice am. vínorudého je v toku a pokud vidí Vás, reaguje podrážděně na vaší blízkost, cloumají s ní hormony... Mám pár am. modročelých, samice reaguje stejně. Vidí mě, skočí na pletivo, jakoby ho chce překousnout, je načepýřená, vztekle houkne či krákne a přiblížím-li se ještě více k pletivu, začne do něj vztekle sekat. Odejdu-li, začne vzrušeně krákat, k čemuž se následně přidá i samec a následuje asi 30 vteřinový koncert, že zahnali vetřelce... Pokud nejsou v toku, ani o nich nevím...
Mám to stejné jak píše kolega na de mnou. Samice modročelá je celý rok jako beránek,ale jak je v toku a během celého hnízdění, tak je agresivní,nalétává na pletivo a útočí.Většinou strhne k agresivitě a křiku i ostatní páry a je lepší jít od ptáků pryč aby se uklidnili protože mám obavu o mladé v budkách aby jim neublížili.