Dobrý den,
náhodou jsem narazil na tenle starší dotaz a vidím že vám nikdo neodpověděl. Asi jste si odpověd už vyhledal, ale pro jistotu.... Váš problém způsobili roztoči v dýchacích cestách. Je to velmi častý problém u kanárů a guld. Bojuje se proti tomu tak, že kanáry důkladně pozorujete a pokud zaslechnete pískavé dýchání kanára si odchytnete a přidržíte u ucha, když uslyšíte pisklavé dýchání je potřeba kanára přeléčit. Stejně tak sledujte u kanárků jestli nedýchají s otevřeným zobákem pokud se to stane, když je pták ve stresu třeba po tom co do voliéry narazil krahujec a kanár chvilku panicky poletoval je to v pořádku, pokud tak dýchá v klidu když se nic neděje má pravděpodobně roztoče. Léčba se provádí pomocí přípravku s účinnou látkou ivermectin nebo moxidectin nepíšu konkrétní název protože přípravků je mnoho a názvy se mění(galmectin, s76, ivomec) účinná látka zůstává stejná. Způsoby aplikace jsou 3: 1rozmíchání léčiva v lihu a smíchání s napájecí vodou. 2vetření kapky do holin kanárka, pod křídly a za krkem (doporučuji tři kapky na obě holiny a za krk, protože při této aplikaci je horší vstřebávání). 3 injekčně pod kůži na prsou (nedoporučuji kanárek se dá tímto způsobem snadno předávkovat). Látku si seženete například ve stříkačce u veterináře.
V žádném případě nesmíte připustit, aby se roztoči v chovu rozšířili, při nákupu nových ptáků je bezproblémové dýchaní jedna z prvních věcí, co musíte sledovat zároveň je třeba pozorovat i ostatní ptáky u chovatele od kterého kanárky kupujete pokud uvidíte že ptáci dýchají s otevřenými zobáčky nakupte chovný materiál jinde (další dvě věci co je třeba při nákupu sledovat je pěkně osvalená hrudní kost zdravý kanárek má kulaté a pevné prsní svalstvo je to jako držet v ruce malé vajíčko s ocáskem žádná vystouplá hrudní kost nebo přetučnělé měkké vystouplé břicho kde pod kůží prosvítá polštář žlutého sádla, poslední věc je hladká kůže na nohou odstáté šupinky kůže a bílé vápenaté výrustky znamenají zákožku - vápenku).
Přez všechny opatření se vám občas roztoči do chovu dostanou proto je potřeba svoje kanáry sledovat a na dýchací problémy se zaměřovat. Pokud kanára při podezření na roztoče hned oddělíte a po zhoršení dýchání přeléčíte, dá se v chovu tento problém bez problémů eliminovat. O léčení si dohledejte co nejvíc informací stačí zadat do vyhledávače třeba roztoči v dýchacích vacích kanárů.
Chovám kanáry už hodně let a už mnokrát po dobré chovné sezóně jsem si říkal, že přesně vím jak na to a že už mne nic nepřekvapí a pak příjde sezona odchováte od 8 párů 10 mladých a zase se pokorně začnete učit co zlepšit:)(jediné co jsem za ty roky zjistil je, že u kanárů si člověk nikdy nemůže být jistý před koncem sezóny, jak se mu ten rok zadaří a že mladé, které není v proletovačce zatím nemáte:)).
Ještě jsem zapomněl, ze zahraničí lze sehnat přípravek scatt, nedoporučuji ho, přišlo mi, že ři použití u mě byla u přeléčených kanárů špatná oplozenost vajec mohla to být náhoda(žádnou důkladnou statistiku jsem nedělal) ale proč riskovat, když například ivomec funguje a je to léty proveřeno mnoha chovateli. Nebo minimálně nepoužívejte scatt dokud někdo nenapíše že s ním má u kanárů dobré zkušenosti.
jenca
napsal(a):
Ještě jsem zapomněl, ze zahraničí lze sehnat přípravek scatt, nedoporučuji ho, přišlo mi, že ři použití u mě byla u přeléčených kanárů špatná oplozenost vajec mohla to být náhoda(žádnou důkladnou statistiku jsem nedělal) ale proč riskovat, když například ivomec funguje a je to léty proveřeno mnoha chovateli. Nebo minimálně nepoužívejte scatt dokud někdo nenapíše že s ním má u kanárů dobré zkušenosti.
Preliečujem pred chovnou sezónou Scattom (každý kanár kvapka za krk) a žiadnu neplodnosť som zatiaľ nezaznamenal.
Dobrý den,
co se týče literatury zajděte do nejbližší knihovny a vypůjčte si například knihy: Cizokrajní ptáci v klecích - kanáři a jejich kříženci (Walter Wiener) a Chov kanarikov (Ondrej Pavliš). Důležité pasáže co si potřebujete uložit (složení krmných směsí, účinky jednotlivých krmných komponentů na zdraví a vývoj zpevu pokud chováte harcké si při vrácení knihy v knihovně zkopýrujte. Knihy samozřejmě nemusí být v dané knihovně, v tom případě zajděte za knihovnicí a poproste ji ať vám knihy vypůjčí pomocí meziknihovní výpujční služby MVS. Dělám to tak se všemi knihami většinou starými, které chci přečíst hned a nechci čekat až je ulovím v antikvariátech. Většinou vyhledávám informace tak že nejvyšší důvěru mám v starou chovatelskou literaturu, novější knihy mají často problém, že jsou opisem starší literatury s mnoha chybami a mám z nich často pocit že jsou ušity horkou jehlou na kšeft podle zadání vydavatele.
Ještě mne napadlo doplnit pár věcí které jsem pochytil od chovatelů nebo objevil sám a nenarazil jsem na ně v literatuře:
Do vaječné míchanice lze místo strouhanky dávat kukuřičný šrot nebo kukuřičnou krupici a lze tím z větší části při správném zvlhčení nahradit i samotné vařené vejce ověřil jsem, že to nemá žádný negativní vliv na vývoj mladých kanárů. Tuhle fintu mi prozradil jeden z našich nejlepších chovatelů harckých kanárů (doufám že jestli čte ifaunu neurazí se, že jeho výborný nápad šířím dál).
Kanáry(pokud je nechováme celoročně s možností výletu do venkovních prostor) je velice dobré nechávat od léta alespoň do půlky zimy ve venkovních voliérách nebo proletovačkách, které nejsou celý den zastíněné ale mají plné boční a zadní stěnu kvůli ochraně před větrem. Kanáři kteří se venku postupně otuží zvyknou si na mráz a jsou aspoň část dne na slunci(samozřejmě s možností zaletět si v horku do stínu) vykazují mnohem lepší zdravotní stav a lépe a ochotněji hnízdí. Kanáři, kteří jsou od léta venku, bez problémů zvládají 20 stupňový mráz bez jakékoliv újmy.
A jako doplněk vitamínů a spousty dalších prospěšných látek v zimě je výborné dávat kanárům čerstvé smrkové nebo jedlové chvojí. Moji berou radši jedlové u většiny kamarádů raději obírají zase smrkové větvičky ale oboje si kanáři rychle oblíbí bude vám připadat že kanáři jehličky jen rozdrtí a nechají tak ale při tom se jim do slin uvolňují silice, vitamín c, vitamín e, chlorofil eterické oleje, smůla, karoten,... a další prospěšné látky jakmile si zvyknou člověk nestíhá větve měnit:).
Já jsem volil způsob, který je popsán od chovatelů zpěvných kanárů: smícháte 3ml ivomecu s 3 ml lihu to rozředíte v litru vody a podáte jako jediný zdroj pití po dobu 24 hodin po 10 dnech je nutno aplikaci zopakovat kvůli vylíhnutí druhé generace roztočů.
Toto přeléčení mi příjde nutné spíš při silnějším napadení, kdy vám začne sípat víc ptáků, pokud ptáky sledujete vystačíte si s potřením kůže na nažinách vždy jen u konkrétního napadeného kanára(i v tomto případě je nutné to po deseti dnech opakovat).
Myslím, že preventivně působí i přidávání česnekové pasty(rozmixovaný česnek s řepkovým olejem tak aby měl konzistenci zhruba krupičné kaše s přídavkem cca 5% soli) do směsi zrnin(dávám tak dvě velké polévkové lžíce na 10 litrů důkladně promíchám a další si připravím zas až tuto várku zkrmím, pastu mám ve sklenicích v lednici) naposledy jsem musel přeléčovat kanára snad před dvěma roky a i před tím se u mě sípání vyskytlo většinu spíš jen po nákupu nového kanára a řešil jsem to spíš u jedinců tak jednou ročně.
Základem prevence vždy byla a bude kvalita krmení.Je důležitý zdroj krmiva a jeho účinné čištění.Můj zdroj je prověřený,každé množství je specificky zbaveno čehokoliv,nejen roztočů,je uloženo v rotačních boxech v průvanu s bio složkami podporujícími likvidaci možných plísní nebo sporů čehokoliv!Chovám amady fidžijské a jakákoliv liknavost ze strany pochybného krmiva je pro mne naprosto nepřijatelná...Nové krmivo je systematicky zkoušeno na jiných ptácích,které nepředstavují finanční riziko a nové cenné kusy jsou v karanténě min.jeden měsíc,stále pod kontrolou.Nedomnívám se ale,že to je dostatečné opatření,které musí chovatel učinit,ještě se toho musíme hodně naučit.Řimák