Přikládám nějaké foto skořicových lutin:
Tohle je z Encyklopedie ptáků v klecích a voliérách,neoféma ozdobná lacewing
zebricka
napsal(a):
www.vogelfoto.de,neof éma modrohlavá 0,1 lacewing
zebricka
napsal(a):
Tady jsou nějaké andulky z www.birds-online.de/meine_sittiche
Bílý lacewing
zebricka
napsal(a):
Ještě jednou bílý lacewing
zebricka
napsal(a):
lacewing žlutý
zebricka
napsal(a):
Tohle je z www.heibro.de.Mlad é neofémy modrohlavé 1ks skořice,1ks creamino,2 ks lutino a uprostřed je 1 ks lacewing.Je dobže vidět rozdílná barva oproti obyčejným lutinům...
zebricka
napsal(a):
Tohle je z www.heibro.de.Mladé neofémy modrohlavé 1ks skořice,1ks creamino,2 ks lutino a uprostřed je 1 ks lacewing.Je dobže vidět rozdílná barva oproti obyčejným lutinům...
Dobrý den,
po zhlédnutí zahraničních vebových stránek jsem zkoumal označení mutací lacewing u neofém modrohlavých,byly tam fotografie skořicových lutin a skořicových albín označované jako lacewing,u nás jsou většinou pojmenovány jako skořicové lutino a skořicové albino a myslím si že lacewing u neofém by měl být označován pouze u ozdobných tam je to patrné na první pohled,u modrohlavých bych se přikláněl k českému pojmenování,jaký je váš názor?
zebricka
napsal(a):
u chovatela som videl skoro podobne ozdobne ale maly stity krydel a letky biele, chvost zlty na chrbte a trocha na krydlach takuto sedozelenu farbu skoro ako sedlo to je aka mutacia??? skusim dolozit foto
eddie
napsal(a):
Dobrý den,
po zhlédnutí zahraničních vebových stránek jsem zkoumal označení mutací lacewing u neofém modrohlavých,byly tam fotografie skořicových lutin a skořicových albín označované jako lacewing,u nás jsou většinou pojmenovány jako skořicové lutino a skořicové albino a myslím si že lacewing u neofém by měl být označován pouze u ozdobných tam je to patrné na první pohled,u modrohlavých bych se přikláněl k českému pojmenování,jaký je váš názor?
Dobrý den, nemyslím si, že z uvedených fotografií je patrné, co vlastně je Lacewing. Jsou zde uvedeny naprosto rozdílné typy mutací, resp. kombinací. Netvrdím, že neexistuje skořicová mutace neofém ozdobných, ale často jsou za skořicové považovány dominantní straky, které jen mají barvu, která připomíná skořicové. Andulky také nejsou skořicová lutina.
saroun
napsal(a):
Dobrý den, nemyslím si, že z uvedených fotografií je patrné, co vlastně je Lacewing. Jsou zde uvedeny naprosto rozdílné typy mutací, resp. kombinací. Netvrdím, že neexistuje skořicová mutace neofém ozdobných, ale často jsou za skořicové považovány dominantní straky, které jen mají barvu, která připomíná skořicové. Andulky také nejsou skořicová lutina.
Však jsem taky nechtěla nikoho poučovat.Tazatel chtěl nějaké fotky lacewingů,tak jsem je sem dala...v pojmenování je guláš,skořicové lutino chápu,ale proč se říká že je to shodné s lacewingem,to už jde mimo mě...copak třeba alexandr modý lacewing má něco společného se skořicovým lutinem?Zrovna takové je to s andulkama...Osobně si myslím,že to jsou úplně rozdílné mutace a nevím,proč se to pořád spojuje dohromady!
zebricka
napsal(a):
Však jsem taky nechtěla nikoho poučovat.Tazatel chtěl nějaké fotky lacewingů,tak jsem je sem dala...v pojmenování je guláš,skořicové lutino chápu,ale proč se říká že je to shodné s lacewingem,to už jde mimo mě...copak třeba alexandr modý lacewing má něco společného se skořicovým lutinem?Zrovna takové je to s andulkama...Osobně si myslím,že to jsou úplně rozdílné mutace a nevím,proč se to pořád spojuje dohromady!
Neurážejte se, nic proti Vám nemám. Naopak. Jestli jsem se Vás dotkl, omlouvám se.
Já znám lacewing u andulek. Tam se tím myslí krajkoví. Jedním z významů překladu je i žluté (zlaté ) oko.
on marek
napsal(a):
u chovatela som videl skoro podobne ozdobne ale maly stity krydel a letky biele, chvost zlty na chrbte a trocha na krydlach takuto sedozelenu farbu skoro ako sedlo to je aka mutacia??? skusim dolozit foto
K problematice lacewiwgů by se asi měl vyjádřit pan Rašek. Ale pokud se nemýlím, tak je skutečně rozdíl mezi skořicovým lutino a lacewingem, i když rodičovský vstup je shodný. Při spojování ptáka lutino a skořicového a následném spojení potomků se můžeme dopracovat ke kombinaci dvou mutací - skořicovému lutino.
Ovšem lacewing vzniká jiínak - náhodnou rekombinací znaků na chromozomu, tak zvaným crossing overem, přičemž pravděpodobnost výskytu je asi 4 %. Tedy při spojení například samce lutino/skořice x samice skořice je 4 % šance, že se objeví samice lacewingová atd.
Tento jev se ovšem dál dědí, změna na chromozomu je stálá. Vznik lacewingů lze očekávat všude tam, kde jsou známí ptáci lutinoví a skořicoví (případně jako u aymarů edged - zde už je lacewing také, viz foto na aymary.wz.cz). V každém případě není lacewing totožný s ptákem skořicolutinovým.
forpus
napsal(a):
K problematice lacewiwgů by se asi měl vyjádřit pan Rašek. Ale pokud se nemýlím, tak je skutečně rozdíl mezi skořicovým lutino a lacewingem, i když rodičovský vstup je shodný. Při spojování ptáka lutino a skořicového a následném spojení potomků se můžeme dopracovat ke kombinaci dvou mutací - skořicovému lutino.
Ovšem lacewing vzniká jiínak - náhodnou rekombinací znaků na chromozomu, tak zvaným crossing overem, přičemž pravděpodobnost výskytu je asi 4 %. Tedy při spojení například samce lutino/skořice x samice skořice je 4 % šance, že se objeví samice lacewingová atd.
Tento jev se ovšem dál dědí, změna na chromozomu je stálá. Vznik lacewingů lze očekávat všude tam, kde jsou známí ptáci lutinoví a skořicoví (případně jako u aymarů edged - zde už je lacewing také, viz foto na aymary.wz.cz). V každém případě není lacewing totožný s ptákem skořicolutinovým.
Dobrý den,
předně je třeba si uvědomit co je pravý lacewing. Toto pojmenování vzniklo u andulek, kdy byla takto pojmenována kombinace lutino a skořicové a to je také jediná správná definice tohoto názvu. Osobně jsem proti nazývání kombinací dalšími (jistě komerčně zajímavými) názvy. Každou kombinaci bychom měli nazývat výčtem všech přítomných mutací - zamezíme tak dalším nejasnostem a nedorozuměním.
Protože pravděpodobnost crossing-over je skutečně nízká, v okamžiku kdy němu dojde, může vést k dojmu, že se jedná o novou mutaci. To byl také případ chovatelů andulek a proto dali "nové mutaci" zvláštní jméno.
Protože se jedná o kombinaci dvou mutací, projeví se výsledný efekt u každého druhu mírně odlišně. Navíc, chovatelé začali tímto názvem nazývat jakékoliv mutace nebo kombinace mutací, které se svým vzhledem původní "lacewing" andulce jen trochu přibližují - například uvedená fotografie aymary. O lacewing, tedy kombinaci skořicové a ino(tedy lutino nebo albino je-li přítomna i modrá mutace) se však nejedná.
U jiných druhů, například alexandra malého, začali chovatelé (pravděpodobně opět z komerčních důvodů) nazývat "lacewing" jednu z plavých mutací. atd.
Závěrem lze říci, že "lacewing" je pouhou kombinací ino a skořicové mutace a může se tedy vyskytnout jen u druhů, kde obě tyto mutace existují. Podle jednotných mezinárodních dohod by však všechny kombinace měli být pojmenovány pouze výčtem přítomných mutací. tím se vyhneme všem nedorozumněním, které používání názvu lacewing přináší.
S pozdravem
Martin Rašek
www.gencalc.com