alfonzo

XXX.XXX.0.243
peet888
Vám hnízdějí rozely od jara do podzima?Napište své zkušenosti,sám mám jiné,rád se naučím něčemu novému.I když znám výjimky,které však nejsou pravidlem.Děkuji.
alfonzo
Tak období hnízdění rozel je nejčastěji od leden,unor,březen,duben,květen,ale mohou zahnizdit dyl.Psal jsem,že pokud se k sobě ptaci nemaji,tak bych zkusil 5 letou.Nikomu nic nenutim jen muj nazor.Samozřejmě nemuseji už nasednout,ale tim preparovanim nic nepokazi.Za mě lepší par 3 roky samec,5let samice,než 1 rok samice a 3 roční samec.Za mě je rocni samice mlada,Hnizdit jsem nechaval od dvou let.Většina rocnich samic snesla cca 2-3 vejce a nenasedla,nebo ani nezahnizdila.
Zajimalo by mě od kolika rocnich samic jste úspěšně odchoval mlade?
alfonzo

XXX.XXX.0.243
U rozel je roční samice naprosto vyspělá k hnízdění,jsou i výjimky,ale nebude to většinou o vyspělosti,ale třeba neharmonizování páru,nebo podmínky chovu dané ze strany chovatele.Samci k chovu u rozel dospívají stejně,opět jsou výjimky,dříve či později,jak jsem uvedl u samic.Když začínala rubina jsem koupil tři štěpáky,výjimečný pozdní odchov,vylétali koncem října.Na jaře v dubnu všichni plná vejce se samicemi také mladými z předešlého roku.
Osobně to zde vidím jinak,každý chce hned odchov,vydržte,nespěchejte,jedna dvě sezóny nic neznamenají.Chovám ptáky u kterých jsem čekal deset let a více a dočkal se,nejedná se však o rozely.Rozelami jsem začínal těsně po sedmdesátém roce,koupil jsem letitého samce,který byl v bytě v kleci,dal mladou samici a další rok měly mladé.Vydržte úspěch se dostaví,třeba příští rok.