Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2009 19:07
karlikholka

XXX.XXX.57.213

Dobrý den,
již asi týden má jedna z našich andulek zřejmě zadržené vajíčko, ze začátku seděla v budce a pohybovala se jako by nic, ale poslední dva dny je méně aktivní. Dnes večer jsme ji přenesli do klece vybevené budkou a umístili ji do teplého pokoje, teď už zbývá jen čekat, nebo snad jde dělat něco víc? Máte někdo nějáký vyzkoušený recept jak tomu napomoci?

Ps: Ráda bych se zeptala jeslti je možné že u samice vznikne problém zadržení vajíčka třeba až po snesení prvního (prvních ze snůšky).

Předem děkuji za odpovědi :-).

21.3.2009 19:18
bricciola4

XXX.XXX.98.60

karlikholka napsal(a):
Dobrý den,
již asi týden má jedna z našich andulek zřejmě zadržené vajíčko, ze začátku seděla v budce a pohybovala se jako by nic, ale poslední dva dny je méně aktivní. Dnes večer jsme ji přenesli do klece vybevené budkou a umístili ji do teplého pokoje, teď už zbývá jen čekat, nebo snad jde dělat něco víc? Máte někdo nějáký vyzkoušený recept jak tomu napomoci?

Ps: Ráda bych se zeptala jeslti je možné že u samice vznikne problém zadržení vajíčka třeba až po snesení prvního (prvních ze snůšky).

Nemluvim z me vlastni zkusenosti, ale co jsem cetla na internetu, tak pokud se jedna o zadrzene vajicko, ma se podbrsko nahrat a masirovat jemne. Nekdo zase rika, ze to chce hned k veterinari, ze muze byt ohrozen zivot samicky....Ma v okoli kloaky nafoukle bricho?

21.3.2009 19:21
karlikholka

XXX.XXX.57.213

karlikholka napsal(a):
Dobrý den,

Fotka..

21.3.2009 19:23
karlikholka

XXX.XXX.57.213

bricciola4 napsal(a):
Nemluvim z me vlastni zkusenosti, ale co jsem cetla na internetu, tak pokud se jedna o zadrzene vajicko, ma se podbrsko nahrat a masirovat jemne. Nekdo zase rika, ze to chce hned k veterinari, ze muze byt ohrozen zivot samicky....Ma v okoli kloaky nafoukle bricho?

Ano má nafouklé břicho a vajíčko jde docela dobře nahmatat. Viz.: fotka...

21.3.2009 19:31
bricciola4

XXX.XXX.98.60

karlikholka napsal(a):
Ano má nafouklé břicho a vajíčko jde docela dobře nahmatat. Viz.: fotka...

Jak rikam, nemam - nastesti - zatim podobnou zkusenost, ale z toho co jsem vycetla na netu, tak bych to resila zverolekarem!! Protoze porad lepsi, nez riskovat zivot papouska.Pokud uz ted vecer nemate moznost nikam jit, zkuste nahrat ten olejicek a namasirovat ji lehce to brisko.

21.3.2009 19:42
hicks

XXX.XXX.183.35

karlikholka napsal(a):
Fotka..

Veterinář doporučil jemně nahřát kapesník asi tak na 40 - 50 °C, tak aby Vás to příliš nepálilo a přiložit papouškovi na bříško. Taky se doporučuje použít olej a masírovat.

21.3.2009 19:54
miky2

XXX.XXX.81.37

hicks napsal(a):
Veterinář doporučil jemně nahřát kapesník asi tak na 40 - 50 °C, tak aby Vás to příliš nepálilo a přiložit papouškovi na bříško. Taky se doporučuje použít olej a masírovat.

Já postupuji podle tohoto článku. Musím říct,že se mi osvědčil.
.

Dobrý den,
včera při večerním krmení sedí loňská samice v rohu na zemi. V budce již snesená 4 vejce. Bylo mi jasné oč se jedná. Vzhledem k tomu, že tento problém ročně potká mnoho převážně mladých samic napíšu sem mé řešení problému. Samice, která nemůže snést vajíčko, často sedí na zemi načepýřená a jakoby lehce nahrbená. Problém s nesnášením je spůsoben abnormální velikostí vejce, ale také nevytvořenou skořápkou. Perystaltika tlačí vejce do kloaky a ven, ale tím, že vajíčko je bez zkořápky, tedy měkké nedochází k posunu ve vejcovodu.
Samici jsem odchytil a pohmatem v mezinoží zřetelně cítil vajíčko. Pták byl přemístěn do tepla a byla mu provedena lehká masáž. Do kloaky bylo injekční stříkačkou vpraveno malé množství stolního jedlého oleje, kvůli promazání a snadnějšímu průchodu snášeného vejcete kloakou. Lehká masáž byla prováďena každou hodinu. Od přemístění ptáka do tepla a první masáže jsem dalších 5 hodin čekal jestli nedojde ke snesení vejcete. Nestalo se tak a proto jsem samici musel pomoci se samotným snesením. Pták se uchopí do ruky, hlavou nahoru a druhou rukou se opět lehce promasíruje okolí kloaky. Masáží dojde k prokrvení a zahřátí svalstva. Po tom se snažíme jemnými pohyby dvou prstů směrem od hlavy ke kloace vejce vytlačit ven. Je nutné postupovat velice opatrně. Nesmíme vejce v dutině břišní poškodtit - zánět pobřišnice a následný uhyn, ani přílišným tlakem poškodit vnitřní orgány ptáka. Vejce jemně tlačíme ven a s přibližováním vejcete ke kloace ze kloaka otevírá a postupně dochází k jejímu vyhřeznutí. Pokud jsme v této fázi, tak již tlačíme rovnoměrně a plynule. Vejce už je zřetelně vidět,ale je stálě v kloace, která je vyhřeznutá. Pokračujeme v tlaku a to už se objeví bíla špička a vejce vypadne ven. Kloaka se sama okamžitě vrací zpět do dutiny břišní jen otvor je rozšířen a zduřen. Poku dojde k vyhřeznutí kloaky, tzn po vytlačení vejcete se nevrátí zpět je nutné kloaku zpět jemně zatlačit. To ale doporučuji si navléci gumovou sterilní rukavici. Uvědom me si, že vnitřní tkáň kloaky je osídlena mikroflorou a dotyk našeho nesterilního prstu by mohl zavléci infekci. Nedoporučuji ani desinfekci kloaky, opět dojde k narušení mikroflory.
Po snesení vejcete vrátíme ptáka zpět do tepla a na podlahu dáme čistý papír. Pták si odpočine a po několika hodinách ho vypouštíme zpět do voliery.
Jen pro představu časového sledu u mého včerejšího zákroku: 18 :00 pták přemístěn do tepla 1.masáž
19:00 další masáž a každou následující hodinu se opakuje
22:15 masáž s následným vytlačením vejcete
22:30 vejce vytlačeno samice odpočívá v teple
6:30 perorálně aplikovány cca 3 kapky Optimin H (minerální přípravek v tekuté formě) a ptáka je vypuštěn zpět do voliery.

21.3.2009 22:15
lutik

XXX.XXX.154.90

karlikholka napsal(a):
Dobrý den,

Naberte olej jakýkoli co používáte v kuchyni a v pravte menší množstvý do konečníku andulku dejte do tepla vejce by měla do 24 hod.snést ,dnes jsem pitval uhynulou vypadala jak se sdrženým vejcem ale měla nádor,tet dokrmuji 3 mládata,mnoho štěstí .

22.3.2009 10:18
mozaik

XXX.XXX.234.232

lutik napsal(a):
Naberte olej jakýkoli co používáte v kuchyni a v pravte menší množstvý do konečníku andulku dejte do tepla vejce by měla do 24 hod.snést ,dnes jsem pitval uhynulou vypadala jak se sdrženým vejcem ale měla nádor,tet dokrmuji 3 mládata,mnoho štěstí .

Souhlasím s tou masáží teplým olejem. Bohužel ani to v některých případech nepomůže a potom je potřeba v samičce to vajíčko rozmáčknout, aby vyšlo aspoň tímhle způsobem, protože jinak to vše zkončí smrtí samičky. Na rozmáčknutí vejce v břiše je potřeba ohromný cit, takže pokud si na to člověk netroufne, je lepší zajet co nejdřív k veterináři. Já jsem tohle musel udělat u jedné pro mě nejcennější mojí kanářice zrovna předevčírem. Zkoušel jsem masáž, teplo a 24 hodin se nic nedělo, samice měla viditelně bolesti a byla už apatická. Šlo už asi o minuty. Po rozmáčknutí vajíčka byla do 5 minut v normálním stavu. Bylo po vajíčku, ale samice živá a zdravá. Od té doby snesla další vejce a sedí. Tento problém se často stává při deficitu vápníku a ostatních minerálů tvořících skořápku. Místo skořápky se vytvoří jen blána a vejce při průchodu břichem nedrží tvar a tělo ho není schopné vytlačit. Jsou i jiné důvody jako třeba ztuhlá kloaka atd. Veterinář by to určitě formuloval lépe. Každopádně důležitý je přídavek vápníku a odpovídající teplota prostředí, aby zadržených vajec bylo co nejmíň.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2009 10:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

mozaik napsal(a):
Souhlasím s tou masáží teplým olejem. Bohužel ani to v některých případech nepomůže a potom je potřeba v samičce to vajíčko rozmáčknout, aby vyšlo aspoň tímhle způsobem, protože jinak to vše zkončí smrtí samičky. Na rozmáčknutí vejce v břiše je potřeba ohromný cit, takže pokud si na to člověk netroufne, je lepší zajet co nejdřív k veterináři. Já jsem tohle musel udělat u jedné pro mě nejcennější mojí kanářice zrovna předevčírem. Zkoušel jsem masáž, teplo a 24 hodin se nic nedělo, samice měla viditelně bolesti a byla už apatická. Šlo už asi o minuty. Po rozmáčknutí vajíčka byla do 5 minut v normálním stavu. Bylo po vajíčku, ale samice živá a zdravá. Od té doby snesla další vejce a sedí. Tento problém se často stává při deficitu vápníku a ostatních minerálů tvořících skořápku. Místo skořápky se vytvoří jen blána a vejce při průchodu břichem nedrží tvar a tělo ho není schopné vytlačit. Jsou i jiné důvody jako třeba ztuhlá kloaka atd. Veterinář by to určitě formuloval lépe. Každopádně důležitý je přídavek vápníku a odpovídající teplota prostředí, aby zadržených vajec bylo co nejmíň.

Pokud by samička zadržovala vajíčko jak píšete už týden tak je dávno mrtvá.Po dvou dnech už není schopná stát na nohách.Vajíčko totiž tlačí na nervy a samička ochrne.Má ucpanou kloaku a hromadí se v ní trus.Konec přijde rychle.

22.3.2009 11:03
karlikholka

XXX.XXX.57.213

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud by samička zadržovala vajíčko jak píšete už týden tak je dávno mrtvá.Po dvou dnech už není schopná stát na nohách.Vajíčko totiž tlačí na nervy a samička ochrne.Má ucpanou kloaku a hromadí se v ní trus.Konec přijde rychle.

Tak to mám asi zázračnou samičku... neboť zadrženým vajíčkem jsem si jistá a můžu vám odpřísáhnout že na umření zatím nevypadá...

Přidejte reakci

Přidat smajlík