Drobotina - začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Milan_L

13.8.2020 11:48
Milan_L

XXX.XXX.227.49

Dobrý den. Chtěl bych požádat zkušenější chovatele o rady. Chovám papoušky, ale mám jednu dřevěnou voliéru o rozměrech 4 m délka x 2 m výška x 1,5 m šířka. 1/4 je ze tří stran pobita palubkami a zastřešena. Zbytek je potažen pletivem. Dno voliéry je v místě, kde je zastřešena z žulových kostek a zbytek je kamenná drť a kačírek. Momentálně je v ní chován 1 pár korel a 3 páry andulek a na zemi 1 pár čínských křepelek. Tuto voliéru bych ale rád předělal pro chov drobotiny. Počítám s tím, že bych upravil dno klece a osázel ji. Potřeboval bych ale poradit jaké druhy by do ní byly vhodné a v jakých podmínkách je ještě možné zimovat. Co jsem se dočetl, tak nejodolnější druhy jsou kanáři, zebřičky a rýžovníci a také Hýl mexický, který by údajně mohl být přes zimu i ve venkovní voliéře. Tyto druhy jsem v minulosti poměrně krátkou dobu i choval, ale na zimu byli v dílně, kde jsem topil. Momentálně lze sice dílnu pro zimování použít, mohli by být v kleci 2 m výška x 1,4 m šíře a 80 cm hloubka, ale dílna je teď již vytápěna pouze radiátory, které jsou napojeny z novostavby a topí pouze v době, když topí plynový kotel v domě. Dílna má klenbový strop, takže teplota se zde v zimě pohybuje cca okolo 8 - 10 °C. Lze při této teplotě zimovat? Pokud ano, jaké druhy by jste doporučili, aby se v pohodě snášeli, vzájemně se nerušili při hnízdění a nelikvidovali zeleň ve venkovní voliéře? Případně nějaké vhodné rostliny pro osázení? Habr, modřín, něco pnoucího, okrasné trávy?? Děkuji. Louda

13.8.2020 12:17
were

XXX.XXX.251.168

Dobrý den, myslím že máte ideální podmínky v té garáži na zimovani drobotiny. Asi bych jen vynechal amadiny Guldové, ty potřebuji tepleji. Pokud rozdělíte v zimovišti pohlaví, zimovani máte bez problémů. A pokud tam teplota neklesá dlouhodoběji výrazně pod nulu a není tam velká vlhkost ideální stav. Do voliéry bych stěhoval ptáky začátkem dubna dle polohy bydliště a dle počasí. Zpět na zimovišti někdy v listopadu. Zase záleží na počasí. Do voliéry je jedno co vysadíte, droboť to moc ničit nebude. Když to nebudou jedovaté rostliny. K odchovům. Já bych to nechal hnízdí až ve voliéře. Dal bych širší prkna aby si mohli stavět hnízda sami, popřípadě košíčky nebo polootevrene budky. Rozhodně všeho víc než budete mít páru. A rozmístit po voliéře tak, aby nebyly všechny hnízda vedle sebe. Toto vše za předpokladu, že vám nepůjde o odchovy a o čistě formy. Může se stát, že jeden rok budete mít mladé a další třeba žádné. Pokud chcete dělat mladé, tak páry doporučuji nechat hnízdí samostatně.
Z osazenstva vybrat vybrat tak aby měli podobné nároky na krmení, teplotu a zkusit co se nebude ve voliéře přát. Kanaři, zebřičky, chuvičky, rýžovníky, pásovnici, nějaký Astrid, hýl mexický, stříbrozobky, amadiny diamantové.
Hodně úspěchů a ať se daří.

Milan_L

13.8.2020 13:20
Milan_L

XXX.XXX.227.49

Děkuji za reakci. To zimoviště mně potěšilo. Říkal jsem si jestli tam nebude příliš chladno. Dobrá tedy. Až bude trochu vhodnější počasí na výsadbu rostlin, tak se pustím do přestavby voliéry. Mezi tím mám alespoň čas si něco o jednotlivých druzích přečíst a vybrat druhy k chovu. O odchovy u drobotiny mi nijak zvlášť nejde. Bude to taková okrasná voliérka. Spíš z důvodu, že člověk má radost, když se mu i odchov vydaří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík