romika
napsal(a):
Dobrý večer, zajímalo by mě jaké máte zkušenoti odchovu mláďat pouze samicí u amazoňanů.
Dobrý večer. Nemohu odpovědět zcela přesně, ale pokusím se alespoň přiblížit svoji zkušenost. Nejsem si jist jak je zvládne vykrmit samice. Mě se loni stalo, že samice andulky uhynula asi deset dní po tom co se jí vyklubala mláďata. Nemohla být extrémně vyčerpaná, protože byli jen 3 a bylo to první hnízdo. Krmení měla dostatek. Důvod nevím. Protože jsem v tu dobu neměl možnost dát je pod náhradní samici musel jsem je nechat v budce. K mému údivu se jich ujal jejich otec a krmil místo samice. Všechna 3 mláďata přivedl k samostatnosti. Nevěřil jsem svým očím. Ale byla velice slabá a téměř nelétala. Snažil jsem se jim dávat všechny možné vitamíny, ovoce, vracel jsem je na noc do budky aby jim nebyla zima, Nic nepomohlo. 2 mláďata uhynula. Přežilo pouze největši a přesto bylo malé. Takže pokud máte alespoň trochu času (který jsem prostě bohužel kvůli práci objetovat nemohl) přikláněl bych se spíše k ručnímu dokrmování. Louda
romika
napsal(a):
Dobrý večer, zajímalo by mě jaké máte zkušenoti odchovu mláďat pouze samicí u amazoňanů.
Větší papoušky nemáme, ale podobný problém jsme před pár lety řešili u nádherných. Samec zabíjel vylíhlá mláďata a tak jsme ho před líhnutím oddělovali od budky se samicí pletivem. V pletivu byl ale otvor tak velký, aby mohl krmit samici. Takže to tak úplně odchov jedním rodičem nebyl. Mláďata jsem chodila ručně přikrmovat stříkačkou. Když mladí trochu odrostli, samce jsme pouštěli zpět. Přikláněla bych se tedy také ručnímu přikrmování mladých.
shibinka
napsal(a):
Větší papoušky nemáme, ale podobný problém jsme před pár lety řešili u nádherných. Samec zabíjel vylíhlá mláďata a tak jsme ho před líhnutím oddělovali od budky se samicí pletivem. V pletivu byl ale otvor tak velký, aby mohl krmit samici. Takže to tak úplně odchov jedním rodičem nebyl. Mláďata jsem chodila ručně přikrmovat stříkačkou. Když mladí trochu odrostli, samce jsme pouštěli zpět. Přikláněla bych se tedy také ručnímu přikrmování mladých.
Mé zkušenosti s odchovem jen samicí jsou výborné mám pár alexandrů malých kdy po vylíhnutí mladých za pár dní se vždy v budce objeví mrtvolky tak už pár let vždy po vylíhnutí prvního mláděte samce odstraním od samice a ta mi vždy výborně vyvedla 3 mladé.Misky má vždy plné potravy ,aby nemusela složitě hledat a funguje to.Taky se mi stal případ kdy mi padla samice a v budce měla 3 mláďata asi 15 denní a než jsem přišel domů z práce byli všichni mrtví.Tak že samec se na ně vykašlal a nebo umřeli podchlazením.Ať se daří R.Bílek
oscar
napsal(a):
Mé zkušenosti s odchovem jen samicí jsou výborné mám pár alexandrů malých kdy po vylíhnutí mladých za pár dní se vždy v budce objeví mrtvolky tak už pár let vždy po vylíhnutí prvního mláděte samce odstraním od samice a ta mi vždy výborně vyvedla 3 mladé.Misky má vždy plné potravy ,aby nemusela složitě hledat a funguje to.Taky se mi stal případ kdy mi padla samice a v budce měla 3 mláďata asi 15 denní a než jsem přišel domů z práce byli všichni mrtví.Tak že samec se na ně vykašlal a nebo umřeli podchlazením.Ať se daří R.Bílek
Děkuji všem za přízpěvky ale jedná se mi pouze o odchov samotnou samicí u amazoňanů. Zřejmě nikdo takové zkušenosti nemá. At se daří.