Projevy hnízdění u mladé samičky neofémy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2009 13:56
letana

XXX.XXX.228.211

Chtěla bych se zeptat jak nejlépe odradit mladou samičku neofémy od snahy zahnízdit.

Je jí teprve 9 měsíců. Už asi tři měsíce se navzájem krmí (samečkovi budou už tři roky). Samička sedává na dně klece a hrabe v podestýlce, sameček vypadá jako by mimo klec hledal vhodné místo pro hnízdění. Samička se možná trochu vnucuje a sameček na ní leze a snaží se, ale vetšinou spadne. Dneska jsem poprvé viděla jak si samička sbírá kousky sena a dává si je pod křidélka do peří, pak je ale vytrousila.

Ještě přidám, že se mi samička příliš nelíbí, dýchá trochu ztěžka a asi trochu zhubla, ale je stále čilá.

Osobně se domnívám, že je to na ni příliš brzy a ráda bych ji tuto snahu nějak \"rozmluvila\". Můžete mi poradit jak, případně se naopak domníváte, že je výhodnější umožnit jí hnízdění (přidáním budky).

17.6.2009 15:16
miros

XXX.XXX.102.123

letana napsal(a):
Chtěla bych se zeptat jak nejlépe odradit mladou samičku neofémy od snahy zahnízdit.

Je jí teprve 9 měsíců. Už asi tři měsíce se navzájem krmí (samečkovi budou už tři roky). Samička sedává na dně klece a hrabe v podestýlce, sameček vypadá jako by mimo klec hledal vhodné místo pro hnízdění. Samička se možná trochu vnucuje a sameček na ní leze a snaží se, ale vetšinou spadne. Dneska jsem poprvé viděla jak si samička sbírá kousky sena a dává si je pod křidélka do peří, pak je ale vytrousila.

Ještě přidám, že se mi samička příliš nelíbí, dýchá trochu ztěžka a asi trochu zhubla, ale je stále čilá.

Osobně se domnívám, že je to na ni příliš brzy a ráda bych ji tuto snahu nějak \"rozmluvila\". Můžete mi poradit jak, případně se naopak domníváte, že je výhodnější umožnit jí hnízdění (přidáním budky).

dobrý deň,

najlepší spôsob ako im ,, rozmluvit" párenie je oddelniť ich od seba. neviem kedy neofémy pohlavne dospievajú, takže to by som nechal na chovateľovi, ktorý ich chová. každopádne ak sa Vám samička nezdá úplne zdravá a je pochudnutá skúste zistiť čím to je. nejlepšie dokážete zhodnotiť stav. nepreperuje, nemá parazity? najlepšie by bolo dať trus na rozbor alebo ich preventívne odčervite prípadne podajte ATB na 5-7 dní (amoxycilín, doxygal,ronaxan, enrogal). počas liečby podávať iba suché krmivo. po preliečení podávajte aspoň 3 týždne probiotiká (napr. Avibion, Entrobac) a Vigosine. vtáci sa rýchlo dostanú do kondície a potom im môžete nechať priestor na párenie.

17.6.2009 18:02
saroun

XXX.XXX.89.202

letana napsal(a):

Zdravím, asi nejúčinější "odrazení" by skutečně bylo rozdělení páru. Z vaší poznámky bych si netroufl hodnotit její skutečný zdravotní stavale spíš poznámka k té dospělosti. Pohlavní zralost neofém přichází zhruba ve třech až čtyřech měsících stáří. V té době získávájí opeření dospělosti a jsou schopny se rozmnožovat. V chovu je ale důležitější fyzická zralost. Ta je individuální a přichází s ohledem na aspekty chovu ( rodiče, krmení, podmínky) s šestým měsícem stáří, obvykle jí neofémy dosahují tak po osmi měsících. Některé ale až ve druhém roce života.
Z chování vaší samičky lze usoudit, že hnízdit chce a patrně snůšce už nezabráníte, takže bych jim dal budku.

17.6.2009 19:47
letana

XXX.XXX.228.211

letana napsal(a):

Děkuji všem za odpovědi, před hodinou se ale situace změnila. Aniž bych si všimla, tak už máme na dně klece jedno vajíčko. Nechtěla jsem ji nijak rušit, ale z dálky vypadá, že je tvrdé a v pořádku. A dokonce po chvíli slezla i samička na zem a sedla si na něj. Doufám, že její stav byl tedy způsoben tím vajíčkem. Nyní ji budu bedlivě sledovat a doufat, že vše proběhne přirozenou cestou a v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík