Zebřičky už hnízdí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2021 09:45
Zebrinka

XXX.XXX.120.12

Dobrý den, potřebovala bych poradit.
Mám zebřičky ve vnitřní voliéře. Jsou to voliéry z unibuňky (pro představu).
Problém je že jeden pár už začal snášet, což nevím jestli je úplně žádoucí, protože u nás právě panuje zima.
Asi je to moje chyba, protože jsem jim nevzala budky, jelikož by mi jich bylo líto kdyby seděli jenom na vetviče.
Mám jim teď hnízdo vzít? Nebo je nechat? Nechci aby se vycerpavali tak moc brzo.
Poradíte mi někdo?
Děkuji.

10.1.2021 10:35
canar

XXX.XXX.201.247

Zdravím Vás. Tak obecně - rozhodné faktory jsou teplota a délka světelné části dne (aby rodiče mohly řádně krmit svá mláďata, tj. aby noc nebyla příliš dlouhá a ráno nebyla mláďata vyhladovělá) optimálně tedy, pokud můžete zajistit teplotu která neklesne pod 16st. a zajistit přisvětlení, aby den měly aspoň 12 hodin...

10.1.2021 10:57
eli22

XXX.XXX.58.43

canar napsal(a):
Zdravím Vás. Tak obecně - rozhodné faktory jsou teplota a délka světelné části dne (aby rodiče mohly řádně krmit svá mláďata, tj. aby noc nebyla příliš dlouhá a ráno nebyla mláďata vyhladovělá) optimálně tedy, pokud můžete zajistit teplotu která neklesne pod 16st. a zajistit přisvětlení, aby den měly aspoň 12 hodin...

Zdravím, to krmení v noci mě zajímá. Píše se tu často, že rodiče v noci /ve tmě/ nekrmí. U nás je tma jako v pytli a rodiče krmí několikrát za noc /odchov doma - pyrury/.

10.1.2021 11:58
canar

XXX.XXX.201.247

eli22 napsal(a):
Zdravím, to krmení v noci mě zajímá. Píše se tu často, že rodiče v noci /ve tmě/ nekrmí. U nás je tma jako v pytli a rodiče krmí několikrát za noc /odchov doma - pyrury/.

Pyrury nechovám, takže nedokážu posoudit. Drobotinu - výstavní zebříčky, postavové kanáry, před léty zástupce astrildovitych.. jsem choval nejúspěšněji při režimu 14 hodin den, 10 noc. Několik sezón používám i tlumený noční přísvit. Zejména u kanárů se občas stávalo že samice v noci seskočila z hnízda. Při led tlumivce se dokáže pohodlně vrátit. I některé guldy využívaly noční režim k "návštěvě" krmítka..

10.1.2021 12:14
eli22

XXX.XXX.58.43

canar napsal(a):
Pyrury nechovám, takže nedokážu posoudit. Drobotinu - výstavní zebříčky, postavové kanáry, před léty zástupce astrildovitych.. jsem choval nejúspěšněji při režimu 14 hodin den, 10 noc. Několik sezón používám i tlumený noční přísvit. Zejména u kanárů se občas stávalo že samice v noci seskočila z hnízda. Při led tlumivce se dokáže pohodlně vrátit. I některé guldy využívaly noční režim k "návštěvě" krmítka..

No oni je v noci krmí, ale z nějakých zásob, co nají v sobě, protože sami rodiče v noci ke krmítku nejdou. Právě jsem se jednu noc na to soustředila. Staří nešli ke krmítku, v noci krmili mladé několikrát, při ranní kontrole mladí nakrmeni. U drobotiny to je tedy asi jinak.

10.1.2021 12:35
canar

XXX.XXX.201.247

eli22 napsal(a):
No oni je v noci krmí, ale z nějakých zásob, co nají v sobě, protože sami rodiče v noci ke krmítku nejdou. Právě jsem se jednu noc na to soustředila. Staří nešli ke krmítku, v noci krmili mladé několikrát, při ranní kontrole mladí nakrmeni. U drobotiny to je tedy asi jinak.

I páry drobotiny co jsem odchoval v bytě přes noc nekrmily. Hlas mláďat by nešlo přeslechnout. I ty guldy při nočním osvitu na krmítku byla spíš výjimka jen u některých jedinců..a jsem si jist že takto krmili pouze sebe.. noční přísvit vnímám především jako bezpečnostní prvek pro nezbytnou orientaci, když ptáky něco vyruší, seskočí z bidla, či hnízda...atd.

10.1.2021 13:14
eli22

XXX.XXX.58.43

canar napsal(a):
I páry drobotiny co jsem odchoval v bytě přes noc nekrmily. Hlas mláďat by nešlo přeslechnout. I ty guldy při nočním osvitu na krmítku byla spíš výjimka jen u některých jedinců..a jsem si jist že takto krmili pouze sebe.. noční přísvit vnímám především jako bezpečnostní prvek pro nezbytnou orientaci, když ptáky něco vyruší, seskočí z bidla, či hnízda...atd.

Dobře, díky za informaci. Já právě chovám astrildy, ale nechám je odchovávat až v létě ve voliéře, takže to vypozorované nemám.

10.1.2021 13:17
canar

XXX.XXX.201.247

No..u papoušků někteří chovatelé instalují kamery do budek. Třeba někdo udělá studii i u drobotiny!? 😁

10.1.2021 13:22
eli22

XXX.XXX.58.43

canar napsal(a):
No..u papoušků někteří chovatelé instalují kamery do budek. Třeba někdo udělá studii i u drobotiny!? 😁

Třeba. Já totiž jsem dokrmovala astrilda od věku 3 dny a v noci každé tři hodiny, a vždy mělo prázdné volátko, takže si dost dobře nedovedu představit, že by mládě vydrželo bez krmení třeba 7 hodin. Třeba ano. Ale zase je pravda, že jsem se ho bála nafedrovat hodně. Když vidím, jaké vole mají mláďata pyrur, nebo neofém po nakrmení starými, tak si říkám, že jim musí prasknout -

10.1.2021 13:37
canar

XXX.XXX.201.247

eli22 napsal(a):
Třeba. Já totiž jsem dokrmovala astrilda od věku 3 dny a v noci každé tři hodiny, a vždy mělo prázdné volátko, takže si dost dobře nedovedu představit, že by mládě vydrželo bez krmení třeba 7 hodin. Třeba ano. Ale zase je pravda, že jsem se ho bála nafedrovat hodně. Když vidím, jaké vole mají mláďata pyrur, nebo neofém po nakrmení starými, tak si říkám, že jim musí prasknout -

Jo občas jsem taky musel přistoupit k pokusu o záchranu málo krmených mláďat... Převažovaly spíše neúspěchy. Drobotina má svá specifika, především v té "drobnosti" ale viděl jsem na Fb dost příspěvků s dokrmováním ..vybavuji si jeden konkrétní kde plnou misku mladých zebřiček, snad deset mláďat, slečna krmila směle ...bylo srandovní jak to do nich "prala" Volátka se nafukovaly až jsem se fakt děsil..ale evidentně jí to šlo...video monitorovalo vývoj až do úspěšného odstavu..

10.1.2021 13:40
Zebrinka

XXX.XXX.120.12

canar napsal(a):

Tak teplota bude asi problém, protože jim přes noc zamrzne voda.
Svítím jim od 6 ráno do 8 večera

10.1.2021 13:52
canar

XXX.XXX.201.247

Zebrinka napsal(a):
Tak teplota bude asi problém, protože jim přes noc zamrzne voda.
Svítím jim od 6 ráno do 8 večera

Tak ideální to není ale jestli mají dobře vystlanou budku, "dobrým" materiálem..tak snad to zvládnou. Ten osvit je dostatečný..

10.1.2021 15:00
eli22

XXX.XXX.58.43

Velké nebezpečí pro samičku je to, že v té zimě ji nepůjde snést vajíčko. To pak je velký problém. Pokud tedy už teď nemá sneseno.

10.1.2021 15:59
canar

XXX.XXX.201.247

Jistě..mnoho dalších otázek ohledně možných rizik...kdyby se přece jen zadařilo..co mláďata až vyletí..kdyby je navíc rodiče začli škubat, jak to někdy před druhou snůškou dělají!?

10.1.2021 19:47
Zebrinka

XXX.XXX.120.12

Vajíček mají celkem 6 takže myslím že to jsou všechny.
Hnízdo mají ze sena a vnitřek vystlaný peříčky.
Myslíte teda raději nechat?

10.1.2021 20:12
canar

XXX.XXX.201.247

Zebrinka napsal(a):
Vajíček mají celkem 6 takže myslím že to jsou všechny.
Hnízdo mají ze sena a vnitřek vystlaný peříčky.
Myslíte teda raději nechat?

Zkuste no.. když bude rodičovský pár stále v kondici a samička nebude mít projev slabosti a komplikací se snůškou... Každopádně asi udělejte pokus s touto snůškou a před další už raději odeberte budku.

10.1.2021 20:24
Zebrinka

XXX.XXX.120.12

Moc děkuji za rady

Přidejte reakci

Přidat smajlík