hali
napsal(a):
Dobrý den. chtěl bych se zeptat, co dáváte naklíčené. nechtěl bych uškodit papouškům něčím, co nemůžou, nebo co se nehodí. děkuji za šlušné odpovědi. S pozdravem hali
Dobře klíčí niger, řepka, semenec, slunečnice, oves. Trochu delší dobu chce perilla nebo kardi. Vloni jsem celou sezonu nic neklíčil ale vše spařoval vařící vodou. Mělo to podobný efekt s menšími zdravotními riziky pro ptáky. Odchovy byly poměrně úspěšné takže u toho patrně setrvám i v následující sezóně. BTW: Nechovám žádné papoušky ale někteří moji chovanci mají přeci jenom pěkně křivé zobáky.
datl
napsal(a):
Dobře klíčí niger, řepka, semenec, slunečnice, oves. Trochu delší dobu chce perilla nebo kardi. Vloni jsem celou sezonu nic neklíčil ale vše spařoval vařící vodou. Mělo to podobný efekt s menšími zdravotními riziky pro ptáky. Odchovy byly poměrně úspěšné takže u toho patrně setrvám i v následující sezóně. BTW: Nechovám žádné papoušky ale někteří moji chovanci mají přeci jenom pěkně křivé zobáky.
děkuji vám Dalibore za odpověď. nevím jak vy, ale když jsem chtěl zkusit dat papouškům slunečnici na naklíčení, chovatel mě varoval. nevím. jinak vše ostatní zkusím. děkuji a příjemný večer
lepii
napsal(a):
pohanka,kardi,ryže paddy,oves,ječmen,mungo,katjang,čirok. Slunečnice je nachylna na plisen
Mnohem víc záleží na kvalitě než na druhu. Pokud budete nakličovat slunečnici za 10Kč/kg plnou nečistot a poškozených zrn tak jistě bude plesnivět. V případě že nakličujete čisté a "živé" zrní s 98% klíčivostí nebudete mít problémy. Způsob nakličování je pochopitelně zásadní. Dokud jsem používal klíčení nechával jsem zrna přes noc ponořená v chladné vodě. Druhý den ráno jsem je velmi důkladně propral na sítu (cedníku) a během následného klíčení jsem je každých 8-10 hodin propíral čistou studenou vodou. Po 8 hodinách namáčení a 24 hodinách klíčení už to měli proprané v krmítkách. Po této procedůře stihne vyhnat klíček niger nebo semenec. Ostatní většinou pouze stihnou nějaké počáteční enzymatické pochody ale k vlastnímu líčení nedojde. Plísně potřebují k rozvoji teplo a přístup vzduchu. Jak jsem psal výše dnes už neklíčím ale vařím. Minimalizuje to riziko.
datl
napsal(a):
Mnohem víc záleží na kvalitě než na druhu. Pokud budete nakličovat slunečnici za 10Kč/kg plnou nečistot a poškozených zrn tak jistě bude plesnivět. V případě že nakličujete čisté a "živé" zrní s 98% klíčivostí nebudete mít problémy. Způsob nakličování je pochopitelně zásadní. Dokud jsem používal klíčení nechával jsem zrna přes noc ponořená v chladné vodě. Druhý den ráno jsem je velmi důkladně propral na sítu (cedníku) a během následného klíčení jsem je každých 8-10 hodin propíral čistou studenou vodou. Po 8 hodinách namáčení a 24 hodinách klíčení už to měli proprané v krmítkách. Po této procedůře stihne vyhnat klíček niger nebo semenec. Ostatní většinou pouze stihnou nějaké počáteční enzymatické pochody ale k vlastnímu líčení nedojde. Plísně potřebují k rozvoji teplo a přístup vzduchu. Jak jsem psal výše dnes už neklíčím ale vařím. Minimalizuje to riziko.
Pane Dalibore ,zaujal mě Váš příspěvek ,můžete prosím trochu rozvést jak je to s tím vařením zrní?děkuji
brno
napsal(a):
Také by mě to zajímalo. Neničí se vroucí vodou mnoho užitečných látek? Jak přesně to děláte?
Drobná semena (niger, lesknici...) prostě zaliju vařící vodou v dobře tepelně izolované nádobě (například termohrnky na horké nápoje) a nechám pomalu vychladnout (přes noc). Větší zrna (kardi) krátce povařím (asi jako vajíčka na tvrdo). Po vychladnutí krmím. Vařením stejně jako namáčením se zrní stává stravitelnější. Některé vitamíny které by se mohli uvedeným postupem ničit ptákům dodávám zeleným krmením (ptačinec, smetánka, šťovík a desítky dalších rostlin) ovocem a zeleninou (jablka, brokolice, okurky, banán..). Mám to z italského webu specializovaného na stehlíky. Jeho moderátor Mario Zampaglione to praktikuje stejně. Ptáci to mají raději než klíčené a motivace k hnízdění nebo ochota krmit mladé jim nechyběla.
datl
napsal(a):
Drobná semena (niger, lesknici...) prostě zaliju vařící vodou v dobře tepelně izolované nádobě (například termohrnky na horké nápoje) a nechám pomalu vychladnout (přes noc). Větší zrna (kardi) krátce povařím (asi jako vajíčka na tvrdo). Po vychladnutí krmím. Vařením stejně jako namáčením se zrní stává stravitelnější. Některé vitamíny které by se mohli uvedeným postupem ničit ptákům dodávám zeleným krmením (ptačinec, smetánka, šťovík a desítky dalších rostlin) ovocem a zeleninou (jablka, brokolice, okurky, banán..). Mám to z italského webu specializovaného na stehlíky. Jeho moderátor Mario Zampaglione to praktikuje stejně. Ptáci to mají raději než klíčené a motivace k hnízdění nebo ochota krmit mladé jim nechyběla.
Já mám slunečnici s 97% klíčivosti,tak nevím,jestli se do toho mám pustit.Ale teď vážně,to co tady popisujete s vařením a spařením je určitě dobrý,zadavatel se ptá na papoušky a to,co Vy dáte 10 párům stehlíků,to slupne 1 pár středních papoušků.Dovedete si představit těch hrnečků,když budu mít např.10 párů papouchů?
mivav
napsal(a):
Já mám slunečnici s 97% klíčivosti,tak nevím,jestli se do toho mám pustit.Ale teď vážně,to co tady popisujete s vařením a spařením je určitě dobrý,zadavatel se ptá na papoušky a to,co Vy dáte 10 párům stehlíků,to slupne 1 pár středních papoušků.Dovedete si představit těch hrnečků,když budu mít např.10 párů papouchů?
1. Chovám co mě baví a papoušci mě nebaví.
2. Mám velkou představivost. Dovedu si představit ledacos. Jsou i větší hrnce. Když se dá uvařit pro 30lidí nebo kroupy na jelita ze dvou prasat proč by to nešlo pro 10 párů papoušků.
Myslím, že každý to může dělat to co uzná za vhodné.
datl
napsal(a):
1. Chovám co mě baví a papoušci mě nebaví.
2. Mám velkou představivost. Dovedu si představit ledacos. Jsou i větší hrnce. Když se dá uvařit pro 30lidí nebo kroupy na jelita ze dvou prasat proč by to nešlo pro 10 párů papoušků.
Myslím, že každý to může dělat to co uzná za vhodné.
Dříve jsem taky vařil hlavně tedy luštěniny s přidáním zrnin.
Teď podávám máčené a klíčené zrní.
Podle mě to skoro výjde nastejno jestli dáte ptákům 5-10 minut povařené zrniny, nebo 24 hodin máčené zrniny. Takže já dávám větší množství máčet pak to přecedím, propláchnu a dám do suché nádoby. Jeden den mají máčené zrniny a další den klíčené zrniny
hicks
napsal(a):
Dříve jsem taky vařil hlavně tedy luštěniny s přidáním zrnin.
Teď podávám máčené a klíčené zrní.
Podle mě to skoro výjde nastejno jestli dáte ptákům 5-10 minut povařené zrniny, nebo 24 hodin máčené zrniny. Takže já dávám větší množství máčet pak to přecedím, propláchnu a dám do suché nádoby. Jeden den mají máčené zrniny a další den klíčené zrniny
Zdravím Vás. Myslím je třeba rozlišovat velikost ptáků. Pro všechny je ale stejné, že by to měly být zrniny nejvyšší kvality, naprosto bez prachu a ostatních nečistot. Osobně věřím vyráběným směsím k těmto účelům určeným. Co se týká vaření, to bych viděl spíš pro velké papoušky s velkým obsahem luštěnin. Tady se mi líbí Beyers Olympiade. Je to směs určená pro závodní holuby, ale velkým papoušků vyhovuje. Pro všechny ostatní papoušky bez rozdílu velikosti mám nejlepší zkušenosti s Deli Nature č. 33 - nakličovací směs. Do ní přidávám pouze trochu bílé slunečnice. Bílé proto, že mi přijde nejčistější. Pak je myslím důležitá technika zpracování. Já připravenou směs zaleju v plastové nádobě (čísté) vodou co možná nejteplejší co z kohoutku teče, tedy někde mezi 60 a 70 st C, čímž by se měly zabít bakterie. Do vody přidám citronovou šťávu nebo jablečný ocet, čímž se zabrání tvorbě plísní. Takto nechám 24 hodin namočené, potom dám na nerezové síto, pořádně propláchnu vlažnou vodou a nechám 24 hodin klíčit při teplotě 18 - 22 st C. POkud mi to vyjde časově, behem této doby ještě jednou propláchu vlažnou vodou.
Dávám to všem ptákům, včetně Neofem modrohlavých, které jsou náchylné snad na všechno... Po dvou letech podávání nemám problém. I ty Neofemky rozeberou úplně všechno včetně kardi.
Hodně zdaru a chovatelských úspěchů
daktari
napsal(a):
Zdravím Vás. Myslím je třeba rozlišovat velikost ptáků. Pro všechny je ale stejné, že by to měly být zrniny nejvyšší kvality, naprosto bez prachu a ostatních nečistot. Osobně věřím vyráběným směsím k těmto účelům určeným. Co se týká vaření, to bych viděl spíš pro velké papoušky s velkým obsahem luštěnin. Tady se mi líbí Beyers Olympiade. Je to směs určená pro závodní holuby, ale velkým papoušků vyhovuje. Pro všechny ostatní papoušky bez rozdílu velikosti mám nejlepší zkušenosti s Deli Nature č. 33 - nakličovací směs. Do ní přidávám pouze trochu bílé slunečnice. Bílé proto, že mi přijde nejčistější. Pak je myslím důležitá technika zpracování. Já připravenou směs zaleju v plastové nádobě (čísté) vodou co možná nejteplejší co z kohoutku teče, tedy někde mezi 60 a 70 st C, čímž by se měly zabít bakterie. Do vody přidám citronovou šťávu nebo jablečný ocet, čímž se zabrání tvorbě plísní. Takto nechám 24 hodin namočené, potom dám na nerezové síto, pořádně propláchnu vlažnou vodou a nechám 24 hodin klíčit při teplotě 18 - 22 st C. POkud mi to vyjde časově, behem této doby ještě jednou propláchu vlažnou vodou.
Dávám to všem ptákům, včetně Neofem modrohlavých, které jsou náchylné snad na všechno... Po dvou letech podávání nemám problém. I ty Neofemky rozeberou úplně všechno včetně kardi.
Hodně zdaru a chovatelských úspěchů
Děkuji Jirko. chtěl bych se, ale zeptat, kolik ta směs Deli Nature č 33 stojí? nebo klidně i ta směs pro závodní holubi. dík za všechno. mějte se.
hali
napsal(a):
Děkuji Jirko. chtěl bych se, ale zeptat, kolik ta směs Deli Nature č 33 stojí? nebo klidně i ta směs pro závodní holubi. dík za všechno. mějte se.
Deli Nature stoji 15 kg asi 420,- Kč a to pro holuby je v balení 25 kg a cena asi 510,- Kč. Záleží i na prodejci, někteří mají i menší rozvažované balení. Seženete na kterékoli burze nebo přímo u prodejců. Horší je to letos s bílou slunečnicí, ta bývá dovážená z Egypta, cena okolo 40 kg za kilo a hlavně není...
Hodně úspěchů.
daktari
napsal(a):
Deli Nature stoji 15 kg asi 420,- Kč a to pro holuby je v balení 25 kg a cena asi 510,- Kč. Záleží i na prodejci, někteří mají i menší rozvažované balení. Seženete na kterékoli burze nebo přímo u prodejců. Horší je to letos s bílou slunečnicí, ta bývá dovážená z Egypta, cena okolo 40 kg za kilo a hlavně není...
Hodně úspěchů.
Dobrý den.postupuji stejně jako Vy jen s některými odchylkami ale to není podstatné.Jak píšete berou to všichni ptáci.Co se týká slunečnice bílé mají v Kutlířích .Tolik až to prodávají.Dokonce i prodejcům co jsou k vidění na burzách.(osobně jsem tam některé potkal)nakupují za 16 kč bez DPH a na burze ejhle je Egyptská za čtyřicet.To jen takový malý tip kde kupovat.