Zapojij jsem se do diskuze, co je to za ptáata, nafotil podobné hnízdo a jsem překvapen, že kladné hlasy nejsou. Hodně diskutuji a dostávám mnoho kladných hlasů řekl bych za primitivní příspěvky.
Toto je diskuze okrasné ptactvo a mě mrzí, že ti, kdo chovají toho svého cizokrajného nezajímá živá příroda kolem nich. Ale toto je diskuze a ne poučné texty a tak mě nekamenujte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

možná by bylo lepší neplakat nad nedostatkem tleskánků
hlavně když fauna měla teď nebo možná pořád má výpadek téhle funkce
Moudivláček
napsal(a):
Zapojij jsem se do diskuze, co je to za ptáata, nafotil podobné hnízdo a jsem překvapen, že kladné hlasy nejsou. Hodně diskutuji a dostávám mnoho kladných hlasů řekl bych za primitivní příspěvky.
Toto je diskuze okrasné ptactvo a mě mrzí, že ti, kdo chovají toho svého cizokrajného nezajímá živá příroda kolem nich. Ale toto je diskuze a ne poučné texty a tak mě nekamenujte.
Zdravim pane, když jste mi tak dobře přihrál na otázku a zajímáte se pravděpodobně dost i o volně létající ptactvo podle tohoto jsem tu četl párkrát od Vás.
Mohl byste mi, s prosím, samozřejmě, poradit s velikosti, s počtem, typem ptačích budek, vletových otvoru. Drobného ptactva příliš neznám, ale třeba přes zimu mi tu chybí. A třeba teď na jaře nad nimi žasnu, sleduji je. Rád bych, abych trošku podpořil.
Jasný, na Wikipedii si můžu zjistit velikosti budek, otvorů vletu. A nabouchat si budky, treba 3 kusy od každého, ale je to tak správně? A jsou rozměry správně uvedené na Wikipedii? Moje představa je umístit si tu třeba 15 kusů budek nebo i vice na ploše cca 4000m čtverečných. Díky, MV
Moudivláček
napsal(a):
O přírodu se zajímám celkově to bych určitě jinak nic nechoval. Mám v zahradě vyvěšené budky, krmím celou zimu a mám zhruba přehled co v okolí hnízdí. Ale nevím proč to spojujete s nějakými kladnými body to nechápu. A ještě s toho vyvozujete že se o domácí ptactvo nikdo nezajímá. Nikomu přece do hlavy nevidíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Zadání-nalezená mláďata z přírody a co s tím dělat?Nechat na místě nesahat,udělat čelem v zad a pokud možno nepozorovaně a hlavně rychle zmizet!! Mláďata z přírody nejsou nalezena,ale ukradena nechápu, že s tímto tématem přicházíte zrovna Vy.
Meelek
napsal(a):
Zdravim pane, když jste mi tak dobře přihrál na otázku a zajímáte se pravděpodobně dost i o volně létající ptactvo podle tohoto jsem tu četl párkrát od Vás.
Mohl byste mi, s prosím, samozřejmě, poradit s velikosti, s počtem, typem ptačích budek, vletových otvoru. Drobného ptactva příliš neznám, ale třeba přes zimu mi tu chybí. A třeba teď na jaře nad nimi žasnu, sleduji je. Rád bych, abych trošku podpořil.
Jasný, na Wikipedii si můžu zjistit velikosti budek, otvorů vletu. A nabouchat si budky, treba 3 kusy od každého, ale je to tak správně? A jsou rozměry správně uvedené na Wikipedii? Moje představa je umístit si tu třeba 15 kusů budek nebo i vice na ploše cca 4000m čtverečných. Díky, MV
Opožděně odpovídám . Vyjděte ze známých údajů. Na 4000 m těch budek je mnoho, ale asi nemají tiíce metrů jiné, tak se jim hodí. Dnes už neplatí, co se psalo před 50. ti lety. Ptáci hnízdí tam, kde by to dřív nlkdo nečekal. Pozorovat a podle toho jednat. Příroda není počítač.
Tak skúsim sa spýtať...na cca 4metrovej borovici v tesnej blízkosti domu sa nám ubytovali holuby a kúsok pod nimi drozdy. Ani jedny mi tam neprekážajú, práve naopak. Už teraz ale rozmýšľam nad tým, keďže mame dvoch psov a u susedov niekoľko maciek...ak by náhodou nejaké vtaca vypadlo, môžme ho dat späť do hniezda s tým ze rodičia sa oňho budú ďalej starať? nechať ho na zemi, otočiť sa a neriešiť je istá smrť...
Jana186
napsal(a):
Tak skúsim sa spýtať...na cca 4metrovej borovici v tesnej blízkosti domu sa nám ubytovali holuby a kúsok pod nimi drozdy. Ani jedny mi tam neprekážajú, práve naopak. Už teraz ale rozmýšľam nad tým, keďže mame dvoch psov a u susedov niekoľko maciek...ak by náhodou nejaké vtaca vypadlo, môžme ho dat späť do hniezda s tým ze rodičia sa oňho budú ďalej starať? nechať ho na zemi, otočiť sa a neriešiť je istá smrť...
Ti holubi vylétávají letu schopní, ale drozdi a kosi doslova vyskakují velmi brzy a neumí létat a dost často špatně dopadnou a ti se do toho hnízda těžko dávají zpět. Vaše psy asi ohlídáte po tu kritickou dobu, ale kočky můžete jen odhánět a ptáčata musí mít hodně štěstí. Záleží nejvíc na tom, jak jsou stará, když už vypadnou z hnízda. Mohou se vážně zranit pádem a zdravá dají dost práce dokrmovat. Jednou jsem zachránil opeřené, trochu zraněné ,když jsem ho umístil do malé klícky z pletiva na strom vedle hnízda a staří jej dokrmili.
Buteo

XXX.XXX.231.177
Ne každé mládě v přírodě je v pohodě. Může vypadnout z hnízda, pak ho rodiče už nechají osudu. Pokud hledáte radu, kontaktujte záchranné stanice pro volně žijící živočichy! Seznam a kontakty jsou na webu ministerstva životního prostředí. Ve stanicích vědí, kdy a jak pomáhat, umějí mládě odchovat a vrátit do přírody, když je to třeba. Stejně tak zraněné dospělé zvíře. Navíc mají na činnost potřebná povolení, své veterináře a dobré podmínky.
na záchranné stanice bych se moc nespoléhal. Znal jsem jednu učitelku, která nerozeznala kravinec od pampelišky a sýkoru poznala podle cicibé cicibé. Dala se na dobročinnost a dnes dělá vedoucí záchranné stanice. Nechápu jak jí to mohli svěřit. když se jeden člověk ujal zraněného krkavce, tak na něj poštvali kontrolu a ještě musel platit pokutu. Pokud neumíte ptáčeti pomoct tak ho nechte kde je. Většinou se o něj rodiče postarají. Před pár lety vybral krahujec u otvoru ve zdi dospělé rorýse, sousedka mladé zachraňovala rozmočeným piškotem, až byli ve zbídačelém stavu, tak mi je přinesla, abych jim pomohl. Měli skoro suché oči a už nepřijímali nic co by jim pomohlo.
corvuscorax
napsal(a):
na záchranné stanice bych se moc nespoléhal. Znal jsem jednu učitelku, která nerozeznala kravinec od pampelišky a sýkoru poznala podle cicibé cicibé. Dala se na dobročinnost a dnes dělá vedoucí záchranné stanice. Nechápu jak jí to mohli svěřit. když se jeden člověk ujal zraněného krkavce, tak na něj poštvali kontrolu a ještě musel platit pokutu. Pokud neumíte ptáčeti pomoct tak ho nechte kde je. Většinou se o něj rodiče postarají. Před pár lety vybral krahujec u otvoru ve zdi dospělé rorýse, sousedka mladé zachraňovala rozmočeným piškotem, až byli ve zbídačelém stavu, tak mi je přinesla, abych jim pomohl. Měli skoro suché oči a už nepřijímali nic co by jim pomohlo.
Tak to dnes s ochranou přírody vypadá většinou. Byl jsem svědkem, kdy se vlaštovky ležící na chodníku ochranář nechtěl dotknout, aby nedošlo k porušení zákona. Jistě to je směšná vyjímka.
Mezi odborníky a nejen ochranáři jsou lidé různí. Je třeba hledat ty pravé.