Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2021 16:53
Matud

XXX.XXX.56.7

V posledním vydání časopisu Papoušci 1/21 je zajímavý článek od pana Blaška ohledně podávání gritu papouškům.
Jak jsem článek pochopil, tak je zbytečné a dokonce nebezpečné grit ptákům nabízet.
Tento názor mne velmi překvapil. Jaký názor, nebo zkušenost o přínosu nebo nebezpečnosti gritu máte vy?

2.1.2021 17:08
Amykk

XXX.XXX.191.210

Ja grit podávam dlhé roky a myslím si, že to má na vtáčiky len priaznivé dopady. Avšak touto informáciou ste ma trochu zneistil(a)

2.1.2021 17:17
pterodactyll

XXX.XXX.35.3

Grit třeba je. Záleží jaký. Je to zavádějící.Nečetl jsem článek, ale nechápu co by na něm mělo vadit,nebo dokonce škodit.

2.1.2021 17:18
hersyko

XXX.XXX.144.116

Matud napsal(a):
V posledním vydání časopisu Papoušci 1/21 je zajímavý článek od pana Blaška ohledně podávání gritu papouškům.
Jak jsem článek pochopil, tak je zbytečné a dokonce nebezpečné grit ptákům nabízet.
Tento názor mne velmi překvapil. Jaký názor, nebo zkušenost o přínosu nebo nebezpečnosti gritu máte vy?

Otázka Gritu je v jeho složení zda rospustný nebo nerozpustný.Nerozpustný nepoužívám .

2.1.2021 17:26
Matud

XXX.XXX.56.7

Již pár let podávám hrubý grit od f. WhiteMollen, který je podle popisu určen holubům a papouškům. Jsou to části rozdrcených lastur, uhlí atd. Po přečtení článku si nejsem jistý, jestli mám pokračovat nebo ne.

2.1.2021 17:32
Amykk

XXX.XXX.191.210

Ja pokračovať (zrejme) budem. Nikdy som si nevšimla, že by to mojim papagájom škodilo. Vždy na "prevetívnych prehliadkach" u veterinára bolo všetko v poriadku... takže si myslím, že ten grit, ktorý mojim papagájom podávam im nijak neškodí. Stačí len nájsť tú správnu značku

2.1.2021 19:28
Matud

XXX.XXX.56.7

Pro ty kdo časopis neodebírají, přidávám odkaz na článek ze stránek autora. https://www.pyrurapenny.cz/papousci-a-grit

Neregistrovaný uživatel

2.1.2021 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Tak jsem si pozorně přečetl článek o gritu-škoda že jsem to nevěděl před desítkami let,asi bych se ho bál podávat.Je to s tím gritem opravdu úžasné, úplná věda.

2.1.2021 21:48
5826

XXX.XXX.20.204

Myslím si, že papoušek a ani jiný živočich není blbec, a vezme si jen to co potřebuje. Narozdíl od spousty američanů, jejichž obesita je většinou neskutečná. Článek postrádá odkazy na odborné publikace a nijak nezmění můj přístup k podávání gritu. Dle chuti prosím milí opeřenci.

2.1.2021 22:38
hicks

XXX.XXX.183.35

5826 napsal(a):
Myslím si, že papoušek a ani jiný živočich není blbec, a vezme si jen to co potřebuje. Narozdíl od spousty američanů, jejichž obesita je většinou neskutečná. Článek postrádá odkazy na odborné publikace a nijak nezmění můj přístup k podávání gritu. Dle chuti prosím milí opeřenci.

Papoušek není blbec, ale když mu dáte rohlíky a chleba, tak bude jist i to. Ale to neznamená že je to pro něj zdravé. To samé je překrmovani tučnými semeny.
Článek je pěkně a srozumitelně napsaný. Je v něm uvedeno odkud autor čerpal informace a je podložen dvěma názory.

Osobně grit mám koupený, ale nepodávám ho. Pouze několikrát v roce. Dříve jsem jej podával pravidelně v miskách, ale již to nedělám. Na ptácích nepozoruji, že by jim chyběl.

3.1.2021 05:13
exotchov

XXX.XXX.168.151

Kazdy ma na to jiny nazor ja jsem 35let grit nepodaval ani jsem ho nikdy nekupoval,ptaci zdravi a chovy dobre. Ale musim priznat ze jim davam na dno prany ricni pisek a pod.

3.1.2021 09:03
pterodactyll

XXX.XXX.35.3

Také jsem to četl. Mám v záletech podlahu z říčního písku. Mimo to velkou misku v každé voliéře s jílovým gritem s minerály a malou misku s křemičitým pískem a drcenými mušlemi. Nevím o tom, že by se některý chovanec přežral a ucpal. Vše mají stále doplňované. Asi moji chovanci mají pud sebezáchovy. Zarazil mě komentář od jedné MVDr. Pod článkem. Bude to MVDr na kočky.
Hned píše že v USA nepoužívají. A musí mít na microvlnce přeškrtnutého kanára a kocoura. Jinak je tam po koupání suší.

3.1.2021 09:36
mirči

XXX.XXX.80.118

Tak po prečítaní toho článku mi ostal úsmev na tvári. Chovám papagáje bezmála 40 rokov. Vždy mali v miske piesok, či už kupovaný alebo riečny, dnes už len ten kupovaný od rôznych výrobcov. Nelámem si nad tým hlavu. Nikdy, a to doslovne, som nemal žiadne problémy spojené s podávaním piesku. Aj v prírode si ho zobnú. Určite ste videli dokument z amazónie, kde ary , amazoňani a aratinhy hryzú íl , ktorý tiež nikto neosieval aby tam neboli drobné kamienky. Netreba brať všetko tak ako sa niekde píše. Treba si zachovať zdravý rozum. Ale nikomu nechcem nič vnucovať, je to každého osobná vec ako sa k tomu postaví.

3.1.2021 13:27
miladas

XXX.XXX.185.25

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsem si pozorně přečetl článek o gritu-škoda že jsem to nevěděl před desítkami let,asi bych se ho bál podávat.Je to s tím gritem opravdu úžasné, úplná věda.

Také jsem četla - Harrison je výrobce granulí pro papoušky, takže, pokud budete krmit granulemi, tak grit ptáci opravdu nepotřebují. Před desítkami let granule nebyly, tak jste grit podával správně, aby jim pomáhal se semínky. Žádná věda, ale o čem by učenci psali?
Dále chovatelé píší, že žádný grit nedávají, ale ptáci mají jako podestýlku písek, no, ale grit je přece také písek - jemnější, hrubší + mušle a některý i červený kámen a uhlí.
A pokud toto budou mít ptáčci k dispozici stále, nikdy se nepřežerou, ale vezmou si jen tolik, co potřebují.

3.1.2021 13:30
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Matud napsal(a):

Přečetl jsem reakce. Časopis Papoušci 1/21 mám před sebou, taktéž knihu Amazoňané a další brožuru Amazonci od R. Low, Žako od Bartlů, Průvodce chovem papoušků T. Silva a právě vydanou 550 otázek a odpovědí pro chovatele papoušků od manželů Vaidlových. Ještě starou knihu od legendy chovatelství Waltera Wienera, na sklonku roku zemřel.

Pokusím se je shrnout jejich názory a vlastní zkušenost.

Co je grit?
Směs minerálů různého složení a zrnění, obsahující složku rozpustnou - vápník atd a složku nerozpustnou - křemenný písek. K čemu to slouží zde mnozí už napsali.
Nejdůležitější je poměr obsažených minerálů. A nevyvážený vzájemný poměr různých makroprvků a i poměr makroprvků k mikroprvkům může napáchat víc škody než užitku.
Ten nejvyváženější poměr obsahují skořápky slepičích vajec, na které se dnes jaksi zapomíná. Ať drcené na prášek nebo na maličké kousky smíchané s nerozpustnnou i rozpustnou složkou.
U mě celoročně k dispozici.

Výše uvedené kapacity grit i z nerozpustnou složkou doporučují. Pouze u více plodožravých třeba amazonků není nerozpustná složka skoro třeba, což chápu.

Mně překvapila uveřejněná odpověď MVDr. Grymové, že nerozpustnou složku papoušci nepotřebují, protože semena loupou a v žaludku není třeba něco drtit. To chápu při krmení granulemi. Ale.
Proč tedy loupači semen snovači, astrildi, kanáři a další polykají nestravitelná zrnagritu.
Měl jem rozřízlé desítky svalnatých řaludků kurovitých, vrubozobých a holubů narvané pískem. Dloubat se ve svalnatém žaludku papouška mě nenapadlo, tak nevím, jestli tam nějaký byl. Spíš jsem zkoumal žlaznatý pro zjištění dilatace.
Domnívám se, že polknuté tvdé kousky kukuřice se mohou dostat k mechanickému drcení do svalnatého žaludku. Ale asi se mýlím, když zkušená ptačí veterinářka říká něco jiného.
Co Vy ostatní na to ?

3.1.2021 15:38
alex66

XXX.XXX.32.194

Je zajímavé, že najednou je podávání gritu špatně ale přitom skoro všichni ho dáváme a žádné problémy to nevyvolává. Kdyby grit způsoboval nějaké problémy tak si myslím, že už se to dávno ví a budou popsány stovky případů.
Já kupuji holubí grit Čechura, dávám ho víc jak 10 let a vše je ok. A když jsem ještě měl ag. škraboškové tak ti ho brali v takovém množství že jsem měl obavy jestli si ho nepletou se zrním.

Neregistrovaný uživatel

3.1.2021 16:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

miladas napsal(a):
Také jsem četla - Harrison je výrobce granulí pro papoušky, takže, pokud budete krmit granulemi, tak grit ptáci opravdu nepotřebují. Před desítkami let granule nebyly, tak jste grit podával správně, aby jim pomáhal se semínky. Žádná věda, ale o čem by učenci psali?
Dále chovatelé píší, že žádný grit nedávají, ale ptáci mají jako podestýlku písek, no, ale grit je přece také písek - jemnější, hrubší + mušle a některý i červený kámen a uhlí.
A pokud toto budou mít ptáčci k dispozici stále, nikdy se nepřežerou, ale vezmou si jen tolik, co potřebují.

Děkuji za objasnění,ale je mi líto že jste nepochopila,že píšu ironicky.Ptáci měli a stále mají dostatek jemného štěrku,v každé voliéře cihlu jílu tzv.kotovici,grit pro exoty a dokonce grit pro holuby-co pamatuji vždy všechno v pořádku a hlavně se o tom nevedly plané řeči.

3.1.2021 16:02
mirči

XXX.XXX.80.118

Smelo grit dávajte. Uvažujte nad tým. Ak by papagáje nepotrebovali drviť semená, tak by ten svalnatý žalúdok nemali.Príroda vie čo potrebuje a čo nie. Ono zase ten papagáj si to zrnko vylúpi, ale na múku to nepomelie. Sú to väčšie či menšie čiastočky, ktoré je potrebné ďalej rozdrobiť . Dokáže to aj bez gritu,ale grit tomu výrazne pomôže. Smozrejme iné to je u papagájov Lori, ktoré nepotrebujú grit, lebo majú inú skladbu potravy.

3.1.2021 16:30
miladas

XXX.XXX.185.25

Děkuji za objasnění,ale je mi líto že jste nepochopila,že píšu ironicky.Ptáci měli a stále mají dostatek jemného štěrku,v každé voliéře cihlu jílu tzv.kotovici,grit pro exoty a dokonce grit pro holuby-co pamatuji vždy všechno v pořádku a hlavně se o tom nevedly plané řeči.

S takovou ironií bych byla raději opatrná. Je zde hodně příspěvků a také se setkávám s tím, že lidé (schválně nepíšu chovatelé) grit ani obyčejný písek nedávají. Pak se diví, že ptáčci hubnou a v zrní se jen přehrabují. Štěstí mají ti, kteří jsou pouštěni z klece a tak si nějaké to zrníčko písku najdou. Také se divím, že i veterinářka podávání gritu podceňuje.

3.1.2021 16:36
kkki

XXX.XXX.54.213

Chovám papoušky 36 let a nikdy jsem jim nedával nic,kromě krmení,jen písek nebo rozdrcené převařené slepičí skořápky a sépiovou kost plus vitamíny.K..

5.1.2021 17:22
krabatka

XXX.XXX.105.235

Mně se pod článkem líbila odpověď MVDr. Vaidlové (pod příspěvkem MVDr. Grymové)

Jinak o gritu se vedou spory už dlouho a přijde mi to to samé, jako protichůdné informace pro lidi (pijte mléko/nepijte ho.... jezte vejce/nejezte vejce....)

U nás si samička grit nikdy nevezme a samec občas ano, mají ho k dispozici a zdraví jsou oba.

5.1.2021 19:26
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Mně se reakce MVDr Vaidlové též nejen líbí, ale z toho všeho, co mám k dispozici ji považuji za nejfundovanější.
Až si diskutující přečtou právě vyšlou knížku manželů Vaidlových, tak budou souhlasit.

Nyní asi dělám neplacenou reklamu.
Když jsem knihu koupil, rychle prolistoval, tak říkám, že to vše už vím, ale po pečlivém čtení jsem zjistil, že se mýlím. Považuji ji za velice cennou chovatelskou příručku. Přehledným uspořádáním problematiky, členěním textu, atd.
Doktorku neznám, jejího manžela jen z krátkodobého kontaktu v ZOO, kdy mně předával bulula rudouchého. Byl velice ochotný a bylo vidět, že je zapálený chovatel. Ukazoval nám jak pečuje o i loríčka, atd. V knize se spojuje veterinární a chovatelská praxe.
Pan Blaško v časopise Papoušci hodně cituje z publikace Ptačí medicína Ritchieho a Harrisonových.
Mě to jejich pojednání neoslovilo.Třeba : ".. ..korely mohou dostat pět zrnek grirtu pololetně a velcí papoušci půl čajové lžičky dvakrát ročně. Dovedete si tu praxi představit? Když tam bude grit celoročně, proč by se papoušek přežíral? To snad platí pro přežírání slunečnice a ne nestravitelného "kamení" Nedejte tem v závěsné kleci půl roku zrníčko, pak nasypte grit a papouch se přežerek kamení.
Rady by mohli dávat naši chovatelé, kteří dosáhli celoevropských prvochovů. Kdyby té naší úrovně nebylo, tak by import ptáků nebyl větší od nás do zahraničí, ale naopak. Jo, namítnete, že od nás je to skoro zadarmo.

5.1.2021 19:43
krabatka

XXX.XXX.105.235

Moudivláček napsal(a):
Mně se reakce MVDr Vaidlové též nejen líbí, ale z toho všeho, co mám k dispozici ji považuji za nejfundovanější.
Až si diskutující přečtou právě vyšlou knížku manželů Vaidlových, tak budou souhlasit.

Když jsem knihu koupil, rychle prolistoval, tak říkám, že to vše už vím, ale po pečlivém čtení jsem zjistil, že se mýlím. Považuji ji za velice cennou chovatelskou příručku. Přehledným uspořádáním problematiky, členěním textu, atd.
Doktorku neznám, jejího manžela jen z krátkodobého kontaktu v ZOO, kdy mně předával bulula rudouchého. Byl velice ochotný a bylo vidět, že je zapálený chovatel. Ukazoval nám jak pečuje o i loríčka, atd. V knize se spojuje veterinární a chovatelská praxe.
Pan Blaško v časopise Papoušci hodně cituje z publikace Ptačí medicína Ritchieho a Harrisonových.
Mě to jejich pojednání neoslovilo.Třeba : ".. ..korely mohou dostat pět zrnek grirtu pololetně a velcí papoušci půl čajové lžičky dvakrát ročně. Dovedete si tu praxi představit? Když tam bude grit celoročně, proč by se papoušek přežíral? To snad platí pro přežírání slunečnice a ne nestravitelného "kamení" Nedejte tem v závěsné kleci půl roku zrníčko, pak nasypte grit a papouch se přežerek kamení.
Rady by mohli dávat naši chovatelé, kteří dosáhli celoevropských prvochovů. Kdyby té naší úrovně nebylo, tak by import ptáků nebyl větší od nás do zahraničí, ale naopak. Jo, namítnete, že od nás je to skoro zadarmo.

Souhlasím, mě to také neoslovilo. U paní doktorky jsem byla v její ordinaci v Kralupech s mými papoušky a naprostá spokojenost, měla jsem z ni stejný pocit jako Vy z jejího manžela. Jen více takových veterinářů pro exotické ptactvo, moc jich po republice není...

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2021 19:51

Moudivláček napsal(a):

Díky za tip. Jdu objednat. :)

5.1.2021 21:02
z jarda

XXX.XXX.153.29

Zdravím, tak za mě je důležité podávání gritu a teď je na výběr s mušlemi a s příchutí anízu... To v době minulé 😀 nebylo a dával se písek červený a bílý a přidali se ještě vařené vaj.skořápky a nebo se použila stará vápenná omítka, která se rozdrtila! Nebo jste už na to zapomněli?!
Co si pamatuji, tak se vždy podával a teď najednou je to špatně?! K smíchu jako veškeré dění kolem C.......9!!!
S pozdravem Zappe

Neregistrovaný uživatel

5.1.2021 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Unikátní je rada odborníků-korely pět zrnek gritu pololetně=necelé zrnko na měsíc.Nebo jeden měsíc vynechat,ale který?Přečteno v příspěvku pana Moudivláčka.

5.1.2021 21:27
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Unikátní je rada odborníků-korely pět zrnek gritu pololetně=necelé zrnko na měsíc.Nebo jeden měsíc vynechat,ale který?Přečteno v příspěvku pana Moudivláčka.

Píšete to naprosto přesně, ale aby to někdo nepochopill jako můj názor.
Já jen cituji z uvedené literatury, s čímž nesouhlasím.
Ale dnes mnoho lidí rychleji čte a mluví než myslí.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2021 21:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Moudivláček napsal(a):
Píšete to naprosto přesně, ale aby to někdo nepochopill jako můj názor.
Já jen cituji z uvedené literatury, s čímž nesouhlasím.
Ale dnes mnoho lidí rychleji čte a mluví než myslí.

Po napsání jsem se také zalekl,ale tady jsou ve většině lidé chápaví.Zdůrazňuji,že to o dávkování gritu korelám není názor pana Mudivláčka!!

6.1.2021 07:41

Naši mají grit v miskách celoročně. Někteří ho berou víc, někteří míň. Ale přijde mi nesmysl jim ho vůbec nedat. Jo a aspoň andulky a korely ho vždy berou víc v době odchovů.

6.1.2021 18:51
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naši mají grit v miskách celoročně. Někteří ho berou víc, někteří míň. Ale přijde mi nesmysl jim ho vůbec nedat. Jo a aspoň andulky a korely ho vždy berou víc v době odchovů.

Ano, a doufám, že vaši odpověď si akademičtí diskutéři zapamatují.
Chovejte týdny, měsíce papouška na roštu, dávejte mu zrní ve slupkách, ne jen granule, sepii, která nemá prakticky nerozpustné složky a piškot, nic se nestane.
A dejte mu misku písku. Narve si vole a bude problém.
Napište někdo zkušenost s obsahem svalnatého žaludku palpouška asi mazlíčka, který neměl rok přístup k nějakému zrníčku písku. Ale i tak tam mohou nějaká zrníčka zůstat z dřívějška. Moje otázka není pro laiky, ale pro veterináře.

6.1.2021 18:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Úplně jsem ve vaší odpovědi přehlédl poslední větu: Berou ho víc v době odchovu.
A proč, když v době odchovu se podává více měkčeného krmiva než suchého, takže funkce svalnatého žaludku by měla mít menší roli při zpracování poitravy?

6.1.2021 19:18

Moudivláček napsal(a):
Úplně jsem ve vaší odpovědi přehlédl poslední větu: Berou ho víc v době odchovu.
A proč, když v době odchovu se podává více měkčeného krmiva než suchého, takže funkce svalnatého žaludku by měla mít menší roli při zpracování poitravy?

Jediné mě napadlo, zda to nedávají mladým jako "osídlení" žaludku? Jako malé kachničky a spol sbírají drobné kamínky, tak zda něco podobného nesupluji papouškům rodiče ? Víc jsem po tom nepátrala (že bych hledala různé studie na toto téma).

6.1.2021 21:24
euw

XXX.XXX.170.70

Ja som jednoznačne za podávanie gritu s tým, že jeho konzumáciu treba nachať na papagáje. Veď v prírode ich nikto neobmedzuje koľko čoho zožerú. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď nemajú minerálny grit k dispozícii, tak sa snažia vo voliérach vo väčšej miere orypovať omietky a betónovú podlahu. Z toho mi logicky vyšlo, že drobné kamienky, ostrý piesok, vápnik a minerály z gritu potrebujú.

8.1.2021 17:42
Amykk

XXX.XXX.191.210

Potenciální problémy způsobené gritem
Pokud mají ptáci volný přístup ke gritu, někteří z nich se ho mohou přejíst a může dojít k zácpě volete, žláznatého a svalnatého žaludku. Podle Ptačí medicíny: principy a aplikace tento problém je často hlášen v Americe, ale v Austrálii se zdá neobvyklým. Příčina regionální odlišnosti ve výskytu tohoto problému je neznáma. Ptáci vykazující kompulzivní konzumaci gritu by měli být vyšetřeni na hepatopatii, pankreatitidu, renální disfunkci a obecný nedostatek živin.
Je také důležité zkontrolovat obsah každé směsi gritu na přítomnost uhlí. Uhlí může mít vliv na absorpci vitamínů A, B2 a K, což má za následek jejich nedostatek. Co se týče ptáků na formované stravě Ptačí medicína: principy a aplikace dále uvádí, že studie u drůběže naznačují, že přídavek gritu zvyšuje stravitelnost až o 10%, ale podobné studie nebyly provedeny u domácích ptáků. Vzhledem k tomu, že obezita je větším problémem než podvýživa mezi ptáky společníky, zvýšení stravitelnosti formované stravy, která přesahuje odhadované nutriční požadavky je asi zbytečné.
Toto je úryvok z článku o grite...

8.1.2021 17:55
kubanec

XXX.XXX.103.242

Jak je to s tim dřevěným uhlím ? Dřív se doporucovalo dávat do směsi písku a omítky či vajecnych skorapek podíl dřevěného uhlí

8.1.2021 18:04
JoPe

XXX.XXX.82.6

Určitě lze s mnohým souhlasit, jen přemýšlím nad tím uhlím když si promítnu ty dokumenty z Austrálie, kde jsou vidět ty rozsáhlé a pro nás nepředstavitelné požáry, kdy jen rozvorávají a hasí a modlí se, aby přišel déšť a po něm za pár dní jsou vidět na ohořelých stronech papoušci, kteří okusují to spálené a pak následně nové výhonky a nezdá se, že by jim to nějak vadilo. Ano řeknete, jsou to zvířata na přirozené stravě, ale já si třeba sám dělám díky tomuto poznatku vlastní dřevěné uhlí pro ptáky z borového dřeva a za rok ho sešrotují kolečko. Jsou velmi zdraví, nejsou s nimi potíže. Víte vědeké studie jsou skvělé, ale někdy neumí vše objasnit a něco se může zdát v praxi nepochopitelné a přesto to funguje. I vědecké poznání díky technice doznalo velkých změn,kdysi jsem četl takovou "bibli" s názvem Bréhmův život zvířat a ty informace v něm tehdy revoluční jsou často kompletně pozměněné a pro mnohé zastaralé. To jsou také podněty k diskuzi.

8.1.2021 18:09

JoPe napsal(a):
Určitě lze s mnohým souhlasit, jen přemýšlím nad tím uhlím když si promítnu ty dokumenty z Austrálie, kde jsou vidět ty rozsáhlé a pro nás nepředstavitelné požáry, kdy jen rozvorávají a hasí a modlí se, aby přišel déšť a po něm za pár dní jsou vidět na ohořelých stronech papoušci, kteří okusují to spálené a pak následně nové výhonky a nezdá se, že by jim to nějak vadilo. Ano řeknete, jsou to zvířata na přirozené stravě, ale já si třeba sám dělám díky tomuto poznatku vlastní dřevěné uhlí pro ptáky z borového dřeva a za rok ho sešrotují kolečko. Jsou velmi zdraví, nejsou s nimi potíže. Víte vědeké studie jsou skvělé, ale někdy neumí vše objasnit a něco se může zdát v praxi nepochopitelné a přesto to funguje. I vědecké poznání díky technice doznalo velkých změn,kdysi jsem četl takovou "bibli" s názvem Bréhmův život zvířat a ty informace v něm tehdy revoluční jsou často kompletně pozměněné a pro mnohé zastaralé. To jsou také podněty k diskuzi.

Ja Brehma po te stati o zpraskanych hyenach jako autoritu moc neberu 🙄

8.1.2021 18:23
JoPe

XXX.XXX.82.6

Ja Brehma po te stati o zpraskanych hyenach jako autoritu moc neberu 🙄

Byla to kdysi uznávaná kniha, alespoň tím potvrzujete velké změny za uplynulý čas. Četl jsem to před téměř 50lety.

8.1.2021 18:28

Ja jsem toho o mnoho vice necetl, ten uryvek byl ve Vagnerove knize o Africe 🤫

10.1.2021 18:33
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Amykk napsal(a):
Potenciální problémy způsobené gritem
Pokud mají ptáci volný přístup ke gritu, někteří z nich se ho mohou přejíst a může dojít k zácpě volete, žláznatého a svalnatého žaludku. Podle Ptačí medicíny: principy a aplikace tento problém je často hlášen v Americe, ale v Austrálii se zdá neobvyklým. Příčina regionální odlišnosti ve výskytu tohoto problému je neznáma. Ptáci vykazující kompulzivní konzumaci gritu by měli být vyšetřeni na hepatopatii, pankreatitidu, renální disfunkci a obecný nedostatek živin.
Je také důležité zkontrolovat obsah každé směsi gritu na přítomnost uhlí. Uhlí může mít vliv na absorpci vitamínů A, B2 a K, což má za následek jejich nedostatek. Co se týče ptáků na formované stravě Ptačí medicína: principy a aplikace dále uvádí, že studie u drůběže naznačují, že přídavek gritu zvyšuje stravitelnost až o 10%, ale podobné studie nebyly provedeny u domácích ptáků. Vzhledem k tomu, že obezita je větším problémem než podvýživa mezi ptáky společníky, zvýšení stravitelnosti formované stravy, která přesahuje odhadované nutriční požadavky je asi zbytečné.
Toto je úryvok z článku o grite...

Už jsem s Vámi chtěl nesouhlasit. Jěště, že jste uvedl, že je to úryvek z článku.

Já jsem přesvědčen tak jako většina diskutujících, že celoroční přístupnost ke gritu včetně toho uhlí, které tam asi přidává jen málo chovatelů, je neškodný, dokonce prospěšný. Uvádí to i naše veterinární kapacity v oboru ptačí nechtěl jsem použít aviární medicíny.
Jistěže v článku jsou dobré odborné postřehy Vztah uhlí a vstřebávání hlavně vitamínu A. Mohl bych namítnout, že přebytek je zrovna tak škodlivý, podobně bychom měli dávat pozor na vitamín C - odvápnění, na předávkování D3, v Americe prý je používán na hubení hlodavců (z naší literatury z r. 2020) na železo a problém jeho přebytku - hemachromatoza u plodožravých. Ale kolik drobných chovatelů chová loskutáky, majny, tukany?
V USA jsem nebyl, syn tam přes 2 roky pracoval a tak jsem měl zprostředkované informace.
Ty americké zkušenosti z velkochovů hlavně na granulích, v závěsných klecích, tam grit nepotřebují a halách od čehož prý už ustupují mně jako minichovatele příliš neoslovují.
Máme vynikající velkochovatele, prvoodchovy, můžeme na tyto naše ptáčkaře, kteří to dřív v téměř primitivních podmínkách dokázali být hrdí.
Snažím se vše nové číst, učit se ze svých chyb.
A všeho moc škodí. Nic nepřehánět a hlavně mít čas na ty své papoušky se každý den ne jen podívat.

15.1.2021 10:41
Zemjanek

XXX.XXX.43.31

Když už tu padlo to uhlí, někdo mi radil, že je lepší uhlí z listnáčů? Myslíte, že je lepší listnatých, jehličnany nebo to je úplně jedno? Jinak za mě jak grit tak uhlí, nikdy žádný problém. Kupuji hotový grid(nějaké mušle a atd) doplním písek a skořápky. Celoročně v misce (800ml) a při úklidu je hned poznat, jak moc se mu ptáci věnují.

15.1.2021 11:32

Zemjanek napsal(a):
Když už tu padlo to uhlí, někdo mi radil, že je lepší uhlí z listnáčů? Myslíte, že je lepší listnatých, jehličnany nebo to je úplně jedno? Jinak za mě jak grit tak uhlí, nikdy žádný problém. Kupuji hotový grid(nějaké mušle a atd) doplním písek a skořápky. Celoročně v misce (800ml) a při úklidu je hned poznat, jak moc se mu ptáci věnují.

A důvod, proč by ty listnáče měly být jako uhlí lepší dotyčný uvedl ?

Samozřejmě každé dřevo má své vlastnosti, ale otázkou je do jaké míry je na to papoušek citlivý? Své bude asi dělat
i druh papouška - myslím, z jaké oblasti pochází a s jakým dřevem se může v přírodě setkat.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2021 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Dávám papouškům dřevěné uhlí zhruba 20+let, asi v tu dobu jsem viděl video, kde se papoušci slétali na požářiště a uhlí jim celkem chutnalo.V každé voliéře mají přístup k uhlí.Teď příklad jedná se o austrálii-třetina bere, druhá ochutnává třetí nezájem,mám pár co jsou přímo labužníci.Uhlí není z jehličnanů.

16.1.2021 19:22

Ja davam grit takto, pre ary je to hruda z ilu, drvene musle a vapenec a to iste davam aj zakom a ostatnym vtakom. Hyle a drobot maju jemnejsiu strukturu ale kvazi to iste, davam to roky a ziadny problem sa nevyskytol skor naopak.

17.1.2021 20:55
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

A důvod, proč by ty listnáče měly být jako uhlí lepší dotyčný uvedl ?

Samozřejmě každé dřevo má své vlastnosti, ale otázkou je do jaké míry je na to papoušek citlivý? Své bude asi dělat
i druh papouška - myslím, z jaké oblasti pochází a s jakým dřevem se může v přírodě setkat.

No to dotyčný neřekl, ale myslím si, jestli v tom nehraje roli smolnost? Třeba že není dobrá "spálená smůla"... Nevím. Neprodávám vyloženě uhlí, ale jen více ohořelé špalky. Bavíme se v mém případě o Austrálii...

Přidejte reakci

Přidat smajlík