Dnes som zakladal vlakno ako plánujem výstavbu volier v zastavanom území medzi domami a pravdepodobne bude problém ako to budu.niesť susedia.
Tak ma napadla možnosť nejakej protihlukovej voliery s výletom aj zaletom. Ono aj do slušné vybudovanej voliere sa nebavime o malej čiastke peňazí tak ak by existovala možnosť aby bol kľud so susedmi, myslím si ešte nejakú tú tisícku radšej človek prihodí.
Zaletova časť s chodbou by prakticky nemal byť problém vybudovať. Použije sa hrubsie murivo plus je možné to oblozit protihlukovym materiálom a odložiť dlažbu alebo niečím podobným a na okná použiť protihlukove sklo.
Horšie to už bude s vyletovou časťou. Len tak ma z brucha napadlo riešenie obvod vymurovat tiež napr porfixom a ešte to vylepšiť nejakým protizvukoym materialom a oblozit. Z čelnej strany by sa do každej voliery dalo vyrobiť okno s protihlukovym sklom a nejaké mrieŽka pri tom aby vedeli ze tam je sklo. Následne aj napr 1,5 m z 3m výletu by bolo zhora osadené protihlukove sklo s nejakými vlastnosťami aby prepustilo slnko ale nezohrievalo. Toto si myslím že je realizovatelne. Len otázka je ci by to bolo vhodné pre chov papahajov. Ako by sa vyriešilo vetranie cez leto , vlastne cirkulacia vzduchu aby tam nebolo ako v skleniku. Riešenie klimatizácie myslíte že je vhodné ? Nie nejaké extrémne ale na udržiavanie príjemnej teploty aj v lete.
Otazka je ci aj takého opatrenia vôbec dokážu krik napr ary arakangy utlmiť natoľko ze by k susedom nebolo skoro nič počuť
Napadá niekoho nejaké iné lepšie modernejsie, praktickejšie riešenie? Myslím si že by bol kľud so susedmi a ja by som sa mohol venovať svojmu koníčku.
Ak má ešte niečo napadne ešte doplnim , ale ešte som ani poriadne nič nehľadal, skôr som sa s tou myšlienkou len pohraval.
Tak skúste dať aj vy názor , ak je to blbosť napísať prečo alebo naopak najkym nápadom vylepšiť a možno niečo zaujímavé možno aj vZnikne.
Časopis papousci 2 2020 chov amazonanu u nemeckeho chovatele a ceskej priklad www.papousekricany .cz
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Vycházejte z toho co máte,arakangy neřvou více jak eklekti,mám tři páry.Vyházejte z eklektů,mají neskutečný jedák,naprosto v jiné hladině než ostatní,podobně jako amazoňané žlutolící.Arové mají hlas hrubší a není tak pronikavý.
Spíš bych řešil větší zálety co do prostoru,aby ptáci mohli létat uvnitř,případně celoročně v pohodě žít,výlety ohraničeny chodbou proti hluku,případně na výlety pojízdný strop,aby ptáci mohli na déšť.
Vše pak řešit automaticky,vypustit do výletů v osm ráno a opět dojít zavřít,tam je potřeba kontrola,ne každý pták zaleze do záletu po setmění.Na posuvný strop termostat,který ho otevře,aby se ptáci nepekli na slunci.Klidně i nějakou výměnu vzduchu,počítačové motorky,poháněné solárním panýlkem,to už záleží na fantazii chovatele.Nic z toho nemám,ale vím jak na to,jsem celoživotní kutil všeho druhu.
Solární elektrárničku však mám,abych nekecal.
Dakujem za zaujímavé riešenia a ak ešte viete o niekom kto ma.niečo podobné.postavené tak dajte info alebo nejaký link a rád kuknem.
Len taká info, keď máte vybudované murované zaletove časti a máte v nich zavreté väčšie druhy papagajov typu amazonan , ara ako je to počuť vonku (myslim ich krik hlavne ráno a večer ) napríklad 5 m od voliery? Dakujem
Ked uz som založil tému na netradičné voliery tak mám ešte jednu možnosť ako sa môjmu hobby venovať.
U nás v dedine bývam na vedľajšej ulici plno domov. Ale máme ešte jeden krásny pomerne novo a kvalitne oploteny pozemok možno 700 m smerom k lesu. V tých.miestach zrovna začína les a su tam postavené 2 menšie chaty u susedov ale ty tam chodia tak 2x za rok. Inak su tam.dookola nejaké lúky a veľa uz zarastený lúky ktoré už nikto nekosi.
Ale viem že priviesť elektrinu na pozemok určite nebude možné lebo som tam chcel chatu stavať ale samé problémy aj od starostky a nejdem to ďalej rozvádzať. Tam by som.mohol mat krásne priestranne voliery len problém je ako zabezpečiť v zime vykurovanie a podobne veci. Neviem o nejakej alternatívnej metóde.
Voda by sa navrtala , ale bojím sa aj nejakej krádeže to by mohli vyriešiť kamery ale na to zas treba elektrinu...
Takže zas riešenie asi len teoretickej rovine...
Ps pozemok foteny ešte minulý rok pred ohradenim...
Eriq400
napsal(a):
Ked uz som založil tému na netradičné voliery tak mám ešte jednu možnosť ako sa môjmu hobby venovať.
U nás v dedine bývam na vedľajšej ulici plno domov. Ale máme ešte jeden krásny pomerne novo a kvalitne oploteny pozemok možno 700 m smerom k lesu. V tých.miestach zrovna začína les a su tam postavené 2 menšie chaty u susedov ale ty tam chodia tak 2x za rok. Inak su tam.dookola nejaké lúky a veľa uz zarastený lúky ktoré už nikto nekosi.
Ale viem že priviesť elektrinu na pozemok určite nebude možné lebo som tam chcel chatu stavať ale samé problémy aj od starostky a nejdem to ďalej rozvádzať. Tam by som.mohol mat krásne priestranne voliery len problém je ako zabezpečiť v zime vykurovanie a podobne veci. Neviem o nejakej alternatívnej metóde.
Voda by sa navrtala , ale bojím sa aj nejakej krádeže to by mohli vyriešiť kamery ale na to zas treba elektrinu...
Takže zas riešenie asi len teoretickej rovine...
Ps pozemok foteny ešte minulý rok pred ohradenim...
Dobrý den, jen k tomu pozemku, jak je daleko od vašeho domu? Za jak dlouho tam v noci dojdete, když budete mít hlášku třeba na telefon, že se vám tam někdo vloupává? Když tam chcete mít takovéto osazenstvo. A další věc, když vám tam nepovolí ani chatu, dovolí vám tam voliéry se zateplenýma záletama? Kdy se tam na ně budete chodit dívat a kochat se? Jak budete řešit vodu na mytí misek a na pití? Asi bych spíše volil u domu jiné osazenstvo. Držím pěsti k dobré volbě svého koníčku