Vrána, chov na "volno"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ninox

18.1.2021 15:37
Ninox

XXX.XXX.112.129

Dobrý den,
zamiloval jsem se do vran černých, nemáte někdo zkušenosti s chovem ,,na volno" nechci ji držet zavřenou. A kde bych mohl sehnat mládě vrány popř. straky?
Děkuji za všechny odpovědi.

18.1.2021 16:14
kareta

XXX.XXX.175.112

Ninox napsal(a):
Dobrý den,
zamiloval jsem se do vran černých, nemáte někdo zkušenosti s chovem ,,na volno" nechci ji držet zavřenou. A kde bych mohl sehnat mládě vrány popř. straky?

Kdyby jste se příště náhodou zamiloval do slepic, tak každé jaro máme kuřata.

18.1.2021 19:09
Alkonost

XXX.XXX.254.254

Ninox napsal(a):
Dobrý den,

Najděte místo kde se nejaká lokální populace shlukuje a noste jim tam krmení. Teď přez zimu se shlukují do velkých hejn a dají se lehce lokalizovat, jen kolem naší vesnice se pohybuje hejno 40+ šedivek. Budou si vás pamatovat to je nejlepší forma chovu na volno.
Ostatní formy "chovu na volno" mají mnoho háčků....

18.1.2021 19:17
V.N.

XXX.XXX.62.2

Ninox napsal(a):
Dobrý den,

V Přerově..........

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2021 19:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

ale tak koupit se dají, dneska i s doklady a úplně legálně

ale

před lety jsem straku měla, teda tak nějak se to stalo, pravděpodobně se jednalo o člověkem odchované zvíře, které se omrzelo a bylo vypuštěno do přírody, kde se jí jaksi nelíbilo a nedařilo

no a chov s vycházkami měl mnoho, mnoho nevýhod, hlavně teda trpěly sousedské vztahy

a ne každý zvládne straku, která prostě přiletí a sedne vám na hlavu

18.1.2021 20:11
JoPe

XXX.XXX.82.6

Ninox napsal(a):
Dobrý den,

Dobrý den, když projdete diskuzi loňského roku, tak tam najdete zkušenosti a zážitky několika lidí,včetně mne s chovem několika druhů krkavcovitých. Ono je to v podstatě jedno o jaký druh se jedná, protože mají mnoho společného a chov na volno lze provozovat snad jedině někde na samotě a to do té doby, než pták úplně zdivočí, nebo špatně dopadne díky ztrátě plachosti.

18.1.2021 20:39
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ale tak koupit se dají, dneska i s doklady a úplně legálně

ale

před lety jsem straku měla, teda tak nějak se to stalo, pravděpodobně se jednalo o člověkem odchované zvíře, které se omrzelo a bylo vypuštěno do přírody, kde se jí jaksi nelíbilo a nedařilo

no a chov s vycházkami měl mnoho, mnoho nevýhod, hlavně teda trpěly sousedské vztahy

a ne každý zvládne straku, která prostě přiletí a sedne vám na hlavu

Vránu šedou mám od mláděte ve voliéře 19 roků. Je krotká, ale dovede pořádně klovnout, když se jí něco nelíbí. Zpočátku kvákala nějaká slova, ale nechovám ptáky jako mazlíčky a tak přestala. Dvakrát omylem ulétla. Po týdnu jsem ji objevil asi půl km od zahrady. Radostně přilétla pro potravu, uchopil lsem ji do ruky a šli jsme domů. To bylo radost, že je zase ve svém vězení.
Kamarádi měl vránu též dva roky. Létala po okolí, usedala na stoly v zahrádce u restaurace, chlapi u piva nadávali, že jim přát něco bere. Běhala po náměstí a sedla na kočárek s dítětem a někteří lidi se jí báli. Nakonec ji jeden z těch chlapů praštil a bylo po ní.
Straku na volno jsem měl. Spala pod střechou na zavěšeném žebříku. Létala v okruhu 1 km.
Sousedka měla otevřené okno. Straka jí vytrhala kytky z květináče a dalšímu odnesla nějakou lžičku atd.
Takže s tím volným chovem zvláště vrány by to asi nebylo jednoduché, jak zde už někteří píší.
Bezproblémový chovanec na volno je kavka. Jako kluk jsem jich měl několik. Volně letaly, vracely se, nepřipojily se k hejnu v parku. Zkušenost popisuji v článku Jak jsme kdysi začínali, je to zde na ifauně
Bez papírů to dnes nejde, ale kde není žalobce není soudce.

Ninox

19.1.2021 14:56
Ninox

XXX.XXX.112.129

Děkuji moc za všechny odpovědi, tak to vypadá, že na chov vrány mohu zapomenout. Jinak budu samozřejmě rád za každou zkušenost.

19.1.2021 15:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

v článcích máte přehledně shrnuto, co to obnáší

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r?hledat=krkavcovit%C3%AD

Neregistrovaný uživatel

19.1.2021 16:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Ninox napsal(a):
Děkuji moc za všechny odpovědi, tak to vypadá, že na chov vrány mohu zapomenout. Jinak budu samozřejmě rád za každou zkušenost.

Myslím,že vaše rozhodnutí je správné.

20.1.2021 12:46
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

V Prostějově řádil krkavec v parku. Někomu asi přerostl přes hlavu a tak ho pustil "na svobodu". Kloval lidi na lavičkách a proháněl psy kteří šli okolo. Nedávno psali na netu, že se objevil ve vesnici několik km od Prostějova a dožaduje se krmení, ale platí za to klofanci. Místní mají čas, že by mohl např dětem vyklovnout oči. Jako mladý se možná choval jako mazel, ale v dospělosti se to může změnit.

20.1.2021 13:03
Chovatel z Královce

XXX.XXX.8.155

Já mám straku obecnou formou deponace ze záchranné stanice. Je to ale i tím že jim občas pomohu a je to i přes známou. Proto si myslím že tohle byla taková výjimka a nemyslím si, že by to podporovala každá ZS. Proto bych se podíval po chovatelích, nebo jít i do exotických druhů krkavcovitých. Ale prosím nevybírejte hnízda. Takových jedinců se najde mraky a většina má křivici.

Ninox

21.1.2021 10:36
Ninox

XXX.XXX.112.129

Dobrý den, můžu se zeptat, jakým způsobem vránu chováte, jsou s ní nějaké větší komplikace?
Děkuji

23.1.2021 11:08
Chovatel z Královce

XXX.XXX.8.155

Tak já mám straku v domácí voliéře. Brzy se ale bude stěhovat do venkovní voliéry se záletem. To se ale teprve chystá. Žádné komplikace s tím nevidím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík