Mníšek šedý - barevné mutace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2020 11:41
petrzmerina

XXX.XXX.73.141

Dobrý den,
letos jsem byl velmi překvapen z odchovu mých mníšků. Rád bych se tedy zeptal jak je to s mutacemi.
Na první fotce je vidět pár s odchovy. Oba rodiče jsou stejně tmavě zelení. Letošní odchov A - stejně barevný pták jako rodiče, B a C - zelení (přírodní). Nikdy mi jinou barvu než tyto 2 neodchovali. Na co by měli tito rodiče štěpit mi prodávající mého prvního páru mníšků neříkal.
Po tomto páru jsem si před lety nechal tmavě zelenou samičku kterou jsem dopároval se samcem modrým. Dle prodávajícího štěpícího na žluté (lutino). Tímto vznikl pár číslo 2. Tento pár opět odchovával až do letošní sezóny zelené (přírodní) a tmavě zelené. Letos však poprvé nastala změna a to v podobě 2 žlutých ptáků, kteří vylétli z budky (mláďata E a F) společně se 2 přírodně zelenými (G a H) a jedním tmavým zeleným (D).
Začal jsem tedy trošku studovat problematiku, trošičku jsem se zkusil seznámit i s genetickou kalkulačkou gencalc.com a vyšlo mi, že oba rodiče museli být štěpitelní na žlutou jinak by z tohoto spojení žlutá nemohla vzniknout. Všude jsem našel odkazy na bohužel již neexistující stránky pana Beneše mutace-papousku.com. Mohl by mi někdo poradit kde dále studovat o mutacích mníšků, jak správně určit mutace? Z různých zdrojů se informace různí. Někdo ptáky, které jsem popsal jako tmavě zelení popisuje také tak, někdo jako olivy atd.
Dále mi není jasné jak poznat 1f a 2f jedince... Pro jistotu jak by jste zadali tyto páry do gencalc?
Předem děkuji za odpovědi.

alfonzo

4.8.2020 12:09
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,lutino je u mníšků vázané na pohlaví,tudíž váš modrý samec opravdu štěpí na ino a ta mláďata jsou samičky stopro,samice na ino neštěpí.Kdyby vaše samička štěpila do modrých,budete mít v odchovu i albino,ale pouze samice.
Ty tmavé nedovolím si určit,někdo říká oliva,druzí šedá,ta je dominantní,podle odchovu mláďat,pokud dobře vidím,je tam u prvního páru i přírodní,tak oba rodiče jsou jednofaktoroví a u toho druhého je samička také jednofaktorová,protože pokud byste měl v kterémkoli páru jen jednoho dvoufaktorového ptáka,tak budou všechna mláďata šedá,což není váš případ.

7.8.2020 11:17
petrzmerina

XXX.XXX.73.140

Děkuji za odpověď.
Jakou by jste mi doporučili literaturu popřípadě nějaké www stránky, abych byl schopen správně určit mutace?
Stále bojuju s genetickou kalkulačkou a evidentně nerozumím co který symbol znamená. Mohl bych poprosit o vysvětlení pojmů?
Jak byste tedy zadali druhý pár do gencalc.com?

17.8.2020 13:03
petrzmerina

XXX.XXX.77.142

Dobrý den,
opravdu mi nidko neporadí?
Předem děkuji za odpovědi.

alfonzo

17.8.2020 13:53
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,do kalkulačky si zadáte.Do okénka modrá zadáte samce k tomu si najdete výraz štěpí a zakroužkujete u kolonky ino,samičku bych zadal olivu,ale nejde to,tak tedy šedou i když s tím nesouhlasím,šedý mnich vypadá jinak.
Literatury moc není,názvosloví podivné,musíte si v tom udělat časem svůj pořádek podle barev a dědičnosti,chovatelé se v tomto odvětví dost rozcházejí v názorech.
Hledejte po netu chovatelské stránky s popiskami barev,mutací a jejich kombinací,nejlepší cesta k poznání správného názvosloví.

alfonzo

17.8.2020 15:08
alfonzo

XXX.XXX.0.243

To zadání v kalkulačce mám špatně,přehlédl jsem,že nemám vymazané předešlé zadání,až bude chvilka,pošlu to opravené.

17.8.2020 22:26
petr12345

XXX.XXX.244.73

2 pár -----
1.0 modrá /ino
x 0.1 šedá(1f) zelená
% ze všech 1.0
25.0% 1.0 šedá(1f) zelená /modrá ino
25.0% 1.0 zelená /modrá ino
25.0% 1.0 šedá(1f) zelená /modrá
25.0% 1.0 zelená /modrá
% ze všech 0.1
25.0% 0.1 šedá(1f) ino /modrá
25.0% 0.1 ino /modrá
25.0% 0.1 šedá(1f) zelená /modrá
25.0% 0.1 zelená /modrá
1 pár ------------ 1.0 šedá(1f) zelená
x 0.1 šedá(1f) zelená
% ze všech 1.0
25.0% 1.0 šedá(2f) zelená
50.0% 1.0 šedá(1f) zelená
25.0% 1.0 zelená
% ze všech 0.1
25.0% 0.1 šedá(2f) zelená
50.0% 0.1 šedá(1f) zelená
25.0% 0.1 zelená

18.8.2020 10:28
petrzmerina

XXX.XXX.77.141

Mnohokrát děkuji za kvalitní příspěvky. Bohužel u mě vyvolává další otázky a to např.:
- Jak se vizuálně liší 0.1 šedá(1f) ino /modrá a 0.1 šedá(1f) zelená /modrá?
- Co v genetické kalkulačce znamená NSLino? Doposud jsem si zkoušel zadávat NSLino kvůli přiložené fotografii, která odpovídá těm mým ptákům.
- Jak psal diskutující alfonzo o bílé barvě tak bílá je v gencelc jako modrá ino?
- U ino je možné zakliknout X1 nebo X2, co to znamená? Jak to jde na ptácích vizuálně poznat?
- Když jsme také u toho názvosloví, tak když procházím inzerci jsou zde pojmy snow, yellow face, cremeino atd. což už vůbec netuším jak do gencalc zadat.
Zdravím a předem děkuji za odpovědi.

18.8.2020 14:00
opapoušci

XXX.XXX.52.250

petrzmerina napsal(a):
Mnohokrát děkuji za kvalitní příspěvky. Bohužel u mě vyvolává další otázky a to např.:
- Co v genetické kalkulačce znamená NSLino? Doposud jsem si zkoušel zadávat NSLino kvůli přiložené fotografii, která odpovídá těm mým ptákům.
- Jak psal diskutující alfonzo o bílé barvě tak bílá je v gencelc jako modrá ino?
- U ino je možné zakliknout X1 nebo X2, co to znamená? Jak to jde na ptácích vizuálně poznat?
- Když jsme také u toho názvosloví, tak když procházím inzerci jsou zde pojmy snow, yellow face, cremeino atd. což už vůbec netuším jak do gencalc zadat.

1.žlutý pták červené oči (faktor tmavnutí a štěpení na modrou nejde vizuálně poznat)
2. šedozelený pták (štěpení na modrou nejde vizuálně poznat)

Zatím jsem se u nás s touto mutací nesetkal

Ano – albino se zadává jako modrá ino

X se používá pouze u samců na označení štěpení u recesivních mutacích vázaných na pohlaví. Lze tak rozdělit předání štěpených barev od jednotlivých rodičů.
Vizuálně lze poznat pouze pallid-ino (1,0) světlejší pták s načervenalýma očim
a

,,snow“ modra pallid opalín
,,yellow face“ zelená pallid opalín
,,cremeino“ aqua ino

19.8.2020 08:46
petrzmerina

XXX.XXX.73.142

opapoušci napsal(a):
1.žlutý pták červené oči (faktor tmavnutí a štěpení na modrou nejde vizuálně poznat)
2. šedozelený pták (štěpení na modrou nejde vizuálně poznat)

Zatím jsem se u nás s touto mutací nesetkal

Ano – albino se zadává jako modrá ino

X se používá pouze u samců na označení štěpení u recesivních mutacích vázaných na pohlaví. Lze tak rozdělit předání štěpených barev od jednotlivých rodičů.
Vizuálně lze poznat pouze pallid-ino (1,0) světlejší pták s načervenalýma očim
a

,,snow“ modra pallid opalín
,,yellow face“ zelená pallid opalín
,,cremeino“ aqua ino

Děkuji za jasné srozumetilné odpovědi.
Chtěl bych se ale ještě jednou zeptat na vizuální odlišnosti ptáků jak vypadli z genetické kaluklačky popsané v příspěvku od petr12345. To na co pták štěpí je uvedeno za lomítkem a vizuálně to na ptákovi poznat nejde. To je mi jasné, ale jak se tedy vizuálně liší:

šedá(1f) zelená /modrá ino - pták na fotografii druhého páru D
šedá(1f) ino /modrá - nevím...
ino /modrá - ptáci E, F
zelená /modrá - G,H

Přiřadil jsem to správně? Podle toho co píšete vy tak ptáci E, F by měli být šedá (1f) ino /modrá. Jak by tedy vypadal pták ino /modrá?

25.8.2020 07:27
petrzmerina

XXX.XXX.77.141

Poradí prosím někdo zda jsem přiřadil správně ptáky k popsaným mutacím?
Předem děkuji za odpověď.

31.8.2020 09:33
petrzmerina

XXX.XXX.77.140

Opravdu nikdo nepotvrdí přiřazení mutací k ptákům?

4.9.2020 13:03
opapoušci

XXX.XXX.52.250

petrzmerina napsal(a):
Děkuji za jasné srozumetilné odpovědi.
Chtěl bych se ale ještě jednou zeptat na vizuální odlišnosti ptáků jak vypadli z genetické kaluklačky popsané v příspěvku od petr12345. To na co pták štěpí je uvedeno za lomítkem a vizuálně to na ptákovi poznat nejde. To je mi jasné, ale jak se tedy vizuálně liší:

šedá(1f) zelená /modrá ino - pták na fotografii druhého páru D
šedá(1f) ino /modrá - nevím...
ino /modrá - ptáci E, F
zelená /modrá - G,H

Přiřadil jsem to správně? Podle toho co píšete vy tak ptáci E, F by měli být šedá (1f) ino /modrá. Jak by tedy vypadal pták ino /modrá?

1. šedá(1f) zelená /modrá ino - pták na fotografii druhého páru D ANO ale štěpitelnost na ino není jistá a štěpí pouze samec

2. šedá(1f) ino /modrá - nevím ... Klidně to mohou být ptáci E,F rozdíl zda je pták šedá ino nebo pouze ino nepoznáte

3. ino /modrá - ptáci E, F Nelze přesně určit viz. odpověd 2. ale mate jisté že vaši ino ptáci jsou samice

4. zelená /modrá - G,H ANO

Přidejte reakci

Přidat smajlík