Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lubiko

13.5.2021 08:01
Lubiko

XXX.XXX.7.100

Prosím poradíte jestli je to pár nebo dva samci. Ten na pravo je určitě samec.

13.5.2021 09:22
5873

XXX.XXX.43.57

Vypadá to na dva samce, s tím že ten vpravo je goldmantel a ten vlevo klasická pestrá.

13.5.2021 09:43
JoPe

XXX.XXX.82.6

Lubiko napsal(a):

Tipuji podle těchto fotografií, že máte pár na 90%

13.5.2021 09:51
vegh

XXX.XXX.113.54

Lubiko napsal(a):

Podla 2-3 fotky je to pár.

13.5.2021 13:24
oldpavel

XXX.XXX.110.217

Něco jsem vypozoroval z chování .Samec se hlasitěji projevuje než samice. Ta akorát píská. Samec někdy chodí po bidle jako šafář (zvysoka našlapuje).A většinou se tak nebojí. Když jim dám pamlsek (banán.chipsy), tak samec když to sní dříve, tak to jde vyrvat samičce ze zobáku.

13.5.2021 21:22
moluka

XXX.XXX.39.100

Samozřejmě dva samci.

13.5.2021 21:34
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

moluka napsal(a):
Samozřejmě dva samci.

Škoda, že jste tu vaši jasnou odpověď nějakým argumentam nepodložil.
Já odpovědi je to tak a ne jinak a nenapsat proč neberu a doporučuji je nebrat i tazateli.
Myslím si, že by to mohl být pár, ale z fotky bych se mohl lehce mýlit.
Ten vpravo má drobnější zobák, ale to ví každý fotograf, že co je blíž je větší a co dál od objektivu je menší.

14.5.2021 07:07
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

oldpavel napsal(a):
Něco jsem vypozoroval z chování .Samec se hlasitěji projevuje než samice. Ta akorát píská. Samec někdy chodí po bidle jako šafář (zvysoka našlapuje).A většinou se tak nebojí. Když jim dám pamlsek (banán.chipsy), tak samec když to sní dříve, tak to jde vyrvat samičce ze zobáku.

Už jsem to psal několikrát, chováním ptáku jste schopen rozlišit pohlaví i bez DNA.
Podle fotografie se jeví opravdu pár, ale pozorujte jejich chování.
Samice je opravdu pěkná, jak již psal moudivláček, odpovědi typu dva samci je pěkné, ale je dobré tu odpověď zdůvodnit.
I pro další chovatele, aby jim to rozšířilo obzory.
Teď už je doba hnízdění, nevím jak krmíte, jestli jste měnil krmení po zimě. Ptáci by měli být v toku. Samec přešlapuje samice se krčí a mává křídly atd.
Dejte si kávu u voliéry a pozorujte.
Takto poznáte nejenom páry, ale i blížící se hnízdění. A samozřejmě to nejdůležitější, nemoci.

14.5.2021 07:25
JoPe

XXX.XXX.82.6

Určování z fotky je jen tipováním a každý chovatel tipuje jinak. Zadavatel může ty ptáky ještě vyfotit z boku na bidle a ze předu a pak to může vytvořit třeba jiný dojem. Na zobáky u rosely pestré jako hlavní určovací znak pohlaví není dobré v dnešní době spoléhat, ale na první pohled pták v pravo - ten s výraznými barvami je v celkovém dojmu spíš typem samčím a ten druhý pták je více nejistý, ale spíš typem samičím hlavně na poslední sólové fotografii. Z hlediska tvaru těla, nasazení krku, hlavy, nedotaženého zbarvení až k očním víčkům s kratším opeřením v této oblasti, méně výrazné barvy, naopak výrazné černé středy peří na hřbetě s malými okraji, ohbí křídel má nevýraznou modrou barvu v malém rozsahu vůči tomu, jak je ten pták zelený atd. Naopak na samici má poměrně velké lícní skvrny a poněkud širší zobák, ovšem velmi krátký. Těch rozličných tělesných typů rosel pestrých je velmi mnoho, zejména u mutačních a tyto vzhledové vlastnosti jsou často přeneseny i na ptáky "přírodního typu", takže nelze vždy spoléhat na všeobecně známá doporučení. Chovám rosely s různými přestávkami od dětství a v současnosti mám kolem 20 párů různých barev, ale tím nechci říct, že se nemůžu splést, obzvášť když je nevidím ve voliéře na živo, nevidím a neslyším jejich projev a i tak jsou případy, kdy nastanou situace, kdy si nejsem ůplně jistý a raději nechám udělat DNA, ale už se to dlouho nestalo.

Lubiko

14.5.2021 08:24
Lubiko

XXX.XXX.3.220

5873 napsal(a):
Vypadá to na dva samce, s tím že ten vpravo je goldmantel a ten vlevo klasická pestrá.

Já si myslím že to jsou taky dva samci, ale včera jsem viděl jak toho pestryho krmí tak nevím a do budky ani nelezou.

14.5.2021 09:54
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Za sebe mohu říci, že toto vlákno je pro mě přínosné. Obzvlášť zkušeným chovatelům, kteří se zde rozepsali děkuji. Já jsem začátečník a rád si čtu vaše zkušenosti, které mě obohacují. Já mám pár rosel, samec stáří 1,5 roku, samička rok a teď sedí na vejcích. Moje samička je daleko méně výrazně zbarvená a drobnější než samec, viz foto. Chováním se také liší, samec opravdu chodí po bidle jak šafář (vysoce našlapuje) a zvukový projev samce je krásný flétnový zpěv (hlavně v podvečerních hodinách). Za mě má tazatel dva samce, ale usuzuji pouze podle fotek a svých chabých zkušeností. Jak jsou staří?
Poznámka: samičku jsem kupoval od chovatele, který mi jako důkaz ukázal prstýnkování a fakt to vyšlo :-)

Lubiko

14.5.2021 20:44
Lubiko

XXX.XXX.171.202

Tak jsou to dva samci. Dneska začal zpívat a blbnout i ten druhý. 😃😂

14.5.2021 20:50
JoPe

XXX.XXX.82.6

Lubiko napsal(a):

No a máte to vyřešený, tak to někdy v praxi chodí, proto se špatně tipuje z fotky.

Neregistrovaný uživatel

14.5.2021 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Lubiko napsal(a):

Rozely chovám spoustu let,ale zpívat jsem je nikdy neslyšel-nazval bych to projevem toku.Pro JoPe někdy se sekne i zkušený praktik i na živo,z fota to bývá ještě ošidnější.

14.5.2021 21:41
JoPe

XXX.XXX.82.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Rozely chovám spoustu let,ale zpívat jsem je nikdy neslyšel-nazval bych to projevem toku.Pro JoPe někdy se sekne i zkušený praktik i na živo,z fota to bývá ještě ošidnější.

Už jsem to tady někde psal asi před dvěma lety, jen zopakuji. Vraceli jsme se 4 chovatelé z výletu z Kroměříže a u kamaráda v Jihlavě jsme shodně označili dvě mladé rosely jako 1,1, Jeden z nás choval rosely ve velkém počtu, přes 40 let a ten je i koupil, ovšem za rok se z toho vyklubali 2,0

Neregistrovaný uživatel

14.5.2021 21:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Mám to načteno.Mé osobní zážitky by se také našly.

15.5.2021 08:40
jindras57

XXX.XXX.236.42

U minimálně dvouletých ptáků má samička ze spodu křídla bílý pásek, u samečka chybí.

15.5.2021 09:38
JoPe

XXX.XXX.82.6

jindras57 napsal(a):
U minimálně dvouletých ptáků má samička ze spodu křídla bílý pásek, u samečka chybí.

Ano, jen u rosel "přírodního" typu, navíc je u některých dospělých samců též znatelný. Všechny opalínové mutace mají pruh obě pohlaví a široký, všechny kombinace s ino mají bílé letky, taktéž dilute, mnoho strak i dom.edged.

Přidejte reakci

Přidat smajlík