Odchov - zelené krmení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pištěnka

17.5.2020 20:07
Pištěnka

XXX.XXX.151.42

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, zda když krmíte zeleným (pampelišky, řebříček), tak ho před podáním nějak umýváte? Letos mi uhynulo už 5 mladých (5-15 denních) z různých hnízd (Barnardi, Penanti) a jako jedna z možných příčin mě napadá, že bylo znečištěné ptačím trusem (volátka měli plná). Zelené používám do míchanice pouze z vlastní zahrady a při sběru si dávám velký pozor. Loni jsem takhle odchovala asi 50 mladých a nebyl žádný problém (nikdy jsem zelené neprala). Jako další příčina mě napadá, zda můžou mít papoušci zeleného nadbytek a můžou být nadmutí jako králíci? Nebo se zelené nesmí podávat mokré po dešti? Byl by pro mladé problém, kdyby se v míchanici objevil lísteček jetele lučního nebo hluchavky? Děkuji za vaše odpovědi.

17.5.2020 22:56
alex66

XXX.XXX.32.3

Já jsem zase v životě nedal ptákům zelené aniž bych ho neopláchl. Nikdy nevíte co na něm můžete přitáhnout.

17.5.2020 23:10
luki10000

XXX.XXX.32.157

alex66 napsal(a):
Já jsem zase v životě nedal ptákům zelené aniž bych ho neopláchl. Nikdy nevíte co na něm můžete přitáhnout.

Jak veľmi ste ho oplachol?😂

18.5.2020 07:16
besa

XXX.XXX.0.192

Dávám každý den a neoplachuju. Dávám toho hodně a nikdy nebyl problém, naopak si myslím, že jim to jen prospívá.

18.5.2020 11:40
skrobisko96

XXX.XXX.91.242

Já dávám každý den a neoplachuju když mám ze zahrady ale jak natrham někde jinde tak to oplachnu

18.5.2020 11:45
Rotvik

XXX.XXX.176.249

Z vlastího neoplachuji a dávkuji 1 x za 2 dny

Pištěnka

19.5.2020 20:25
Pištěnka

XXX.XXX.151.42

Děkuji všem za odpovědi.

19.5.2020 20:45
bubanek

XXX.XXX.32.28

To asi nebude zeleným krmením . Mohla to způsobit vaječná míchanice pokud ji podáváte přes den v horku.

20.5.2020 07:43
eli22

XXX.XXX.58.41

bubanek napsal(a):
To asi nebude zeleným krmením . Mohla to způsobit vaječná míchanice pokud ji podáváte přes den v horku.

To mě taky hned napadlo, v tomhle vedru vůbec nedávám, stačí pár hodin a je to v čudu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2020 10:38

Pištěnka napsal(a):
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, zda když krmíte zeleným (pampelišky, řebříček), tak ho před podáním nějak umýváte? Letos mi uhynulo už 5 mladých (5-15 denních) z různých hnízd (Barnardi, Penanti) a jako jedna z možných příčin mě napadá, že bylo znečištěné ptačím trusem (volátka měli plná). Zelené používám do míchanice pouze z vlastní zahrady a při sběru si dávám velký pozor. Loni jsem takhle odchovala asi 50 mladých a nebyl žádný problém (nikdy jsem zelené neprala). Jako další příčina mě napadá, zda můžou mít papoušci zeleného nadbytek a můžou být nadmutí jako králíci? Nebo se zelené nesmí podávat mokré po dešti? Byl by pro mladé problém, kdyby se v míchanici objevil lísteček jetele lučního nebo hluchavky? Děkuji za vaše odpovědi.

Ze zeleného to dle mého nebude. Mmch. jetel či hluchavku dávám běžně. ;)

Spíš pokud dáváte vaječnou míchanici, mohla se teplem zkazit. Já kvůli tomu podávám už 2.rokem místo své míchanice kupovanou sušenou směs. Papoušci ji berou dobře a já se nemusím bát, že se jim v teple zkazí.

Pištěnka

24.5.2020 12:11
Pištěnka

XXX.XXX.151.42

Dobrý den, klasickou míchanici z vajíček nedávám, pouze kupovanou sušenou směs. Za x let, co ji používám jsem neměla žádný problém. Včera jsem přišla o dalšího cca 10 denního Penanta (z jiného hnízda), i ten měl plné volátko. Včera žádné velké horko nebylo, myslím, že kdyby chyba byla ve směsi, uhynulo by celé hnízdo? Včera jsem asi po týdnu k řebříčku zase přidala listy pampelišky, jestli ta ty holátka nějak nenadouvá? I když si myslím, že čím víc zeleného, tím líp (a dosud se mi to osvědčilo). Je dobře, že nikdy neuhyne celé hnízdo, pouze jedno holátko (takže se přikláním k tomu, že zelené bylo znečištěné ptačím trusem a budu ho umývat).

24.5.2020 12:35
atobajus

XXX.XXX.195.189

Pištěnka napsal(a):
Dobrý den, klasickou míchanici z vajíček nedávám, pouze kupovanou sušenou směs. Za x let, co ji používám jsem neměla žádný problém. Včera jsem přišla o dalšího cca 10 denního Penanta (z jiného hnízda), i ten měl plné volátko. Včera žádné velké horko nebylo, myslím, že kdyby chyba byla ve směsi, uhynulo by celé hnízdo? Včera jsem asi po týdnu k řebříčku zase přidala listy pampelišky, jestli ta ty holátka nějak nenadouvá? I když si myslím, že čím víc zeleného, tím líp (a dosud se mi to osvědčilo). Je dobře, že nikdy neuhyne celé hnízdo, pouze jedno holátko (takže se přikláním k tomu, že zelené bylo znečištěné ptačím trusem a budu ho umývat).

Nevím kolik mláďat vám uhynulo, ale pokud hynou tak vám pomůže zjistit příčinu jedině pitva a testy. Zeleným krmením to nebude, navíc určitě netrháte nějakou špinavou trávu, navíc viditelně znečištěnou trusem divokých ptáků.
Opláchnutí čisté trávy nic neřeší, pokud by tam cokoliv, okem neviditelné bylo, tak to stejně neumyjete, to pak leda tak nechat namočeno ve Virkonu nebo na to svítit germicidní lampou

24.5.2020 12:41
besa

XXX.XXX.96.58

Já míchanici nedělám. Rychle se to kazí. Dávám směs ovoce a zeleniny a k tomu dám cca 1/3 vajíčka na pár v celku. Oni jako první sežerou vejce a nestane se, že by jim něco zbylo.

24.5.2020 12:45

Pištěnka napsal(a):

Nechala bych udělat pitvu. Tohle zeleným nebude. Já dávám už léta letoucí při odchovech zeleného (traviny, pampeliška, ptačinec, hluchavka, kopřivy, atd) naopak ještě víc a nikdy nic. Nikdy jsem ho neumývala, trham po zahradě i venku.

Leda byste chodila na nějaké extra znečištěné, ale to by pak hynulo víc ptáků včetně dospělých. Někde jsem četla článek o nějakém parazitovi, který likvidoval právě mláďata v budkách. Takže já jsem za pitvu.

10.7.2020 03:07
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Ptákům ani králíkům nevadí mokrá píce,ale zpařená...Kontaminace zeleného krmení není závislá na lokalitě,která je majetkem vlastníka a tudíž je nezávadná ale na biotopu s možným náletem odjinud.Chovám amady fidžijské a nikdy bych svým ptákům z venkovního prostředí zelené nepodal.Na ostatní krmení /20 složek/mám speciálně upravenou čističku,protože naprostá nezávadnost krmení je znakem dobrého chovatele!Řimák

Přidejte reakci

Přidat smajlík