Chtěla bych požádat chovatele těchto kačenek mandarinskych o rady ohledně jejich chovu. Ráda bych si totiž splnila svůj dávný sen a pořídila si páreček.
Moje představa je, že bych je umístila do nově zbudovaného výběhu pro slepičky a vybudovala bych jim menší jezírko. Četla jsem, že by neměli mít problém se soužitím se slepičkami. V dnešní době jsem zjistila, že je i problém je vůbec sehnat.
Děkuji předem za vaše rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

stickaj
napsal(a):
Chtěla bych požádat chovatele těchto kačenek mandarinskych o rady ohledně jejich chovu. Ráda bych si totiž splnila svůj dávný sen a pořídila si páreček.
Moje představa je, že bych je umístila do nově zbudovaného výběhu pro slepičky a vybudovala bych jim menší jezírko. Četla jsem, že by neměli mít problém se soužitím se slepičkami. V dnešní době jsem zjistila, že je i problém je vůbec sehnat.
Mám to přesně také tak! Je to můj sen. Kurník zatím stavíme... Bude součástí zahradního domku a je to větší stavba, tak snad se někdy dočkám. Držím pěsti, ať je seženete a ať se chov daří. Ale mám dojem, že je tady na Ifauně občas někdo nabízí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mám to přesně také tak! Je to můj sen. Kurník zatím stavíme... Bude součástí zahradního domku a je to větší stavba, tak snad se někdy dočkám. Držím pěsti, ať je seženete a ať se chov daří. Ale mám dojem, že je tady na Ifauně občas někdo nabízí.
mandarinka a karolinka jsou jedny z nejběznějších okrasných kachen, také cenově nejlevnější, až bude sezona, odchovy se tady na ifauně budou zase nabízet.
do nově zbudovaného výběhu pro slepičky a vybudovala bych jim menší jezírko
pokud nebudou křídlované, tak nejspíš frnknou ...
takže shánějte kupírované
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/880075/kachnicka-mandarinska?from-list=1#a3510009
22.3.2021 15:32
Luboš Jedlinský
XXX.XXX.2.38
Agua napsal(a):
mandarinka a karolinka jsou jedny z nejběznějších okrasných kachen, také cenově nejlevnější, až bude sezona, odchovy se tady na ifauně budou zase nabízet.
nevím, kdy jim začíná sezona, ale snad tuším brzy, tak budu trpělivá Děkuji
21.3.2021 20:05
Agua
XXX.XXX.62.65
stickaj napsal(a):
Děkuji, já jsem si přála kurník k mým kulatým narozeninám , manžel se cukal, ale pak se s tím smířil Tak to budete mít moc pěkné, pak pošlete fotečku. Já jsem si kurník koupila, měl být ná 11 slepic, ale když dorazil, tak to byl spíš takový větší domeček pro panenky, tak jsme museli něco narychlo udělat po domácku Jakou vodní plochu plánujete pro ty kačenky ?
lupus4
napsal(a):
do nově zbudovaného výběhu pro slepičky a vybudovala bych jim menší jezírko
pokud nebudou křídlované, tak nejspíš frnknou ...
takže shánějte kupírované
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/880075/kachnicka-mandarinska?from-list=1#a3510009
Děkuji za informaci a odkaz, s tím počítám, že budou muset být kupírované.Vedle nás budují rodiče jezírko, tam by se moc pěkně vyjímaly, ale bohužel nechtětí mi to povolit tak by daleko nedolétly
corvuscorax
napsal(a):
tady se nabízejí docela pravidelně, teď je doba kdy začínají hnízdit. Musíte pár týdnů počkat a určitě se tu objeví nebo mezi drůbeží.
Tak já budu trpělivá děkuji Zajímalo by mě jak velká plocha je třeba pro jeden pár, někde jsem koukala, že mají zabudovanou do země, třeba jenom vanu....
Luboš Jedlinský
napsal(a):
pro jeden pár by mohl stačit maličký rybníček cca 100x200cm o hloubce okolo 50cm, první odchovy ve větším množství se začnou nabízet přibližně okolo června až července
Děkuji a ještě se zeptám, předpokládám, že ty krásně zbarvené druhy patří samečkům, kachnicky asi budou barevně méně výrazné? Co se týká soužití s okrasnými rybami lze to ? Nebo by je samou láskou snědly ? Ještě by mě zajímalo, jaký druh folie na výstavbu jezírka použít - předpokládám, že jezírkovou - ale aby to přežila....
tak fotky i mutací máte na vlákně uvedeném výše, barevní jsou kačeři...
jezírková stačí, ale nezapomeňte vymyslet i snadné čištění, nebo z toho bude za pár dnů jen páchnoucí louže ...
při troše snahy
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7680/hracky-z-marcipanu-cast-1-rocni-monitoring-kachnicek-mandarinskych-na-rece-svratce/
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/?hledat=kachni%C4%8Dka+mandarinsk%C3%A1
lupus4
napsal(a):
tak fotky i mutací máte na vlákně uvedeném výše, barevní jsou kačeři...
jezírková stačí, ale nezapomeňte vymyslet i snadné čištění, nebo z toho bude za pár dnů jen páchnoucí louže ...
při troše snahy
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7680/hracky-z-marcipanu-cast-1-rocni-monitoring-kachnicek-mandarinskych-na-rece-svratce/
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/?hledat=kachni%C4%8Dka+mandarinsk%C3%A1
Moc děkuji za odkazy. Tak mě napadá ještě jedna možná hloupá otázka, doporučil by jste chov třeba jenom samečků, nebo by to nehrálo dobrotu a lepší je páreček ? Zatím jsem našla chovatele, co nabízí jenom samečky... nebo mě napadlo dva samečky a jednu samičku, ale aby jsem zase z jezírka neměla ptačí ring . Ptám se proto, že jsem prostě ženská a na samečky je teda lepší pohled
2,1 je hloupost - prali by se o 0,1, do malého jen 1,1, ve velkých prostorách klidně i víc párů s možností vytvoření mini teritorií (při hnízdění)
ale i 3 - 5 samotných samců různých mutací by mohlo být pěkné pokoukání
také je třeba promyslet ochranu před predátory, a to jak pernatými (jestřáb), tak i srstnatými (kuna , liška, kočka ...atd)
lupus4
napsal(a):
2,1 je hloupost - prali by se o 0,1, do malého jen 1,1, ve velkých prostorách klidně i víc párů s možností vytvoření mini teritorií (při hnízdění)
ale i 3 - 5 samotných samců různých mutací by mohlo být pěkné pokoukání
také je třeba promyslet ochranu před predátory, a to jak pernatými (jestřáb), tak i srstnatými (kuna , liška, kočka ...atd)
Děkuji za odpověď, myslela jsem si, že by to byla hloupost. Myslela jsem si, že bych je umístila do nově koupeného kurníku - původně měl sloužit slepicím, ale nakonec se ukázalo, že by se tam místo avízovaných 11 slepic vešly tak 4, tak jsme udělali jiný a tento bych použila právě pro kačenky. Asi by bylo vhodné aby byl zateplený ? a další možná hloupá otázka, mám je zavírat na noc jako slepice ? kvůli té ochraně před zvěří...Vy jste chovatel těchto kačenek ?
stickaj
napsal(a):
Děkuji za odpověď, myslela jsem si, že by to byla hloupost. Myslela jsem si, že bych je umístila do nově koupeného kurníku - původně měl sloužit slepicím, ale nakonec se ukázalo, že by se tam místo avízovaných 11 slepic vešly tak 4, tak jsme udělali jiný a tento bych použila právě pro kačenky. Asi by bylo vhodné aby byl zateplený ? a další možná hloupá otázka, mám je zavírat na noc jako slepice ? kvůli té ochraně před zvěří...Vy jste chovatel těchto kačenek ?
V pohodě zvládají i naší zimu. Nejlepší by bylo natáhnout okolo prostoru, kde budou elektrický ohradník, pak nemusíte řešit nějaké zavírání, které by pravděpodobně nebylo lehké. Kurník budou využívat maximálně k sezení na vejcích, i když radši dají přednost budkám.. Nocovat budou s větší spokojeností venku, přeci jen, jsou to pořád divoká zvířata. Ale je třeba to zabezpečení.