Rozela, je to pár nebo dvě samice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2021 14:32
veselka1221

XXX.XXX.33.74

kolimero22

29.3.2021 18:40
kolimero22

XXX.XXX.148.228

2 samice

29.3.2021 18:57
veselka1221

XXX.XXX.161.49

Jsem si myslel .děkují

29.3.2021 20:09
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

veselka1221 napsal(a):
Pár nebo dvě samice?
Děkuji.

Dobrý den, já bych řekl že je to pár. V pravo samice a v levo samec. Martin

29.3.2021 20:57
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Jsou to docela pěkní ptáci, škoda, že není uveden měsíc a rok stáří. Přírodní jsem choval od r. 1975. Poslední roky jen jeden pár a po úhynu samice mám dva roky jen samce jako vzpomínku na začátky.
Také jsem myslil 2 samice, ale z fotky bych se nevsadil.
Tazateli, mám otázky: Co bílý proužek na spodku křídel, u té levé se mně jeví hlava jako hranatější, pravá kulatá samice. Zobáky asi stejně drobné, opeření stejné barvy, není vidět záda levé. Vzdálenost pánevních kůstek se javí jak? Chování, hlas při dosedu na bidlo postoj.
Okruží oka u samce lysý úzký kroužek, samice širší ochmýřený.
Škoda, že ti co určují pohlavídvěma slovy neřeknou, jak to poznali.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 21:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Moudivláček napsal(a):
Jsou to docela pěkní ptáci, škoda, že není uveden měsíc a rok stáří. Přírodní jsem choval od r. 1975. Poslední roky jen jeden pár a po úhynu samice mám dva roky jen samce jako vzpomínku na začátky.
Také jsem myslil 2 samice, ale z fotky bych se nevsadil.
Tazateli, mám otázky: Co bílý proužek na spodku křídel, u té levé se mně jeví hlava jako hranatější, pravá kulatá samice. Zobáky asi stejně drobné, opeření stejné barvy, není vidět záda levé. Vzdálenost pánevních kůstek se javí jak? Chování, hlas při dosedu na bidlo postoj.
Okruží oka u samce lysý úzký kroužek, samice širší ochmýřený.
Škoda, že ti co určují pohlavídvěma slovy neřeknou, jak to poznali.

Oko a zkušenosti vidí.Otázky tazateli jsou většinou překonané,to se používalo před- ani nechci říci kolika léty.

29.3.2021 21:23
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oko a zkušenosti vidí.Otázky tazateli jsou většinou překonané,to se používalo před- ani nechci říci kolika léty.

A podle čeho to oko které vidí to pohlaví určuje?To už začátečníkovi prozradit nemůžete? Třeba by se příště neptal.
Nevím, v čem jsou mé otázky překonané, podle čeho se tedy určuje dnes.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Otázka 1)-to určitě znáte i Vy je to především zkušenost (dlouholetá).2)kdo chová ptáky několik desetiletí nepotřebuje pomůcky které se používaly dávno, kdy byly zrovna rozely vzácnost.Teď to jistě obrátíte na začátečníky,tak např. až uvidí několik desítek třeba rozel tak sám pozná jak na to.Teoretický návod neznám a ani mě nikdy moc nepomohl.Jsou zásadní rozdíly mezi pohlavím, které když se dodrží tak oko opravdu vidí.

29.3.2021 23:21
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Otázka 1)-to určitě znáte i Vy je to především zkušenost (dlouholetá).2)kdo chová ptáky několik desetiletí nepotřebuje pomůcky které se používaly dávno, kdy byly zrovna rozely vzácnost.Teď to jistě obrátíte na začátečníky,tak např. až uvidí několik desítek třeba rozel tak sám pozná jak na to.Teoretický návod neznám a ani mě nikdy moc nepomohl.Jsou zásadní rozdíly mezi pohlavím, které když se dodrží tak oko opravdu vidí.

Pane, neodpovídáte na otázku, kterou jsem položil Vám a a odpovídáte na otázky, které jsem položil tazateli.
Nevadí, ale jen mě udivuje, že teoretický návod neznáte a hned dodáváte, že vám nikdy moc nepomohl. Tak co je pravda ? Znáte nebo neznáte?

30.3.2021 07:02
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

Moudivláček napsal(a):
Pane, neodpovídáte na otázku, kterou jsem položil Vám a a odpovídáte na otázky, které jsem položil tazateli.
Nevadí, ale jen mě udivuje, že teoretický návod neznáte a hned dodáváte, že vám nikdy moc nepomohl. Tak co je pravda ? Znáte nebo neznáte?

Trochu se přidám, pokud je někdo začátečník, je dobré mu vysvětlit podle kterých prvků lze rozeznat pohlaví. Jak už je napsáno, stavba těla,oko, zobák, hranatá hlava.
Někdy je těžké rozeznat, pokud si koupím pár a rozdíly jsou minimimální.
V tomto případě, je důležité sednout si k voliérám a pozorovat jak chování tak hlasový projev. Teď na jaře je to ideální, pohlaví se Vám podaří určit i u ptáků, kteří jinak potřebují DNA k rozeznání pohlaví.
Příroda je nejlepší ukazatel, proto by se neměl chov omezit pouze na krmení a čištění klecí, ale i pozorování ptáků u voliér.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2021 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Moudivláček napsal(a):

Teoretických návodů jsem poznal tolik a některé jsou tak "dobré",že mě přestaly zajímat.Tak jako ve všem je nejlepší vlastní zkušenost a praxe.Doufám,že jsem ukojil Vaši zvědavost. P.S- promiňte že jsem odpovídal na otázky které byly položeny tazateli.

30.3.2021 17:54
JoPe

XXX.XXX.82.6

veselka1221 napsal(a):
Pár nebo dvě samice?
Děkuji.

Dobrý den, tak já též zkusím tipnout. Rosela vpravo na snímku je jasná samice , neboť má drobnější hlavu, nižší čelní partii,užší a špičatější zobák,menší lícní skvrny, méně intenzivní červenou barvu a nedotaženou až k očím. Rosela vlevo má téměř vše naopak, kromě toho, že má rovněž nedotaženou barvu až k očím.ale to někteří samci mívají. Za mě je to pár, ale ten samec - jestli to je , tak mu chybí celkově zářivější veškeré další barvy a je to doopravdy problematické posoudit dle fotek, neboť nebylo uvedeno, zda jsou loňské, nebo starší a jestli je mezi nimi nějaký příbuzenský vztah. Doufám, že jsem to dostatečně popsal a na závěr bych ještě poradil v klidu pozorovat a poslouchat, obzvlášť teď na jaře jejich hlasové a pohybové projevy, které jasně napoví u normálních chovu schopných a zdravých jedinců i bez testů DNA kdo je kdo.
Chovu zdar.

30.3.2021 22:33
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Teoretických návodů jsem poznal tolik a některé jsou tak "dobré",že mě přestaly zajímat.Tak jako ve všem je nejlepší vlastní zkušenost a praxe.Doufám,že jsem ukojil Vaši zvědavost. P.S- promiňte že jsem odpovídal na otázky které byly položeny tazateli.

Pane, děkuji, že jste slušně reagoval na moji poněkud provokující otázku.

Tazatel veselka1221 dal dotaz, Několik nás reagovalo, ale veselku 1221 to asi nezajímá.
Někdo mu napsal, že má 2 samice, on odpověděl: "Jsem si myslel děkuji."
A my ostatní zde diskutujeme jako pitomci radící začátečníkům.
Veselka 1221 je v pohodě. Možná poslal fotky z internetu a chtěl nás jen vyzkoušet a my to sežrali i s navijákem, jak jsme kdysi říkali.

Tak jsem se podíval na veselku1221
První dotaz v diskuzi má v r. 1914. Od té doby založil 7 témat.. Většinou fotka dvou jedinců a otázka, jestli je to pár. Za odpověď poděkuje, nediskutuje. Má dva inzeráty na prodej. Jeden Štětí - Litoměřice, druhý Mladá Boleslav u každého jiný telefon. Kdybych to četl dřív, tak bych se do diskuze na jeho otázku vůbec nezapojoval.

Tak co veselko 1221. Můžeme se těšit na další fotky jestli je to pár ?

31.3.2021 05:46
veselka1221

XXX.XXX.33.74

Moudivláček napsal(a):
Pane, děkuji, že jste slušně reagoval na moji poněkud provokující otázku.

Tazatel veselka1221 dal dotaz, Několik nás reagovalo, ale veselku 1221 to asi nezajímá.
Někdo mu napsal, že má 2 samice, on odpověděl: "Jsem si myslel děkuji."
A my ostatní zde diskutujeme jako pitomci radící začátečníkům.
Veselka 1221 je v pohodě. Možná poslal fotky z internetu a chtěl nás jen vyzkoušet a my to sežrali i s navijákem, jak jsme kdysi říkali.

Tak jsem se podíval na veselku1221
První dotaz v diskuzi má v r. 1914. Od té doby založil 7 témat.. Většinou fotka dvou jedinců a otázka, jestli je to pár. Za odpověď poděkuje, nediskutuje. Má dva inzeráty na prodej. Jeden Štětí - Litoměřice, druhý Mladá Boleslav u každého jiný telefon. Kdybych to četl dřív, tak bych se do diskuze na jeho otázku vůbec nezapojoval.

Tak co veselko 1221. Můžeme se těšit na další fotky jestli je to pár ?

Dobrý den. Žádná fotka z internetu to není . Začínám z chovem a jen se zjišťuji jestli mě někdo nenapalil. Na první komentáře že to jsou dvě samice jsem reagoval ,protože jsem si to myslel taky. Dám na naradu posledního komentáře který to krásně popsal a budu je teď pozorovat jak se chovají. A kdyby něco tak mám pár rozel rubíno a na ty jsem se taky ptal . Takže jestli máte ještě nějaký dotaz? A na internetu nejsem moc jelikož nemám moc času.

31.3.2021 06:03
veselka1221

XXX.XXX.33.74

veselka1221 napsal(a):
Dobrý den. Žádná fotka z internetu to není . Začínám z chovem a jen se zjišťuji jestli mě někdo nenapalil. Na první komentáře že to jsou dvě samice jsem reagoval ,protože jsem si to myslel taky. Dám na naradu posledního komentáře který to krásně popsal a budu je teď pozorovat jak se chovají. A kdyby něco tak mám pár rozel rubíno a na ty jsem se taky ptal . Takže jestli máte ještě nějaký dotaz? A na internetu nejsem moc jelikož nemám moc času.

A ještě něco ten inzerát z Mladé Boleslavi je příbuzného, pomohl jsem mu protože neměl internet aby jsi mohl to prodat sem.. Přeji krásný den.

31.3.2021 06:08
veselka1221

XXX.XXX.33.74

Dobrý den. Děkuji za krásný popis. Ptáci jso starý 2020 na podzim kupované.

31.3.2021 06:23
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

veselka1221 napsal(a):
Dobrý den. Děkuji za krásný popis. Ptáci jso starý 2020 na podzim kupované.

Dobrý den, mohu se zeptat jestli jsou to ti stejní ptáci viz foto co máte na profilu. Martin

31.3.2021 06:32
veselka1221

XXX.XXX.33.74

Ano jsou

31.3.2021 07:02
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

veselka1221 napsal(a):
Ano jsou

Tak to bych řekl že se jedná o dvě samice. Samec už musí pěkně zpívat. Zpívá už?

31.3.2021 07:05
veselka1221

XXX.XXX.33.74

Řekl bych že jo ale ten druhý jako byl štěňata a poletuje pořád po voliče.

31.3.2021 07:11
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

A roztahuje jeden z nich při tom zpěvu i ocas?A nejsou to sourozenci? Že mají stejné kroužky a i na stejné noze.

31.3.2021 07:39
veselka1221

XXX.XXX.55.67

Nezpozoroval jsem . Sourozenci to nejsou kroužky jsou náhoda. Každý je odněkud jinak.

31.3.2021 07:54
atobajus

XXX.XXX.195.189

veselka1221 napsal(a):
Ano jsou

Dobrý den.
Pokud máte takhle vypadající dvě rozely a jeden z nich by měl být samec tak ho určitě vyřaďte z chovu. Rozpoznat pohlaví u tohoto druhu není žádný problém, navíc když už mají skoro rok. V případě, že vám vedle samice sedí pták o kterém se nemůžete na první pohled rozhodnout zda je to samec či samice tak je to špatně a takto vypadající samec nemá v chovu co dělat, není to vhodné pro další generace.

31.3.2021 07:56
veselka1221

XXX.XXX.55.67

Děkuji za názor.

Neregistrovaný uživatel

31.3.2021 18:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

veselka1221 napsal(a):
Řekl bych že jo ale ten druhý jako byl štěňata a poletuje pořád po voliče.

Což v překladu znamená co??

31.3.2021 19:03
veselka1221

XXX.XXX.232.254

Štěňata jsem myslel

Neregistrovaný uživatel

31.3.2021 19:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Já zase myslel,že se jedná o papoušky.

31.3.2021 19:24
veselka1221