Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2010 16:14
kikipet

XXX.XXX.53.1

Dobrý den, nevíte co má tato andulka z okem? Jeto příznak nějaké nemoci, nebo parazitů? Kromě toho divného oka, žere, létá a bobek se zdá být také v pořádku. Předem děkuji za Vaše rady jak případnou nemoc léčit. Petra

31.3.2010 00:00
saroun

XXX.XXX.89.202

Zdravím, jedná se o oční zánět. Typ z fotky neurčím.Použijte oční mast Aureomycin nebo Chlorampfenicol. Vhodná by byla i antibiotika do napaječky.

31.3.2010 00:12
kikipet

XXX.XXX.53.1

Děkuji za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli to je nakažlivé. Dnes jsem celý den seděla před voliérou a andulky pozorovala, a zjistila jsem, že to má ještě jedna. Na ostatních není nic vidět. Předpokládám, že by bylo lepší tyhle dvě andulky izolovat, a léčit. Myslíte, že to mohou chytit i ostatní. Zítra je vezmu k jedinému veterináři který u nás léčí ptáky, ale chtěla jsem znát názor chovatelů, jestli to není něco, co by se dalo léčit bez veta. Ty oční masti také asi nebudou volně prodejné, že? Já mám doma jen klasický opthalmo framykoin. Petra

31.3.2010 07:54
amigo

XXX.XXX.29.101

Použijte i Opthalmo-framykoin-jsou v teto masti antibyotika.

31.3.2010 12:24
wib

XXX.XXX.133.180

Dobrý den, souhlasím, také jsem kdysi použil Opthalmo-Framykoin a mohu takovoou léčbu jen doporučit. Mastička obsahuje antibiotika a velice rychle zabírá. Onemocnění nakažlivé není, takže nutnost izolace tady není. Máte-li nadulky ve větší společné voliéře, doporučuji je dát na dobu léčení do menší klece. Příčina onemocnění může být i v maličkostech, např. píchnutí či škrábnutí, prach. V mém případě se to objevilo u jedné samičky loni při čištění budky od pilin a hoblin před prvním hnízdění. Zdraví WiB

31.3.2010 13:36
cone

XXX.XXX.67.3

Na mechanicky poraněné oko škrábnutím mi zabral již zminěný O-framykoin a Ophtalo septonex /kapky a mast/.

31.3.2010 16:35
kikipet

XXX.XXX.53.1

Děkuji všem za odpovědi, andulky jsem odchytila a oči namazala. Možná to bylo tím prachem, před týdnem jsem jim voliéru čistila, a i já jsem při čištění kýchala, takže ve vzduchu prachu poletovalo asi dost. Chystám andulkám nové budky, tak jsem je chci mít zdravé než zahnízdí. Díky Petra

1.4.2010 00:46
saroun

XXX.XXX.89.202

Zdravím, fotka je jen fotka, jednoznačných závěrů bych se raději zdržel, ale přesto bych doporučil Aureomycin, protože je v něm účinná látka Chlortetracyklin a stejnou nebo podobnou účinnou látku do vody. Izolaci pokládám za samozřejmost. Kdyby se mi podobné onemocnění vyskytlo v mém chovu, tak bych mimořádně zpozorněl. Nechci nikoho zbytečně plašit, ale většina takovýchto onemocnění je virového původu, takže diskuzi o nakažlivosti nabo nenakažlivosti pokládám za bezpředmětnou. Znám případy, kdy při podobných příznacích "lehl" celý chov a chovatel se "rekreoval " na infekčním oddělení.

1.4.2010 17:16
amigo

XXX.XXX.29.101

kikipet napsal(a):
Děkuji za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli to je nakažlivé. Dnes jsem celý den seděla před voliérou a andulky pozorovala, a zjistila jsem, že to má ještě jedna. Na ostatních není nic vidět. Předpokládám, že by bylo lepší tyhle dvě andulky izolovat, a léčit. Myslíte, že to mohou chytit i ostatní. Zítra je vezmu k jedinému veterináři který u nás léčí ptáky, ale chtěla jsem znát názor chovatelů, jestli to není něco, co by se dalo léčit bez veta. Ty oční masti také asi nebudou volně prodejné, že? Já mám doma jen klasický opthalmo framykoin. Petra

Dobrý den.Petro prosím nejančite,když jsem si přečetl níže Vaš příspěvek,že ve voliéře máte hodně prachu tak to může byt tím prachem.Vytřite celou místnost vlhkou hadrou namočenou v desinfekci Virkon S,koupíte ve veter.lékárnách.Celou místnost,stěny ,podlahu,police,víka budek i budky celé.Pletivo,rámy a celou konstrukci voliery.Potom chytnite andule,které mají ty oční problémy a namažte třeba Othalmo-septonexem,Opthalmo-framikoinem atd.Prostě oční mastí.Možná budete muset vyzkoušet různé druhy,ale určitě některá zabere.Tu voliéru s andulkama máte kde?V místnosti,venku asi ne.Pokud ji máte v místnosti a máte v ní okno,dejte na okno "muší pletivo" a otevřete ho a větrat a větrat....je už teplo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2010 20:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím s panem sarounem,zvláště když se jedná o více kusů.

2.12.2011 10:06
Ondra.b

XXX.XXX.223.116

Dobrý den,

mám podobný problém. Ten framykoin použít normální co koupím v lékarně?

Sarinkaa1357

28.1.2021 16:59
Sarinkaa1357

XXX.XXX.33.105

My máme také andulku a jedna nám zemřela a ta to měla s okem stejné a druhá pak taky ale vypadá to že to chytla od ní, později jsme si pořídili další andulku a bojím se že to chytne také, mažeme někdy normální mastičkou na oči

Přidejte reakci

Přidat smajlík