Stavba voliery a susedia

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2020 10:39
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Ahojte. Už dlhšie sa pohravam s myšlienkou postavit si chovateľske zariadenie pre väčšie a veľké druhy papagajov.

Momentálne na dvore chovam eklektusy a aratingy slnečné. Ale to je maximálne riešenie kde na dvor uz viac volier nezmestim. Možnosť o ktorej uvažujem je že máme dom a oproti domu cez cestu máme trojgaraz na auto a je tam ešte voľný pozemok o rozlohe cca 15 x 13m ktorý je dookola vysadený uz 2m tujami.

No a tu by som rád poznal vás názor nakoľko je to na dedine a v okolí sú rodinné domy , najbližší je asi 10 m od pozemku ktorý ešte oddeľuje malý potok, ale inak klasická zástavba rodinných.domov. Na tom pozemku mam v hlave take predstavy o 6 volierkach šírky aspoň 2 m kde by som chcel chovať amazonanov, zakov a viac druhov ar napr zelenokridla, vojenská ararauna.

No bojím sa že by mohol nastať pomerne veľký problém so susedmi. Už teraz som z jedným susedom ktorý síce býva o 2 domy.nižšie tak že sa ani nepozdravime a druhy zas povedal že tie aratingy robia riadny hluk a moc sa mu to nepáči. No keby ze tam mám plne obsadené voliery velkych papagajov bolo by to cez deň az take neznesiteľné alebo by to bolo celkom ok ? Na noc by boli všetky zatvarane do zaletu, kde by nemal byť problém s hlukom.
Len sa bojím toho že keď ich bude viac tak sa začnú prekrikovat a budem lietať po úradoch , životné prostredie bude kaŽdú chvíľu u mňa a podobne.
Môžem povedať že chov papagáj ma baví riadne a nerád by som sa ho chcel vzdať. Tak aký je váš názor na moje chovné plány ? Bude to veľký problém ? Alebo ak ich budem púšťať ako som mal zvykom doteraz az okolo 9 ráno a o 8 večer už budu zavreti bude to celkom v pohode? Prípadne môže mi to niekto zakázať alebo obmedziť ma v chove? Ako je to s tým na.slovensku ?
Za každú radu ďakujem.

Ps obrázok približne ako by som chcel vybudovať zariadenie.

28.3.2020 10:52
JoPe

XXX.XXX.82.6

Už jste si vlastně odpověděl sám. Můžete s nimi vyzkoušet o tom popovídat ale... jinak je to jako dráždit hada bosou nohou . Těch lidí co s tím mají potíže je dost a říká se že dobrý soused = polovina života.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2020 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Až tam budete mít to osazenstvo co plánujete tak k těm dvěma sousedům přibudou ostatní z široka daleka.Myslím že sousedi jsou všude stejní- dobří i na ho.Připravte se na komplikace,uhlídat hluk nebude tak jednoduché jak si teď myslíte.

alfonzo

28.3.2020 12:49
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,Eriq400 ,záleží na slovenských zákonech,soudím podle textu.U nás není problém,přijedou změřit,nic nenaměří,samozřejmostí je nebýt sobec.Sám mám velkých papoušků okolo čtyřiceti párů,necelých deset párů velkých arů,asi pátnáct párů různých amazoňanů,šestery kakaduy a zbytek senegalce a nějakou austrálii.Píšete o eklektech,ti jsou největší řvouni co jsem poznal,pokud je sousedé ustojí,ustojí i to ostatní.
Váš problém bude vznikat jinde,pokud neuděláte nějaké opatření,všude jsou lidé závistiví,máte voliéru na otevřeném place,každý z okolí tam vidí.Budou hlavně závidět,počítat peníze které na tom vyděláte a budou vám chtít z tohoto důvodu chtít znepříjemnit život.Ke mě nikdo nevidí,mám okolo pozemku vysokou zeď a obyčejný plebejk si myslí,že tam řve třeba páv za tisícovku,skoro stejné,jako u sousedky perličky po dvou stovkách,jsem na malém městečku.
Většina mých ptáků je přes den v pohodě,řvou při vítání nového dne v létě okolo půl páté ráno,úžasný koncert,krásně se při tom spí,mám to jako ukolébavku.Potom před deštěm,fungují jako barometr,vědí,že bude pršet více než hodinu dříve a spustějí křik,ale trošku jiný než ráno,takový mírnější,mají radost,že přijde deštová koupel.Potom se většina velkých papoušků ozývá před setměním,to už není takový nápor.
Neberte to jako manuál ,každé zvíře je jiné,píšu pouze své zkušenosti s určitými druhy papoušků.Ať se daří.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2020 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Závidím Vám vaše sousedy,já mám bohužel sousedy-nové-kterým vadí hluk několika párů penantů a rozel.

28.3.2020 14:21
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Alfonzo: ďakujem za reakciu. Tak vy to máte úplne super podľa toho čo ste popísal.
Je to pravda ze vidieť mi bude do záhrady aj keď nie z každého miesta. U mňa si skôr myslím že bude problém so susedmi, nakoľko si prípadná ako z inej planéty. Najlepšie pre ostatných je aby sa nikto z nikým.nevidel každý si robí svoje ale ohovarat a udavat po úradoch je bežné. Preto si myslím že bude problém aj keď ja susedov k životu nepotrebujem ale aby som bol ako tŕň v oku tiež nie je bohvie co.
No ale ak to inak nepôjde bude tichá domácnosť so susedmi. Možno pomôže ze budem papageje postupne dopĺňať napr jeden pár za rok , tak snáď to bude taká postupná zvukova záťaž.

PS: este ma napadol jeden zaujímavý prípad výstavby voliery ale o tom v novom vlakne aby som to zbytočne nemiesal.

31.3.2020 21:18
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Takže rozprával som sa s jedným susedom s ktorým celkom dobre vychádzam a povedal som mu že chcem chovať toho viac a dospeli sme k názoru ze by mi bol ochotný predať zo záhrady tak 15x15m a tam ze by som si vybudoval takzvaný halový chov. Voliery budu umiestnené vo vnútri v budove.
Tiež nebol nadšený keby som to choval vonku tak toto by aj súhlasil.

No a teraz moja otázka či vôbec.ma nejaký význam stavať takúto halu napr 10x10 kvôli susedom. Hrúbku stien 30 plus polystyren na streche niečo priesvitné a pár veľkých okien aspoň trojskla... nebudem tam chovať veľké ary ale kakadu amazonany aj.malé ary áno , tak keď to budem mať obsadené aký hluk bude počuť vonku ku susedom 20m daleko. Stále to bude riadne počuť alebo už to nebude skoro počuť. Vobec.Si to neviem predstaviť co od toho očakávať

Dik za odpoveď

31.3.2020 21:41
arčí88

XXX.XXX.158.34

Je to jen můj názor, že pokud nemůžou papoušci vylétnout na čerstvý vzduch jaro, léto, podzim kromě zimy to je jasný, to bych je nechoval protože by to pro mě znamenalo že ptáci byli defacto ve vězení pokud by byli pořád zavřený v nějaký hale jak jste to pojmenoval. Čerstvý vzduch a sluníčko pro ptáci to je důležitá složka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2020 21:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,Eriq400 ,záleží na slovenských zákonech,soudím podle textu.U nás není problém,přijedou změřit,nic nenaměří,samozřejmostí je nebýt sobec.Sám mám velkých papoušků okolo čtyřiceti párů,necelých deset párů velkých arů,asi pátnáct párů různých amazoňanů,šestery kakaduy a zbytek senegalce a nějakou austrálii.Píšete o eklektech,ti jsou největší řvouni co jsem poznal,pokud je sousedé ustojí,ustojí i to ostatní.
Váš problém bude vznikat jinde,pokud neuděláte nějaké opatření,všude jsou lidé závistiví,máte voliéru na otevřeném place,každý z okolí tam vidí.Budou hlavně závidět,počítat peníze které na tom vyděláte a budou vám chtít z tohoto důvodu chtít znepříjemnit život.Ke mě nikdo nevidí,mám okolo pozemku vysokou zeď a obyčejný plebejk si myslí,že tam řve třeba páv za tisícovku,skoro stejné,jako u sousedky perličky po dvou stovkách,jsem na malém městečku.
Většina mých ptáků je přes den v pohodě,řvou při vítání nového dne v létě okolo půl páté ráno,úžasný koncert,krásně se při tom spí,mám to jako ukolébavku.Potom před deštěm,fungují jako barometr,vědí,že bude pršet více než hodinu dříve a spustějí křik,ale trošku jiný než ráno,takový mírnější,mají radost,že přijde deštová koupel.Potom se většina velkých papoušků ozývá před setměním,to už není takový nápor.
Neberte to jako manuál ,každé zvíře je jiné,píšu pouze své zkušenosti s určitými druhy papoušků.Ať se daří.

Pravda, pravda čo píšete. Ary vrieskajú, ale nie stále. Eklektusy to je masaker, ale keď som im dal do voliéry zelene živé kríky, popínavý vinič a stromy tak vrieskajú menej. Ale aj tak je to dobrý randál hlavne ráno a navečer:) Ja som teraz dostaval novu voliéru pre hýľov a už sa ma suseda pýtala, že čo tam dám, či má isť kvôli tomu na psychiatriu. Tak som jej povedal Či ju mám objednať:)

1.4.2020 08:08
kubanec

XXX.XXX.255.205

Když máte problémy se sousedy tak bych postavil jednu velkou volieru pro ary .tam bych dal jeden pár ochocenejch velkejch aru a bylo by . Mít eklekty aratingy a k tomu pořizovat menší druhy aru kakady amazonany to bude řev a řev

1.4.2020 09:38
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Stále som sa ale nedozvedel ako by to bolo s hlukom vonku ohľadom príspevku co som zadaval o 3 reakcie vyššie.
Lebo mne krik papagajov absolútne neprekáža a mám ho rád ale susedom celkom vadí, tak preto ma zaujal halový chov lebo som čítal a praktikuje ho dosť chovateľov...

Ak ich budem chovať v uzavretom priestore stále ich bude aj dosť vonku ?

Bflmpz1

1.4.2020 10:59
Bflmpz1

XXX.XXX.76.250

Eriq400 napsal(a):
Stále som sa ale nedozvedel ako by to bolo s hlukom vonku ohľadom príspevku co som zadaval o 3 reakcie vyššie.
Lebo mne krik papagajov absolútne neprekáža a mám ho rád ale susedom celkom vadí, tak preto ma zaujal halový chov lebo som čítal a praktikuje ho dosť chovateľov...

Ak ich budem chovať v uzavretom priestore stále ich bude aj dosť vonku ?

Položím Vám jednoduchou otázku ....myslíte si že je vůči těm ptákům fér držet je celý život v hale bez možnosti čerstvého vzduchu sluníčka deště atd. jen kvůli tomu aby jste si uspokojil svůj chtíč ?

1.4.2020 12:26
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Bflmpz1 napsal(a):
Položím Vám jednoduchou otázku ....myslíte si že je vůči těm ptákům fér držet je celý život v hale bez možnosti čerstvého vzduchu sluníčka deště atd. jen kvůli tomu aby jste si uspokojil svůj chtíč ?

No odpoviem ako si myslím.
Nie každý býva v ideálnej lokalite aby mohol svoj konicek budovať. Preto sa snaží chov prispôsobovať svojim podmienkam.
Myslím si že ideálne podmienky ako tu každý vypisuje a ako sa píše v literatúre dam ruku do ohňa ze nemá ani polovica chovateľov.
Aj keď by boli chované vo veľkej miestnosti stále su rozne spôsoby ako nahradiť dážď alebo slnko. Ja plánujem vybudovať so všetkým čo k tomu patrí , rozne rekuperatory vzduchu kvôli cerstvenu vzduchu a podobne.
Preto si myslím že podmienky budem mať vytvorené aj v halovom chove dobre, tak neviem prečo máte s tým taký problém...
Ked su rôzny mnozitelia v mini volierach to odsudzujem.

1.4.2020 12:45
vegh

XXX.XXX.221.97

Eriq400 napsal(a):
Nie každý býva v ideálnej lokalite aby mohol svoj konicek budovať. Preto sa snaží chov prispôsobovať svojim podmienkam.
Myslím si že ideálne podmienky ako tu každý vypisuje a ako sa píše v literatúre dam ruku do ohňa ze nemá ani polovica chovateľov.
Aj keď by boli chované vo veľkej miestnosti stále su rozne spôsoby ako nahradiť dážď alebo slnko. Ja plánujem vybudovať so všetkým čo k tomu patrí , rozne rekuperatory vzduchu kvôli cerstvenu vzduchu a podobne.
Preto si myslím že podmienky budem mať vytvorené aj v halovom chove dobre, tak neviem prečo máte s tým taký problém...

Som stary chovaťel ked som staval pred 45-mi rokmi.susedie suchlasili ale teraz už ani jeden sních nežije a teras krik vadí susedovi čo byvá o 10 domov dál.Rádím Vám ked chcete chovať velké vtáky kupťe dom na samoťe a tu kde byváťe predajťe.

1.4.2020 12:51
kubanec

XXX.XXX.255.205

Já nevím jednou tu byl šílenec který chtěl chovat ptactvo v řadový garáží bez oken a furt nechtěl pochopit že je to blbost tady chce borec chovat ptáky v nějaký hale o který si myslí že bude zvukotěsna páčtože stejně nebude a pokud to bude stavět tak to si už může postavit někde jinde rodinný barák ...

Bflmpz1

1.4.2020 12:53
Bflmpz1

XXX.XXX.76.250

Eriq400 napsal(a):

Vážený pane nemám stim sebemenší problém.to jak to uděláte záleží pouze na vás jen sem vám chtěl nastínit že toto řešení není úplně ideální ...

1.4.2020 12:57
fin

XXX.XXX.152.56

Chovám také papoušky.Mám také dobrého souseda,kterému vadí i kokrhání kohouta.K tomu také bydlím na vesnici a já to taky tak beru.Se sousedem se pozdravím,ale nebavím se s ním,já ho k životu nepotřebuju.

1.4.2020 23:33
Pe3k33

XXX.XXX.234.45

Na to čo plánuješ, potrebuješ stavebné povolenie, to ti musia odsúhlasiť susedia teda pokiaľ nedajú námietku môžeš stavať, ale na to potrebujes projekt a niaky dozor ktorý sa ti pod to podpise. Koľko máš +- rozpočet? Tiež som nečakal koľko má to celé bude stáť a to som ešte len v prvej polovici.

1.4.2020 23:35
Eriq400

XXX.XXX.236.113

Pe3k33 napsal(a):
Na to čo plánuješ, potrebuješ stavebné povolenie, to ti musia odsúhlasiť susedia teda pokiaľ nedajú námietku môžeš stavať, ale na to potrebujes projekt a niaky dozor ktorý sa ti pod to podpise. Koľko máš +- rozpočet? Tiež som nečakal koľko má to celé bude stáť a to som ešte len v prvej polovici.

Na vybudovanie zariadenia som si vyčlenil tak 20-25 tisíc eur...
Myslím si že toho sa dokážem vojsť.

Neregistrovaný uživatel

2.4.2020 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Nebylo by lepší postavit si třeba menší chatu a jezdit tam odpočívat od sousedů a relaxovat?Bude to asi lepší než hala 10x10.

Přidejte reakci

Přidat smajlík