kav

XXX.XXX.184.99
z mých zkušeností stačí i průlezy takových 30x30 cm. Ara ti oknem stejně neproletí (ty by muselo být tak 100x80) a stejně přistane na jeho hraně. U kakadu mám výletová okna 2 protože se stávalo že samec okno "obsadí" a pak nechce pustit samici ven, resp. dovnitř.
místo vletových oken mám u ar ale i ostatních ptáků plastové trubky průměr 20 cm.Bez problémů se naučí je používat.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
lepibird
Dobrý den,co máte za ararauny,padesáti centimetry nemůže proletět.U araraun,zelenokřídlých a arakang mám okna 25cm výška 15cm šířka,mám to tak leta,míval jsem původně okna 60x25,uvnitř velký průvan a v zimě hned chladno.Takto mám spoustu let a ptáci spokojeni.
Viděl jsem u kamaráda pouze jednu vyndanou luxferu 15x15 z původního prosvětlovacího okna a takto to má u chovného páru zelenokřídlých desítky let,bydlí na horách,také asi kvúli chladu a průvanu.
Z mého hlediska jsou velká okna dost nebezpečná,pokud nejsou extrémně velká.Když jsem vídal límčáky,králováky a rosely prudce zalétat do ubykace při náletu krahujce,nebo jestřába a slyšel mírný náraz o rám tak mě nebylo zrovna OK.U malého okna přistane a proleze.