PoldaJ
napsal(a):
Dobrý večer. Chtěl jsem se zeptat, po jaké době od vylétnutí z budky je vhodné odebrat mláďata chovnému párů rosel pestrých.
Vím, že základní předpoklad je, aby byla samostatná. Rád bych ale získal, nějaký časový horizont.
Děkuji.
Zdravím, minimálně 14 dní jsou mladí ještě krmeni rodiči po vylétnutí. Alespoň u mě to tak je /pyrury, bourci, dříve senegalci/. U rozel to myslím bude podobné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Čím déle budou u rodičů tím lépe.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čím déle budou u rodičů tím lépe.
Někteří chovní ptáci mohou být společně s mladými pomalu až do jara, ale někteří samci začnou být agresivní vůči potomstvu, zejména k samcům a je třeba to sledovat a mladé včas odstavit, aby nedošlo k jejich poškození nebo zabití. Jakmile několik dní sami přijímají potravu a staří je už nepřikrmují, tak je možné je odstavit, ale 14 dní je málo, většinou tak 3-4 týdny po vylétnutí.
ZBzH
napsal(a):
Když necháváte např. ty mladé rosely s rodiči až do příštího jara, tak budku dáváte po vylétnutí pryč?
Já je nenechávám společně, jen vyjímečně, když se to všechno dobře snese a není místo. Mladé ptáky dávám zvlášť od více párů dohromady. Co se týká budek, jsem odpůrcem nechávání budek celoročně. Po sezoně je sundavám, čistím a vyvěšuji až na jaře, ale to je každého věc, jak to kdo dělá. Chápu, že nezabývat se tím je pro mnohé pohodlnější, někteří chovatelé ani s uklízením nepořádku po mladých nepospíchají, ale já mám rád v těchto věcech svůj vlastní řád a pořádek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PoldaJ
napsal(a):
Dobrý večer. Chtěl jsem se zeptat, po jaké době od vylétnutí z budky je vhodné odebrat mláďata chovnému párů rosel pestrých.
Vím, že základní předpoklad je, aby byla samostatná. Rád bych ale získal, nějaký časový horizont.
Děkuji.
Cca ten měsíc od výletu z budky. Záleží na kondici mláďat.
U rozel jsem četla často o agresi, takže tam bych si raději oddělila, zvlášť budou-li chtít znovu sedět.
My třeba oddělujeme ve 2 měsících běžně andulky a korely, aby měli rodiče klid na další zasednutí. U horských, atd. klidně necháváme mladé dál do prodeje u rodičů. Zatím se mi nestalo, že by zůstali déle než do podzimu. Nicméně i pro ten případ máme volnou voliéru na odchovy a putovali by před zimou tam, ať mají rodiče na jaře svůj klid. ;)

PoldaJ
napsal(a):
Děkuji za reakce. Říkal jsem si, že měsíc by mohl být ideální.
Předpokládám, že pokud bych chtěl nechat chovný pár zahnízdit podruhé, je vhodné budku před druhou snůškou vyčistit.
Vyčistit určitě. 😉 Já ji čistím hned, jak vylétne poslední mládě (a už v průběhu odchovu - dle znečištění).
napsal(a):
Vyčistit určitě. 😉 Já ji čistím hned, jak vylétne poslední mládě (a už v průběhu odchovu - dle znečištění).
U andulek jsem vyměňoval hobliny v budce u 6 mláďat po 14 dnech, přišlo mi, že to je zaneřáděné až až. Hnízda po dvou mláďatech jsem vyčistil po 3 týdnech.

ZBzH
napsal(a):
U andulek jsem vyměňoval hobliny v budce u 6 mláďat po 14 dnech, přišlo mi, že to je zaneřáděné až až. Hnízda po dvou mláďatech jsem vyčistil po 3 týdnech.
Já měním většinou po týdnu, záleží i na tom počtu mladých. I když u korel to musí být vždy po týdnu - pokud je jich víc i častěji, to jsou hrozné průtokáče. 😅
ZBzH
napsal(a):
Ale tohle je dobrý dotaz - vyměňujete podestélku v hnízdě pod mláďaty kvůli znečištění? Já to chvíli zvažoval, pak jsem to udělal. Ale faktem je, že v přírodě jim to nikdo nemění. Možná andulky jsou v pohodě, ale u větších papoušků bych se už bál, abych je nějak nerozhodil a oni se pak na mláďata nevykašlali.
ZBzH
napsal(a):
Ale tohle je dobrý dotaz - vyměňujete podestélku v hnízdě pod mláďaty kvůli znečištění? Já to chvíli zvažoval, pak jsem to udělal. Ale faktem je, že v přírodě jim to nikdo nemění. Možná andulky jsou v pohodě, ale u větších papoušků bych se už bál, abych je nějak nerozhodil a oni se pak na mláďata nevykašlali.
No budku počas odchovu mladych v budke treba čistiť pravidelne. Je pravda že v prirode im to nikto nerobí ale tu sme v zajatí a ja si neviem predstavit aká by bola tá búdka zasvinená keby som im nečistil. Mlade si odhrabú podstielku a potom su na svojom truse z čoho sa im tvoria guličky trusu na prstoch. Keď moje andulky boli stále v budke a boli už väčšie som im čistil každý druhy deň a aj tak som sa nevyhol guličkám trusu na prstoch. A momentalne samičky sedia a čakám na male andulky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
corvuscorax
napsal(a):
za ty roky jsem nikdy neměl u mláďat kuličky na nohách a čistil jsem budky až po druhém hnízdění. Kuličky mají snad jen z průjmu a to samice nechala jen minimum hoblin a zbytek vyházela ven z budky.
Průjem je hlavní příčina "kuliček" na nohou a průjem způsobuje špatná skladba krmení.