Dan24

XXX.XXX.219.33
Dobrý den, dnes mi náhle zemřel můj papoušek konžský, kterého jsem choval jako domácího mazlíčka. Začlo to odpoledne, když spadl (cca. 30 centimetrů) z bidla na záda. Přiběhl jsem k němu a otočil jsem ho na nohy. Byl trochu zmatený, ale potom si v pořádku vylezl zpátky na bidlo a nezdál se nějak špatný, takže jsem tomu nevěnoval pozornost. Myslel jsem, že prostě jen normálně spadl. O pár hodin později jsem ale uslyšel jak nepřirozeně a bolestivě křičí, takže jsem k němu okamžitě běžel a znovu ležel na zádech. Vzal jsem ho do dlaní a ještě asi 3 sekundy na to křičel a potom náhle zemřel. Neví někdo, čím to mohlo být ? Měl také někdo podobnou zkušenost ? Otravou to být nemohlo. Krmil jsem ho stejnou směsí, kterou krmím i ostatní ptáky už několik let.
Dan24

XXX.XXX.219.33
Na stáří zemřít nemohl, bylo mu 6 let.
Dan24
napsal(a):
Na stáří zemřít nemohl, bylo mu 6 let.
Když chcete vědět pravou příčinu proč ho nedáte na pitvu? Může to být mnoho příčin od Vámi zamítané otravy až klidně po infarkt. Nikdo Vám pravou příčinu neřekne ani nemůže nemá věšteckou kouli, proto se musím vždycky zasmát těmto dotazům.
Dan24
napsal(a):
Dobrý den, dnes mi náhle zemřel můj papoušek konžský, kterého jsem choval jako domácího mazlíčka. Začlo to odpoledne, když spadl (cca. 30 centimetrů) z bidla na záda. Přiběhl jsem k němu a otočil jsem ho na nohy. Byl trochu zmatený, ale potom si v pořádku vylezl zpátky na bidlo a nezdál se nějak špatný, takže jsem tomu nevěnoval pozornost. Myslel jsem, že prostě jen normálně spadl. O pár hodin později jsem ale uslyšel jak nepřirozeně a bolestivě křičí, takže jsem k němu okamžitě běžel a znovu ležel na zádech. Vzal jsem ho do dlaní a ještě asi 3 sekundy na to křičel a potom náhle zemřel. Neví někdo, čím to mohlo být ? Měl také někdo podobnou zkušenost ? Otravou to být nemohlo. Krmil jsem ho stejnou směsí, kterou krmím i ostatní ptáky už několik let.
frodik Vám odpověděl dobře. Nejlepší je papouška dát nechat na pitvu. Tady Vám budou dávat dotazy , jestli používáte doma teflonové pánve atd..
kareta
napsal(a):
frodik Vám odpověděl dobře. Nejlepší je papouška dát nechat na pitvu. Tady Vám budou dávat dotazy , jestli používáte doma teflonové pánve atd..
No vidíte,ale vy to okamžitě bez dalších informací vyloučíte. Klidně si mohli pořídit novou pánev, sendvičovač nebo něco podobného. Zde ale chovají ptáky několik let a měli by to vědět.Tohle sice vypadá na mrtvičku nebo infarkt.
Jinak souhlasím s tím, že pitva je nejjistější.
Dan24
napsal(a):
Dobrý den,
zaprvé bych Vám chtěl vyjádřit lítost, umím si představit, čím zrovna procházíte. Pokud chcete znát opravdovou příčinu náhlého úmrtí, měl byste dát papouška na pitvu, může se jednat o zdravotní stav jedince, kterému nešlo předejít, nebo naopak zjistíte, že je potřeba něco do budoucna dělat jinak...
Dobrý den,
pouze z pitevního nálezu se dozvíte pravou příčinu úmrtí papouška.
Já jsem měla lomi v prosinci s papouškem Arou nobilis ten problém, že přestal ze dne na den mluvit
a křičet. Bylo na něm znát, že má dýchací obtíže. Jela jsem s ním na kliniku do Brna a tam
mu Mvdr.Petriková nasadila antibiotika a nechala si ho tam deset dní. Každý den mne ubezpečovala, že zdravotní stav se lepší a ke konci mi řekla, že papoušek je zdráv, že si pro něj mohu přijet. Papouška jsem přivezla domů a zjistila jsem, že má stejné obtíže, jako před deseti dny, kdy jsem jej tam odvezla. Paní doktorce jsem ihned volala, ale ta mi sdělila, že u nich byl zdravý
a že se mu muselo stát něco po cestě. Jelikož jsem jí už nevěřila, jela jsem ihned na druhý den
k jinému veterináři k paní doktore Grymové a ta papouškovi udělala rentgen, odebrala mu krev
a injekčně mu podala léky. Z rentgenového snímku zjistila stín v levé průduše. Řekla mi, že
papoušek pravděpodobně něco vdechl a že jeho stav je vážný, ale bude se pro něj snažit udělat vše co bude moci. Papoušek po třech dnech uhynul. Pitva ukázala, že papoušek vdechl zbytek
slunečnicového semínka.
Kdyby však paní doktorka Petríková papouškovi udělala RTG již na začátku, mohlo se vědět, co papouškovi je. Sice by pravděpodobně nepřežil, ale věděla bych, na co se mám připravit.
Toto je zase má zkušenost.