sona158

XXX.XXX.41.231
Dobrý den, prosím o pomoc s určením pohlaví u papouška senegalského, je to 4,5letý ručně dokrmený mazel, myslíme, že se jedná o samičku i podle chování. Uvažujeme o pořízení protějšku, začíná už vyžadovat páření, krmí nás apod... Necháme udělat i testy ale prosím i o typy =). Děkuji
sona158

XXX.XXX.41.231
Děkuji za názor, objednala jsem dnes testovací sadu na určení pohlaví, až budu znát výsledek, určitě dám vědět jak to dopadlo =).
sona158
napsal(a):
Děkuji za názor, objednala jsem dnes testovací sadu na určení pohlaví, až budu znát výsledek, určitě dám vědět jak to dopadlo =).
Máte pravdu, Vaše doměnka ,že máte 0,1 je zprávná. Až ted , když jsem si fotku pořádně prohlédl zvětšeně, tak přiznávám, že jsem se unáhlil a jednal rychle s odpovědí.Usuzoval jsem hned podle poslední fotky a na druhé jsem se pořádně nepodíval. Vypadám ted jak blbec. Omlouvám se. Máte stoprocentní samici. Chovatelé co je chovají delší dobu a mají více párů tak mi dají za pravdu. Jestli nebudu mít pravdu, tak Vám dna potom zaplatím a jako dezinformační zprávu,pošlu odškodné 1000kč. Žádný samec u senegalců,by neměl tak nízko špičku zeleného véčka ani u žlutobřichých.
Ta samice pelichá, nebo dopelíchává. Na druhé fotce mate to , že vidíme spodní krovky ocasní, žluté. Proto mnozí budou psát , že je to samec. Spodní krovky ocasní mají dvě vrstvy peří. Dospělí samci mají spodní i horní vrstvu žlutou. Dospělé samice mají spodní vrstvu žlutozelenou, některé až hodné do žluta,a druhou vrstvu zelenou. Když pak samice pelichá a chybí jí zelené peří z té horní vrstvy, tak je vidět jen to spodní žluté ,nebo žlutozelené a mnozí chovatelé potom tvrdí i to, že jejich samice má spodek ocasu taky žlutou. Mají , ale jen než pořádně přepelichají.Podle mě je to samice .
sona158

XXX.XXX.41.231
Ano, máte pravdu, že dopelichává . Děkuji všem za názory.
sona158

XXX.XXX.41.231
Dobrý den, tak dorazili vysledky a je to opravdu holka =). Ted nás tedy bude cekat seznamovani s novým partnerem, doufam, ze vse probehne bez vetsich komplikaci =/... Budou nejdřív nějakou dobu v klecích vedle sebe nez je presunu společně do nové větší voliérky (2x2x1m) kde stráví léto. Pár krát je mezitím necham proletěch spolu po domě připravená zasáhnout. Máte ještě nějaké doporučení jak tomu pomoct aby se seznamili v poklidu =)?
Dobrý den, presne tímto jsme si prošli před cca 5 lety a nechce to moc ani uspechat ani natáhnout. 1. Týden klece vedle sebe, když se samecek uklidnil po změně prostředí, začala jsem ho pouštět zvlášť, pokud přistál na kleci samičky, tak mu šla po nohou. 2. Týden jsem je společně pustila v předsíni na komodě, abych měla možnost rychle zasáhnout v menší místnosti, samce jako nováčka jsem pustila prvního. Predtim jsem tam na noviny dala kus kmene, hračky a nějaké dobroty. Lehce se poprali, začala si samice. Zasahovala jsem jen jednou, kdy to vypadalo vážněji, jinak jsem se snažila je něčím rozptýlit, ještě než se začali prát. Ke konci druhého týdne jsem přešla z předsíně do místnosti, kde meli klece a ptačí strom, začala je společně pouštět, zabíraly piškoty s medem, Zvykli si, ze když jsou spolu, dostanou něco dobrého. Parkrat ve mne zatrnulo, když jeden vlezl do klece druhého. 3. Týden dorazila voliera, kterou jsem připravovala před nimi a pak je do ni společně pustila. Tam už bylo jen ujasnovani, kde kdo bude spat a jist atd. Paradoxně nejhorší týden začal po cca týdnu, kdy samice uplne otočila a samci nedala pokoj, pořád ho oždibovala, probírala mu peří, nenechala ho spat, Samec z toho byl na nervy, začal se po ni ohánět. Naštěstí to rychle prešlo. Od té doby jsou uplne v pohodě. Třikrát hnizdili, poprvé vejce rozbili, podruhé zřejmě špatně seděla a potřetí prázdná vejce, tak snad letos.
sona158
napsal(a):
Dobrý den, tak dorazili vysledky a je to opravdu holka =). Ted nás tedy bude cekat seznamovani s novým partnerem, doufam, ze vse probehne bez vetsich komplikaci =/... Budou nejdřív nějakou dobu v klecích vedle sebe nez je presunu společně do nové větší voliérky (2x2x1m) kde stráví léto. Pár krát je mezitím necham proletěch spolu po domě připravená zasáhnout. Máte ještě nějaké doporučení jak tomu pomoct aby se seznamili v poklidu =)?
Dobrý den. Nedělejte z toho vědu. Jestliže ta samice ještě nikdy nebyla v té nové voliřéře, tak až budete mít toho nového samce,tak je tam vypustíte. Ale zároveň ! Oba dva budou v novém prostředí a určitě se napadat nebudou. Na podzim je klidně potom můžete nechat už spolu doma. Dáte jim potom budku a uvidíte. Mě začínají senegalci hnízdit vždy v půlce listopadu.Mnoho zdaru.
sona158

XXX.XXX.41.231
Děkuji za rady, voliéra je uplně nová takže ani naše samice ji nezná, navíc je chci zároveň přesunout už ven, venku taky nikdy nebyla takže bude spousta rozptýlení kolem ní. Až je budu vracet na podzim, taky se jim do té doby chystám udělat novou lepší klec. Teď má takovou spíš vysokou, nepraktickou, pro papoušky mazlíky =D. Děkuji, nejak to asi nakombinuju, nejdřív týden v kleci vedle sebe a pak skusím oba najednou pustit do nové voliéry.
Když máte tu venkovní voliéru připravenou, tak je tam můžete pustit třeba hned zítra. Nemusíte je doma dávat vedle sebe každého zvlášt do klece. Je to zbytečné. A nepouštějte je doma na prolet, jak jste psala. Ta samice tam už má své teritorium a toho samce by proháněla. Normálně je vypustěte spolu do té venkovní klece. Nejlépe hned ráno nebo dopoledne.
sona158

XXX.XXX.41.231
Tak doted se seznamovali s klecemi vedle sebe. Dnes jsme je vypustili spolu do nové voliery a teda zadna slava. Samec dava samici pořádného čouda =/. Jednak je o dost víc vylítaný a zvyklý žít venku ve voliéře. Vytrhal ji nějaké letky, pokousal na křídle a drápku... Teď jsme ho 2 x skropili vodou aby se trochu uklidnil tak uvidíme.Co by jste radili dál, když to bude takto pokračovat? Nebo myslíte, že se to uklidní? Vyloženě za ní létá a napadá ji vždy když si odpočine =/.
sona158
napsal(a):
Tak doted se seznamovali s klecemi vedle sebe. Dnes jsme je vypustili spolu do nové voliery a teda zadna slava. Samec dava samici pořádného čouda =/. Jednak je o dost víc vylítaný a zvyklý žít venku ve voliéře. Vytrhal ji nějaké letky, pokousal na křídle a drápku... Teď jsme ho 2 x skropili vodou aby se trochu uklidnil tak uvidíme.Co by jste radili dál, když to bude takto pokračovat? Nebo myslíte, že se to uklidní? Vyloženě za ní létá a napadá ji vždy když si odpočine =/.
Vodou ho vůbec nekropte, nemá cenu ho jakkoliv trestat. Samici odeberte a už mu ji nedávejte. Musíte zkusit jinou. Senegalců jsem poskládal více páru a vždy je rovnou pustil k sobě, ptáci kteří k sobě po pár minutách sednou na bidlo spolu utvoří harmonický pár, ti co se agresivně napadají nemá cenu dále zkoušet, pak je třetí situace, že jsou v pohodě, ale každý si hledí svého, nezajímají se o sebe, časem si na sebe zvyknou, pokud se nezačnou napadat tak můžou i zahnízdit, ale u takového páru čekejte při hnízdění problémy, není to totiž úplně harmonický pár.
Mám tu i jednoho dvanáctiletého samce, který už žádnou samici nedostane, napadne totiž každou.
sona158

XXX.XXX.41.231
Žádnou jinou samici nemám, tato je náš mazlík a máme ji od neopeřeného mládete kdy jsme si ji sami dokrmovali. Samce jsme pořídili nového, takže kdyby jsme měli někoho vyměnit tak samce. Nicméně tímto stylem kdy mám jenom jeden pár můžu takto měnit samce pořád dokola =/. Neexistuje nějaká možnost jak je prostě nějak sprátelit? Nám ani tak nejde o odchovy, jak jsem psala, je to náš mazlík, jenom jsme nechtěli aby byla sama jelikož jsme na ní poslední dobou neměli moc čas. Samec už dříve žil s jinými senegalci, takže je schopen s něma fungovat.
sona158
napsal(a):
Žádnou jinou samici nemám, tato je náš mazlík a máme ji od neopeřeného mládete kdy jsme si ji sami dokrmovali. Samce jsme pořídili nového, takže kdyby jsme měli někoho vyměnit tak samce. Nicméně tímto stylem kdy mám jenom jeden pár můžu takto měnit samce pořád dokola =/. Neexistuje nějaká možnost jak je prostě nějak sprátelit? Nám ani tak nejde o odchovy, jak jsem psala, je to náš mazlík, jenom jsme nechtěli aby byla sama jelikož jsme na ní poslední dobou neměli moc čas. Samec už dříve žil s jinými senegalci, takže je schopen s něma fungovat.
Může se stát, že časem se k sobě budou chovat flegmaticky, ale vždy bude riziko, že ji napadne. Samice s ním nakonec bude více ve stresu než když bude sama jen s vámi, pokud v páru neharmonizují. Vhodnější by bylo koupit úplně mladého samce a šance na spřátelení by byla větší.
sona158
napsal(a):
Jaké rozměry má ta voliéra, kde je ted máte ?
sona158

XXX.XXX.41.231
Má 2x2x1m. Taky me ted napadl ten mladý samec, že to by mohlo být ok. Já se popravdě spíš bála, že ona bude ta agresivnější ale je to naopak. Na nás byla dost dominantní a uměla pekně kousat.
No uvidíme, teď je hlídáme, na noc ho zavru do voliéry do menši klece a uvidíme jak to půjde dál. Určitě je nebudu nechávat samotné bez dohledu a podle chování další dny se rozhodnu co dál.
Já když jsem dával asi před pěti lety ještě jeden pár dohromady, tak jsem měl to stejný, jenže opačně. Samice mi naháněla samce. Voliéra byla ale o něco větší. Asi za týden to bylo zase opačně. Samec začal šikanovat samici. Zastřihl jsem mu jedno křídlo a byl klid. Dnes odchovávají každým rokem, ale mladé musím odebírat a dokrmovat , protože jim samice obírá peří.Chce to je pozorovat , protože samec by ji mohl i zabít a popřípadě včas rozdělit.
sona158

XXX.XXX.41.231
Ještě pro uplnost samec je 2012, samice 2014. Samice je poprvé s jiným papouškem, samec už s jiným semegalcem byl (ale samcem, majitel ho měl za samici a až později udelal DNA).
sona158

XXX.XXX.41.231
Dobrý den, tak holka má už nového mladého kluka a vypadá být v pohodě, akorát je po zkušenosti z toho prvního pořád taková vylekaná ze společnosti jiného papouska ale bude to snad časem ok =). Mohu Vas jeste poprosit, vkladam foto toho puvodniho samce, na 8 let mi přijde porad dost zelený, tak premyslim jestli to nebude holka, co myslite? Sedí ten samec vůbec? Jenom me to tak napadlo, ale asi to bude kluk =).
sona158

XXX.XXX.41.231
Ještě to foto...
sona158

XXX.XXX.41.231
sona158

XXX.XXX.41.231
díky
sona158
napsal(a):
...
Hlavu má robustní samčí, ale je to hodnocení podle fotky, zelené V mu zasahuje dost hluboko a hlavně má zelenou barvu na spodních krovkách ocasních, což u dospělého samce není.
Tenhle papoušek z odchytu, byl nabízen taky jako samec. Nakonec to byla kvalitní chovná samice, nikdy jsem už tak velkou neměl. Bohužel mi zůstalo už jen tohle nekvalitní foto.
sona158

XXX.XXX.41.231
Právě proto mě to zmátlo (to V a zelená pod ocasem), že jsem si začala říkat jestli to nakonec není samice a kvůli tomu mi tak i seřezala moji druhou samici. Ani ta moje původní samice nemá to V tak hluboké a tak zeleno pod ocasem. Ale je pravda, že je vetší než ta moje. Má ale DNA, tak snad je to opravdu samec. Uvažujeme, že si ho stejně necháme a budeme mít 2 páry ale hlodá ve mě, jestli radči znovu neotestovat pohlaví.
sona158
napsal(a):
Právě proto mě to zmátlo (to V a zelená pod ocasem), že jsem si začala říkat jestli to nakonec není samice a kvůli tomu mi tak i seřezala moji druhou samici. Ani ta moje původní samice nemá to V tak hluboké a tak zeleno pod ocasem. Ale je pravda, že je vetší než ta moje. Má ale DNA, tak snad je to opravdu samec. Uvažujeme, že si ho stejně necháme a budeme mít 2 páry ale hlodá ve mě, jestli radči znovu neotestovat pohlaví.
Nemusíte dělat dna. Je to SAMEC, stoprocentní.
sona158

XXX.XXX.41.231
Ok, nechám to být a budu tomu věřit =).
atobajus
napsal(a):
Tenhle papoušek z odchytu, byl nabízen taky jako samec. Nakonec to byla kvalitní chovná samice, nikdy jsem už tak velkou neměl. Bohužel mi zůstalo už jen tohle nekvalitní foto.
Však to je vidět i z téhle fotky ,že to je pěkná samice. Podle hlavy. Kdo je chová déle ,tak to potvrdí.
Zdravím, na všech Vašich foto co jste vložila, tak jsou samičky (0,1) Pap.senegálský (Mesotypus). Dospělý samečkové (1,0) nikdy nemají tak hluboké véčko a pod ocasem musí mít jen čistě žlutou! Zappe
PS: https://zjarda-papousci.webnode.cz/