Eurofauna a falešné doklady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2020 09:57
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.161.80

V jedné facebookové skupině jsem narazil na takový problém týkající se eurofauny, nikdo tam chovateli nebyl schopen poradit, docela by mě však zajímalo jak by se takový problém měl řešit správnou cestou? Ve zkratce: pan koupil párek hýlů obecných, sjednal si na půl cesty s prodejcem schůzku, přivezl hýly v papírové krabičce s velkými otvory, bylo vidět na ptáky, že jsou čiperní, že mají kroužky, doma je vypouštěl do klece a všiml si že nejsou kroužky uzavřené ale pouze nacvaknuté na nožce, kroužek měl číslo jednociferné třeba 1 a druhý příklad 2, čísla vůbec neodpovídali číslu v dokladech, tazatel prosil o radu jak postupovat, papíry vlastně patří jiným kusům, ty co koupil vlastně drží na černo a ještě mají odnímatelný plastový kroužek, jak tedy dal? prodejce si byl moc dobře vědomý že prodává nelegální ptactvo. Mě samotného toto také zajímá jakožto zájemce o eurofaunu. Víte někdo jak postupovat aby se ne vystavil problémů s nezákonným držení ptactva?

alfonzo

7.8.2020 11:46
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tady je jediná rada,být znalý veškeré legislativy okolo a znalost ptáků,že kupuji ten správný druh,nic jiného v tom není.
Toto je téma,které se stále řeší,někdo někomu něco prodá a je to jinak,než by mělo být.Jako kupec se vždy snažím být nad věcí před prodávajícím.Snažím se,ať kupuji cokoli ,vědět o dané věci dopředu co nejvíce.Dnes výhoda internetu,veškeré věci se dají zjistit dopředu,klidně i nesrovnalosti na místě přes telefon.
U těchto obchodů,stejně,jako u kteréhokoli jiného je nutná velká obezřetnost a vše v klidu a dostatečný čas.Podvodníci mají největší úspěch u diletantů,kteří mají jen peníze,znalosti téměř žádné,proto to takto dopadá.Každý si může kupované zboží prohlídnout,prověřit,když neví o co jde,tak má prostě smůlu kvůli své hlouposti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2020 13:05

Nejlépe ptáky vypustit. Když je půjdete legálně přihlásit, tak si zavaříte na velký problém, protože Vám věřit nikdo nebude a pokuta je opravdu mastná.Nyní chováte vlastně nelegálně a když Vám nato přijdou, tak se nedoplatíte.A ještě jedna věc , většina papírů k ptáků bývá falešná, ale to je jiná kapitola.

7.8.2020 13:20
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.161.80

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlépe ptáky vypustit. Když je půjdete legálně přihlásit, tak si zavaříte na velký problém, protože Vám věřit nikdo nebude a pokuta je opravdu mastná.Nyní chováte vlastně nelegálně a když Vám nato přijdou, tak se nedoplatíte.A ještě jedna věc , většina papírů k ptáků bývá falešná, ale to je jiná kapitola.

jak jsem výše uvedl, nejedná se o moje ptáky, ani můj případ, jen mě tato situace zajímala, jak to myslíte, že většina papírů k ptákům je falešná?

7.8.2020 13:24
Pandinus

XXX.XXX.211.33

To ze je většina papíru falešná je pochopitelne nesmysl. Pokud jste takovy papir viděl víte dobře proč.

7.8.2020 13:39
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.161.80

také mě to zaskočilo, pták má uzavřený kroužek s číslem a k němu je papír s číslem kroužku i rodiče

7.8.2020 14:33
maxichov

XXX.XXX.146.1

Luboš Jedlinský napsal(a):
V jedné facebookové skupině jsem narazil na takový problém týkající se eurofauny, nikdo tam chovateli nebyl schopen poradit, docela by mě však zajímalo jak by se takový problém měl řešit správnou cestou? Ve zkratce: pan koupil párek hýlů obecných, sjednal si na půl cesty s prodejcem schůzku, přivezl hýly v papírové krabičce s velkými otvory, bylo vidět na ptáky, že jsou čiperní, že mají kroužky, doma je vypouštěl do klece a všiml si že nejsou kroužky uzavřené ale pouze nacvaknuté na nožce, kroužek měl číslo jednociferné třeba 1 a druhý příklad 2, čísla vůbec neodpovídali číslu v dokladech, tazatel prosil o radu jak postupovat, papíry vlastně patří jiným kusům, ty co koupil vlastně drží na černo a ještě mají odnímatelný plastový kroužek, jak tedy dal? prodejce si byl moc dobře vědomý že prodává nelegální ptactvo. Mě samotného toto také zajímá jakožto zájemce o eurofaunu. Víte někdo jak postupovat aby se ne vystavil problémů s nezákonným držení ptactva?

překroužkovat ptáky a na papíry co má je nahlásit jako mladé a nebo odchylný postut a nahlásit ptáky jako dovoz ze zahraničí

7.8.2020 15:03
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.161.80

maxichov napsal(a):
překroužkovat ptáky a na papíry co má je nahlásit jako mladé a nebo odchylný postut a nahlásit ptáky jako dovoz ze zahraničí

dovezení ptáci ze zahraničí musejí mít ale při koupi také papíry, alespoň tak mi to bylo zděleno když mi byli nabídnuty sýkorky z Italské burzy, které neměli papíry. nebo v případě že bych je tenkrát koupil byla možnost je zlegalizovat? kroužek měli. je to smutný, i tady na ifauně se objeví spousty inzerátů a pak když má dojít ke koupi je zděleno že jsou bez papírů.

7.8.2020 15:20
Pandinus

XXX.XXX.211.33

také mě to zaskočilo, pták má uzavřený kroužek s číslem a k němu je papír s číslem kroužku i rodiče

Jednak, navíc jsou tam razítka, jména a úřad toho kdo vystavil. Vše se dá ověřit. Pokud nekdo přebírá zvíře jehož zákonné označení neodpovídá dokladu koná tak na své riziko. Import musí mít doklad o původu at je odkudkoliv. Jistě, nevypadá to tak jako náš doklad Osvědčení o vzetí do evidence (aktualne se to jmenuje už jinak), nicméně indicie musi byt stejne:původ (mysleno chovatel), adresa, kontakt, obyčejně staří nabízeného zvířete a jeho označení (čip, kroužek, u jinych zvířat fotky). Nedivim se úřadům ze nechteji registrovat zvířata, ktera chce někdo nahlasit na základě kusu usmoleneho papiru, kam si sam napise ze ma 2 zvonky ze Zwolle nebo odjinud a jeste se tomu diví.

7.8.2020 15:30
Pandinus

XXX.XXX.211.33

maxichov napsal(a):

Hm a případné kontrole by řekl co? Adulty už nemám ale jejich mláďata už stihla měsíc po žádosti o vystavení Osvědčení preperit do dospelcu? A při dovozu z venku má úřad trvat na dokladu o původu. Pokud si ho napíše sam a původní chovatel v realu neexistuje a nelze ho ověřit tak je ve stejnem srabu. Krouzky ze zahraničí asi taky nebudou oznaceny CZ že? O tom prekrouzkovani bych ani nezacinal, to udela jen prase

alfonzo

7.8.2020 15:58
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Všechny vás zde obdivuji jak jste hloupí,různě zde podáváte návody na obejití zákona,čte si to zde celý svět,včetně pracovníků MŽP.Všichni zde jsme snadno dohledatelní.Jen blbec může takto činiti,včetně zadavatele,který vlastně oznámil,že jeho kamarád má bezpapírové ptáky.

7.8.2020 16:14
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.14.247

Není to kamarád, neznám ho, nasel jsem tuto problematiku v diskusi kde se nikdo moc nevyjádřil

7.8.2020 16:34
maxichov

XXX.XXX.146.1

dovezení ptáci ze zahraničí musejí mít ale při koupi také papíry, alespoň tak mi to bylo zděleno když mi byli nabídnuty sýkorky z Italské burzy, které neměli papíry. nebo v případě že bych je tenkrát koupil byla možnost je zlegalizovat? kroužek měli. je to smutný, i tady na ifauně se objeví spousty inzerátů a pak když má dojít ke koupi je zděleno že jsou bez papírů.

čestné prohlášení,že jsou zakoupené v zahraničí a normál odchylný postup

7.8.2020 16:43
Pandinus

XXX.XXX.211.33

alfonzo napsal(a):
Všechny vás zde obdivuji jak jste hloupí,různě zde podáváte návody na obejití zákona,čte si to zde celý svět,včetně pracovníků MŽP.Všichni zde jsme snadno dohledatelní.Jen blbec může takto činiti,včetně zadavatele,který vlastně oznámil,že jeho kamarád má bezpapírové ptáky.

Jaký návod? Těch par blbosti co tu zaznělo jsem se snazil vyvratit, jelikoz nevarim z vody a pokud chci neco chovat, tak jen s prukaznymi doklady. Tečka

7.8.2020 16:58
hzp

XXX.XXX.83.72

Jako ten prodejce musí být slušný magor. Nepochybně je na něj nějaký kontakt, někde inzeroval, něčím asi přijel, na půli cesty - to bývá benzínka, kde jsou kamery, no jak říkám magor. Jestli se nynější držitel obrátí na příslušné orgány,byť s vědomím odebrání ptáků a možná i nějakým flastrem navrch, tak prodejce může čekat v dohledné době návštěvu. Že to těm jelitům stojí zato.

7.8.2020 20:43
abogado

XXX.XXX.37.164

hzp napsal(a):
Jako ten prodejce musí být slušný magor. Nepochybně je na něj nějaký kontakt, někde inzeroval, něčím asi přijel, na půli cesty - to bývá benzínka, kde jsou kamery, no jak říkám magor. Jestli se nynější držitel obrátí na příslušné orgány,byť s vědomím odebrání ptáků a možná i nějakým flastrem navrch, tak prodejce může čekat v dohledné době návštěvu. Že to těm jelitům stojí zato.

Ja osobne chovám eurofaunu.
Na každom preukaze je predsa evidenčné číslo chovateľa a pod týmto číslom je zaevidovaný na životnom prostredí.
Takže majiteľ sa dá ľahko vypátrať.

Ku každému vtákovi musí byť vystavený aj preukaz pôvodu + musí byť riadne okrúžkovaný krúžkom ktorý sa nedá odstrániť.
Pri kúpe je povinný si to skontrolovať kupujúci a tak isto nahlasuje svoje registračné číslo predávajúcemu a ten si do druhovej karty zaeviduje komu vtáka predal a kedy.

aspoň u nás na Slovensku to takto funguje.

8.8.2020 15:16
opalin

XXX.XXX.235.246

V extrémnom prípade môžu byť zvieratá čipované. Overil by som si u veterinára či nemajú zavedené čipy. Skúsenosť s falšovaním citesu nemám ale príde mi to nereálne. Každý kto videl originálne dokumenty si ich len tak nepopletie.

alfonzo

8.8.2020 16:31
alfonzo

XXX.XXX.0.243

opalin
Dobrý den,kdyby měli jako identifikační označení čip,tak jeho číslo bude uvedeno v registračním listě,číslo je patnáctimístné.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2020 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196

opalin napsal(a):
V extrémnom prípade môžu byť zvieratá čipované. Overil by som si u veterinára či nemajú zavedené čipy. Skúsenosť s falšovaním citesu nemám ale príde mi to nereálne. Každý kto videl originálne dokumenty si ich len tak nepopletie.

Pri trose snahy a vynalezavosti se da obechcat vsecko. Ja treba zjistila jak legalne získat papiry na nejmenovana citesacka zvirata narozena z neregistrovanych rodicu a sama nikde nezanesena. A presto by sli zlegalizovat oficielne jistou klickou.

9.8.2020 18:08

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pri trose snahy a vynalezavosti se da obechcat vsecko. Ja treba zjistila jak legalne získat papiry na nejmenovana citesacka zvirata narozena z neregistrovanych rodicu a sama nikde nezanesena. A presto by sli zlegalizovat oficielne jistou klickou.

No jo no všichni se vším vy.jeb.at a pak se strašně divit že máme samé příkazy a zákazy 🙄

Neregistrovaný uživatel

9.8.2020 18:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No jo no všichni se vším vy.jeb.at a pak se strašně divit že máme samé příkazy a zákazy 🙄

Ja to neudelala. Jen rikam ze vim nak to muze jit. Nic vic. To ze neco vim neznamena ze to delam. Umim strilet a taky nevrazdim lidi

9.8.2020 19:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja to neudelala. Jen rikam ze vim nak to muze jit. Nic vic. To ze neco vim neznamena ze to delam. Umim strilet a taky nevrazdim lidi

Však sem taky nepsal že jste to udělala jen sem poukázal na to že se někteří snaží odrbat systém a když se pak na to přijde doplatí na to všichni 😉

9.8.2020 19:55
opalin

XXX.XXX.44.40

alfonzo napsal(a):
opalin
Dobrý den,kdyby měli jako identifikační označení čip,tak jeho číslo bude uvedeno v registračním listě,číslo je patnáctimístné.

Hore som nikde nenašiel aké číslo je uvedené v dokladoch takže som reagoval s myšlienkou ktorá by mohla byť reálna.

Presne to je problém a nie len Česko-Slovenský... zákon sa ešte len schvaľuje a už vieme ako ho obísť...

16.8.2020 11:42
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.228.117

při projíždění nabídek eurofauny jsem narazil na inzerát Sitta europaea asiatica jestli jsem si to dobře přeložil, pán tam popisuje že tento podruh nemusí mít papíry, jelikož se vyskytuje kdesi v rusku, prodejce byl někde od ruska, koupě je samozřejmě nereálná, ale nastala otázka jak je to s poddruhy co se nevyskytují v evropě? musejí nebo nemusejí mít doklady?

16.8.2020 13:09

při projíždění nabídek eurofauny jsem narazil na inzerát Sitta europaea asiatica jestli jsem si to dobře přeložil, pán tam popisuje že tento podruh nemusí mít papíry, jelikož se vyskytuje kdesi v rusku, prodejce byl někde od ruska, koupě je samozřejmě nereálná, ale nastala otázka jak je to s poddruhy co se nevyskytují v evropě? musejí nebo nemusejí mít doklady?

Musejí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík